Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
Branding Celgene

Hans Bisgaard modtager Novo Nordisk Prisen 2019

Hans Bisgaard modtager Novo Nordisk Prisen 2019 for sin banebrydende forskningsindsats for at forstå, hvordan astma og andre inflammatoriske sygdomme opstår tidligt i livet.

Lille perle af en bog om klog og uklog anvendelse af sundhedsdata

BØGER: De trænede kliniske erfaringer må ikke tilsidesættes til fordel for data og ønsker om det datadrevne sundhedsvæsen, advarer professor Klaus Høyer i sin lille perle af en bog om klog og uklog anvendelse af sundhedsdata.

Jesper Ravn ny klinikchef på Rigshospitalet

Overlæge Jesper Ravn er fra 1. februar 2019 ansat som ny klinikchef i Thoraxkirurgisk Klinik i Center for Hjerte-, Kar-, Lunge- og Infektionssygdomme på Rigshospitalet. Jesper Ravn har i 12 år været sektionsleder for lungekirurgisk sektion og har siden oktober 2018 været fungerende klinikchef i klinikken. 

Pris for forbedret behandling af blodforgiftning

Flere patienter overlever, millioner af kroner og mange tusinder portioner blod er sparet - det viser resultater fra kliniske forsøg ledet af professor, overlæge Anders Perner, der modtager Danica Pensions Hæderspris på 100.000 kr. som en anerkendelse for sin mangeårige forskning inden for behandling af blodforgiftning.

Fortsætter som chef for forebyggelse

Niels Sandø bliver ny chef for Sundhedsstyrelsens enhed for forebyggelse. Niels Sandø har været konstitueret i stillingen siden april 2018, efter Jette Jul Bruun rejste. 

Ny ledende overlæge til Næstved, Slagelse og Ringsted

Henrik Vilsner tiltrådte den 1. februar som ny ledende overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling på Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse. Henrik Vilsner har fungeret som konstitueret ledende overlæge siden 15. november.

Hospitalsenhed Midt får ny sygeplejefaglig direktør

1. marts skifter nuværende oversygeplejerske Mette Fjord Nielsen på Center for Planlagt Kirurgi sit job på Regionshospitalet Silkeborg ud med et nyt i Hospitalsenhed Midt. Hér skal hun indgå i hospitalsledelsen som sygeplejefaglig direktør.

Sundhedskendisser får plads til begejstring

PODCAST: Nogle af sundhedsvæsenets aktører får lov til at dele deres viden og gejst i podcastserie. Serien er ikke kritisk, og det er både dens styrke og dens svaghed.

Kirsten Nørgaard hædres med prestigefyldt diabetespris

Kirsten Nørgaard fra Steno Diabetes Center Copenhagen modtager Niels Schwartz Sørensens legat som anerkendelse af hendes store indsats og viden inden for medicinsk teknologi, særlig brugen af insulinpumper og glukosesensorer hos personer med diabetes.

Skal undersøge sammenhængen mellem leddegigt og parodontose

Rodrigo Lopez, professor på Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet, har netop modtaget 150.000 kr. fra Gigtforeningen. Bevillingen skal bruges til at undersøge sammenhængen mellem leddegigt og risikoen for at udvikle parodontose.

Teater konfronterer publikum med egne fordomme om depression

TEATER: I et struktureret kaos af personfortællinger, forskningsformidling, dystre lydeffekter og intenst nærvær søger teaterforestillingen ’Menneskebyrden’ på Det Kongelige Teater at trække publikum med ind i depressionen og skabe forståelse for dens kompleksitet.

Demensforsker får 10 mio. kroner til test af ny behandlingstrategi

Professor Leif Østergaard, Aarhus Universitetshospital, får en millionbevilling af VELUX Fonden til et forskningsprojekt, hvor han skal undersøge effekten ved at behandle demens ud fra den teori, at sygdommen skyldes iltmangel i hjernen.

Demensforsker modtager prestigefyldt pris

Gunhild Waldemar modtager Marie og August Krogh prisen 2019 på 1,5 mio. kr. for sit bidrag til forskning og uddannelse inden for demens.

Ny professor i klinisk epidemiologi

Tine Jess er tiltrådt som professor i klinisk epidemiologi ved Københavns Universitet med særligt fokus på at bygge bro mellem metode og klinik.

Ny teamleder på Steno i København

Speciallæge i samfundsmedicin og ledende overlæge i Psykiatrien i Region Sjælland, Dorthe Goldschmidt, skal fra 1. marts lede Steno Diabetes Center Copenhagens undervisnings- og udviklingsteam.

Ny overradiograf i Hospitalsenheden Vest hentet fra egne rækker

47-årige Rikke Grøftehave Nielsen er pr. 1. februar 2019 ansat som ny overradiograf  i Røntgenafdelingen i Hospitalsenheden Vest. Hun indtræder samtidig i afdelingsledelsen sammen med ledende overlæge Jens Jørgen Jensen.

Mød dine patienter med Kierkegaard, Sokrates og Olsen Banden

Professor emeritus ved Aalborg Universitet Niels Bentzen har for nylig skrevet det, han kalder sit ’pædagogiske testamente, hvor han taler for at praktiserende læger med fordel kan have Kierkegaard, Sokrates og Olsen Banden med sig, når de skal hjælpe deres patienter.

Hjertelæge bliver professor i hjertesygdom

Overlæge, dr.med. Steen Hvitfeldt Poulsen er ny klinisk professor i diagnostik af hjerteklapsygdomme og hjertesvigt ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Vibeke Manniche: Er der en shitstorm, går jeg ind i den!

MEDIER: Kendislæge Vibeke Manniche ser sin private blog som en platform, der giver hende mulighed for i realtid at sætte en dagsorden – eller kommentere på en eksisterende.

Chef for ny enhed i Sundhedsstyrelsen

Den 1. april tiltræder Marie Waarkjær som chef for en ny enhed i Sundhedsstyrelsen, der oprettes ved en sammenlægning af direktionssekretariat og økonomienhed.

Uhyggelig og fantastisk podcast om medicinsk svindel i milliardklassen

PODCAST: ”Hun er patologisk løgner, en intimiderende tyran og en totalt følelsesløs storsvindler”, lyder det i en ny podcast-serie om den unge amerikanske medico-iværksætter, Elizabeth Holmes, som har snydt og bedraget patienter, læger, forskere og investorer i mere end 10 år.

Ny lægefaglig direktør til Regionshospital Nordjylland

48-årige Thomas Larsen, der i dag er ledende overlæge på Afdeling for Gynækologi, Graviditet og Fødsel på Aalborg Universitetshospital, bliver ny lægefaglig direktør for Regionshospital Nordjylland.

Peter Hovind ny ledende overlæge på Bispebjerg

Peter Hovind er ny ledende overlæge i Klinisk Fysiologisk og Nuklearmedicinsk Afdeling på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Han kommer fra en stilling som sektionsleder og overlæge på Klinik for Fysiologi, Nuklearmedicin & PET på Rigshospitalet-Glostrup.

Ny sygehusdirektør for Sjællands Universitetshospital

Niels Würgler Hansen tiltræder 1. marts 2019 som sygehusdirektør for Sjællands Universitetshospital. Han afløser Henrik Villadsen, der blev fritstillet i november sidste år.

Ny direktør for VIVE

Økonomi- og indenrigsministeren udnævner Lotte Jensen som ny direktør for VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Anne-Marie Axø Gerdes ny formand for Etisk Råd

Det bliver det nuværende medlem af Det Etiske Råd, professor og klinikchef på Rigshospitalet, Anne-Marie Axø Gerdes, der fra den 15. februar 2019 overtager i Etisk Råd formandsposten efter Gorm Greisen.

Professor får millioner til forskning i cystenyrer

Professor i medicinsk genetik, Lone Sunde, fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet har netop modtaget en bevilling på tre millioner kroner fra Karen Elise Jensens Fond til at forske i at forebygge og behandle sygdommen. 

Populært slankeprincip skal hjælpe mennesker med prædiabetes

BØGER: I samarbejde med kostvejleder og forfatter bag slankekonceptet Sense, Suzy Wengel, har Diabetesforeningen udgivet en ny bog, der skal støtte mennesker med prædiabetes i at leve sundt og få styr på deres blodsukker.

Sjuskede, ensidige opskrifter spænder ben for sunde nytårsforsætter

BØGER: Mange har et nytårsforsæt om at spise sundere. Men hvad skal man egentlig spise, hvis man gerne vil være sundere, slankere og friskere på kort og langt sigt? Spørger man læge Jerk W. Langer er svaret: Antiinflammatorisk kost, som han har skrevet endnu en bog om.

Lars von Trier overvejer ny sæson af Riget

TV: Måske vil det i fremtiden atter spøge på Rigshospitalet. En ny sæson af TV-serien »Riget« er nemlig under overvejelse af filminstruktør Lars von Trier.

Karsten Juhl Jørgensen valgt til Cochranes bestyrelse

Med valget af fire nye medlemmer til den internationale Cochranebestyrelse kan Cochrane begynde at rette op på den skade, som efterårets krise har forvoldt Cochrane-samarbejdet. Det skriver den nyvalgte direktør for Nordic Cochrane Center, Karsten Juhl Jørgensen, som selv er blevet valgt ind.

Får millioner til forskning i genstridig blodkræft hos børn

Flere skal overleve den mest lumske leukæmi hos børn og unge. Derfor modtager overlæge Henrik Hasle fra Aarhus Universitetshospital millionstøtte til tre forskningsprojekter, der på forskellige måder kan styrke behandlingen af blodkræften.

Ny lægefaglig direktør for Psykiatri og Social

Phuong Le Reisinia er ansat som ny lægefaglig direktør for Psykiatri og Social i Region Midtjylland. Hun kommer fra et job som centerchef på Psykiatrisk Center Glostrup. Den nye direktør har både stor ledererfaring og har frem til sit jobskifte været en del af en akut udrykningstjeneste som psykiatrisk læge.

Årets 10 mest bemærkelsesværdige bøger

Fremragende og/eller debatskabende? Medicinske Tidsskrifters kulturanmelder, Maria Cuculiza, har her udvalgt ti af årets mest bemærkelsesværdige bøger, som hun har anmeldt.