Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 


Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

TV: Tv-serien Sygeplejeskolen, der handler om tiden, da en håndfuld danske mænd forsøgsvist fik lov at uddanne sig til sygeplejersker, tager datidens mange forargedemodstandere overfor det historiske eksperiment ved vingebenet og smider dem op i luften. Vi bringer en guide til, hvor du kan finde ud af, om du skal se den eller ej.

Modstanderne mente ikke, at mænd havde tilstrækkelig omsorg for medmennesker til at kunne være sygeplejersker. Samtidigt med, at de samme modstandere ofte gjorde sig til talsmænd for, at kvinder burde blive hjemme i køkkenerne.

I seriens første afsnit ankommer den unge soldat Erik Larsen, spillet af Morten Hee Andersen, til et mindre provinshospital sammen med fem andre mænd. De seks unge mænd er nøje udvalgte og skal som de første mænd nogensinde begynde på en uddannelse til sygeplejersker sammen med en række kvindelige sygeplejeelever. Men både hospitalets opportunistiske direktør, den sexistiske mandlige overlæge og den stramme kvindelige oversygeplejerske Ruth, spillet af Anette Støvelbæk, er imod ideen om at rekruttere mænd. En ide som er fostret af hospitalets ledende kvindelige forstanderinde, spillet af Benedikte Hansen, på grund af en fatal mangel på sygeplejersker.

TV-serien, der er i seks afsnit, tager sit udgangspunkt i virkelighedens Danmark i 1950’erne, hvor sygeplejersker efter anden verdenskrig var en så akut mangelvare i hele landet, at afdelinger måtte lukke ned samtidigt med, at polioen hærgede.

I virkelighedens verden blev de første syv mandlige elever optaget på sygeplejerskeuddannelsen på Rigshospitalet i januar 1951, hvor det blev Rigshospitalets forstanderinde Eli Magnussen, der påtog sig opgaven at forsøge at vende holdningen til de muligt kommende mandlige sygeplejersker. Men trods manglen på sygeplejersker blev ideen om at tage mænd ind mødt med indædt modstand både indenfor og udenfor hospitalernes mure. Og det er denne modstand og de deraf affødte små og større intriger, som er seriens omdrejningspunkt.

Gennem serien følger vi udover nogle af de kvindelige sygeplejerskeelever de seks fyres beslutning om at bryde normerne, deres kammeratskab og ikke mindst deres modstandere. Men dog hele tiden med særligt fokus på de to hovedroller Erik fra arbejderklassen og den unge overklasse pige og sygeplejeelev Anna, spillet af Molly Egelind, som også mod samfundets forventninger har besluttet sig for at forfølge sin drøm om at gøre en forskel i stedet for at gifte sig med den rige og usympatiske advokat Henning, som familien ellers fandt helt rigtig for hende.

Rebelske Erik med hjertet på det rette sted og oprøreren Anna med den udprægede retfærdighedssans har fra den første dag et godt øje til hinanden. Men kombinationen af voldsomme arbejdsbyrder, de sexistiske mænd og klasseforskellen imellem de to unge gør, at de skal grueligt mange misforståelser igennem, inden de finder ud af, hvad de egentligt føler - eller måske ikke føler for hinanden.

Serien er spækket med æstetisk smukke billeder, stilsikre kostumer og rekvisitter. Solen skinner i hver eneste scene, og alene det gør serien nærmest seværdig en mørk og skummel efterårsaften.

Skuespillerne gør det alle sammen godt, men det er især seriens unge skuespillere, som brillerer til trods for, at deres roller kan forekomme lige lovligt ensidigt sympatiske. På tilsvarende unuanceret vis fremstilles modstanderne. Ikke bare er overlægen, fornemt og lejlighedsvist ligefrem nuancerigt spillet af Jens Jørn Spottag, voldsomt imod mandlige sygeplejersker. Han er også forfængelig, selvoptaget og sin ellers så søde og dygtige sygeplejerskehustru utro med dennes unge, ambitiøse og samvittighedsløse kollega, der gør, hvad hun kan for at miskreditere de mandlige elever - også selv om det skaber livsfarlige situationer for patienterne.

Men selv om Eriks alkoholiserede far, hospitalets mandlige læger og ledelse og mandlige patienter altså ideeligt brokker sig over mænd i sygeplejeuniformer, så er seriens feel good faktor tårnhøj. Og skulle man et øjeblik komme i tvivl om, hvem der er skurke og helte, så bliver man håndfast ført tilbage til udgangspunktet, nemlig at modstanderne er nogle oldnordiske, reaktionære fjolser, som egentligt ikke burde have haft gang på jord. Et budskab som gentages så mange gange, at det er svært ikke at komme til at tænke på, hvordan monstro en moderne hospitalskultur ville reagere, hvis rigtigt mange mænd lige pludseligt blev ansatte som jordmødre, sundhedsplejersker og ammevejledere i dagens Danmark.

Se den hvis du:

  • Godt kan lide at knibe en tåre, når mennesker opfører sig godt overfor andre
  • Er vild med TV-serier fra hospitalsverdenen
  • Værdsætter velspillet dansk historisk fiktion
  • Værdsætter smukke billeder, kustumer og solbeskinnede scener

Spring den over hvis du:

  • Er allergisk overfor stereotype kønsrolledebatter
  • Forventer menneskeligt komplekse roller
  • Forlanger overraskelser, højt tempo og spænding

Bag 'Sygeplejeskolen' står manuskriptforfatterne Lars Mering og Claudia Boderke sammen med producer Senia Dremstrup og instruktør Roni Ezra.

'Sygeplejeskolen' er produceret af SF Studios og består af seks afsnit á 40 minutter. Tv-serien kan ses på TV 2 CHARLIE søndage og på TV 2 PLAY.