Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene
Maya Dusenbery kom på sporet af, hvad hun opfatter som sundhedsvæsnets ’systemiske og ubevidste forskelsbehandling’ af kvinder, da hun i slutningen af 20´erne selv blev syg af reumatisk gigt.Maya Dusenbery kom på sporet af, hvad hun opfatter som sundhedsvæsnets ’systemiske og ubevidste forskelsbehandling’ af kvinder, da hun i slutningen af 20´erne selv blev syg af reumatisk gigt.

Kvindelige patienter får dårligere behandling end mænd i sundhedsvæsenet, som ligger under for en systemisk, men ubevidst sexistisk opfattelse af kvinders subjektive symptomer, hævder forfatter i ny bog. 

Kvindelige patienter får dårligere behandling end mænd i sundhedsvæsenet, som ligger under for en systemisk, men ubevidst sexistisk opfattelse af kvinders subjektive symptomer, hævder forfatter i ny bog.

Det betyder bl.a., at kvinder bliver diagnosticeret og behandlet senere end mænd.

”Der er i medicin en lang historisk tradition for at opfatte kvinder som hysteriske og derfor afvise deres sygdomssymptomer som noget, der bare foregår oppe i deres hoveder,” mener den amerikansk journalist og forfatter Maya Dusenbery, der netop har udgivet bogen ’Doing Harm: The Truth about how bad Medicine and lazy Science leave Women dismissed, misdiagnosed and Sick’.

At stemple kvinder som hysteriske,  tilhører ifølge Maya Dusenbery ikke en svunden tid, men har overlevet i den medicinske verden:

”For tiden er én af de mest benyttede medicinske termer ’funktionelle lidelser’. Det er en tilsyneladende neutral term, men den anvendes til at antyde en psykogenetisk årsag fremfor en somatisk," kritiserer hun og uddyber:

”Den medicinske verden har fastholdt ideen om, at den kan forklare alle symptomer, som den ikke lige kan tilskrive en fysisk sygdom, med patientens sind, og den har insisteret på, at især kvinder får den slags symptomer. Hysteri er ikke noget, der er forsvundet," hævder Dusenbery, der mener at kunne påvise, at kvinder derfor bliver senere diagnosticerede end mænd og således skal kæmpe hårdere for den relevante medicinsk behandling, som de har behov for, fordi lægerne ikke tror på dem.

Maya Dusenbery kom på sporet af, hvad hun opfatter som sundhedsvæsnets ’systemiske og ubevidste forskelsbehandling’ af kvinder, da hun i slutningen af 20´erne selv blev syg af reumatisk gigt.

Gennem sin egen sygdom kom Maya Dusenbery i kontakt med andre kvinder med autoimmune sygdomme. Og til hendes store overraskelse berettede kvinderne ofte om vanskeligheder med at blive troet af lægerne og få de rigtige diagnoser, selv om autoimmune sygdomme er udbredte. Mange af kvinderne havde til fælles, at lægerne i begyndelsen af deres sygdomsforløb havde tilskrevet deres symptomer psykiske tilstande som for eksempel stress, depression, overfølsomhed og for mange negative tanker fremfor fysisk sygdom.

Ifølge Maya Dusenbery lærer såvel mandlige som kvindelige læger allerede i studieårerne den forskelsbehandling og mistillid til kvinders egne fortællinger, som hun forsøger at påvise eksistensen af ved hjælp af en hvirvelvind af statistikker, videnskabelige rapporter, medicinske studier og patienthistorier,

”Den kulturelle manglende tillid til kvinder, som er ældgammel og dybt integreret, viser sig at styre kvaliteten i hver eneste behandlingsstadie,” erklærer hun.

’Doing Harm’ vil sikkert skille vandene på samme måde, som #MeToo-bevægelsen har gjort det. Og nogle vil givetvis mene, at Dusenbery er et godt eksempel på en feministisk hysteriker i en semi-intellektuel 2018-forklædning - for ’selvfølgelig lider kvinder da ikke ubodelige skader i sundhedsvæsnet på grund af deres køn!

Men ideerne om, at sexisme influerer på kvaliteten af de sundhedsydelser, som kvinder modtager, er ikke nye. De var for eksempel fremme i 60’erne og 70’erne og betød da blandt andet også dengang, at medicinalselskaberne fik besked om også at inddrage kvinder i deres medicinafprøvninger. Og det er svært at afvise, at for eksempel kvinders hjertesygdomme i mange år blev underkendte og afviste, alene fordi kvinder ved en blodprop i hjertet kan fremvise helt andre symptomer end mænd, hvis symptomformer var den lægelige norm. Ligesom en række nyere undersøgelser faktisk viser, at kvinder behandles langsommere i akutafdelinger, og at de bliver ringere smertedækkede end mænd.

