Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene


BØGER: En gang var kirurger læger, som slog flere patienter ihjel end de kurerede, og ofte var deres operationer langt farligere for patienterne end deres oprindelige sygdomme. Det fremgår af en fremragende ny bog "Kirurgiens kunst" af den britiske historiker, Lindsey Fitzharris.

BØGER: En gang var kirurger læger, som slog flere patienter ihjel end de kurerede, og ofte var deres operationer langt farligere for patienterne end deres oprindelige sygdomme. Det fremgår af en fremragende ny bog "Kirurgiens kunst" af den britiske historiker, Lindsey Fitzharris.

Lindsey Fitzharris har speciale i medicinsk historie, og i bogen beskriver hun på fremragende og mere end normalt underholdende vis, hvordan kirurger i 1800 tallet arbejdede uden bedøvelse, antiseptiske, anti-inficerende midler samt naturligvis også helt uden hjælp fra antibiotika.

Kirurgiens historie er blodigt, beskidt og brutalt fortalt, og det kan kræve en stærk mave at læse om, hvor ulækre og primitive de sanitære forhold var omkring datidens operationer, som ofte blev udført af ikke-udannede og fra hospitalernes side ulønnede slagtere, hvoraf en del ifølge Fitzharris endog var analfabeter. Et næsten helt århundrede, hvor de vigtigste krav til kirurgernes kompetencer var, at de var fysisk stærke og hurtige med kniven. Og hvor det at prale med, at man hverken havde tid til at vaske hænder eller skifte forklæde, var en accepteret og beundret del af kulturen. En fingernem kirurg kunne amputere et ben på under 30 sekunder.

Men det var ikke kun kirurgerne, som skulle være bomstærke. Det samme skulle patienterne, for døde de ikke af chok, smerter eller blodtab fra selve operationerne, så var risikoen for at de gjorde det i dagene efter på grund af post-operative infektioner og sepsis så høj, at hospitaler blev kaldt for portalen til døden. Faktisk var dødsraterne blandt de nyopererede på grund af de hospitalernes uhygiejniske forhold og deraf efterfølgende infektioner så høje, at det var sikrere at blive opereret hjemme på ens eget spisebord.

Én af de kirurger, som på grund af infektionernes hærgen foretrak sit eget spisebord, da han skulle operere sin søster for brystkræft, var den britiske kirurg, Joseph Lister, som dog allerede inden sin søsters sygdom var i færd med at vie sit liv til at løse mysteriet om de på  hospitalerne så mystisk mange dødsfald.

Og Lindsey Fitzharris har da også udover de gruopvækkende og nærmest vilde beskrivelser af manglende viden, beskidte instrumenter og livstruende operationsforhold især valgt at fokusere på Joseph Lister og hans livslange kamp for at få sine kolleger til at forstå, at bakterier og pus i rådnende sår ikke er en nødvendig del af en helingsproces, men en alvorlig trussel mod patienters overlevelse.

Men Listers kamp blev ikke set på med milde øjne. Og det var ikke kun hans rivaler som knurrede, bagtalte og protesterede, men også hans øvrige kollegaer, som havde svært ved at forstå og erkende at samtidigt med, at de med den ene hånd ønskede at hjælpe og helbrede, så var den anden hånd bag deres ryg ligeså fuldt ud beskæftiget med at inficere og slå ihjel.

Fitzharris overlader ikke meget til fantasien med sine malende beskrivelser af blod- og bakteriebefængte kirurger med uvaskede hænder og knive, frit omkringløbende rotter gnavende i amputerede kropsdele og de derfor mere end bakterievenlige forhold, som den arme Lister var oppe imod. En kamp som man må formode i bund og grund var inspireret af, at hans far, der var ekspert i at lave linser til mikroskopet, som på den tid af kirurger og Listers modstandere blev betegnet som en direkte fjende af medicinen og dens fremtidige udvikling.

Allerede som barn lærte Lister at bruge et mikroskop, og det var ved at anvende farens mikroskop på patientsår, at det gik op for ham, at de mange dødsfald ikke blot skyldtes, hvad der var en udbredt teori ’en uundgåelig dårlig luft på hospitaler’ men bakterielle vækster, som man måtte kunne gøre noget for at minimere hos patienten ved at destruere mikroorganismerne i såret, inden de blev til infektioner. Hans svar på udfordringen blev karbolsyre i høj grad inspireret af franske Louis Pasteur, som på dette tidspunkt også var i stærk modvind hos sine egne franske kollegaer på grund af sit banebrydende arbejde med forståelse af mikrober.

Men ligesom Pasteur fik oprejsning med tiden, så var Listers resultater efter 30 års kamp for sine patienters overlevelse til sidst så overbevisende, at det blev ham og ikke hans fjendtlige kollegaer, som den engelske dronning, Viktoria kaldte på, da hun i 1871 skulle gennemgå en operation i armhulen. Dronningen overlevede og han blev adlet.

Kirurgiens kunst, som dog handler mere om fordomme, død og intriger end egentlig kirurgisk kunst, er historisk, medicinsk populærvidenskab, når det er bedst. Bogen er rasende underholdende og gribende skrevet samtidigt med, at man som læser føler sig helt tryg ved at de videnskabelige og historiske facts er faktuelle fremfor bårne af fiktive forfatterfornemmelser og postulater blot for at gøre en god historie endnu bedre.  De fleste reaktioner på hans årtiers forsøg på at løse infektionernes hærgen stammer - bortset fra en artikelrække i the Lancet - fra private breve til hans familie og nærmeste venner. Især brevene mellem Lister og hans far er rørende vidnesbyrd, om hvor vanskeligt det kan opleves at være en pioner på sit felt.

 

 • Kirurgiens kunst
 • Lindsey Fitzharris
 • Forlag: Lindhardt og Ringhof
 • 267 sider
 • Pris: Kr. 299,95

 

Kulturnyheder

 • Læger skal kunne fortælle deres patienter, at de er det bedste sted

  PODCAST: Det var en ny model for beregning af kvalitet, som afslørede, at patienter med kræft i bugspytkirtlen får uensartet behandling. Læge og phd-studerende Kasper Wennervaldt fortæller i podcast om baggrunden for at forsøge at måle kvaliteten af de operationer, der bliver lavet rundt i landets fem regioner.

  Læs mere

 • I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  BØGER: Døden er er ikke frygtelig i sig selv og at tale om den er ikke ubærligt trist, for det dyrbare liv værdsættes bedst i bevidstheden om, at vi alle skal gå den i møde, mener speciallæge i palliation gennem 40 år.

  Læs mere

 • Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  BØGER: Selv om diabetes 2 ikke er at spøge med, så er det lige før, at man bliver misundelig, når man læser ny super lækker bog om, hvordan man kan helbrede sig selv ved hjælp af stjernebestøvet michelin-mad.

  Læs mere

 • At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  BØGER: Hun havde fuld gang i lægekarrieren, stort dyrt hus, kærlig ægtemand og fire børn. Alt kørte på skinner, indtil lægearbejdet pludselig føltes som et fængsel. Nu er Sarah Seidelmann healende shaman. Og for et nøgternt vestligt opdraget menneske kan det være en bizar og provokerende oplevelse at læse om.

  Læs mere

 • Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  RADIO: Danskerne vil vide alt om, hvad der gemmer sig i deres gener. Recept på P1 havde inviteret til debat blandt eksperter, som ikke navigerede skråsikkert i de etiske minefelter, og lidt flere holdningsprægede udsagn havde klædt udsendelsen. Men de 60 minutters radiolytning var dog godt givet ud.

  Læs mere

 • Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  BØGER: Drop den hvide og bløde mad og skift den ud med grønne og grove måltider, og der kan vanke et sundt blodtryk forude, skriver to læger i en ny bog med en blodtryksvenlig kur, diæt og madopskrifter.

  Læs mere

 • Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  BØGER: Jeg finder politikernes retorik direkte uansvarlig. Ikke mindst Sundhedsministerens bombastiske udtalelser har sat patienter og læger i en virkelig dårlig situation. Sådan siger forfatter og journalist Maria Cuculiza til den nye bog ’Sandhederne om Medicinsk Cannabis.

  Læs mere

 • Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  BØGER: En rejse til Kina, nogle oliven og en masse videnskabelig research på fødevarer og migrænetriggere blev de ledetråde, der førte til, at journalist Helle Torpegaard nåede frem til at undgå sine daglige voldsomme migræneanfald.

  Læs mere

 • Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Medicinsk-historisk Museum på Næstved Sygehus risikerer lukning, fordi de gamle sygehusbygninger skal sælges.

  Læs mere

 • Forførende svigt af smertepatienter

  Forførende svigt af smertepatienter

  BØGER: Er du stresset, træt eller plaget af smerter, så bevæg dig 10-15 minutter 4 gange om ugen og få nogle nye sunde vaner, og du er god som ny. Nogenlunde sådan lyder løfterne fra personlig træner og Youtube-star Anna Bogdanovas i en ny bog om smerter, stress og træthed, ’Smertefri’.

  Læs mere

 • Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  BØGER: Hvad sker der for alvorligt syge patienter, når moderne medicin og dygtige læger nok redder dem på målstregen, men herefter efterlader dem i et liv, som nogle vil mene er en værre skæbne end den død, som de lige netop undgik? Akutlæge har opsøgt patienterne derhjemme. Det er der kommet en fantastisk bog ud af.

  Læs mere

 • Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  TV: Tv-serien Sygeplejeskolen, der handler om tiden, da en håndfuld danske mænd forsøgsvist fik lov at uddanne sig til sygeplejersker, tager datidens mange forargede modstandere overfor det historiske eksperiment ved vingebenet og smider dem op i luften. Vi bringer en guide til, hvor du kan finde ud af, om du skal se den eller ej.

  Læs mere

 • Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  UDSTILLING: For 100 år siden åbnede den første Sikringsafdeling til de farligste psykisk syge borgere i Danmark. Og for at markere jubilæet er der nu i Slagelse lavet en lille udstilling med billeder og tekster fra de tre Sikringsafdelinger gennem de seneste 100 år.

  Læs mere

 • Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  TV: Da syv unge danske mænd blev udvalgt til uddannelse som sygeplejersker var det et forsøg, som mødte stor modstand. Man mente ikke, at mænd havde tilstrækkelig omsorg for medmennesker.

  Læs mere

 • Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  BØGER: Aldring er en helbredelig sygdom og ikke et nødvendigt biologisk onde, og derfor vil vi snart ved hjælp af moderne teknologi kunne springe alderdommen over og sige: Vi mennesker fødes, og vi dør, når vi er nogle hundrede år gamle.

  Læs mere

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk