Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene


BØGER: En gang var kirurger læger, som slog flere patienter ihjel end de kurerede, og ofte var deres operationer langt farligere for patienterne end deres oprindelige sygdomme. Det fremgår af en fremragende ny bog "Kirurgiens kunst" af den britiske historiker, Lindsey Fitzharris.

BØGER: En gang var kirurger læger, som slog flere patienter ihjel end de kurerede, og ofte var deres operationer langt farligere for patienterne end deres oprindelige sygdomme. Det fremgår af en fremragende ny bog "Kirurgiens kunst" af den britiske historiker, Lindsey Fitzharris.

Lindsey Fitzharris har speciale i medicinsk historie, og i bogen beskriver hun på fremragende og mere end normalt underholdende vis, hvordan kirurger i 1800 tallet arbejdede uden bedøvelse, antiseptiske, anti-inficerende midler samt naturligvis også helt uden hjælp fra antibiotika.

Kirurgiens historie er blodigt, beskidt og brutalt fortalt, og det kan kræve en stærk mave at læse om, hvor ulækre og primitive de sanitære forhold var omkring datidens operationer, som ofte blev udført af ikke-udannede og fra hospitalernes side ulønnede slagtere, hvoraf en del ifølge Fitzharris endog var analfabeter. Et næsten helt århundrede, hvor de vigtigste krav til kirurgernes kompetencer var, at de var fysisk stærke og hurtige med kniven. Og hvor det at prale med, at man hverken havde tid til at vaske hænder eller skifte forklæde, var en accepteret og beundret del af kulturen. En fingernem kirurg kunne amputere et ben på under 30 sekunder.

Men det var ikke kun kirurgerne, som skulle være bomstærke. Det samme skulle patienterne, for døde de ikke af chok, smerter eller blodtab fra selve operationerne, så var risikoen for at de gjorde det i dagene efter på grund af post-operative infektioner og sepsis så høj, at hospitaler blev kaldt for portalen til døden. Faktisk var dødsraterne blandt de nyopererede på grund af de hospitalernes uhygiejniske forhold og deraf efterfølgende infektioner så høje, at det var sikrere at blive opereret hjemme på ens eget spisebord.

Én af de kirurger, som på grund af infektionernes hærgen foretrak sit eget spisebord, da han skulle operere sin søster for brystkræft, var den britiske kirurg, Joseph Lister, som dog allerede inden sin søsters sygdom var i færd med at vie sit liv til at løse mysteriet om de på  hospitalerne så mystisk mange dødsfald.

Og Lindsey Fitzharris har da også udover de gruopvækkende og nærmest vilde beskrivelser af manglende viden, beskidte instrumenter og livstruende operationsforhold især valgt at fokusere på Joseph Lister og hans livslange kamp for at få sine kolleger til at forstå, at bakterier og pus i rådnende sår ikke er en nødvendig del af en helingsproces, men en alvorlig trussel mod patienters overlevelse.

Men Listers kamp blev ikke set på med milde øjne. Og det var ikke kun hans rivaler som knurrede, bagtalte og protesterede, men også hans øvrige kollegaer, som havde svært ved at forstå og erkende at samtidigt med, at de med den ene hånd ønskede at hjælpe og helbrede, så var den anden hånd bag deres ryg ligeså fuldt ud beskæftiget med at inficere og slå ihjel.

Fitzharris overlader ikke meget til fantasien med sine malende beskrivelser af blod- og bakteriebefængte kirurger med uvaskede hænder og knive, frit omkringløbende rotter gnavende i amputerede kropsdele og de derfor mere end bakterievenlige forhold, som den arme Lister var oppe imod. En kamp som man må formode i bund og grund var inspireret af, at hans far, der var ekspert i at lave linser til mikroskopet, som på den tid af kirurger og Listers modstandere blev betegnet som en direkte fjende af medicinen og dens fremtidige udvikling.

Allerede som barn lærte Lister at bruge et mikroskop, og det var ved at anvende farens mikroskop på patientsår, at det gik op for ham, at de mange dødsfald ikke blot skyldtes, hvad der var en udbredt teori ’en uundgåelig dårlig luft på hospitaler’ men bakterielle vækster, som man måtte kunne gøre noget for at minimere hos patienten ved at destruere mikroorganismerne i såret, inden de blev til infektioner. Hans svar på udfordringen blev karbolsyre i høj grad inspireret af franske Louis Pasteur, som på dette tidspunkt også var i stærk modvind hos sine egne franske kollegaer på grund af sit banebrydende arbejde med forståelse af mikrober.

Men ligesom Pasteur fik oprejsning med tiden, så var Listers resultater efter 30 års kamp for sine patienters overlevelse til sidst så overbevisende, at det blev ham og ikke hans fjendtlige kollegaer, som den engelske dronning, Viktoria kaldte på, da hun i 1871 skulle gennemgå en operation i armhulen. Dronningen overlevede og han blev adlet.