Og selv forklarer Maya Dusenbery sine påstande om institutionaliseret sexisme med, at selv de bedste læger simpelthen ikke får den viden, som de behøver for at tage sig ligeså godt af deres kvindelige som mandlige patienter:

”Der er i den medicinske viden i sig selv et institutionaliseret vidensgab, hvorfor det ikke handler om at udpege enkelte sexistiske, rådne æbler. De fleste sygdomme er fortsat især blevet studeret hos mænd, og de mange uforklarede sygdomstilstande er ofte netop uforklarede, fordi de især rammer kvinder, hvis symptomer afvises. Og fordi kvindernes symptomer afvises, bliver der ikke forsket i dem, så man kunne lære at forstå sygdommene, som symptomerne er udtryk for. Symptomerne bliver ved at være medicinsk uforklarlige," siger Dusenbery.

Og dette vidensgab mener hun igen fører til et tillidsgab i kraft af, at lægen for at nå frem til den rigtige diagnose er nødt til at stole på de subjektive symptomer, som kvinderne rapporterer, at de føler i deres kroppe. Men da disse ikke altid kan bekræftes ved en test, tages de ikke alvorligt og afvises som følelsesmæssige reaktioner.

”Kvinderne bliver således ramt af både et medicinsk vidensgab og et tillidsgab, som begge forstærker hinanden," skriver Dusenbery, som også mener, at kvindernes situation forværres af, at læger sjældent får feedback på forkerte diagnoser og derfor aldrig får at vide, at kvinderne alligevel ikke var psykogenetiske, når de efter en række lægebesøg hos andre læger så alligevel får stillet en fysisk diagnose, der forklarer deres symptomer.

 

 • Doing Harm
 • Maya Dusenbery
 • Forlag: Harperone
 • 320 sider
 • Pris på www.saxo.com: kr. 249,95

Kulturnyheder

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

 • Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  RADIO: Kun gode talegaver og personlige ressourcer sikrede TV-chef behandling af aggressiv kræft.

  Læs mere

 • Velskrevet bog om kriseramte læger

  BØGER: Alt imens sundhedsvæsnets ledere lægger flere og flere opgaver over på hospitalslægerne, skærer ned og effektiviserer, og der ovenikøbet bliver flere og flere alvorligt syge patienter, hvem passer så egentligt på lægerne? Det er der faktisk ingen, der gør, siger psykolog i ny og meget velskrevet bog.

  Læs mere

 • Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  RADIO: Medicinske Tidsskrifters kulturjournalist Maria Cuculiza anmelder i en række artikler en programserie på P1 med TV-chefen Arne Notkin. I det første program handler det om, hvordan man taler om kræft. For nogle er krigsretorik provokerende, men det hjalp Notkin at "kæmpe mod" sin aggressive kræftsygdom.

  Læs mere

 • Han skrev sig gennem kræften

  Han skrev sig gennem kræften

  3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

  Læs mere

 • Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  PODCAST: Vil man gerne være en god læge for sine patienter, kan det være nyttigt for en stund at smide de naturvidenskabelige medicinske lærebøger til side til fordel for en god roman. 

  Læs mere

 • Podcast til kræftpatienter: Man kan ikke gøre det her alene

  PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

  Læs mere

 • De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

  Læs mere

 • Overfladisk bog om mænds seksualitet

  Overfladisk bog om mænds seksualitet

  BØGER: Bogen Hvad alle bør vide om mænd er en overfladisk tour de force i alle hånde former for trusler mod pik, potens og parforhold, så læseren ikke har mulighed for at blive ret meget klogere på de enkelte problemstillinger.

  Læs mere

 • Rørende bog om en mor, som forsvinder

  Rørende bog om en mor, som forsvinder

  BØGER: Når det fælles sprog, fælles liv og fælles erindringer fortabes på grund af demens, lider de pårørende ofte mindst ligeså meget som den syge. Ny bog forsøger at hjælpe begge parter til fortsat nærhed og fællesskab.

  Læs mere

 • Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  BØGER: Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

  Læs mere

 • Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

  Læs mere

 • Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

  Læs mere

 • Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  BØGER: Efter at have arbejdet seks år i det britiske hospitalsvæsen, NHS, smed lægen, Adam Kay, sine operationshandsker i ringen og blev i stedet kritikkerrost komiker og TV-manuskriptforfatter. Nu har han skrevet prisbelønnet bestseller om yngre lægers arbejdsforhold.

  Læs mere

 • Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  BØGER: Dårlig søvn er en risikofaktor for reservelæger og yngre læger, der som regel er de hospitalslæger, som har de fleste og de længste vagter, siger hjerneforsker, Peter Lund Madsen, i forbindelse med hans nye bog om hjernen og psykiatriske lidelser.

  Læs mere

 • Professor: Patienters brogede erfaringer er en irrelevant støj

  BØGER: Læger lærer at frygte patienters subjektive erfaringer og fortællinger, som der ikke er plads til i det hyperspecialiserede sundhedsvæsen, lyder kritikken fra professor og infektionsmediciner, Morten Sodeman, der har udgivet en elektronisk bog om især patienters, men også lægers sårbarhed i det moderne hospitalsvæsen.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk