Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 


Her har de farligste syge boet igennem 100 år

UDSTILLING: For 100 år siden åbnede den første Sikringsafdeling til de farligste psykisk syge borgere i Danmark. Og for at markere jubilæet er der nu i Slagelse lavet en lille udstilling med billeder og tekster fra de tre Sikringsafdelinger gennem de seneste 100 år.

Billederne kan ses i Atrium i Psykiatrisygehuset, Fælledvej 6 i Slagelse, hvor der er adgang for alle. Udstillingen er åben til fredag den 9. november 2018.

Der er lige nu 30 indsatte på Danmarks sikreste psykiatriske afdeling, hvor sikkerheden er på højde med et flugtsikkert fængsel. De er allesammen anbragt der, fordi de er for farlige til at være indsat i et almindeligt fængsel eller til at være indlagt på en almindelig, lukket afdeling.

Nogle af dem er for syge til nogensinde at slippe ud. Den patient, der har været indlagt på Sikringen i længst tid, er indlagt netop nu og har været der i 34 år.

Derfor er Sikringen ikke kun en psykiatrisk afdeling, den er også en hjem - og udstillingen illustrerer den skiftende "mode" for sådanne psykiatriske afdelinger gennem 100 år. Der er sket meget både inden for behandlingen af psykisk syge, men også med tilgangen til patienterne og med arkitekturen.

Den første Sikringsafdeling åbnede i 1918 på Psykiatrihospitalet i Nykøbing Sjælland. Dengang var der et meget strengt reglement, som både patienter og personale skulle følge. Blandt andet skulle patienterne ved sengetid tage alt deres tøj af, inden de gik ind på værelserne, hvor de tog nattøj på. Patienterne skulle senest være i seng klokken 20, uden undagelse. Siden da er der sket meget både inden for behandlingen af psykisk syge, med tilgangen til patienterne og med arkitekturen.

I 1962 blev antallet af indsatte skåret ned fra 50 til 17. Der var kommet medicin, der kunne dæmpe symptomerne fra psykisk sygdom, hvilket i 1950’erne gjorde en stor forskel for patienterne på Sikringsafdelingen, der blev så stabile at flere kunne flyttes til andre psykiatriske afdelinger.

I 1981 flyttede afdelingen i nye rammer, da Enggården blev opført ved siden af den gamle Sikringsafdeling. Den nye bygning, hvor der var plads til 30 patienter, var holdt i mørke og brune farver, da man mente, at for meget lys og for mange farver ville hidse patienterne op.

Selvom den nye bygning løbende blev moderniseret, og der efterhånden kom flere farver på væggene, var det et stort skifte, da afdelingen i 2015 flyttede til Slagelse. Her var der brede gange, farver og lysindfald fra store glaspartier. I Slagelse har patienterne også for første gang fået eget bad og toilet på værelset, og der er mange muligheder for motion og andre aktiviteter såsom fælles madlavning, gudstjenester og spilleaftener, for de patienter der kan være med.