Skip to main content

Sukkersød udstilling er form over indhold

UDSTILLING: Forestil dig otte kongelige operasangere, som synger videnskabelige tekster om sukkermolekyler og stofskiftet i din krop.

Ja, det lyder mystisk - og det gør det også i virkeligheden. Videnskabelige (sang)tekster vil næppe nogensinde slå Verdis La Traviata.

Men videnskabelige tekster udsat for opera er bl.a. det, der sker på en ny udstilling på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i København.

Digter og kunstner Morten Søndergaard og kuratorerne Dea Antonsen og Ida Bencke har i samarbejde med to forskergrupper fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, nemlig Copenhagen Center for Glycomics og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, skabt udstillingen Sugar Theater. Den ene forskergruppe forsker i sukkers rolle som byggesten i kroppen (glycomics), den anden i sukkers mange roller i vores stofskifte (metabolisme).

Udstillingen kan opleves fra nu af og frem til juni 2018.

Udover de otte operasangere, der synger forskernes tekster, består udstillingen bl.a. af en installation, som hedder ’Sugar Trees’, der skulle være en slags ’digtmaskine’ ifølge fakultetets hjemmeside. Maskinen bygger trælignende tekststrukturer baseret på tillægsord fra dagens nyheder hentet fra The Guardians netavis.

“Det evigt voksende træ er dermed et øjebliksbillede af verdens tilstand,” lyder det meget flot på hjemmesiden -  og nok også for flot. Ord som ’surrounded’, ’according’ og ’ordinary’, der dukker op på en skærm som grenene i et af kroppens sukkermolekyler, siger næppe meget om verdens tilstand. Det er meget form og ikke så meget indhold.

I det hele taget omtales udstillingen lidt for sukkersødt, den er næppe et besøg værd, med mindre man er i nærheden.

»Med udstillingen ønsker vi at udfordre. At se hvad den fælles nysgerrighed i kunstnernes og forskernes tilgang til verden kan føre til af nye perspektiver – fordi fakultetet interesserer sig for en bred undersøgelse af det at være menneske,” siger Ulla Wewer, dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Ud over koret og sukkertræet er der også sukkerorgelet og sugar contact.

Sukkerorglet er bygget op af flere genstande fremstillet af eller relateret til sukker og skal udfolde, hvor forskelligt sukker optræder i vores verden: byggesten i kroppen, energiomsætning, en syndefuld last, en videnskab, en filosofi, et kulturprodukt.

Og i sugar contact undersøger kunstneren Morten Søndergaard med digtet Contact paralleller mellem forskning og poesi. Digtet springer ud af en sky i en stor kasse, og man må gå rundt om kassen for at kunne læse digtet.

”Det har været et spændende møde mellem kunst og de basale videnskaber; to verdener som jo på finurlig vis har en fælles glæde ved en grundlæggende undersøgelse af tingenes tilstand. Det har været sjovt at se, hvordan man med forskellige metoder kan have samme mål om at komme tættere på sandheden”, siger professor Hans H. Wandall,Center for Glycomics, der har arbejdet sammen med kunstnerne om Sugar Theater.

  • Udstillingen havde fernisering torsdag den 7. september 2017 og kan ses frem til juni 2018.
  • Adresse: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Blegdamsvej 3B, 2200 KBH N, Vandrehallen Bygning 1.
  • Åbningstider: mandag-fredag kl. 9.00-17.00.