Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene
Rikke Schmidt Kjærgaard har skrevet en bog om at ligge lammet, mens andre troede at hun var i koma og måske hjernedød. Foto:

BØGER: Dansk yngre forsker skriver dramatisk, vildt skræmmende, men også dybt rørende bog om at ligge i koma og fanget i sig selv uden at kunne kommunikere med mand, børn og sygehuspersonale, som vurderer, at hun er hjernedød.

BØGER: Dansk yngre forsker skriver dramatisk, vildt skræmmende, men også dybt rørende bog om at ligge i koma og fanget i sig selv uden at kunne kommunikere med mand, børn og sygehuspersonale, som vurderer, at hun er hjernedød.

Da videnskabsforsker, mor til tre og hustru, Rikke Schmidt Kjærgaard, en nytårsmorgen vågner op i sit hjem, føler hun sig ualmindeligt skidt tilpas. Vagtlægen konstaterer influenza, men få timer senere får hun hjertestop og dør på grund af en voldsomt aggressiv bakteriel meningitis, beretter hun i sin nye bog ’Blink - Da jeg mistede livet og lærte at leve.’

”Der var intet. Ingen engle eller harper, intet lys for enden af tunnellen. Ingen port til himlen og intet helvede. Ingenting. Det er nøjagtig, hvad døden er. Jeg var væk. Så enkelt og skræmmende var det,” fortæller hun om sin død.

Men en hidkaldt, snarrådig praktiserende læge og to Falck-folk redder hende, og hun bliver genoplivet i ambulancen, inden at hun bliver akut hasteindlagt og intensivt behandlet mod sin blodforgiftning og deraf følgende massive organsvigt, lammelser, blodpropper og en hjerneblødning på grund af bakterien, Streptococcus pneumoniae.

”En akut og voldsom blodforgiftning havde sendt min krop i septisk chok og accelererede processen med at slå mig ihjel. Hundredvis af bittesmå blodpropper eksploderede i et dræbende fyrværkeri, samtidig med at små blodkar overalt begyndte at lække. Min krop var svulmet op til næsten ukendelighed. Jeg havde taget tyve kilo på i løbet af få timer på grund af den væske, der blev pumpet ind i mig for at hjælpe min overlevelse. Hænder og fødder var tiltagende sorte, det samme var min næse. Mit ansigt og resten af kroppen var farvet i et violet, blåt og rødt mosaiklignende mønster frembragt et sted dybt under huden,” beretter hun.

Den 38-årige Rikke Schmidt Kjærgaard dør ikke, men efter at dødens akutte greb delvist har løsnet kløerne, er hun dog fortsat i koma, som ingen tør håbe på, at hun nogensinde vil vågne op fra igen. Efter tre uger vågner hun dog alligevel. Men hun er totalt lammet og stum og ude af stand til at gøre sine omgivelser opmærksom på, at hun ikke er hjernedød og ikke vil være organdoner, som diskussionen går på, om hun skal være, mens nogle af hendes organer endnu er værd at høste til andre patienter med livstruende behov.

”Men jeg kunne hverken tale eller bevæge en eneste muskel i kroppen. Jeg kunne høre min egen stemme råbe inde i mit hoved, og jeg havde lyst til at skrige. Det var som at befinde sig i et klaustrofobisk mareridt, bortset fra at jeg var vågen. Var jeg ved at blive kvalt? Min seng føltes som en kiste, og måske troede folk omkring mig, at jeg var død. Måske var de ved at begrave mig uden at give mig en chance for at fortælle dem, at jeg stadig var i live.”

Først da hendes mand, Peter, der er begyndt at planlægge hendes begravelse, men som ikke er veget fra hendes side på hospitalet, pludseligt bemærker nogle rykninger ved hendes ene øje og dernæst ser, at hun også kan blinke med det ene øje, begynder der at spire et håb om, at hun måske kan overleve. Et håb om liv, selv om ingen endnu gør sig illusioner om, at hun også vil kunne blive rask igen.

Men i kraft af kompetent behandling, en stærk personlig vilje og stædighed hos især hende, men også hos ægtemanden, en stor kærlighed i familien samt en række efterfølgende vellykkede medicinske, kirurgiske og fysiurgiske behandlinger, kommer Rikke Smith Kjærgaard trods alle dårlige odds tilbage til livet og sin hverdag.

Det er ikke mange, der har været så voldsomt angrebet af blodforgiftning, sepsis, som Rikke Schmidt Kjærgaard var, som det er forundt at vende tilbage og beskrive deres oplevelser, om hvordan det er at dø, blive genoplevet, at ligge flere uger i koma for så at opleve at være lammet og stum. Selv om de både har kunnet høre, se og forstå.

Men det kan Rikke Smith Kjærgaard, som ovenikøbet er en blændende skribent, beskrive. Hun skriver på én gang dramatisk og afdæmpet, og man flyver gennem bogen, der er svær at lægge fra sig. Hun kombinerer et skarpt blik for menneskelige relationer med en særdeles veludviklet empatisk sans for, hvad der rører sig omkring hende. Ligesom hun opfatter nuancer og detaljer samtidigt med, at hun forstår kontekst og sammenhænge – selv når hun er dødsens syg.

At det har været muligt for Rikke Smith Kjærgaard at skrive så detaljeret om sig selv og sin tilstand skyldes ikke kun personlige egenskaber som en god hukommelse og faglig indsigt i medicinsk videnskab, men også at ægtemanden førte grundige notater om alt omkring hende i de mange uger, hvor hun ikke var ved bevidsthed. Notater, billeder af medicinsk udstyr og medicin, alle data, journalnotater samt fotos af Rikke Schmidt Kjærgaard under hele forløbet. Optegnelser som hun formåer at blande med egne erindringer så virtuost, at man næsten føler, at man selv er den angste patient i sygesengen eller den rædselsslagne pårørende ved sengekanten gennem hele forløbet.

’Blink’ bliver således et sjældent dokument til indsigt i, hvordan patienter som hun oplever deres livstruende sygdomsforløb, sundhedspersonaler og hospitalsophold på godt og ondt. Der er ingen tvivl om, at Rikke Smith Kjærgaard føler en meget stor taknemmelighed overfor de læger, som hun mener kæmpede så dygtigt og vedholdende for hendes liv og førlighed. Men hun har også på sin egen forsigtige måde en kritik, hun gerne vil af med om et system, hvori sundhedspersonaler måske ikke altid i tilstrækkelig grad yder den grad af nærvær, nænsomhed og kærlig støtte, som patienter nogle gange kan have et så brændende behov for:

”Mens blodet strømmede, talte hun ikke til mig, men gjorde det næste glas klar til at blive sat på, og da hun var færdig, forsvandt hun lige så hurtigt og effektivt, som hun var kommet. Hun talte aldrig til Peter. Hun troede sikkert, at pårørende helst ville lades i fred. Det var bedre at være på den sikre side og forholde sig anonymt, passe sit arbejde uden så meget snak og derefter forsvinde stille og ubemærket. Senere forstod jeg, at det blandt mange i det medicinske personale blev betragtet som en faglig æressag at være usynlig og aldrig lade sig involvere, men at fremstå som en anonym, velsmurt helbredelsesmaskine,” skriver hun om sine ensomme, angstplagede morgentimer.

Rikke Smith Kjærgaard er i dag rask. Hun vendte efter sin sygdom tilbage til Aarhus Universitet, men siden har hun efter ti års arbejde som forsker i Danmark og førende universiteter i England og USA, forladt Aarhus Universitet til fordel for at forsøge at bruge sit liv på ’at gøre en så positiv forskel for så mange mennesker som muligt’ og arbejder for eksempel lige nu med at udvikle intuitive hjælperedskaber til patienter.

”Denne bog er skrevet for at give en stemme til dem, der ikke har nogen, og til enhver, der har oplevet livet forandre sig uigenkendeligt fra den ene dag til den anden. Jeg ser min uventede overlevelse og helbredelsen som en gave, der kan hjælpe andre,” slutter hun sin bog.

 • Blink
 • Rikke Schmidt Kjærgaard
 • Politikens forlag
 • Pris: 250 kr.

Kulturnyheder

 • Læger skal kunne fortælle deres patienter, at de er det bedste sted

  PODCAST: Det var en ny model for beregning af kvalitet, som afslørede, at patienter med kræft i bugspytkirtlen får uensartet behandling. Læge og phd-studerende Kasper Wennervaldt fortæller i podcast om baggrunden for at forsøge at måle kvaliteten af de operationer, der bliver lavet rundt i landets fem regioner.

  Læs mere

 • I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  BØGER: Døden er er ikke frygtelig i sig selv og at tale om den er ikke ubærligt trist, for det dyrbare liv værdsættes bedst i bevidstheden om, at vi alle skal gå den i møde, mener speciallæge i palliation gennem 40 år.

  Læs mere

 • Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  BØGER: Selv om diabetes 2 ikke er at spøge med, så er det lige før, at man bliver misundelig, når man læser ny super lækker bog om, hvordan man kan helbrede sig selv ved hjælp af stjernebestøvet michelin-mad.

  Læs mere

 • At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  BØGER: Hun havde fuld gang i lægekarrieren, stort dyrt hus, kærlig ægtemand og fire børn. Alt kørte på skinner, indtil lægearbejdet pludselig føltes som et fængsel. Nu er Sarah Seidelmann healende shaman. Og for et nøgternt vestligt opdraget menneske kan det være en bizar og provokerende oplevelse at læse om.

  Læs mere

 • Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  RADIO: Danskerne vil vide alt om, hvad der gemmer sig i deres gener. Recept på P1 havde inviteret til debat blandt eksperter, som ikke navigerede skråsikkert i de etiske minefelter, og lidt flere holdningsprægede udsagn havde klædt udsendelsen. Men de 60 minutters radiolytning var dog godt givet ud.

  Læs mere

 • Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  BØGER: Drop den hvide og bløde mad og skift den ud med grønne og grove måltider, og der kan vanke et sundt blodtryk forude, skriver to læger i en ny bog med en blodtryksvenlig kur, diæt og madopskrifter.

  Læs mere

 • Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  BØGER: Jeg finder politikernes retorik direkte uansvarlig. Ikke mindst Sundhedsministerens bombastiske udtalelser har sat patienter og læger i en virkelig dårlig situation. Sådan siger forfatter og journalist Maria Cuculiza til den nye bog ’Sandhederne om Medicinsk Cannabis.

  Læs mere

 • Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  BØGER: En rejse til Kina, nogle oliven og en masse videnskabelig research på fødevarer og migrænetriggere blev de ledetråde, der førte til, at journalist Helle Torpegaard nåede frem til at undgå sine daglige voldsomme migræneanfald.

  Læs mere

 • Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Medicinsk-historisk Museum på Næstved Sygehus risikerer lukning, fordi de gamle sygehusbygninger skal sælges.

  Læs mere

 • Forførende svigt af smertepatienter

  Forførende svigt af smertepatienter

  BØGER: Er du stresset, træt eller plaget af smerter, så bevæg dig 10-15 minutter 4 gange om ugen og få nogle nye sunde vaner, og du er god som ny. Nogenlunde sådan lyder løfterne fra personlig træner og Youtube-star Anna Bogdanovas i en ny bog om smerter, stress og træthed, ’Smertefri’.

  Læs mere

 • Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  BØGER: Hvad sker der for alvorligt syge patienter, når moderne medicin og dygtige læger nok redder dem på målstregen, men herefter efterlader dem i et liv, som nogle vil mene er en værre skæbne end den død, som de lige netop undgik? Akutlæge har opsøgt patienterne derhjemme. Det er der kommet en fantastisk bog ud af.

  Læs mere

 • Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  TV: Tv-serien Sygeplejeskolen, der handler om tiden, da en håndfuld danske mænd forsøgsvist fik lov at uddanne sig til sygeplejersker, tager datidens mange forargede modstandere overfor det historiske eksperiment ved vingebenet og smider dem op i luften. Vi bringer en guide til, hvor du kan finde ud af, om du skal se den eller ej.

  Læs mere

 • Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  UDSTILLING: For 100 år siden åbnede den første Sikringsafdeling til de farligste psykisk syge borgere i Danmark. Og for at markere jubilæet er der nu i Slagelse lavet en lille udstilling med billeder og tekster fra de tre Sikringsafdelinger gennem de seneste 100 år.

  Læs mere

 • Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  TV: Da syv unge danske mænd blev udvalgt til uddannelse som sygeplejersker var det et forsøg, som mødte stor modstand. Man mente ikke, at mænd havde tilstrækkelig omsorg for medmennesker.

  Læs mere

 • Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  BØGER: Aldring er en helbredelig sygdom og ikke et nødvendigt biologisk onde, og derfor vil vi snart ved hjælp af moderne teknologi kunne springe alderdommen over og sige: Vi mennesker fødes, og vi dør, når vi er nogle hundrede år gamle.

  Læs mere

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk