Kristian Lunds blog

Nyheder, analyse og debat om hæmatologisk behandling

Branding Celgene

Besked

Failed loading XML...PODCAST

Epigenetikken er det nye sort

PODCAST: 24 spørgsmål til professoren, podcast med Lone Frank og Kristian Helin kan høres på Radio24Syv

Epigenetik er det nye sorte indenfor biologien, lyder det begejstret fra biolog, studievært og videnskabsjournalist, Lone Frank, i hendes indledning på en podcast, hvor hun taler med professor og centerdirektør på Københavns Universitet, Kristian Helin.

Podcasten er en del af radioserien "24 spørgsmål til professoren" på Radio24syv, der har Lone Frank som fast vært. I denne postcast handler samtalen om hvorfor epigenetik er en afgørende nøgle til at forstå udvikling og behandling af sygdomme – heriblandt ikke mindst kræft.

Epigenetikken – udfoldende sig inde i hver enkelt celle - er ifølge de to debattører det sted, hvor arv og miljø mødes.

”Det handler om at forstå og klarlægge mekanismer, som på forskellige tidspunkter tænder og slukker for enkelte gener i vores DNA,” forklarer Helin, som de seneste ti år og indtil april i år har ledet et center, Bric, i Danmark, hvor flere end 50 danske og internationale forskere har forsket i epigenetiktiken’s ABC, og cellernes styring og given hukommelse til vores DNA.

Centerets forskere har ifølge Helin gennem de seneste år blandt andet publiceret mere end 300 videnskabelige artikler.

”Vi har blandt andet fundet de enzymer, som laver for eksempel blodkræft og hjernekræft, forklarer han i udsendelsen og fortsætter:

”Nogle beskriver opståen af kræft, som en proces, hvor celledelingen sker som i en bil der kører uden bremser, samtidigt med at der trædes for hårdt på speederen. Der er for mange af de enzymer, som medfører celledeling og for få at de, som træder på bremsen, hvorved de dødbringende mutationer opstår,” forklarer han.

Epigenetik og epigenetisk medicin, der skal føre til helt nye behandlingsformer i kraft af kontrolleret slukning og tænding af gener, er også ifølge Helin muligheden for en øget forståelse af, hvordan livserfaringer måske kan nedarves til børn og børnebørn på grund af mulige epigenetiske påvirkninger fra for eksempel sult, mishandling og andre psykiske eller fysiske påvirkninger.

Men i hvor høj grad sådanne mulige epigenetiske forandringer overhovedet kan nedarves er ifølge Helin endnu usikkert, men han opfordrer til, at man ikke bruger for meget energi på at bekymre sig over de eventuelle arvelige sociale aspekter og i stedet slapper lidt af i tillid til biologien.

”De største fejl sker, når celler deler sig, og jeg mener godt, at man kan slappe lidt af. Der er masser af kontrolmekanismer i kroppen, og sker der store fejl, så dør cellerne som oftest,” siger han.