Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene


BØGER: Psykiatrien udtrykker et etisk paradoks. På den ene side er den værdiladet i alle ender og kanter og samtidigt har den i årtier været fagetikkens blinde plet.

BØGER: Psykiatrien udtrykker et etisk paradoks. På den ene side er den værdiladet i alle ender og kanter og samtidigt har den i årtier været fagetikkens blinde plet.

Det fastslår tidligere formand for Det Etiske Råd, Jacob Birkler i sin nye bog, Etik i psykiatrien, der handler om etiske dilemmaer i dagens psykiatri, som den udfolder sig på hospitaler, institutioner og i forskellige andre sektorer.

"Etik angår det gode og handler ofte om, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert. Og i ethvert møde med en psykiatrisk patient er der værdier på spil. Men jeg har i min bog tilstræbt ikke at være normativ. Dels er der så mange andre, som er netop dette. Men endnu vigtigere så tror jeg på, at det er mere opbyggeligt at pege på, hvor dilemmaerne optræder og således synliggøre dem, forklarer Birkler, som blandt andet retter sin etiske detektor mod patientinddragelse, pårørendeinddragelse, anvendelse af tvang, stigmatiserende diagnoser. 

"Vi taler om forhold som indebærer komplekse og svære beslutninger. Beslutninger der i nogle tilfælde træffes uden patientens samtykke og derfor nogle gange i en eller anden grad af tvang. Men tvang er dog ikke nødvendigvis uetisk i psykiatrien, hvor tvang kan være udtryk for omsorg for patienten og derfor nogle gange er det rigtige at gøre," forklarer Birkler og fortsætter: 

"At vurdere tvang i psykiatrien, handler ikke alene om det potentielt krænkende i at anvende tvang, men måske især om den måde tvangen udføres, altså måden man gør det på, uddyber Jacob Birkler, som henviser til, at nogle patienter ikke oplever den primære krænkelse bundet til den konkrete bæltefiksering men derimod bundet til den måde bukserne modvilligt trækkes ned og sprøjten stikkes i ballen. En omstændighed, som har stor værdi at få drøftet med patienten, hvilket ofte efterlader konkrete aftaler," siger han.

Også fortielser og løgne kan skabe svære etiske dilemmaer i psykiatrien ifølge Jacob Birkler, der fuldt ud anerkender problemstillingens mange varianter i hverdagen, men som også erfarer, hvordan etisk refleksion og forståelse for patientens behov i nogle tilfælde kan opløse dilemmaets omfang:

"Ofte handler det ikke om at lyve eller ej, men om at finde vejen til omsorg og behandling uden at lyve. Hvis en dement psykiatrisk patient hver dag spørger efter sin nu afdøde mand, så risikerer man, at hun skal stå op til ny sorg hver dag, hvis man fortæller sandheden. Siger man, at han er på arbejde og kommer snart, så lyver man. Istedet kan man spørge, om hun vil fortælle om ham, hvordan han ser ud, og hvad de har lavet sammen. På den måde kommer samtalen ikke til at handle om løgnen, men om det som optager patienten," siger han.

Men selv om psykiatrien er sprængfuld af de mange dilemmaer, som Birkler mener, at personaler med fordel kan trænes i at erkende, så tror han dog personligt mindre og mindre på traditionelle undervisningsformer, kurser, kompendier og pjecer omhandlende etik:

"Det kan være let at blive enige om generelle etiske regler. Men det kan være svært at handle i det konkrete. Derfor bør der ikke primært tales om dilemmaerne løsrevet fra praksis, men der hvor dilemmaerne opstår og trænger sig på i de svære situationer. Arbejdet med etik er fjernelse af skyklapper, og personalet ser ofte måder at handle på, men ikke altid måder at tale om dilemmaerne på. Men jeg erfarer, hvordan det opbyggelige blandt andet. ligger i at drøfte hverdagens dilemmaer, at få ord på de ting som erfares, så andre også tager ved lære heraf.

Det er afgørende, at man hele tiden reflekterer over, hvordan det kunne være bedre, uanset om rammerne ikke er til det, for det vil være afgørende i det mindste at kende til det, som har værdi, så i det mindste målet er klart. Men jeg hører ofte ’vi skal’, ’jeg skal’, men derved udelukker man jo tanken om, hvad der ville være det bedste for patienten." 

At tænke og tale er uanset rammer og tidspres dog alligevel heller ikke tilstrækkeligt ifølge Jacob Birkler:

"Selvfølgelig er etik ikke kun en refleksionsøvelse. Der kan opstå nye valgmuligheder, hvis vi pudser brillerne og ser patienten, for som en patient sagde til mig: Det er så befriende at blive forstået, men det er så modbydeligt at blive udsat for forståelse."

Men en styrkelse af de etisk velfunderede handlinger i psykiatrien er ikke uden udfordringer ifølge Birkler, hvis erfaring det er, at håndteringen af etiske dilemmaer i høj grad handler meget om personlige egenskaber. 

