Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Fremtidens fødestue. - Foto af: Courtesy MODOS og Kommunikationsafdelingen, Hospitalsenheden Vest, Herning

Udstilling om fremtidens hospitaler

UDSTILLING: Danske Regioner og Dansk Arkitektur Center åbner døren til ny udstilling om arkitektur og smart design på de mange hospitaler, der bygges frem mod 2025.

Udstillingen vises på Dansk Arkitektur Center i København til slutningen af april, på Utzon Centret i Aalborg fra begyndelsen af februar, og vil derefter rejse rundt i Danmark.

Her vil man bl.a. kunne få indblik i de store visioner for Børneriget – Københavns nye børnehospital, der vil være verdens bedste hospital for børnefamilier, det prisbelønnede nye psykiatriske hospital i Slagelse og sansestimulerende fødestuer i Herning.

På udstillingen kan man også høre om de ti designprincipper, der understøtter helingsprocessen og om brug af fremtidens teknologi. Og hvordan man bygger et sundhedsvæsen til en fremtid, man ikke kender.

Frem mod 2025 bliver de danske hospitaler bygget, ombygget og gentænkt. Visionen er at sætte mennesket i centrum og skabe de mest optimale rammer for patienter, pårørende og personale. Det sker blandt andet ved at indtænke helende arkitektur som en central del af helbredelsesprocessen.

I alt bygges og ombygges der 43 steder i landet, hvor innovation og nye løsninger er i højsædet. Dét ser udstillingen ”Fremtidens hospitaler – Helende arkitektur” nærmere på, når borgere, sundhedspersonale og andre interesserede nu inviteres til en forsmag på fremtidens sundhedsvæsen.

Kunst, indretning og lys kan have betydning for patienters velbefindende. Forskere fra Københavns Universitet har f.eks.peget på, at psykiatriske patienter med depression bliver udskrevet efter kortere tid end andre, hvis de får rigeligt med dagslys. Det er blandt andet det, som Danske Regioner og Dansk Arkitektur Center ønsker at sætte fokus på med udstillingen.

”I dag ved vi meget mere om bygningers påvirkning på vores sundhed og velvære. Det afspejler sig meget i visionerne bag hospitalsbyggerierne, og det er netop det udstillingen sætter fokus på – Den Helende Arkitektur,” siger Jeanne Rank, udstillingskoordinator ved Dansk Arkitektur Center, og fortsætter:

”Det handler om at vise den røde tråd mellem samfundsudfordringerne og de konkrete designvalg af lysindfald, akustik, materialer, enerum, storrum, osv. Kort sagt, de oplevelser hospitalet giver gennem designprincipper, formgivning og arkitektoniske intentioner.”

Udstillingen er støttet af Realdania.

Nyt Psykiatrisk Sygehus, Slagelse. Foto: Karlsson arkitekter / VLA + Jens Markus Lindhe

Børneriget – Københavns nye børnehospital, der vil være verdens bedste hospital for børnefamilier. - Illustration: 3XN