Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene


BØGER: De rigtige råvarer og den rigtige mad i de rigtige mængder kan være vejen frem til færre ledsmerter for tusindvis af de 700.00 danskere, som lider af gigt, og for de omkring 800.000, der har smerter på grund af skader i deres led. 

BØGER: De rigtige råvarer og den rigtige mad i de rigtige mængder kan være vejen frem til færre ledsmerter for tusindvis af de 700.00 danskere, som lider af gigt, og for de omkring 800.000, der har smerter på grund af skader i deres led. 

Det mener kost- livsstil- og træningsekspert, Martin Kreutzer, der sammen med madentusiasten, Simon Weisdorf, cookingclub.dk, netop har udgivet bogen ’Velsmurt - Spis dig fra gigt, skader og andre plager i dine led’. Velsmurt’ er en anti-inflammatorisk guide til, hvordan man kan lindre og måske ligefrem helt undgå smerter i leddene fra top til tå.

Martin Kreutzer, der tidligere har udgivet flere bestsellere om ernæring, kost og livsstil – blandt andre ’Den store antiinflammatoriske kostguide’, ’Antiinflammatorisk kost – sluk branden der hærger kroppen indefra’, og administrerer et populært samlingspunkt om antiinflammatorisk kost med titusindvis af følgere på Facebook forklarer om kosten bag den nye bog:

”Jeg møder nogle gange opfattelsen af, at antiinflammatorisk kost blot er en nyere og anden måde at tale om sund mad på. Men det er ikke rigtigt, for den sunde mad virker ikke nødvendigvist antiinflammatorisk. Og mine anbefalinger er da derfor også forskellige  fra de officielle kostvejledninger for sund ernæring. Grundlæggende ikke i relation til hvilke råvarer, der er sunde og usunde, men mere i forhold til hvilke mængder, der skal indenbords og eventuelt også i relation til selve timingen af indtaget. Det er først når disse ting er på plads, at man opnår den fulde antiinflammatoriske effekt. Blandt andet anbefaler jeg væsentligt flere grøntsager og specifikke frugter og arbejder med tre-fire gange større mængder omega-3-fedtsyrer fra fisk," siger han og fortsætter:

”Jeg har også et anderledes stort fokus på for eksempel ingefær og fedtstoffer ud over dem fra fisk og tager i høj grad stilling til, hvilke frugter og grøntsager, som er de mest optimale."

Men den antiinflammatoriske diæts strategiske anvendelse af maden til at opnå frihed for smerter og lindre sygdom adskiller sig ifølge Martin Kreutzer også på en anden vigtig måde:

”Når jeg taler med gigtpatienter, gælder det for mange af dem, at de faktisk spiser ganske sundt i brudstykker målt hen over en uge. Ved den antiinflammatoriske kost er det derimod vigtigt, at man spiser rigtigt hver dag, hvor man bestræber sig på at indfri nogle benchmarks. Helst seks dage om ugen og gerne alle syv, hvorfor bogen også indeholder helt nøjagtige angivelser af gunstige fødevarer og mængderne heraf til alle måltider og eventuelle mellemmåltider."

Gigt påvirker ifølge Martin Kreutzer hver anden 40-årig og stort set alle over 60 år. Og jo ældre man er, jo sværere kan det være at få bugt med ubehagelige symptomer. Men i årenes løb har han dog i kraft af viden om kost og inflammation fra de seneste internationale forskningsresultater kombineret med egne kliniske erfaringer hjulpet hundredvis af mennesker med gigtsygdomme ved at skrue op for visse fødevarer og ned for andre. Alligevel advarer han mod at tro, at alle slags gigtplager kan forsvinde ved hjælp af antiinflammatorisk kost:

”Man kan ikke bare sige, at gigt er gigt. Min rådgivning hjælper kun på de lidelser, hvor der er en inflammation, kronisk betændelse, til stede. Det er derfor ikke en unisex model, som nødvendigvis vil gavne alle. For selv om diæten måske nok vil være god for de fleste, så er den især rettet mod leddegigt, slidgigt, og for den sags skyld også overbelastningsskader," forklarer han og uddyber:

"Den altoverskyggende grund til, at jeg ikke vil anbefale den til alle og enhver, men primært  til personer, hvor der er et begrundet håb om en utvetydig effekt, er dog en anden: Jeg synes ikke at det er fair at ’pådutte’ menigmand et så elitært kostmønster, for selvom anti-gigt-diæten udadtil kan ligne en almindelig sund kost, så er det en ganske omfattende måde at ændre sin kost på," forklarer Kreutzer, der også har et forslag til, hvordan man eventuelt inden selv kan teste, om der er grund til at tro på, at kuren kan gøre en positiv forskel:

”Man kan forsøge at tage fiskeolie og ingefær i de rette doser, som er 35 gram fed fisk pr. 25 kg kropsvægt, og 2-4 gram ingefær dagligt, i tre til fire uger. Eventuelt i kapsler (1 gram omega-3-fedtsyrer pr. 25 kg og 500-1.000 mg ingefær i tørstof) hvis det skal være nemt. Mærker man en grad af lindring, er det et tydeligt tegn på, at den antiinflammatoriske diæt givetvis vil være en god vej frem mod væsentligt færre smerter," siger Kreutzer, der også understreger, at dårlig søvn, psykisk stress og overvægt er medvirkende til inflammation i kroppen, og at afhjælpning af disse faktorer derfor også bør indgå i en ny antiinflammatorisk livsstil.

 

 • Velsmurt
 • Martin Kreutzer og Simon Weisdorf
 • Udgiver: Politikens forlag
 • Pris: Set til kr. 229,- inkl. fragt hos Coop 

Kulturnyheder

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

 • Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  RADIO: Kun gode talegaver og personlige ressourcer sikrede TV-chef behandling af aggressiv kræft.

  Læs mere

 • Velskrevet bog om kriseramte læger

  BØGER: Alt imens sundhedsvæsnets ledere lægger flere og flere opgaver over på hospitalslægerne, skærer ned og effektiviserer, og der ovenikøbet bliver flere og flere alvorligt syge patienter, hvem passer så egentligt på lægerne? Det er der faktisk ingen, der gør, siger psykolog i ny og meget velskrevet bog.

  Læs mere

 • Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  RADIO: Medicinske Tidsskrifters kulturjournalist Maria Cuculiza anmelder i en række artikler en programserie på P1 med TV-chefen Arne Notkin. I det første program handler det om, hvordan man taler om kræft. For nogle er krigsretorik provokerende, men det hjalp Notkin at "kæmpe mod" sin aggressive kræftsygdom.

  Læs mere

 • Han skrev sig gennem kræften

  Han skrev sig gennem kræften

  3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

  Læs mere

 • Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  PODCAST: Vil man gerne være en god læge for sine patienter, kan det være nyttigt for en stund at smide de naturvidenskabelige medicinske lærebøger til side til fordel for en god roman. 

  Læs mere

 • Podcast til kræftpatienter: Man kan ikke gøre det her alene

  PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

  Læs mere

 • De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

  Læs mere

 • Overfladisk bog om mænds seksualitet

  Overfladisk bog om mænds seksualitet

  BØGER: Bogen Hvad alle bør vide om mænd er en overfladisk tour de force i alle hånde former for trusler mod pik, potens og parforhold, så læseren ikke har mulighed for at blive ret meget klogere på de enkelte problemstillinger.

  Læs mere

 • Rørende bog om en mor, som forsvinder

  Rørende bog om en mor, som forsvinder

  BØGER: Når det fælles sprog, fælles liv og fælles erindringer fortabes på grund af demens, lider de pårørende ofte mindst ligeså meget som den syge. Ny bog forsøger at hjælpe begge parter til fortsat nærhed og fællesskab.

  Læs mere

 • Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  BØGER: Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

  Læs mere

 • Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

  Læs mere

 • Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

  Læs mere

 • Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  BØGER: Efter at have arbejdet seks år i det britiske hospitalsvæsen, NHS, smed lægen, Adam Kay, sine operationshandsker i ringen og blev i stedet kritikkerrost komiker og TV-manuskriptforfatter. Nu har han skrevet prisbelønnet bestseller om yngre lægers arbejdsforhold.

  Læs mere

 • Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  BØGER: Dårlig søvn er en risikofaktor for reservelæger og yngre læger, der som regel er de hospitalslæger, som har de fleste og de længste vagter, siger hjerneforsker, Peter Lund Madsen, i forbindelse med hans nye bog om hjernen og psykiatriske lidelser.

  Læs mere

 • Professor: Patienters brogede erfaringer er en irrelevant støj

  BØGER: Læger lærer at frygte patienters subjektive erfaringer og fortællinger, som der ikke er plads til i det hyperspecialiserede sundhedsvæsen, lyder kritikken fra professor og infektionsmediciner, Morten Sodeman, der har udgivet en elektronisk bog om især patienters, men også lægers sårbarhed i det moderne hospitalsvæsen.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk