Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene


BØGER: Sukker er skyld i flere dødsfald end cigaretter, mener forfatteren til bogen Anklagen mod sukker, der bygger på efterhånden utallige videnskabelige undersøgelser, som tyder på, at sukker - ikke fedt - er hovedskurken bag fedmeepidemien i den vestlige verden. 

BØGER: Sukker er skyld i flere dødsfald end cigaretter, mener forfatteren til bogen Anklagen mod sukker, der bygger på efterhånden utallige videnskabelige undersøgelser, der viser at sukker - ikke fedt - er hovedskurken bag fedmeepidemien i den vestlige verden. 

Sukker er roden til insulinresistens, metabolisk syndrom, hjertesygdomme, kredsløbsforstyrrelser, fedme, kræft, urinsyregigt og for højt blodtryk, mener den amerikanske sundheds- og videnskabsjournalist, Gary Taubes i bogen ’Anklagen mod sukker’, der, som han selv formulerer det er ’tænkt som et anklageskrift’ mod den internationale sukkerindustri.

En global industri, som han mener har løjet, bedraget og bestukket sig frem til arbejdsro og store indtægter – med sygdom, invaliditet og millioner af dødsfald til følge blandt verdens forbrugere.

Og Taubes, der tidligere har skrevet flere kritiske bestsellere om den globale fødevareindustri, lægger ikke fingrene imellem, når han giver sukkerindustrien og dens betalte forskere ansvaret for rækken af de mange dødelige og kroniske sygdomme, som i dag plager både den vestlige verden og udviklingslandene i et omfang, som han vurderer er mere end på højde med dødsfald på grund af cigaretter.

Årsagen til de mange sygdomme fra kræft til demens og hjerte-karsygdomme over fedme til diabetes 1 og 2 skyldes ifølge amerikanske Taubes insulinresistens på grund af en ukritisk eksplosion i forbruget af sukker. Det er sukker og raffinerede kulhydrater, som vi skal undgå, og ikke fedt, mener Taubes, der også anklager den vestlige verdens ernæringseksperter og sundhedsautoriteter for gennem de seneste 50 år fejlagtigt at have givet for eksempel de animalske fedtstoffer, salt, dovenskab og overspisning skylden for vores mange sygdomme fremfor det livsfarlige sukker.

At de selv samme eksperter og myndigheder de seneste år har skærpet tonen overfor det stigende sukkerforbrug og også tilsvarende nedtonet advarslerne overfor animalske fedtstoffer formilder ikke Taubes, der er gået flere hundrede år tilbage i dokumenter, rapporter, breve og mails for at finde ud af, hvem der har sagt og gjort hvad i forhold til, hvad han opfatter som løgnagtig renvaskning af sukkeret.

Også de mange ernæringseksperter og regeringsrådgivere, der gennem årene har forklaret den verdensomfattende fedmeepidemi med overspisning, for lidt bevægelse og påstanden om, at ’der findes ikke dårlige fødevarer, kun dårlige diæter’, får af krabasken, for Taubes mener nemlig at kunne påvise, at sukker er dårligt i sig selv i kraft af,  at sukker har en hel unik negativ fysiologisk og hormonel virkning på vores kroppe. En virkning som han finder bedst kan sammenlignes med narkotika.

"For at sige det enkelt: Uden alle disse mange sukkerstoffer i vores diæter ville de mange ophobninger af med hinanden forbundne sygdomme være meget mindre almindelige, end de er i dag,” skriver han.

’’’Anklagen mod sukker’ er værd at læse. Men den kræver en indsats af sine læsere, hvoraf nogle givetvis ville ønske, at den indeholdt en hurtigere læst opsummering. Og man kan da også godt blive træt og usikker på, hvorvidt den er anstrengelserne værd, om den er for enøjet, for Taubes har med sit anklageskrift tydeligvist opgivet sin rolle som videnskabsjournalist til fordel for rollen som anti-sukker aktivist. Han lader ikke sukkerindustrien og sine selvudvalgte fjender få lov at forsvare sig, men har valgt at være en mand på en mission: Død over sukkeret, og det kan kun gå for langsomt!

Men samtidigt er Taubers bidske grundighed og ikke mindst mange og ofte lange beskrivelser af sukkerindustriens forsvarsmanøvrer fascinerende, for hvordan skal man forstå, at den selvsamme industri gennem årene har fået støtte til udsagn som, at sukker slanker, at sukker er nødvendigt for, at børn får appetit til aftensmaden, og at sukker er en sund og nødvendig fødevare, som ovenikøbet er god for tænderne? Alt sammen mens andre forskere og læger nærmest forgæves forsøgte at advare mod sukkerets risici for både børn og voksnes sundhed.

Og Taubes står da heller ikke i dag alene med opfattelsen af, at der er mere på spil end blot kaloriebalancer, når man skal forklare, hvorfor så mange er blevet så fede i løbet af så få år, og hans analyser af sukkerets mulige totale ødelæggelser af kroppens metabolisme er tankevækkende.

Hans påstand, om at fedmen og dens mange relaterede sygdomme måske primært skyldes sukker, bør derfor tages alvorligt og undersøges mere systematisk, videnskabeligt end den endnu er blevet det – uanset hvor svært det vil være i virkelighedens verden, og uanset hvor ensidigt anklagende Taubes forholder sig til det søde sukker, som muligvis kun udgør én ud af en lang række faktorer, når årsager til fedme og de såkaldte livsstilssygdomme skal klarlægges. At det er sukkeret, som har ansvaret, får Taubes nemlig aldrig bevist. Han har kun indicier.

 

 • Anklagen mod sukker
 • Gary Taubes: ’
 • Forlag: Direction Books
 • Pris: kr. 329,00

Kulturnyheder

 • Læger skal kunne fortælle deres patienter, at de er det bedste sted

  PODCAST: Det var en ny model for beregning af kvalitet, som afslørede, at patienter med kræft i bugspytkirtlen får uensartet behandling. Læge og phd-studerende Kasper Wennervaldt fortæller i podcast om baggrunden for at forsøge at måle kvaliteten af de operationer, der bliver lavet rundt i landets fem regioner.

  Læs mere

 • I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  BØGER: Døden er er ikke frygtelig i sig selv og at tale om den er ikke ubærligt trist, for det dyrbare liv værdsættes bedst i bevidstheden om, at vi alle skal gå den i møde, mener speciallæge i palliation gennem 40 år.

  Læs mere

 • Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  BØGER: Selv om diabetes 2 ikke er at spøge med, så er det lige før, at man bliver misundelig, når man læser ny super lækker bog om, hvordan man kan helbrede sig selv ved hjælp af stjernebestøvet michelin-mad.

  Læs mere

 • At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  BØGER: Hun havde fuld gang i lægekarrieren, stort dyrt hus, kærlig ægtemand og fire børn. Alt kørte på skinner, indtil lægearbejdet pludselig føltes som et fængsel. Nu er Sarah Seidelmann healende shaman. Og for et nøgternt vestligt opdraget menneske kan det være en bizar og provokerende oplevelse at læse om.

  Læs mere

 • Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  RADIO: Danskerne vil vide alt om, hvad der gemmer sig i deres gener. Recept på P1 havde inviteret til debat blandt eksperter, som ikke navigerede skråsikkert i de etiske minefelter, og lidt flere holdningsprægede udsagn havde klædt udsendelsen. Men de 60 minutters radiolytning var dog godt givet ud.

  Læs mere

 • Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  BØGER: Drop den hvide og bløde mad og skift den ud med grønne og grove måltider, og der kan vanke et sundt blodtryk forude, skriver to læger i en ny bog med en blodtryksvenlig kur, diæt og madopskrifter.

  Læs mere

 • Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  BØGER: Jeg finder politikernes retorik direkte uansvarlig. Ikke mindst Sundhedsministerens bombastiske udtalelser har sat patienter og læger i en virkelig dårlig situation. Sådan siger forfatter og journalist Maria Cuculiza til den nye bog ’Sandhederne om Medicinsk Cannabis.

  Læs mere

 • Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  BØGER: En rejse til Kina, nogle oliven og en masse videnskabelig research på fødevarer og migrænetriggere blev de ledetråde, der førte til, at journalist Helle Torpegaard nåede frem til at undgå sine daglige voldsomme migræneanfald.

  Læs mere

 • Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Medicinsk-historisk Museum på Næstved Sygehus risikerer lukning, fordi de gamle sygehusbygninger skal sælges.

  Læs mere

 • Forførende svigt af smertepatienter

  Forførende svigt af smertepatienter

  BØGER: Er du stresset, træt eller plaget af smerter, så bevæg dig 10-15 minutter 4 gange om ugen og få nogle nye sunde vaner, og du er god som ny. Nogenlunde sådan lyder løfterne fra personlig træner og Youtube-star Anna Bogdanovas i en ny bog om smerter, stress og træthed, ’Smertefri’.

  Læs mere

 • Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  BØGER: Hvad sker der for alvorligt syge patienter, når moderne medicin og dygtige læger nok redder dem på målstregen, men herefter efterlader dem i et liv, som nogle vil mene er en værre skæbne end den død, som de lige netop undgik? Akutlæge har opsøgt patienterne derhjemme. Det er der kommet en fantastisk bog ud af.

  Læs mere

 • Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  TV: Tv-serien Sygeplejeskolen, der handler om tiden, da en håndfuld danske mænd forsøgsvist fik lov at uddanne sig til sygeplejersker, tager datidens mange forargede modstandere overfor det historiske eksperiment ved vingebenet og smider dem op i luften. Vi bringer en guide til, hvor du kan finde ud af, om du skal se den eller ej.

  Læs mere

 • Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  UDSTILLING: For 100 år siden åbnede den første Sikringsafdeling til de farligste psykisk syge borgere i Danmark. Og for at markere jubilæet er der nu i Slagelse lavet en lille udstilling med billeder og tekster fra de tre Sikringsafdelinger gennem de seneste 100 år.

  Læs mere

 • Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  TV: Da syv unge danske mænd blev udvalgt til uddannelse som sygeplejersker var det et forsøg, som mødte stor modstand. Man mente ikke, at mænd havde tilstrækkelig omsorg for medmennesker.

  Læs mere

 • Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  BØGER: Aldring er en helbredelig sygdom og ikke et nødvendigt biologisk onde, og derfor vil vi snart ved hjælp af moderne teknologi kunne springe alderdommen over og sige: Vi mennesker fødes, og vi dør, når vi er nogle hundrede år gamle.

  Læs mere

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk