Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 


BØGER: Danske hospitaler er sprængfulde af sårbare læger og sårbare patienter, påpeger professor Morten Sodemann i sin ny bog, hvor han efterlyser guidelines eller retningslinjer, for hvordan læger skal forholde sig overfor disse mange særligt sårbare patienter.

BØGER: Danske hospitaler er sprængfulde af sårbare læger og sårbare patienter, påpeger professor Morten Sodemann i sin ny bog, hvor han efterlyser guidelines eller retningslinjer, for hvordan læger skal forholde sig overfor disse mange særligt sårbare patienter.

”I takt med, at vi bliver mere og mere specialiserende, får vi skabt nogle kunstigt sårbare patienter i kraft af, at vores sundhedsvæsen ikke er gearet til, at patienter har flere symptomer, flere sygdomme, eller at de måske fejler noget, som man ikke ved, hvad er. Læger lærer at være bange for det subjektive. Konsekvenserne er, at man skaber en sårbarhed, som er unødvendig, og som skaber social ulighed mellem patienterne,” siger Morten Sodemann, der er overlæge på Indvandrermedicinsk Klinik ved Odense Universitetshospital.

Sodemann, som netop har publiceret bogen ’Sårbar? Det kan du selv være’ om den for patienter og læger fælles øgede sårbarhed, finder det bemærkelsesværdigt, at der hverken eksisterer guidelines eller retningslinjer, for hvordan læger skal forholde sig overfor disse mange særligt sårbare patienter. Ikke mindst for patienter med flere symptomer eller sygdomme:

”Vi har 245.000 guidelines i Danmark. Men der findes ikke én eneste guideline for, hvad jeg skal jeg gøre, når der kommer en patient ind af døren, som har et problem, der ikke lige kan løses på ti minutter i ambulatorier, selv om det handler om 10 procent af patienterne. 10 procent for hvem, vi ingen plan B har. De sårbare bliver således mere og mere sårbare, og de, som ikke var sårbare i starten, går hen bliver det på grund af den måde, vi organiserer os på," siger han.

Konsekvenserne af organiseringen i blandt andet ambulatorierne er ifølge Sodemann, at man henviser den komplicerede eller bare besværlige patient med måske for mange subjektive erfaringer til andre afdelinger:

”Fordi vi er organiserede, som vi er, og fordi vi har en kultur, hvor vi tillader hinanden at sige ’dette er ikke mit bord’, ’dette er for komplekst til os’, ’det plejer vi ikke at tage os af her’, ’dette ligger udenfor vores henvisningskriterier¨, ’det må andre tage sig af’, så bliver den blinde plet omkring øget sårbarhed større og større. Patienter, som måske ikke var sårbare for ti år siden, gør vi sårbare i dag," siger Morten Sodemann.

Organiseringen i det danske sygehusvæsen betyder, at mange læger arbejder under, hvad Morten Sodemann betegner som ’hverdagens onde etik’

”Sat på spidsen er hverdagens onde etik, når man hver dag står og skal vælge mellem afdelingens produktion og kollegernes humør på den ene side og så patientens behov på den anden. Det er jo typisk, at der kommer en patient kommer ind af døren, hvor man godt ved, at det er én selv, der bedst kender det problem, og måske også er den, som er bedst til at gøre noget ved det. Men bryder man rammerne for arbejdet i ambulatoriet med 10-15 minutters ekstra patientbesøg, får man ballade med sekretærerne, kollegerne og de andre patienter?, siger Sodemann og fortsætter:

”De fleste lærer således at vælge den nemme løsning og sender videre. Og desværre bliver man som læge mere og mere bestyrket i, at dette er okay. Blandt andet i kraft af, at i det moderne specialiserede sundhedsvæsen er der stort set ingen, som ikke med ret kan sige, at ’dette er ikke mit bord’, eftersom det er meget få patienter, som kun hører hjemme eet sted. Det er blevet meget nemt for de fleste specialer at sige, at dette eller hint er ikke mit bord."

Prisgivet ’hverdagens onde etik’ udvikler de fleste læger ifølge Sodemann forskellige former for metoder til at overleve:

”Man lærer en kampteknik til at komme igennem hverdagen på et sygehus. Der er forskellige valg i det. Men de fleste vælger at lave en hybrid af, hvad kollegerne gør, hvad de ældre gør, og hvad man selv kan leve med. Blandt de ting, som vi lærer hinanden, er det at kunne leve med, at mennesker og patienter er meget, meget forskellige. Man lærer blandt andet, at man nødt til at skrælle det mærkelige væk til fordel for en neutral patientforståelse. En mangel på støj fra den enkelte patient, der gør det muligt på 10 minutter at samle en livs- og en sygdomshistorie til en diagnose og en behandling," siger han.

Men denne overlevelsesteknik har store negative følger for nogle patienter, mener Morten Sodemann:

”Konsekvenserne er, at de fleste patienter bliver set som en middelklasse standardpatient, hvor det er tabeller med diagnoser og differentialdiagnoser, som der skal findes frem til. En måde at se patienter på, som kan føre til, at den stillede diagnose og efterfølgende behandling slet ikke passer til den enkelte patient. Patienten har måske ikke råd til den, kan ikke finde ud af den, eller forstår ikke baggrunden og dropper derfor ind og ud af behandling, eftersom den ikke er skræddersyet til deres behov, som lægen rent faktisk ikke forstår og ikke har ikke sat sig ind i. Forhold, som fører til den ulighed i sundhedsvæsnet, som vi ser i dag, hvor vi leverer stangvarer af høj kvalitet til middelklassen, men som ved Gud ikke nødvendigvist passer til den enkelte patient."

Morten Sodemann fortæller om sit arbejde med ’Sårbar? Det kan du selv være’, som er en udløber af et regionsprojekt om sårbare patienter, at noget af det, som har forbavset ham mest, nok er lægers reaktioner på selv at blive afhængige af sundhedsvæsnet.

”Det, som slog mig var, at det ser ud som om, at der er to tidspunkter, hvor læger vågner op. Det ene er, når de selv bliver gamle og står foran pension, og det andet er, når de selv bliver syge. Disse læger skriver tykke bøger om den vanvittige oplevelse, som det kan være selv at blive patient. Men det, som slog mig allermest var, at de fleste af de disse læger beskriver, hvordan det er at blive en kedelig patient, når man går fra at være en spændende akut patient med en lidelse, som man forhåbentligt bliver rask af, til at være hamrende kedelig, blive ignoreret, tingsliggjort, mærkværdiggjort og bagatelliseret, når behandlingerne ikke lykkes. En meget, meget ubehagelig oplevelse for et menneske, og som patienter måske kan ligge og tænke over i sengene, men som læger bliver decideret fortørnede over, når de selv har prøvet det," fortæller Morten Sodemann.

 At læger kan blive så sårbart fortørnede over at blive udsat for deres egen medicin i lyset af, at de jo netop tidligere har været vidne til utallige patienters sygdomsforløb, tilskriver Sodeman blandt andet, at læger gennem deres arbejde trænes i at undgå at se patienters lidelse:

” Patienters lidelse er jo en falliterklæring og hænger sammen med ikke at blive rask. Lidelse er direkte udtryk for faglig utilstrækkelighed. At man ikke kan gøre rask, at man ikke kan få styr på diagnosen er et nederlag, som jeg fremmedgør mig overfor, da der bør ikke være lidelse, når jeg har været der. Hvis der alligevel er mere lidelse, er du en kedelig patient, og det skal en anden tage sig af," siger Sodemann og uddyber:

"Vi lærer ikke at ville patienten. Vi lærer og trænes i at ville diagnosen og at ville den spændende patient, selv om de fleste læger jo oprindeligt går ind i arbejdet fordi de grundlæggende gerne vil gøre noget godt for andre mennesker. Men den ide og følelse af empati for andre mennesker, får vi nok pillet ved undervejs, for der er jo masser af evidens for at empatien falder under studiet, erklærer Morten Sodemann, hvis bog kan downloades gratis her på www.ouh.dk.

Kulturnyheder

 • Eminent beretning om forskers kamp for sin mands liv

  Eminent beretning om forskers kamp for sin mands liv

  BØGER: Den hårrejsende og sandfærdige beretning om en forskers kapløb med døden for at redde sin mand fra en multiresistent bakterie bør  blive sommerferiens største læseoplevelse -  uanset om man er til thrillers, tragedier, kærlighedsromaner, gysere eller medicinske fagbøger.

  Læs mere

 • Ny bog om hjertet er unødvendig fjollet

  Ny bog om hjertet er unødvendig fjollet

  BØGER: Hvis man ser bort fra unødvendige fjollerier, uforløste jokes og ligegyldige personlige småanekdoter, så kan bogen "Hjertebank" være en udmærket indføring både i hjertets mekanik, og i hvordan man omgås sit hjerte bedst muligt, hvis man gerne vil have det til at slå længst muligt.

  Læs mere

 • Læge: Pseudodiagnoser er ikke sygdomme, men naturlige forekomster

  Læge: Pseudodiagnoser er ikke sygdomme, men naturlige forekomster

  BØGER: Naturlig behandling betyder ikke at det er ufarligt, men den nuværende lovgivning betyder, at brugerne står alene tilbage, når noget går galt, advarer læge, som har skrevet en ny bog om sundhedsindustriens måder at tjene penge på vores helbredsbekymringer.

  Læs mere

 • Ny slankebog går planken ud

  Ny slankebog går planken ud

  BØGER: Sæsonen for slankebøger er skudt i gang, så vi kan blive bikinifitte. Og slankedronningen Michelle Kristensen har også i år fundet vej til boghandlernes hylder med endnu en slankebog: Ny krop på 4 uger.

  Læs mere

 • Læge anklager sundhedsindustrien i ny bog

  Læge anklager sundhedsindustrien i ny bog

  BØGER: Læge Ida Donkin hudfletter i ny bog hele sundhedsindustriens kommunikation omkring sygdom og sundhed, som hun mener undergraver samfundets institutioner, videnskaben, de faglige eksperter og i sidste ende hele fundamentet for vores samfund.

  Læs mere

 • Modig bog om depressioner fra Peter Øvig

  Modig bog om depressioner fra Peter Øvig

  BØGER: En ny bog af forfatter Peter Øvig Knudsen om sin mors og egne depressioner giver et hjerteskærende indblik i depressioners brutale væsen.

  Læs mere

 • Børnebørn rammes også af demens

  Børnebørn rammes også af demens

  BØGER: 400.000 pårørende i Danmark lever med et dement familiemedlem. Et ukendt antal er børnebørn, der pludselig skal finde ud af at være sammen med deres demente bedstemor eller bedstefar.

  Læs mere

 • Ny bog guider til senfølger fra hjernerystelse

  Ny bog guider til senfølger fra hjernerystelse

  BØGER: Det kan være vanskeligt at behandle mere langvarige senfølger fra hjernerystelse, men en ny bog forsøger at hjælpe patienter til selv at tage styringen over egne helbredelsesprocesser.

  Læs mere

 • En saglig, faglig bog om kræft - og en hyldest til videnskaben og patienterne

  BØGER: Professor Michael Rørth har i samarbejde med journalist Anne Mette Steen-Andersen udgivet en velskrevet bog til patienter og pårørende om kræftbehandlingens udvikling gennem de seneste 40 år.

  Læs mere

 • Forfatterdebut kom efter en indlæggelse på psykiatrisk

  Forfatterdebut kom efter en indlæggelse på psykiatrisk

  BØGER: Anna Juul, som skriver under pseudonymet Veronika Katinka Martzen, fik sin forfatterdebut umiddelbart efter en indlæggelse på lukket psykiatrisk afdeling.

  Læs mere

 • Ny bog tager kæmpe opgør med angstbehandling

  Ny bog tager kæmpe opgør med angstbehandling

  BØGER: Vores sind bliver overophedet, hvis vi insisterer på at bearbejde og håndtere hver eneste ubehagelige følelse og tanke, som vi får, fremfor at lade psyken ordne og hele sig selv, erklærer psykolog Pia Callesen i ny bog.

  Læs mere

 • Rigshospitalet indvier kunst til kræftpatienter

  Rigshospitalet indvier kunst til kræftpatienter

  Forårets farver i grøn, gul og blå er sprunget ud i trappeopgangen, der fører ned til Afsnit for Stråleterapi på Rigshospitalet på Blegdamsvej.

  Læs mere

 • Ny bog om sygeplejersken fra Nykøbing giver overblik

  Ny bog om sygeplejersken fra Nykøbing giver overblik

  BØGER: Hvorfor kan vi ikke få at vide, hvor mange af den dømte sygeplejerske Christina Aistrup Hansens patienter, som er døde under mistænkelige omstændigheder? Det er et af de spørgsmål, som presser sig på, men som forbliver ubesvaret i ny bog om sygeplejersken, der måske er på fri fod om fire år. 

  Læs mere

 • Nødvendig og nytænkende bog om sorg

  Nødvendig og nytænkende bog om sorg

  BØGER: Ny bog vender op og ned på vores opfattelser af død og sorg. Stor antologi om sorg i forbindelse med sygdom og død giver ikke kun et fremragende indblik i de seneste års sorgforskning, men også masser af muligheder for egen indsigt i rollerne som sørgende eller pårørende til sørgende.

  Læs mere

 • Dokumentar om stress på danske hospitaler er realistisk og derfor skrækindjagende

  Dokumentar om stress på danske hospitaler er realistisk og derfor skrækindjagende

  TV: Alle, der endnu ikke har set TV-dokumentaren "Jeg svigter mine patienter" om det økonomisk pressede og det derfor dræbende fortravlede hospitalsvæsen, bør give sig selv chancen for at se programmet, inden det igen forsvinder fra DR’s hjemmeside.

  Læs mere

 • Skyggesiden af medicinalindustrien er medrivende underholdning

  Skyggesiden af medicinalindustrien er medrivende underholdning

  BØGER: Spændingsromanen ”Søster min” er er god gammeldags pageturner, som det er noget nær umuligt at lægge fra sig. I bogen mødes den konfliktfyldte side af forsknings- og godkendelsesprocedurer forbundet med nye medicinske behandlingers vej til markedet .

  Læs mere

 • Skuespil om prostatakræft

  Skuespil om prostatakræft

  TEATER: Kan der være sjov og spas i emnet prostatakræft? Man skule tro, at det kunne være svært at finde lyspunkter i et alvorligt sygdomsforløb, men det alligevel lykkedes Teater Svalegangen i Aarhus.

  Læs mere

 • Ny slankebog tæller kalorier som i gamle dage

  Ny slankebog tæller kalorier som i gamle dage

  BØGER: Slankeekspert lover vægttab uden de store livsstilsændringer. Alt sammen pakket ind i kalorieberegninger, udokumenterede løfter om konkrete store årlige vægttab og lækre illustrationer.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk