Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 


Sjuskede, ensidige opskrifter spænder ben for sunde nytårsforsætter

BØGER: Mange har et nytårsforsæt om at spise sundere. Men hvad skal man egentlig spise, hvis man gerne vil være sundere, slankere og friskere på kort og langt sigt? Spørger man læge Jerk W. Langer er svaret: Antiinflammatorisk kost, som han har skrevet endnu en bog om.

I følge denne, 21 nye helbredende dage med antiinflammatorisk kost, som Jerk W. Langer har skrevet sammen med ernæringsterapeut Louise Bruun, vil en antiinflammatorisk kost give ’ ny energi og større velvære, et stabilt blodsukker, en bedre fordøjelse, vægttab uden sult, en god nattesøvn, færre smerter, et sundt blodtryk og kolesterolniveau, lindre skavanker og smerter, forebygge alvorlige sygdomme, arbejde aktivt med at modvirke tidlig aldring samt et mindre behov for medicin’. Lige præcist hvad manges nytårsønsker for det nye år handler om.

Og det er ikke kun de raske læsere, som bogen lover alt godt. Også patienter, der lider af gigtsygdomme, type-2 diabetes, forhøjet blodtryk og kolesterol, tarmbetændelse, hormonforstyrrelser eller eksem, kan angiveligt på kort tid opnå opsigtsvækkende resultater, hvis de blot følger bogens anbefalinger. Det mener forfatterne i hvert fald, ligesom en række casepersoner bevidner de næsten mirakuløse forbedringer og helbredelser ved hjælp af den antiinflammatoriske kost, hvis positive effekter bogen da også redegør vældigt engageret for.

”Anti-inflammatorisk kost og livsstil er tidens helt store buzzword. Med rette. Vi tøver ikke et sekund med at kalde antiinflammatorisk mad for verdens dejligste måde at spise sundt på," skriver forfatterne om deres diæt, som er rettet mod kronisk inflammation i kroppen og ikke en akut opstået inflammation.

Ifølge forfatterne opstår de sundhedstruende tilstande, hvis inflammation, der ellers også kan være en healende kropslig funktion, kommer ud af kontrol og varer ved i måneder og år:

”Ophører den ikke, bliver den til en kronisk ødelæggende proces, der skader kroppen: Hjerte, fordøjelsessystem, hormonkirtler, led, blodkar, hud og hjerne. Kronisk inflammation kan være en følge af – eller forværres af – dårlige spisevaner, fysisk inaktivitet, vedvarende stress, forstyrret søvn, luftforurening, støjforurening, tobaksrøg, tilsætningsstoffer, højt medicinforbrug, alkohol, kraftig solbestråling og meget andet,” lyder advarslerne fra de to sundhedsskribenter, som fortæller interessant og grundigt om resultaterne af de seneste års videnskabelige forskning i inflammatoriske tilstande og især antiinflammatorisk kost.

At forfatterne har valgt side i forhold til betydningen af kostens afgørende rolle for livsstilsforårsaget inflammation, lægges der ikke skjul på. Og man kan således kun håbe, at fremtidig mere moden forskning vil bevise, at de således også har ret, når de så helt uden forbehold erklærer inflammation for hovedfjenden og skriver, at den sundhedsfarlige skjulte mavefedt, fedtophobning i leveren, blodsukkerforstyrrelser og nedsat insulinfølsomhed skyldes inflammatoriske tilstande, og at de således derfor har løsningerne:

”Bemærk, hvordan det hele hænger sammen: Blodsukker, kolesterol, blodtryk, insulin, blodfedt, taljemål og inflammation er alle forskellige sider af samme sag, nemlig hvad mad og levevis betyder for krop og helbred. Den gode nyhed er, at antiinflammatorisk kost kan rette op på det hele,” erklærer de to forfattere, som har kreeret en 21 dage lang diæt til formålet. 


21 nye helbredende dage med antiinflammatorisk kost, er en opfølger på Jerk Langers populære bog og salgssucces af næsten samme navn, 21 helbredende dage med aniinflammatorisk kost, fra 2016. Og ligesom titlerne er tæt på hinanden, så er bøgernes indhold også. Gammel olie på nye flasker er den oplevelse, som presser sig på. Den største forskel vil for de fleste læsere bestå i de helt og aldeles anonyme mennesker, som er inviteret til at rose kurens effekter, en glimrende opdatering af videnskaben bag deres teorier og nogle nye opskrifter. Men de sidste forekommer at kunne være ret så problematiske for mange læsere trods bogens meget smukke illustrationer af disse.

Giver man knap 300 kroner for en bog med opskrifter til 21 dage, må man i det mindste kunne forvente, at man får mindst 42 opskrifter – frokost og aften - for sine penge. Men nej, det får man på ingen måde, da hovedparten af middagsretterne fungerer som næste dags frokost. Svært ikke at føle sig lidt snydt, selv om der jo ikke i sig selv er noget galt i at spise det samme to dage i træk.

Og måske endnu mere problematisk er opskrifterne i forhold til at skulle fungere som en livsstilsforandrer, for ingredienserne er ikke blot dyre, men vil også kunne være svære at få fingre i uden for hovedstaden. Så dyrt og besværligt og især ensformigt behøver det vel ikke at være at spise sundt vil være en relevant indvending mod bogen.

Det mest besynderlige og irriterende ved opskrifterne er dog, at de lugter langt væk af kvinde-fra-Østerbro-på kur-i-3-uger. Der vil givetvis ikke være mange mænd med livsstilssygdomme – mænd som formentligt ovenikøbet kommer direkte fra at have guffet alt det fede, salte og søde, der kan blive mætte og smagsbegejstrede af bogens små, bitte frøkenportioner. Ligesom det givetvis også vil være svært for de fleste at skulle affinde sig med måltider bestående af for eksempel kedsommelig quinoa, fint snittede rå hvidkål og goyabær. Eller skulle orke at bruge hele og halve timer hver eller hver anden aften på at forproducere eksotiskkrydrede smoothies, fermenterede rødbededrikke og vaskede blomkålshoveder, inden man går i seng.  

Måske nogen kan holde det hele ud en uge eller tre, men så da heller ikke en dag længere. Og det er bare ikke godt nok i en bog, som samtidigt og helt fornuftigt advokerer for nødvendigheden af en permanent kost- og livsstilsændring, hvis den antiinflammatoriske kost skal have en chance for at udvirke de mange positive forskelle, som bogen opremser. Om nødvendigheden af livsstilsforandring skriver de for eksempel:

”Antiinflammatorisk kost er ikke en slankekur, en udrensningskur eller et quick fix. Det er en livsstilsændring, som vi håber, du opretholder meget længe, helst resten af livet. Derfor skal du i gang på en måde, som du selv har det godt med.”

At der så også er småfejl i opskrifterne hist og pist er for dårligt, men dog mindre vigtigt. Værre er, at opskrifterne på grund af deres meget lidt favnende og meget ensidige tilgang til mad, dårligt kan undgå at påføre de læsere, som må forventes at give op, et unødvendigt nederlag.

Den begrænsede mængde opskrifter, korrekturfejlene og det særlige udvalg af ingredienser betyder også, at det kan være svært ikke at få en fornemmelse af, at bogen måske er lavet i hastværk, fordi nogen i sidste øjeblik har ønsket at cashe ind på julesalget og de mange læseres nytårsønsker om et bedre og sundere liv fra 1. januar. Bogen udkom 26.december.

Og det er rigtigt ærgerligt svigt af de håbefulde læsere, for det populærvidenskabelige afsnit i bogens start er både overbevisende, velskrevet, pædagogisk og aldeles motiverende for at give sig i kast med den antiimflammatorisk kost, som forfatterne ellers advokerer så stærkt for:

”Rigtig mange går fra at være overvægtige, smerteforpinte, søvnløse, energiforladte, oppustede og triste til at fyldes med overskud, energi og glæde. Vi oplever gang på gang, hvordan mennesker, der er type 2-diabetikere, har forhøjet blodtryk eller kolesterol, gigtsygdomme, tarmbetændelse, hormonforstyrrelser eller eksem, på kort tid opnår dramatiske forandringer. Det er en meget livsbekræftende oplevelse,” skriver de.

 

  • 21 nye helbredende dage med antiinflammatorisk kost
  • Jerk W. Langer og Louise Bruun
  • Politikens forlag
  • Vejledende pris: 270 kroner

Taljemålet er den inflammatoriske sladrehank

Taljemålet bør helt optimalt højst være halvdelen af kropshøjden. Er du 170 cm høj, bør livvidden ikke overstige 85 cm. Denne 50 procent-regel gælder for kvinder og mænd, høje og lave og for større børn.

1 cm mindre omkring livet svarer cirka til at tabe 1 kg fedt, hvoraf størstedelen er farligt inflammatorisk fedt. For hver centimeter taljemålet ytrer sig i den rigtige retning, bliver du altså sundere. Uanset hvad badevægten viser. Når du spiser mere antiinflammatorisk, vil du næsten med garanti skære centimeter efter centimeter af livvidden uden at bekymre dig det mindste om at tælle kalorier eller portioner.

Kilde: 20 nye dage med antiinflammatorisk kost