Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 

Søren Rasted er i cannabis-serie mere missionær end nysgerrig

PODCAST: Aqua-stjernen Søren Rasted er ikke blot blevet en mand med en podcastserie om medicinsk cannabis. Han er også blevet en mand med en sag, som handler om at få sat medicinsk cannabis helt fri hurtigst muligt.

Musikeren har siden sidste sommer hjulpet sin 83-årige mor, som i en årrække har lidt af gigt og svære smerter, til at få den cannabis-olie, som de begge mener har givet hende livet tilbage.

Men olien er ulovlig, og han spørger derfor nu i 12 radioprogrammer på Radio 24/7 en række læger og andre eksperter om, hvordan det overhovedet er muligt, at man i 2018 kan forbyde en plante, som han er overbevist om effektivt helbreder en lang række kroniske sygdomme helt uden nogen former for bivirkninger.  De første programmer er sendt, og resten følger i denne uge og kan i øvrigt alle aflyttet som podcast.

Blandt de interviewede er på den ene side af fronten blandt andre Lægeforeningens formand Andreas Rudkøbing og formand for Dansk selskab for Almen Medicin, Anders Beich og på den anden side smertelægen Tina Horsted, forfatteren Jonas Østergaard og Gigtforeningens direktør Mette Bryde Lind, hvoraf sidstnævnte har været med til at lave programserien, og som siger, at det er sket i et ønske om at imødekomme sine medlemmers behov for mere viden om cannabis til medicinsk brug belyst fra forskellige vinkler. Alle fronter er kridtede op, og alle siger, som de plejer.

Udover ekspertudsagn er udsendelserne, som begyndte 19. marts, garneret med en stribe patienter, der fortæller, hvordan cannabis-olie har forbedret deres sygdomme og liv. De fleste er nu symptomfrie, mens andre har oplevet store positive forbedringer.

Programmernes styrke er klart det store antal medvirkende, og at disse får lov at fremlægge deres synspunkter i god ro og orden, for programmerne haster ikke tingene igennem.  Det er godt, at Radio 24syv har forstået, at 12 timer ikke er for meget til et så komplekst emne. Lige som det også er fint, at Søren Rasted og hans medtilrettelæggere giver de mange forskellige medvirkende den plads, som de har brug for til, at man som lytter forstår, hvorfor de medvirkende siger, som de gør – og ikke kun hvad de siger.

Men når det er sagt, så er det mindre godt, at det faktisk er ret vanskeligt ikke at finde programseriens overordnede præmis stærkt tvivlsom. Søren Rasted er nemlig tilsyneladende ikke et splitsekund i tvivl om, at den medicinske cannabis helt uden bivirkninger kan kurere alle former for gigtsygdomme, alle hånde smertetilstande og ikke mindst rækken af meget forskellige inflammationssygdomme samt angst, stress, posttraumatiske reaktioner og depressioner – i hvert fald op til 80 procent af dem. Og når medicinsk cannabis og hasholien CBD ikke anvendes som primær medicin til de mange danskere, som lider af disse sygdomme, så lægger han ikke skjul på, at han mener, at det må skyldes enten uvidende eller kyniske kræfter i det danske samfund, som bevidst forholder syge og lidende mennesker denne effektive hjælp.

Søren Rasted formår således ikke at tage ind, at når han og tilrettelæggerne har talt og mailet med samt læst om flere hundreder syge mennesker, som udtrykker glæde og gavn – så er det ikke det samme som, at eksperterne har uret, når de forklarer, at evidensen indenfor langt de fleste af de opremsede sygdomme mangler. Rasted fastholder frejdigt og uden smålig skelen til faktuel viden, at cannabisen er mere end almindeligt effektiv og kommer således til at oversælge sin sag med det resultat, at medicinsk cannabis i programmerne fremstår som en uskyldig, forfulgt og undertrykt mirakelmedicin, som alle syge mennesker straks og helt uden forbehold bør kaste sig over.

Men måske endnu værre er, at Søren Rasted også fastholder gennem programmerne, at medicinsk cannabis er helt uden bivirkninger. Selv om næsten alle eksperter gentagne gange forsøger at forklare ham, at sådan forholder det sig givetvis ikke.

Faktisk virker det som, at Søren Rasted har forslugt sig så mentalt voldsomt og helt ukritisk på medicinsk cannabis, og især varianten CBD-olie, at han bliver resistent overfor fakta, og det er irriterende som lytter, når man for syvende gang hører ham fremture og tilsvarende herefter endnu gang hører ham blive forsøgt korrigeret af endnu en gæst på vigtige og kritiske områder, når man i modsætning til ham udmærket kan huske de tidligere gæsters advarsler og korrektioner, som han tilsyneladende er helt upåvirket af.

At Rasted er mere missionær, end han er nysgerrig, er rigtigt ærgerligt, for det betyder, at stoler man som lytter på ham som guide ud i den komplekse hampeverden, så bliver man ikke  meget klogere på, hvad man i dag ved og ikke ved om den medicinske cannabis, og hvad man kan håbe på vil vise sig i fremtiden, når flere kliniske forsøg er udført.