Kirurgiens kunst, som dog handler mere om fordomme, død og intriger end egentlig kirurgisk kunst, er historisk, medicinsk populærvidenskab, når det er bedst. Bogen er rasende underholdende og gribende skrevet samtidigt med, at man som læser føler sig helt tryg ved at de videnskabelige og historiske facts er faktuelle fremfor bårne af fiktive forfatterfornemmelser og postulater blot for at gøre en god historie endnu bedre.  De fleste reaktioner på hans årtiers forsøg på at løse infektionernes hærgen stammer - bortset fra en artikelrække i the Lancet - fra private breve til hans familie og nærmeste venner. Især brevene mellem Lister og hans far er rørende vidnesbyrd, om hvor vanskeligt det kan opleves at være en pioner på sit felt.

 

 • Kirurgiens kunst
 • Lindsey Fitzharris
 • Forlag: Lindhardt og Ringhof
 • 267 sider
 • Pris: Kr. 299,95

 

Kulturnyheder

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

 • Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  RADIO: Kun gode talegaver og personlige ressourcer sikrede TV-chef behandling af aggressiv kræft.

  Læs mere

 • Velskrevet bog om kriseramte læger

  BØGER: Alt imens sundhedsvæsnets ledere lægger flere og flere opgaver over på hospitalslægerne, skærer ned og effektiviserer, og der ovenikøbet bliver flere og flere alvorligt syge patienter, hvem passer så egentligt på lægerne? Det er der faktisk ingen, der gør, siger psykolog i ny og meget velskrevet bog.

  Læs mere

 • Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  RADIO: Medicinske Tidsskrifters kulturjournalist Maria Cuculiza anmelder i en række artikler en programserie på P1 med TV-chefen Arne Notkin. I det første program handler det om, hvordan man taler om kræft. For nogle er krigsretorik provokerende, men det hjalp Notkin at "kæmpe mod" sin aggressive kræftsygdom.

  Læs mere

 • Han skrev sig gennem kræften

  Han skrev sig gennem kræften

  3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

  Læs mere

 • Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  PODCAST: Vil man gerne være en god læge for sine patienter, kan det være nyttigt for en stund at smide de naturvidenskabelige medicinske lærebøger til side til fordel for en god roman. 

  Læs mere

 • Podcast til kræftpatienter: Man kan ikke gøre det her alene

  PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

  Læs mere

 • De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

  Læs mere

 • Overfladisk bog om mænds seksualitet

  Overfladisk bog om mænds seksualitet

  BØGER: Bogen Hvad alle bør vide om mænd er en overfladisk tour de force i alle hånde former for trusler mod pik, potens og parforhold, så læseren ikke har mulighed for at blive ret meget klogere på de enkelte problemstillinger.

  Læs mere

 • Rørende bog om en mor, som forsvinder

  Rørende bog om en mor, som forsvinder

  BØGER: Når det fælles sprog, fælles liv og fælles erindringer fortabes på grund af demens, lider de pårørende ofte mindst ligeså meget som den syge. Ny bog forsøger at hjælpe begge parter til fortsat nærhed og fællesskab.

  Læs mere

 • Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  BØGER: Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

  Læs mere

 • Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

  Læs mere

 • Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

  Læs mere

 • Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  BØGER: Efter at have arbejdet seks år i det britiske hospitalsvæsen, NHS, smed lægen, Adam Kay, sine operationshandsker i ringen og blev i stedet kritikkerrost komiker og TV-manuskriptforfatter. Nu har han skrevet prisbelønnet bestseller om yngre lægers arbejdsforhold.

  Læs mere

 • Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  BØGER: Dårlig søvn er en risikofaktor for reservelæger og yngre læger, der som regel er de hospitalslæger, som har de fleste og de længste vagter, siger hjerneforsker, Peter Lund Madsen, i forbindelse med hans nye bog om hjernen og psykiatriske lidelser.

  Læs mere

 • Professor: Patienters brogede erfaringer er en irrelevant støj

  BØGER: Læger lærer at frygte patienters subjektive erfaringer og fortællinger, som der ikke er plads til i det hyperspecialiserede sundhedsvæsen, lyder kritikken fra professor og infektionsmediciner, Morten Sodeman, der har udgivet en elektronisk bog om især patienters, men også lægers sårbarhed i det moderne hospitalsvæsen.

  Læs mere

 • Dansk forsker var fanget i sin krop: Vil de begrave mig levende?

  Dansk forsker var fanget i sin krop: Vil de begrave mig levende?

  BØGER: Dansk yngre forsker skriver dramatisk, vildt skræmmende, men også dybt rørende bog om at ligge i koma og fanget i sig selv uden at kunne kommunikere med mand, børn og sygehuspersonale, som vurderer, at hun er hjernedød.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk