Kristian Lunds blog

Nyheder, analyse og debat om hæmatologisk behandling

Branding Celgene

Besked

Failed loading XML...

Lone de Neergaard er død

En af de mest magtfulde personer i det danske sundhedsvæsen gennem flere årtier, fhv. overlæge Lone de Neergaard er død, 72 år. Hun døde 7. maj.

Det oplyser familien i en dødsannonce, der indrykkes i Berlingske tirsdag.

Lone de Neergaard var i sit arbejdsliv en af de mest magtfulde personer i det danske sundhedsvæsen og stod bl.a. bag specialeplanen, der var med til at fordele de faglige specialer på sygehusene, så alle sygehuse ikke kunne tilbyde alle behandlinger, men specialisterne på de enkelte områder blev samlet. Hun var også i en periode var chef for AIDS-sekretariatet i Sundhedsstyrelsen og direktør i det daværende Hovedstadens Sygehusfællesskab, HS.

Lone de Neergaard blev læge fra Københavns Universitet i 1973 og rejste kort efter til Australien, hvor hun videreuddannede sig indenfor administration på Royal North Shore Hospital og i almen praksis i Sidney i perioden 1973-77. 
Siden 1980 har hun været tilknyttet Sundhedsstyrelsen, og i 1983 blev hun speciallæge i samfundsmedicin. I perioden 1986-88 var de Neergaard chef for AIDS-Sekretariatet i Sundhedsstyrelsen, og her blev hun kendt i offentligheden, når hun advarede og informerede om den sygdom, som havde spredt sig med lynets hast. Mange var ikke klar over, hvordan sygdommen smittede.

I Sundhedsstyrelsen mødte hun også overlæge Michael von Magnus, som hun giftede sig med.

Hun var væk fra Sundhedsstyrelsen 1995-2005, hvor hun var sundhedsfaglig direktør i Hovedstadens Sygehusfællesskab. I 2005 kom hun tilbage til Sundhedsstyrelsen og stod blandt andet for styrkelse af det arbejde, som blev grundlaget for de fælles akutte modtagelser, screening for livmoderhalskræft samt kræft- og hjertepakkerne samt specialeplanen. Sammen med direktør Jesper Fisker og kontorchef Else Smith udgjorde hun ledelsen i Sundhedsstyrelsen. ledelsen. Da specialeplanen var på plads i 2010 trak hun sig tilbage.
"Jeg kunne mærke, at jeg var mere træt, end jeg plejede at være. Og jeg havde slet ikke tid til andet end at arbejde. Og sådan skal det ikke være," sagde hun til Dagens Medicin, efter hun havde meddelt sin afgang.

Lone de Neergaard modtog gennem årene flere hædersbevisninger, bl. a. PH-Prisen, Mårum-mineralvandsprisen, HK/Kommunals Kulturpris og en hæderspris fra Aalborg Diskontobank. Hertil kom, at hun i 1989 var dansk kandidat til Europæiske Kvinders Pris. Hun trak sig tilbage fra arbejdslivet som 65-årig.

Hun efterlader sin mand, to børn og børnebørn.