"Det betyder ikke, at etiske redskaber såvel som kundskaber er irrelevante eller fraværende blandt personalet. Men de store forskelle i håndteringen af de etiske dilemmaer er bundet til de personbårne egenskaber, og det gør det selvfølgelig mere udfordrende," siger Birkler og fortsætter: 

"Det blev desuden hurtigt klart for mig, at der er stor diversitet i dilemmaernes karakter afhængigt af, hvor man befinder sig i psykiatrien. Faktisk kom det bag på mig, hvor stor forskel der er afhængigt af sted og sektor. Både for patienter og for behandlere. Og det bør man være opmærksom på. For eksempel når man skifter sektor, for der kan så optræde nye former for etiske dilemmaer, som gør, at man kan komme til at gøre noget, som strider mod hvad patienterne har af behov afhængigt af alder, køn og sygdom, hvis man ikke er meget opmærksom.

 

 • Etik i Psykiatrien
 • Jaco Birkler
 • Forlag: Munksgaard
 • Pris: Kr. 249,00

Kulturnyheder

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

 • Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  RADIO: Kun gode talegaver og personlige ressourcer sikrede TV-chef behandling af aggressiv kræft.

  Læs mere

 • Velskrevet bog om kriseramte læger

  BØGER: Alt imens sundhedsvæsnets ledere lægger flere og flere opgaver over på hospitalslægerne, skærer ned og effektiviserer, og der ovenikøbet bliver flere og flere alvorligt syge patienter, hvem passer så egentligt på lægerne? Det er der faktisk ingen, der gør, siger psykolog i ny og meget velskrevet bog.

  Læs mere

 • Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  RADIO: Medicinske Tidsskrifters kulturjournalist Maria Cuculiza anmelder i en række artikler en programserie på P1 med TV-chefen Arne Notkin. I det første program handler det om, hvordan man taler om kræft. For nogle er krigsretorik provokerende, men det hjalp Notkin at "kæmpe mod" sin aggressive kræftsygdom.

  Læs mere

 • Han skrev sig gennem kræften

  Han skrev sig gennem kræften

  3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

  Læs mere

 • Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  PODCAST: Vil man gerne være en god læge for sine patienter, kan det være nyttigt for en stund at smide de naturvidenskabelige medicinske lærebøger til side til fordel for en god roman. 

  Læs mere

 • Podcast til kræftpatienter: Man kan ikke gøre det her alene

  PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

  Læs mere

 • De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

  Læs mere

 • Overfladisk bog om mænds seksualitet

  Overfladisk bog om mænds seksualitet

  BØGER: Bogen Hvad alle bør vide om mænd er en overfladisk tour de force i alle hånde former for trusler mod pik, potens og parforhold, så læseren ikke har mulighed for at blive ret meget klogere på de enkelte problemstillinger.

  Læs mere

 • Rørende bog om en mor, som forsvinder

  Rørende bog om en mor, som forsvinder

  BØGER: Når det fælles sprog, fælles liv og fælles erindringer fortabes på grund af demens, lider de pårørende ofte mindst ligeså meget som den syge. Ny bog forsøger at hjælpe begge parter til fortsat nærhed og fællesskab.

  Læs mere

 • Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  BØGER: Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

  Læs mere

 • Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

  Læs mere

 • Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

  Læs mere

 • Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  BØGER: Efter at have arbejdet seks år i det britiske hospitalsvæsen, NHS, smed lægen, Adam Kay, sine operationshandsker i ringen og blev i stedet kritikkerrost komiker og TV-manuskriptforfatter. Nu har han skrevet prisbelønnet bestseller om yngre lægers arbejdsforhold.

  Læs mere

 • Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  BØGER: Dårlig søvn er en risikofaktor for reservelæger og yngre læger, der som regel er de hospitalslæger, som har de fleste og de længste vagter, siger hjerneforsker, Peter Lund Madsen, i forbindelse med hans nye bog om hjernen og psykiatriske lidelser.

  Læs mere

 • Professor: Patienters brogede erfaringer er en irrelevant støj

  BØGER: Læger lærer at frygte patienters subjektive erfaringer og fortællinger, som der ikke er plads til i det hyperspecialiserede sundhedsvæsen, lyder kritikken fra professor og infektionsmediciner, Morten Sodeman, der har udgivet en elektronisk bog om især patienters, men også lægers sårbarhed i det moderne hospitalsvæsen.

  Læs mere

 • Dansk forsker var fanget i sin krop: Vil de begrave mig levende?

  Dansk forsker var fanget i sin krop: Vil de begrave mig levende?

  BØGER: Dansk yngre forsker skriver dramatisk, vildt skræmmende, men også dybt rørende bog om at ligge i koma og fanget i sig selv uden at kunne kommunikere med mand, børn og sygehuspersonale, som vurderer, at hun er hjernedød.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk