Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Rikke Schmidt Kjærgaard har skrevet en bog om at ligge lammet, mens andre troede at hun var i koma og måske hjernedød. Foto:

BØGER: Dansk yngre forsker skriver dramatisk, vildt skræmmende, men også dybt rørende bog om at ligge i koma og fanget i sig selv uden at kunne kommunikere med mand, børn og sygehuspersonale, som vurderer, at hun er hjernedød.

BØGER: Dansk yngre forsker skriver dramatisk, vildt skræmmende, men også dybt rørende bog om at ligge i koma og fanget i sig selv uden at kunne kommunikere med mand, børn og sygehuspersonale, som vurderer, at hun er hjernedød.

Da videnskabsforsker, mor til tre og hustru, Rikke Schmidt Kjærgaard, en nytårsmorgen vågner op i sit hjem, føler hun sig ualmindeligt skidt tilpas. Vagtlægen konstaterer influenza, men få timer senere får hun hjertestop og dør på grund af en voldsomt aggressiv bakteriel meningitis, beretter hun i sin nye bog ’Blink - Da jeg mistede livet og lærte at leve.’

”Der var intet. Ingen engle eller harper, intet lys for enden af tunnellen. Ingen port til himlen og intet helvede. Ingenting. Det er nøjagtig, hvad døden er. Jeg var væk. Så enkelt og skræmmende var det,” fortæller hun om sin død.

Men en hidkaldt, snarrådig praktiserende læge og to Falck-folk redder hende, og hun bliver genoplivet i ambulancen, inden at hun bliver akut hasteindlagt og intensivt behandlet mod sin blodforgiftning og deraf følgende massive organsvigt, lammelser, blodpropper og en hjerneblødning på grund af bakterien, Streptococcus pneumoniae.

”En akut og voldsom blodforgiftning havde sendt min krop i septisk chok og accelererede processen med at slå mig ihjel. Hundredvis af bittesmå blodpropper eksploderede i et dræbende fyrværkeri, samtidig med at små blodkar overalt begyndte at lække. Min krop var svulmet op til næsten ukendelighed. Jeg havde taget tyve kilo på i løbet af få timer på grund af den væske, der blev pumpet ind i mig for at hjælpe min overlevelse. Hænder og fødder var tiltagende sorte, det samme var min næse. Mit ansigt og resten af kroppen var farvet i et violet, blåt og rødt mosaiklignende mønster frembragt et sted dybt under huden,” beretter hun.

Den 38-årige Rikke Schmidt Kjærgaard dør ikke, men efter at dødens akutte greb delvist har løsnet kløerne, er hun dog fortsat i koma, som ingen tør håbe på, at hun nogensinde vil vågne op fra igen. Efter tre uger vågner hun dog alligevel. Men hun er totalt lammet og stum og ude af stand til at gøre sine omgivelser opmærksom på, at hun ikke er hjernedød og ikke vil være organdoner, som diskussionen går på, om hun skal være, mens nogle af hendes organer endnu er værd at høste til andre patienter med livstruende behov.

”Men jeg kunne hverken tale eller bevæge en eneste muskel i kroppen. Jeg kunne høre min egen stemme råbe inde i mit hoved, og jeg havde lyst til at skrige. Det var som at befinde sig i et klaustrofobisk mareridt, bortset fra at jeg var vågen. Var jeg ved at blive kvalt? Min seng føltes som en kiste, og måske troede folk omkring mig, at jeg var død. Måske var de ved at begrave mig uden at give mig en chance for at fortælle dem, at jeg stadig var i live.”

Først da hendes mand, Peter, der er begyndt at planlægge hendes begravelse, men som ikke er veget fra hendes side på hospitalet, pludseligt bemærker nogle rykninger ved hendes ene øje og dernæst ser, at hun også kan blinke med det ene øje, begynder der at spire et håb om, at hun måske kan overleve. Et håb om liv, selv om ingen endnu gør sig illusioner om, at hun også vil kunne blive rask igen.

Men i kraft af kompetent behandling, en stærk personlig vilje og stædighed hos især hende, men også hos ægtemanden, en stor kærlighed i familien samt en række efterfølgende vellykkede medicinske, kirurgiske og fysiurgiske behandlinger, kommer Rikke Smith Kjærgaard trods alle dårlige odds tilbage til livet og sin hverdag.

Det er ikke mange, der har været så voldsomt angrebet af blodforgiftning, sepsis, som Rikke Schmidt Kjærgaard var, som det er forundt at vende tilbage og beskrive deres oplevelser, om hvordan det er at dø, blive genoplevet, at ligge flere uger i koma for så at opleve at være lammet og stum. Selv om de både har kunnet høre, se og forstå.

Men det kan Rikke Smith Kjærgaard, som ovenikøbet er en blændende skribent, beskrive. Hun skriver på én gang dramatisk og afdæmpet, og man flyver gennem bogen, der er svær at lægge fra sig. Hun kombinerer et skarpt blik for menneskelige relationer med en særdeles veludviklet empatisk sans for, hvad der rører sig omkring hende. Ligesom hun opfatter nuancer og detaljer samtidigt med, at hun forstår kontekst og sammenhænge – selv når hun er dødsens syg.

At det har været muligt for Rikke Smith Kjærgaard at skrive så detaljeret om sig selv og sin tilstand skyldes ikke kun personlige egenskaber som en god hukommelse og faglig indsigt i medicinsk videnskab, men også at ægtemanden førte grundige notater om alt omkring hende i de mange uger, hvor hun ikke var ved bevidsthed. Notater, billeder af medicinsk udstyr og medicin, alle data, journalnotater samt fotos af Rikke Schmidt Kjærgaard under hele forløbet. Optegnelser som hun formåer at blande med egne erindringer så virtuost, at man næsten føler, at man selv er den angste patient i sygesengen eller den rædselsslagne pårørende ved sengekanten gennem hele forløbet.

’Blink’ bliver således et sjældent dokument til indsigt i, hvordan patienter som hun oplever deres livstruende sygdomsforløb, sundhedspersonaler og hospitalsophold på godt og ondt. Der er ingen tvivl om, at Rikke Smith Kjærgaard føler en meget stor taknemmelighed overfor de læger, som hun mener kæmpede så dygtigt og vedholdende for hendes liv og førlighed. Men hun har også på sin egen forsigtige måde en kritik, hun gerne vil af med om et system, hvori sundhedspersonaler måske ikke altid i tilstrækkelig grad yder den grad af nærvær, nænsomhed og kærlig støtte, som patienter nogle gange kan have et så brændende behov for:

”Mens blodet strømmede, talte hun ikke til mig, men gjorde det næste glas klar til at blive sat på, og da hun var færdig, forsvandt hun lige så hurtigt og effektivt, som hun var kommet. Hun talte aldrig til Peter. Hun troede sikkert, at pårørende helst ville lades i fred. Det var bedre at være på den sikre side og forholde sig anonymt, passe sit arbejde uden så meget snak og derefter forsvinde stille og ubemærket. Senere forstod jeg, at det blandt mange i det medicinske personale blev betragtet som en faglig æressag at være usynlig og aldrig lade sig involvere, men at fremstå som en anonym, velsmurt helbredelsesmaskine,” skriver hun om sine ensomme, angstplagede morgentimer.

Rikke Smith Kjærgaard er i dag rask. Hun vendte efter sin sygdom tilbage til Aarhus Universitet, men siden har hun efter ti års arbejde som forsker i Danmark og førende universiteter i England og USA, forladt Aarhus Universitet til fordel for at forsøge at bruge sit liv på ’at gøre en så positiv forskel for så mange mennesker som muligt’ og arbejder for eksempel lige nu med at udvikle intuitive hjælperedskaber til patienter.

”Denne bog er skrevet for at give en stemme til dem, der ikke har nogen, og til enhver, der har oplevet livet forandre sig uigenkendeligt fra den ene dag til den anden. Jeg ser min uventede overlevelse og helbredelsen som en gave, der kan hjælpe andre,” slutter hun sin bog.

 • Blink
 • Rikke Schmidt Kjærgaard
 • Politikens forlag
 • Pris: 250 kr.

Kulturnyheder

 • Eminent beretning om forskers kamp for sin mands liv

  Eminent beretning om forskers kamp for sin mands liv

  BØGER: Den hårrejsende og sandfærdige beretning om en forskers kapløb med døden for at redde sin mand fra en multiresistent bakterie bør  blive sommerferiens største læseoplevelse -  uanset om man er til thrillers, tragedier, kærlighedsromaner, gysere eller medicinske fagbøger.

  Læs mere

 • Ny bog om hjertet er unødvendig fjollet

  Ny bog om hjertet er unødvendig fjollet

  BØGER: Hvis man ser bort fra unødvendige fjollerier, uforløste jokes og ligegyldige personlige småanekdoter, så kan bogen "Hjertebank" være en udmærket indføring både i hjertets mekanik, og i hvordan man omgås sit hjerte bedst muligt, hvis man gerne vil have det til at slå længst muligt.

  Læs mere

 • Læge: Pseudodiagnoser er ikke sygdomme, men naturlige forekomster

  Læge: Pseudodiagnoser er ikke sygdomme, men naturlige forekomster

  BØGER: Naturlig behandling betyder ikke at det er ufarligt, men den nuværende lovgivning betyder, at brugerne står alene tilbage, når noget går galt, advarer læge, som har skrevet en ny bog om sundhedsindustriens måder at tjene penge på vores helbredsbekymringer.

  Læs mere

 • Ny slankebog går planken ud

  Ny slankebog går planken ud

  BØGER: Sæsonen for slankebøger er skudt i gang, så vi kan blive bikinifitte. Og slankedronningen Michelle Kristensen har også i år fundet vej til boghandlernes hylder med endnu en slankebog: Ny krop på 4 uger.

  Læs mere

 • Læge anklager sundhedsindustrien i ny bog

  Læge anklager sundhedsindustrien i ny bog

  BØGER: Læge Ida Donkin hudfletter i ny bog hele sundhedsindustriens kommunikation omkring sygdom og sundhed, som hun mener undergraver samfundets institutioner, videnskaben, de faglige eksperter og i sidste ende hele fundamentet for vores samfund.

  Læs mere

 • Modig bog om depressioner fra Peter Øvig

  Modig bog om depressioner fra Peter Øvig

  BØGER: En ny bog af forfatter Peter Øvig Knudsen om sin mors og egne depressioner giver et hjerteskærende indblik i depressioners brutale væsen.

  Læs mere

 • Børnebørn rammes også af demens

  Børnebørn rammes også af demens

  BØGER: 400.000 pårørende i Danmark lever med et dement familiemedlem. Et ukendt antal er børnebørn, der pludselig skal finde ud af at være sammen med deres demente bedstemor eller bedstefar.

  Læs mere

 • Ny bog guider til senfølger fra hjernerystelse

  Ny bog guider til senfølger fra hjernerystelse

  BØGER: Det kan være vanskeligt at behandle mere langvarige senfølger fra hjernerystelse, men en ny bog forsøger at hjælpe patienter til selv at tage styringen over egne helbredelsesprocesser.

  Læs mere

 • En saglig, faglig bog om kræft - og en hyldest til videnskaben og patienterne

  BØGER: Professor Michael Rørth har i samarbejde med journalist Anne Mette Steen-Andersen udgivet en velskrevet bog til patienter og pårørende om kræftbehandlingens udvikling gennem de seneste 40 år.

  Læs mere

 • Forfatterdebut kom efter en indlæggelse på psykiatrisk

  Forfatterdebut kom efter en indlæggelse på psykiatrisk

  BØGER: Anna Juul, som skriver under pseudonymet Veronika Katinka Martzen, fik sin forfatterdebut umiddelbart efter en indlæggelse på lukket psykiatrisk afdeling.

  Læs mere

 • Ny bog tager kæmpe opgør med angstbehandling

  Ny bog tager kæmpe opgør med angstbehandling

  BØGER: Vores sind bliver overophedet, hvis vi insisterer på at bearbejde og håndtere hver eneste ubehagelige følelse og tanke, som vi får, fremfor at lade psyken ordne og hele sig selv, erklærer psykolog Pia Callesen i ny bog.

  Læs mere

 • Rigshospitalet indvier kunst til kræftpatienter

  Rigshospitalet indvier kunst til kræftpatienter

  Forårets farver i grøn, gul og blå er sprunget ud i trappeopgangen, der fører ned til Afsnit for Stråleterapi på Rigshospitalet på Blegdamsvej.

  Læs mere

 • Ny bog om sygeplejersken fra Nykøbing giver overblik

  Ny bog om sygeplejersken fra Nykøbing giver overblik

  BØGER: Hvorfor kan vi ikke få at vide, hvor mange af den dømte sygeplejerske Christina Aistrup Hansens patienter, som er døde under mistænkelige omstændigheder? Det er et af de spørgsmål, som presser sig på, men som forbliver ubesvaret i ny bog om sygeplejersken, der måske er på fri fod om fire år. 

  Læs mere

 • Nødvendig og nytænkende bog om sorg

  Nødvendig og nytænkende bog om sorg

  BØGER: Ny bog vender op og ned på vores opfattelser af død og sorg. Stor antologi om sorg i forbindelse med sygdom og død giver ikke kun et fremragende indblik i de seneste års sorgforskning, men også masser af muligheder for egen indsigt i rollerne som sørgende eller pårørende til sørgende.

  Læs mere

 • Dokumentar om stress på danske hospitaler er realistisk og derfor skrækindjagende

  Dokumentar om stress på danske hospitaler er realistisk og derfor skrækindjagende

  TV: Alle, der endnu ikke har set TV-dokumentaren "Jeg svigter mine patienter" om det økonomisk pressede og det derfor dræbende fortravlede hospitalsvæsen, bør give sig selv chancen for at se programmet, inden det igen forsvinder fra DR’s hjemmeside.

  Læs mere

 • Skyggesiden af medicinalindustrien er medrivende underholdning

  Skyggesiden af medicinalindustrien er medrivende underholdning

  BØGER: Spændingsromanen ”Søster min” er er god gammeldags pageturner, som det er noget nær umuligt at lægge fra sig. I bogen mødes den konfliktfyldte side af forsknings- og godkendelsesprocedurer forbundet med nye medicinske behandlingers vej til markedet .

  Læs mere

 • Skuespil om prostatakræft

  Skuespil om prostatakræft

  TEATER: Kan der være sjov og spas i emnet prostatakræft? Man skule tro, at det kunne være svært at finde lyspunkter i et alvorligt sygdomsforløb, men det alligevel lykkedes Teater Svalegangen i Aarhus.

  Læs mere

 • Ny slankebog tæller kalorier som i gamle dage

  Ny slankebog tæller kalorier som i gamle dage

  BØGER: Slankeekspert lover vægttab uden de store livsstilsændringer. Alt sammen pakket ind i kalorieberegninger, udokumenterede løfter om konkrete store årlige vægttab og lækre illustrationer.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk