Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene
Rikke Schmidt Kjærgaard har skrevet en bog om at ligge lammet, mens andre troede at hun var i koma og måske hjernedød. Foto:

BØGER: Dansk yngre forsker skriver dramatisk, vildt skræmmende, men også dybt rørende bog om at ligge i koma og fanget i sig selv uden at kunne kommunikere med mand, børn og sygehuspersonale, som vurderer, at hun er hjernedød.

BØGER: Dansk yngre forsker skriver dramatisk, vildt skræmmende, men også dybt rørende bog om at ligge i koma og fanget i sig selv uden at kunne kommunikere med mand, børn og sygehuspersonale, som vurderer, at hun er hjernedød.

Da videnskabsforsker, mor til tre og hustru, Rikke Schmidt Kjærgaard, en nytårsmorgen vågner op i sit hjem, føler hun sig ualmindeligt skidt tilpas. Vagtlægen konstaterer influenza, men få timer senere får hun hjertestop og dør på grund af en voldsomt aggressiv bakteriel meningitis, beretter hun i sin nye bog ’Blink - Da jeg mistede livet og lærte at leve.’

”Der var intet. Ingen engle eller harper, intet lys for enden af tunnellen. Ingen port til himlen og intet helvede. Ingenting. Det er nøjagtig, hvad døden er. Jeg var væk. Så enkelt og skræmmende var det,” fortæller hun om sin død.

Men en hidkaldt, snarrådig praktiserende læge og to Falck-folk redder hende, og hun bliver genoplivet i ambulancen, inden at hun bliver akut hasteindlagt og intensivt behandlet mod sin blodforgiftning og deraf følgende massive organsvigt, lammelser, blodpropper og en hjerneblødning på grund af bakterien, Streptococcus pneumoniae.

”En akut og voldsom blodforgiftning havde sendt min krop i septisk chok og accelererede processen med at slå mig ihjel. Hundredvis af bittesmå blodpropper eksploderede i et dræbende fyrværkeri, samtidig med at små blodkar overalt begyndte at lække. Min krop var svulmet op til næsten ukendelighed. Jeg havde taget tyve kilo på i løbet af få timer på grund af den væske, der blev pumpet ind i mig for at hjælpe min overlevelse. Hænder og fødder var tiltagende sorte, det samme var min næse. Mit ansigt og resten af kroppen var farvet i et violet, blåt og rødt mosaiklignende mønster frembragt et sted dybt under huden,” beretter hun.

Den 38-årige Rikke Schmidt Kjærgaard dør ikke, men efter at dødens akutte greb delvist har løsnet kløerne, er hun dog fortsat i koma, som ingen tør håbe på, at hun nogensinde vil vågne op fra igen. Efter tre uger vågner hun dog alligevel. Men hun er totalt lammet og stum og ude af stand til at gøre sine omgivelser opmærksom på, at hun ikke er hjernedød og ikke vil være organdoner, som diskussionen går på, om hun skal være, mens nogle af hendes organer endnu er værd at høste til andre patienter med livstruende behov.

”Men jeg kunne hverken tale eller bevæge en eneste muskel i kroppen. Jeg kunne høre min egen stemme råbe inde i mit hoved, og jeg havde lyst til at skrige. Det var som at befinde sig i et klaustrofobisk mareridt, bortset fra at jeg var vågen. Var jeg ved at blive kvalt? Min seng føltes som en kiste, og måske troede folk omkring mig, at jeg var død. Måske var de ved at begrave mig uden at give mig en chance for at fortælle dem, at jeg stadig var i live.”

Først da hendes mand, Peter, der er begyndt at planlægge hendes begravelse, men som ikke er veget fra hendes side på hospitalet, pludseligt bemærker nogle rykninger ved hendes ene øje og dernæst ser, at hun også kan blinke med det ene øje, begynder der at spire et håb om, at hun måske kan overleve. Et håb om liv, selv om ingen endnu gør sig illusioner om, at hun også vil kunne blive rask igen.

Men i kraft af kompetent behandling, en stærk personlig vilje og stædighed hos især hende, men også hos ægtemanden, en stor kærlighed i familien samt en række efterfølgende vellykkede medicinske, kirurgiske og fysiurgiske behandlinger, kommer Rikke Smith Kjærgaard trods alle dårlige odds tilbage til livet og sin hverdag.

Det er ikke mange, der har været så voldsomt angrebet af blodforgiftning, sepsis, som Rikke Schmidt Kjærgaard var, som det er forundt at vende tilbage og beskrive deres oplevelser, om hvordan det er at dø, blive genoplevet, at ligge flere uger i koma for så at opleve at være lammet og stum. Selv om de både har kunnet høre, se og forstå.

Men det kan Rikke Smith Kjærgaard, som ovenikøbet er en blændende skribent, beskrive. Hun skriver på én gang dramatisk og afdæmpet, og man flyver gennem bogen, der er svær at lægge fra sig. Hun kombinerer et skarpt blik for menneskelige relationer med en særdeles veludviklet empatisk sans for, hvad der rører sig omkring hende. Ligesom hun opfatter nuancer og detaljer samtidigt med, at hun forstår kontekst og sammenhænge – selv når hun er dødsens syg.

At det har været muligt for Rikke Smith Kjærgaard at skrive så detaljeret om sig selv og sin tilstand skyldes ikke kun personlige egenskaber som en god hukommelse og faglig indsigt i medicinsk videnskab, men også at ægtemanden førte grundige notater om alt omkring hende i de mange uger, hvor hun ikke var ved bevidsthed. Notater, billeder af medicinsk udstyr og medicin, alle data, journalnotater samt fotos af Rikke Schmidt Kjærgaard under hele forløbet. Optegnelser som hun formåer at blande med egne erindringer så virtuost, at man næsten føler, at man selv er den angste patient i sygesengen eller den rædselsslagne pårørende ved sengekanten gennem hele forløbet.

’Blink’ bliver således et sjældent dokument til indsigt i, hvordan patienter som hun oplever deres livstruende sygdomsforløb, sundhedspersonaler og hospitalsophold på godt og ondt. Der er ingen tvivl om, at Rikke Smith Kjærgaard føler en meget stor taknemmelighed overfor de læger, som hun mener kæmpede så dygtigt og vedholdende for hendes liv og førlighed. Men hun har også på sin egen forsigtige måde en kritik, hun gerne vil af med om et system, hvori sundhedspersonaler måske ikke altid i tilstrækkelig grad yder den grad af nærvær, nænsomhed og kærlig støtte, som patienter nogle gange kan have et så brændende behov for:

”Mens blodet strømmede, talte hun ikke til mig, men gjorde det næste glas klar til at blive sat på, og da hun var færdig, forsvandt hun lige så hurtigt og effektivt, som hun var kommet. Hun talte aldrig til Peter. Hun troede sikkert, at pårørende helst ville lades i fred. Det var bedre at være på den sikre side og forholde sig anonymt, passe sit arbejde uden så meget snak og derefter forsvinde stille og ubemærket. Senere forstod jeg, at det blandt mange i det medicinske personale blev betragtet som en faglig æressag at være usynlig og aldrig lade sig involvere, men at fremstå som en anonym, velsmurt helbredelsesmaskine,” skriver hun om sine ensomme, angstplagede morgentimer.

Rikke Smith Kjærgaard er i dag rask. Hun vendte efter sin sygdom tilbage til Aarhus Universitet, men siden har hun efter ti års arbejde som forsker i Danmark og førende universiteter i England og USA, forladt Aarhus Universitet til fordel for at forsøge at bruge sit liv på ’at gøre en så positiv forskel for så mange mennesker som muligt’ og arbejder for eksempel lige nu med at udvikle intuitive hjælperedskaber til patienter.

”Denne bog er skrevet for at give en stemme til dem, der ikke har nogen, og til enhver, der har oplevet livet forandre sig uigenkendeligt fra den ene dag til den anden. Jeg ser min uventede overlevelse og helbredelsen som en gave, der kan hjælpe andre,” slutter hun sin bog.

 • Blink
 • Rikke Schmidt Kjærgaard
 • Politikens forlag
 • Pris: 250 kr.

Kulturnyheder

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

 • Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  RADIO: Kun gode talegaver og personlige ressourcer sikrede TV-chef behandling af aggressiv kræft.

  Læs mere

 • Velskrevet bog om kriseramte læger

  BØGER: Alt imens sundhedsvæsnets ledere lægger flere og flere opgaver over på hospitalslægerne, skærer ned og effektiviserer, og der ovenikøbet bliver flere og flere alvorligt syge patienter, hvem passer så egentligt på lægerne? Det er der faktisk ingen, der gør, siger psykolog i ny og meget velskrevet bog.

  Læs mere

 • Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  RADIO: Medicinske Tidsskrifters kulturjournalist Maria Cuculiza anmelder i en række artikler en programserie på P1 med TV-chefen Arne Notkin. I det første program handler det om, hvordan man taler om kræft. For nogle er krigsretorik provokerende, men det hjalp Notkin at "kæmpe mod" sin aggressive kræftsygdom.

  Læs mere

 • Han skrev sig gennem kræften

  Han skrev sig gennem kræften

  3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

  Læs mere

 • Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  PODCAST: Vil man gerne være en god læge for sine patienter, kan det være nyttigt for en stund at smide de naturvidenskabelige medicinske lærebøger til side til fordel for en god roman. 

  Læs mere

 • Podcast til kræftpatienter: Man kan ikke gøre det her alene

  PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

  Læs mere

 • De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

  Læs mere

 • Overfladisk bog om mænds seksualitet

  Overfladisk bog om mænds seksualitet

  BØGER: Bogen Hvad alle bør vide om mænd er en overfladisk tour de force i alle hånde former for trusler mod pik, potens og parforhold, så læseren ikke har mulighed for at blive ret meget klogere på de enkelte problemstillinger.

  Læs mere

 • Rørende bog om en mor, som forsvinder

  Rørende bog om en mor, som forsvinder

  BØGER: Når det fælles sprog, fælles liv og fælles erindringer fortabes på grund af demens, lider de pårørende ofte mindst ligeså meget som den syge. Ny bog forsøger at hjælpe begge parter til fortsat nærhed og fællesskab.

  Læs mere

 • Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  BØGER: Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

  Læs mere

 • Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

  Læs mere

 • Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

  Læs mere

 • Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  BØGER: Efter at have arbejdet seks år i det britiske hospitalsvæsen, NHS, smed lægen, Adam Kay, sine operationshandsker i ringen og blev i stedet kritikkerrost komiker og TV-manuskriptforfatter. Nu har han skrevet prisbelønnet bestseller om yngre lægers arbejdsforhold.

  Læs mere

 • Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  BØGER: Dårlig søvn er en risikofaktor for reservelæger og yngre læger, der som regel er de hospitalslæger, som har de fleste og de længste vagter, siger hjerneforsker, Peter Lund Madsen, i forbindelse med hans nye bog om hjernen og psykiatriske lidelser.

  Læs mere

 • Professor: Patienters brogede erfaringer er en irrelevant støj

  BØGER: Læger lærer at frygte patienters subjektive erfaringer og fortællinger, som der ikke er plads til i det hyperspecialiserede sundhedsvæsen, lyder kritikken fra professor og infektionsmediciner, Morten Sodeman, der har udgivet en elektronisk bog om især patienters, men også lægers sårbarhed i det moderne hospitalsvæsen.

  Læs mere

 • Dansk forsker var fanget i sin krop: Vil de begrave mig levende?

  Dansk forsker var fanget i sin krop: Vil de begrave mig levende?

  BØGER: Dansk yngre forsker skriver dramatisk, vildt skræmmende, men også dybt rørende bog om at ligge i koma og fanget i sig selv uden at kunne kommunikere med mand, børn og sygehuspersonale, som vurderer, at hun er hjernedød.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk