Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene


BØGER: Sukker er skyld i flere dødsfald end cigaretter, mener forfatteren til bogen Anklagen mod sukker, der bygger på efterhånden utallige videnskabelige undersøgelser, som tyder på, at sukker - ikke fedt - er hovedskurken bag fedmeepidemien i den vestlige verden. 

BØGER: Sukker er skyld i flere dødsfald end cigaretter, mener forfatteren til bogen Anklagen mod sukker, der bygger på efterhånden utallige videnskabelige undersøgelser, der viser at sukker - ikke fedt - er hovedskurken bag fedmeepidemien i den vestlige verden. 

Sukker er roden til insulinresistens, metabolisk syndrom, hjertesygdomme, kredsløbsforstyrrelser, fedme, kræft, urinsyregigt og for højt blodtryk, mener den amerikanske sundheds- og videnskabsjournalist, Gary Taubes i bogen ’Anklagen mod sukker’, der, som han selv formulerer det er ’tænkt som et anklageskrift’ mod den internationale sukkerindustri.

En global industri, som han mener har løjet, bedraget og bestukket sig frem til arbejdsro og store indtægter – med sygdom, invaliditet og millioner af dødsfald til følge blandt verdens forbrugere.

Og Taubes, der tidligere har skrevet flere kritiske bestsellere om den globale fødevareindustri, lægger ikke fingrene imellem, når han giver sukkerindustrien og dens betalte forskere ansvaret for rækken af de mange dødelige og kroniske sygdomme, som i dag plager både den vestlige verden og udviklingslandene i et omfang, som han vurderer er mere end på højde med dødsfald på grund af cigaretter.

Årsagen til de mange sygdomme fra kræft til demens og hjerte-karsygdomme over fedme til diabetes 1 og 2 skyldes ifølge amerikanske Taubes insulinresistens på grund af en ukritisk eksplosion i forbruget af sukker. Det er sukker og raffinerede kulhydrater, som vi skal undgå, og ikke fedt, mener Taubes, der også anklager den vestlige verdens ernæringseksperter og sundhedsautoriteter for gennem de seneste 50 år fejlagtigt at have givet for eksempel de animalske fedtstoffer, salt, dovenskab og overspisning skylden for vores mange sygdomme fremfor det livsfarlige sukker.

At de selv samme eksperter og myndigheder de seneste år har skærpet tonen overfor det stigende sukkerforbrug og også tilsvarende nedtonet advarslerne overfor animalske fedtstoffer formilder ikke Taubes, der er gået flere hundrede år tilbage i dokumenter, rapporter, breve og mails for at finde ud af, hvem der har sagt og gjort hvad i forhold til, hvad han opfatter som løgnagtig renvaskning af sukkeret.

Også de mange ernæringseksperter og regeringsrådgivere, der gennem årene har forklaret den verdensomfattende fedmeepidemi med overspisning, for lidt bevægelse og påstanden om, at ’der findes ikke dårlige fødevarer, kun dårlige diæter’, får af krabasken, for Taubes mener nemlig at kunne påvise, at sukker er dårligt i sig selv i kraft af,  at sukker har en hel unik negativ fysiologisk og hormonel virkning på vores kroppe. En virkning som han finder bedst kan sammenlignes med narkotika.

"For at sige det enkelt: Uden alle disse mange sukkerstoffer i vores diæter ville de mange ophobninger af med hinanden forbundne sygdomme være meget mindre almindelige, end de er i dag,” skriver han.

’’’Anklagen mod sukker’ er værd at læse. Men den kræver en indsats af sine læsere, hvoraf nogle givetvis ville ønske, at den indeholdt en hurtigere læst opsummering. Og man kan da også godt blive træt og usikker på, hvorvidt den er anstrengelserne værd, om den er for enøjet, for Taubes har med sit anklageskrift tydeligvist opgivet sin rolle som videnskabsjournalist til fordel for rollen som anti-sukker aktivist. Han lader ikke sukkerindustrien og sine selvudvalgte fjender få lov at forsvare sig, men har valgt at være en mand på en mission: Død over sukkeret, og det kan kun gå for langsomt!

Men samtidigt er Taubers bidske grundighed og ikke mindst mange og ofte lange beskrivelser af sukkerindustriens forsvarsmanøvrer fascinerende, for hvordan skal man forstå, at den selvsamme industri gennem årene har fået støtte til udsagn som, at sukker slanker, at sukker er nødvendigt for, at børn får appetit til aftensmaden, og at sukker er en sund og nødvendig fødevare, som ovenikøbet er god for tænderne? Alt sammen mens andre forskere og læger nærmest forgæves forsøgte at advare mod sukkerets risici for både børn og voksnes sundhed.

Og Taubes står da heller ikke i dag alene med opfattelsen af, at der er mere på spil end blot kaloriebalancer, når man skal forklare, hvorfor så mange er blevet så fede i løbet af så få år, og hans analyser af sukkerets mulige totale ødelæggelser af kroppens metabolisme er tankevækkende.

Hans påstand, om at fedmen og dens mange relaterede sygdomme måske primært skyldes sukker, bør derfor tages alvorligt og undersøges mere systematisk, videnskabeligt end den endnu er blevet det – uanset hvor svært det vil være i virkelighedens verden, og uanset hvor ensidigt anklagende Taubes forholder sig til det søde sukker, som muligvis kun udgør én ud af en lang række faktorer, når årsager til fedme og de såkaldte livsstilssygdomme skal klarlægges. At det er sukkeret, som har ansvaret, får Taubes nemlig aldrig bevist. Han har kun indicier.

 

 • Anklagen mod sukker
 • Gary Taubes: ’
 • Forlag: Direction Books
 • Pris: kr. 329,00

Kulturnyheder

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

 • Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  RADIO: Kun gode talegaver og personlige ressourcer sikrede TV-chef behandling af aggressiv kræft.

  Læs mere

 • Velskrevet bog om kriseramte læger

  BØGER: Alt imens sundhedsvæsnets ledere lægger flere og flere opgaver over på hospitalslægerne, skærer ned og effektiviserer, og der ovenikøbet bliver flere og flere alvorligt syge patienter, hvem passer så egentligt på lægerne? Det er der faktisk ingen, der gør, siger psykolog i ny og meget velskrevet bog.

  Læs mere

 • Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  RADIO: Medicinske Tidsskrifters kulturjournalist Maria Cuculiza anmelder i en række artikler en programserie på P1 med TV-chefen Arne Notkin. I det første program handler det om, hvordan man taler om kræft. For nogle er krigsretorik provokerende, men det hjalp Notkin at "kæmpe mod" sin aggressive kræftsygdom.

  Læs mere

 • Han skrev sig gennem kræften

  Han skrev sig gennem kræften

  3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

  Læs mere

 • Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  PODCAST: Vil man gerne være en god læge for sine patienter, kan det være nyttigt for en stund at smide de naturvidenskabelige medicinske lærebøger til side til fordel for en god roman. 

  Læs mere

 • Podcast til kræftpatienter: Man kan ikke gøre det her alene

  PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

  Læs mere

 • De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

  Læs mere

 • Overfladisk bog om mænds seksualitet

  Overfladisk bog om mænds seksualitet

  BØGER: Bogen Hvad alle bør vide om mænd er en overfladisk tour de force i alle hånde former for trusler mod pik, potens og parforhold, så læseren ikke har mulighed for at blive ret meget klogere på de enkelte problemstillinger.

  Læs mere

 • Rørende bog om en mor, som forsvinder

  Rørende bog om en mor, som forsvinder

  BØGER: Når det fælles sprog, fælles liv og fælles erindringer fortabes på grund af demens, lider de pårørende ofte mindst ligeså meget som den syge. Ny bog forsøger at hjælpe begge parter til fortsat nærhed og fællesskab.

  Læs mere

 • Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  BØGER: Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

  Læs mere

 • Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

  Læs mere

 • Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

  Læs mere

 • Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  BØGER: Efter at have arbejdet seks år i det britiske hospitalsvæsen, NHS, smed lægen, Adam Kay, sine operationshandsker i ringen og blev i stedet kritikkerrost komiker og TV-manuskriptforfatter. Nu har han skrevet prisbelønnet bestseller om yngre lægers arbejdsforhold.

  Læs mere

 • Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  BØGER: Dårlig søvn er en risikofaktor for reservelæger og yngre læger, der som regel er de hospitalslæger, som har de fleste og de længste vagter, siger hjerneforsker, Peter Lund Madsen, i forbindelse med hans nye bog om hjernen og psykiatriske lidelser.

  Læs mere

 • Professor: Patienters brogede erfaringer er en irrelevant støj

  BØGER: Læger lærer at frygte patienters subjektive erfaringer og fortællinger, som der ikke er plads til i det hyperspecialiserede sundhedsvæsen, lyder kritikken fra professor og infektionsmediciner, Morten Sodeman, der har udgivet en elektronisk bog om især patienters, men også lægers sårbarhed i det moderne hospitalsvæsen.

  Læs mere

 • Dansk forsker var fanget i sin krop: Vil de begrave mig levende?

  Dansk forsker var fanget i sin krop: Vil de begrave mig levende?

  BØGER: Dansk yngre forsker skriver dramatisk, vildt skræmmende, men også dybt rørende bog om at ligge i koma og fanget i sig selv uden at kunne kommunikere med mand, børn og sygehuspersonale, som vurderer, at hun er hjernedød.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk