Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene


BØGER: Tidligere overlæge og kirurg Steffen Jacobsen har lagt skalpellen i protest mod Sundhedsplatformen og istedet skrevet en bog om sine erfaringer fra et langt lægeliv og advarer unge mod at blive læger i det danske sundhedsvæsen.

BØGER: Tidligere overlæge og kirurg Steffen Jacobsen har lagt skalpellen i protest mod Sundhedsplatformen og istedet skrevet en bog om sine erfaringer fra et langt lægeliv og advarer unge mod at blive læger i det danske sundhedsvæsen.

Det er ved at blive spist op og ødelagt af djøf’ere, der helst ser hospitalerne tømt for besværlige læger og patienter.

’En utilgivelig fejl,’ kalder han derfor valget af arbejdet som læge.

”Der er ingen grund til at udsætte sig selv for at være læge,” advarer 61-årige Steffen Jacobsen, som er aktuel med sin nye bog, Hvis De lige vil sidde helt stille frue, dr. Jacobsen er ny på Afdelingen". Bogen udkommer i dag.

” Hvis de fem unge mennesker, der aktuelt befinder sig i husstanden – i alderen 16 til 23 år, hvor de er mest tilbøjelige til at foretage katastrofale valg af uddannelse og kæreste – fortalte, at de overvejede medicinstudiet, tror jeg ikke, jeg ville overleve det. Så langt hellere en anstændig karriere som crackpusher eller indbrudstyv," lyder det nok så provokerende han i bogens indledning.

Men Steffen Jacobsen gør sig ikke i tomme provokationer. Han sagde sidste år sit job op i protest mod Sundhedsplatformen, som han mener er symbolet på, at den sorte død har ramt hospitalerne samt skyld i, at læger bliver frataget enhver form for motivation og arbejdsglæde, når de skal bruge mere tid på at registrere end på patienterne.

” Sundhedsvæsenet er blevet et gigantisk tag selv-bord og en oplagt karrieremulighed for økonomer, jurister, etnografer, cand.scient.pol.er, politikere, IT-folk, ingeniører, psykologer, projektmagere, kommunikationseksperter, teambuildere, konsulenter og kulturgeografer – hvoraf ingen dybest set bidrager til at løse sundhedsvæsenets kerneydelse”, revser han.

’Hvis De lige vil sidde helt stille frue, dr .Jacobsen er ny på Afdelingen’ er da også en blanding af erindringer fra et ambitiøst og succesrigt liv som læge på sjællandske og københavnske hospitaler og et rasende og fortvivlet angreb på såvel Sundhedsplatformen som på det fede og brede lag af hospitals ledere og –administratorer, der ifølge ham i en årrække har gjort hospitaler til ’ét stort ædetrug for svimlende mængder af djøf’ere’, som han deklamerede efter sin demonstrative afgang fra Hvidovre Hospital.

”DJØF´erne er den nye adel på hospitalet. Den lægelige kerneydelse er stedse blevet mere og mere marginaliseret. Skal vi lige repetere? Den lægelige kerneydelse består i at diagnosticere sygdomme hos patienter. Hvis en sådan diagnose stilles, skal sygdommen behandles efter bedste, evidensbaserede og internationalt anerkendte specialiststandard. Punktum. Alt andet er dybest set irrelevant,” skriver han og fortsætter:

”På regionsgårdene arbejder man imidlertid sammenbidt på at nå Utopia: hospitaler uden besværlige læger (de forårsager kun bagstræberisk og besværlig ”klinisk støj”) – og også gerne uden patienter (de er generelt bare besværlige). Ethvert åndedræt, som en ansat i Region Hovedstaden drager, skal dokumenteres i skemaer, der sendes til Regionsgården i Hillerød, hvor endemålet for ledelsen og dens mere end 1000 administratorer er kastrering og udgrænsning af læge- og sygeplejerskestanden og andre praktisk kompetente mennesker. En ’dødbringende proces, der foreløbig er kulmineret med Sundhedsplatformens daggert midt i arbejdsglædens hjerte. Det smukke skib er nu ombygget til en østtysk rutebilstation fyldt med bureaukrater”.

Steffen Jacobsen, der altså ikke lægger fingrene imellem, når han nådesløst, men også ustyrligt morsomt spider regionsledelser, hospitalsadministratorer, psykopatiske kollegaer, især kirurger, og lejlighedsvist også sig selv, rammer lige ind i #DetKuHaVæretMig debatten. Debatten, som fulgte af, at en uddannelseslæge fra Svendborg Sygehus først blev dømt i Landsretten og senere frikendt ved Højesteret i forbindelse med en manglende registrering af en ordination overgivet til en sygeplejerske.

Steffen Jacobsens beskrivelse af arbejdsforholdene for yngre læger er da også mere end bekymrende. Faktisk gruopvækkende anskuet i Jacobsens optik. Både for læger og patienter:

” Kun fyrmestre på Ydre Hebrider vil kunne forstå en yngre læges ensomhed på hospitalsvagter, der kan vare op til 72 timer, hvis der i forvagts- eller mellemvagttlaget er sygdom eller andet forfald. Man spurter rundt som en rotte i en forsøgslabyrint og slukker små og større brande, man ikke har nogen som helst forudsætninger for at slukke tilfredsstillende. Det er som at være eneste samvittighedstyngede besætningsmedlem på Titanic – efter isbjerget, og efter at en fyldt Airbus A380 har ramt overbygningen”.

Når de unge læger ’spurter rundt’ er deres væsentligste drivkraft ifølge Jacobsen frygt:

”Frygt for at begå fejl, frygt for at koste sine medmennesker skade på liv og førlighed. Man føler sig kronisk utilstrækkelig – fordi man i virkeligheden ikke aner, hvad man foretager sig, eller hvad der forventes af én – men man har samtidig et enormt ansvar, fordi det er livsvigtigt for ens patienter, at man faktisk ved, hvad man gør (hvilket man altså ikke gør …)”.

”Man har absolut ingen opbakning, hvis man, omtrent bevidstløs af udmattelse, stiller en forkert diagnose eller ordinerer en forkert medicindosering. Hvis man begår en fejl, vil afdelingsledelsen lade, som om de ikke kender én eller har ansat én,”, mener Jacobsen. 

Steffen Jacobsen lægger sig med sine beskrivelser af politikeres og  øverste ledelsers manglende forståelser i en fornem forlængelse af  anerkendte og respekterede britiske kollegers kritik af et underfinansieret og inkompetent ledet offentligt sundhedsvæsen, hvor arbejdsdagene mest af alt lyder til at minde om et dagligt opslidende maratonløb – men uden tilbud om nødvendig væske fra barmhjertige tilskuere og løbsledere langs ruten.

Jacobsen er fræk som en slagterhund. Men det er også mere end almindeligt sørgelige forhold, som Jacobsen beskriver med sin mere end almindeligt skarpe og nådesløse pen.

Og hans kritik kalder i den grad på svar fra hospitalernes ansvarlige driftsherrer. Men desværre vil reaktionerne fra regionsledelserne på de mange gloende kul, som han sanker på deres rygstykker, desværre nok komme til at bestå af en larmende tavshed.

 

 

 • Hvis De lige vil sidde helt stille, frue - dr. Jacobsen er ny på afdelingen
 • Steffen Jacobsen
 • Udgiver: Lindhardt og Ringhof,
 • Pris: 200 kroner

 

Kulturnyheder

 • Læger skal kunne fortælle deres patienter, at de er det bedste sted

  PODCAST: Det var en ny model for beregning af kvalitet, som afslørede, at patienter med kræft i bugspytkirtlen får uensartet behandling. Læge og phd-studerende Kasper Wennervaldt fortæller i podcast om baggrunden for at forsøge at måle kvaliteten af de operationer, der bliver lavet rundt i landets fem regioner.

  Læs mere

 • I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  BØGER: Døden er er ikke frygtelig i sig selv og at tale om den er ikke ubærligt trist, for det dyrbare liv værdsættes bedst i bevidstheden om, at vi alle skal gå den i møde, mener speciallæge i palliation gennem 40 år.

  Læs mere

 • Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  BØGER: Selv om diabetes 2 ikke er at spøge med, så er det lige før, at man bliver misundelig, når man læser ny super lækker bog om, hvordan man kan helbrede sig selv ved hjælp af stjernebestøvet michelin-mad.

  Læs mere

 • At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  BØGER: Hun havde fuld gang i lægekarrieren, stort dyrt hus, kærlig ægtemand og fire børn. Alt kørte på skinner, indtil lægearbejdet pludselig føltes som et fængsel. Nu er Sarah Seidelmann healende shaman. Og for et nøgternt vestligt opdraget menneske kan det være en bizar og provokerende oplevelse at læse om.

  Læs mere

 • Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  RADIO: Danskerne vil vide alt om, hvad der gemmer sig i deres gener. Recept på P1 havde inviteret til debat blandt eksperter, som ikke navigerede skråsikkert i de etiske minefelter, og lidt flere holdningsprægede udsagn havde klædt udsendelsen. Men de 60 minutters radiolytning var dog godt givet ud.

  Læs mere

 • Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  BØGER: Drop den hvide og bløde mad og skift den ud med grønne og grove måltider, og der kan vanke et sundt blodtryk forude, skriver to læger i en ny bog med en blodtryksvenlig kur, diæt og madopskrifter.

  Læs mere

 • Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  BØGER: Jeg finder politikernes retorik direkte uansvarlig. Ikke mindst Sundhedsministerens bombastiske udtalelser har sat patienter og læger i en virkelig dårlig situation. Sådan siger forfatter og journalist Maria Cuculiza til den nye bog ’Sandhederne om Medicinsk Cannabis.

  Læs mere

 • Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  BØGER: En rejse til Kina, nogle oliven og en masse videnskabelig research på fødevarer og migrænetriggere blev de ledetråde, der førte til, at journalist Helle Torpegaard nåede frem til at undgå sine daglige voldsomme migræneanfald.

  Læs mere

 • Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Medicinsk-historisk Museum på Næstved Sygehus risikerer lukning, fordi de gamle sygehusbygninger skal sælges.

  Læs mere

 • Forførende svigt af smertepatienter

  Forførende svigt af smertepatienter

  BØGER: Er du stresset, træt eller plaget af smerter, så bevæg dig 10-15 minutter 4 gange om ugen og få nogle nye sunde vaner, og du er god som ny. Nogenlunde sådan lyder løfterne fra personlig træner og Youtube-star Anna Bogdanovas i en ny bog om smerter, stress og træthed, ’Smertefri’.

  Læs mere

 • Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  BØGER: Hvad sker der for alvorligt syge patienter, når moderne medicin og dygtige læger nok redder dem på målstregen, men herefter efterlader dem i et liv, som nogle vil mene er en værre skæbne end den død, som de lige netop undgik? Akutlæge har opsøgt patienterne derhjemme. Det er der kommet en fantastisk bog ud af.

  Læs mere

 • Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  TV: Tv-serien Sygeplejeskolen, der handler om tiden, da en håndfuld danske mænd forsøgsvist fik lov at uddanne sig til sygeplejersker, tager datidens mange forargede modstandere overfor det historiske eksperiment ved vingebenet og smider dem op i luften. Vi bringer en guide til, hvor du kan finde ud af, om du skal se den eller ej.

  Læs mere

 • Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  UDSTILLING: For 100 år siden åbnede den første Sikringsafdeling til de farligste psykisk syge borgere i Danmark. Og for at markere jubilæet er der nu i Slagelse lavet en lille udstilling med billeder og tekster fra de tre Sikringsafdelinger gennem de seneste 100 år.

  Læs mere

 • Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  TV: Da syv unge danske mænd blev udvalgt til uddannelse som sygeplejersker var det et forsøg, som mødte stor modstand. Man mente ikke, at mænd havde tilstrækkelig omsorg for medmennesker.

  Læs mere

 • Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  BØGER: Aldring er en helbredelig sygdom og ikke et nødvendigt biologisk onde, og derfor vil vi snart ved hjælp af moderne teknologi kunne springe alderdommen over og sige: Vi mennesker fødes, og vi dør, når vi er nogle hundrede år gamle.

  Læs mere

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk