Medicinsk Tidsskrift
 Ny viden om behandling af patienter i almen praksis   
Branding Celgene

Besked

Failed loading XML...

Danmark bagud med genetisk medicin

PODCAST: 24 spørgsmål til professoren med Lone Frank og Finn Cilius kan høres på Radio24syv her

Videnskabsjournalist Lone Frank med sin gæst professor Finn Cilius Nielsen.

Genetisk medicin er sakket bag ud i Danmark, selv om den lige nu på verdensplan synes at fordoble kræftpatienters overlevelse.

Det siger professor, overlæge Finn Cilius Nielsen til studievært og videnskabsjournalist, Lone Frank, der i studiet har medbragt en genetisk analyse af sin nu tidligere kærestes kræftsvulst, som der først kom svar på, efter at han var afgået ved døden.

Ifølge Finn Cilius Nielsen, der i dag arbejder med genetiske tests og diagnoser på Rigshospitalets Diagnostiske Center, er der ingen tvivl om, at indførelsen af genetiske test af for eksempel kræftpatienter og patienter med meget sjældne sygdomme er gået langsommere, end det kunne have gjort:

”Det har blandt andet noget at gøre med strukturen i sundhedsvæsnet. Det har ikke kunnet lykkes at samle det her hverken på landsplan, indenfor de enkelte regioner eller på tværs af specialer,” kritiserer Cilius Nielsen, som beklager, at han også ser et forsinkende element på grund af, hvad han betegner som’ bagstræberiskhed i et system, der i dag i alt for høj grad arbejder med diagnostiske metoder’, som han mener aldrig ville blive godkendt i dag på grund af for ringe specificitet.

I programmet reflekterer vært og gæst også over, at kræftpatienters overlevelse gennem de seneste 45 år ikke er steget mere end den er -  trods investerede milliardbeløb i kræftforskning. En vigtig vej frem mod øget overlevelse er ifølge Cilius Nielsen præcisionsmedicinen:

”Man skal brede præcisionsmedicinen ud for langt flere patienter, end man gør nu. Hvis hver enkelt mennesker har sin egen helt private tumor skal alle menneskers individuelle kræftsygdomme behandles forskelligt afhængigt af tumorernes arvemasse,” siger han og fortsætter:

”Genetisk test af kræftvævet og deraf følgende viden om korrekt behandling af netop den enkelte patients kræftform kan forbedre både diagnose, behandling og overlevelse,” siger professoren, som vurderer, at præcisionsmedicin i løbet af nogle år helt vil revolutionere medicinsk behandling – og ikke kun for kræftpatienter.