Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene


BØGER: Læger skal tage ved lære af Slow Food bevægelsen og kræve tiden sammen med patienterne tilbage, siger amerikansk læge og stifter af begrebet Slow Medicine i ny bog.

BØGER: Læger skal tage ved lære af Slow Food bevægelsen og kræve tiden sammen med patienterne tilbage, siger amerikansk læge og stifter af begrebet Slow Medicine i ny bog.

10 minutters patientsamtale i et ambulatorium, hvor en stor del af tiden går med at efterleve administratorernes, djøffernes og computerens krav, er ikke godt nok. Risikoen for, at man slet ikke har set, hørt og forstået patienten i sin sammenhæng og deraf følgende fejlbehandling, overdiagnosticering og overbehandling til følge er mere end overhængende, mener læge og klinisk professor i medicin ved University of California, Victoria Sweet. Hun udgav for nylig bogen, Slow Medicine: The Way to Healing”, hvis hovedbudskab er, at vestens sundhedsvæsner i den ivrige jagt på effektivitet har glemt, at god lægekunst og patienters sundhed og fravær af sygdomme ikke fremkommer alene ved hjælp af moderne teknologi, men mest af alt kræver tid.

Ifølge Sweet skal læger fungere overfor deres patienter som en gartner overfor sine planter ved at hjælpe patienten med at helbrede sig selv i kraft af opmærksomhed og omsorg - og så i øvrigt bruge sin viden om patienten til at fjerne, hvad der hæmmer patientens sundhed som for eksempel unødig medicin, ubehag, smerter, frygt, bekymringer, hvorved det bliver nemmere at styrke patientens selvhelbredende kræfter

"Der er en hemmelighed, som økonomerne i deres iver efter at løse sundhedsvæsnernes økonomiske udfordringer helt har misset. Hemmeligheden er, at hvad, man både som patient og læge ønsker mest af alt, er den rigtige diagnose og den rigtige behandling. Men for at opnå dette er hurtighed, effektivitet, teknologi og hurtig medicinn ikke tilstrækkeligt. I stedet kan det at have tid nok vise sig at være den mest effektive behandling - uanset hvor ineffektivt det kan se ud på et stykke papir, siger Sweet.

Hun fortæller bl.a. om sin 94 årige far, som på grund af manglende lægelig tid og opmærksomhed - og på trods af fagligt dygtige læger, digitaliserede kommunikationsmidler, elektronisk journal, teambaserede samarbejder, og andre bureaukratiske kvalitetsfremmende initiativer - alligevel kom til at koste sundhedsvæsnet en masse penge, uden at lægerne på noget tidspunkt diagnosticerede ham korrekt. Journalen på den gamle mand var på 812 sider ved udskrivningen, men han fik kun et stærkt negativt udbytte ud af det,  mentalt og fysisk. 

"Jeg vidste godt, at systemerne var blevet mere bureaukratiske end nogensinde, og at læger og sygeplejersker tilbragte mere og mere af deres tid foran computeren for at finde sundhedsdata. Men jeg anede ikke, at det var blevet så slemt. Og hvis jeg som læge ikke kan få relevant behandling af en pårørende i et fint hospital med dygtigt personale, hvem kan så?"spørger Sweet. Hun rekvirerede farens elektroniske journal og gennemtrævlede, hvad der for ham blev en traumatiserende nærdødsoplevelse, inden at Sweet og hendes søster i sidste øjeblik fik reddet ham ud af hospitalet lige inden, at man vil behandle ham for en hjerneblødning, som han ikke på noget tidspunkt havde haft.

"Jeg kan godt forstå, at ingen kunne finde ud af, hvad der foregik med min far eller finde rundt i journalen, som det tog mig fire timer at læse. En robot-læge kunne ligeså vel have været den, som havde taget sig af min far," fortæller Sweet, som siger, at størstedelen af journalen bestod af copy pastes og usammenhængende apotekeroplysninger. Hun advarer derfor imod, at moderne hospitaler nu er blevet så fragmenterede, at ingen tager og ingen har mulighed for at tage ansvar for de tusindvis af småstumper, som et patientophold er blevet dekonstrueret til at bestå af.

Victoria Sweets Slow Medicine: The Way to Healing bevæger sig fra den indledende beretning om hendes fars gruopvækkende oplevelser videre i mere memoirerprægede beretninger fra hendes liv som læge. Krumtappen for de sammenvævede fortællinger er dog valget mellem langsom og/eller hurtig medicin. Hun fører bevis for vigtigheden i, at ’Slow Medicine’ ikke sjældent er både billigst, mest humant og behandlingsmæssigt bedst for såvel patienter som for læger – alt sammen dog uden at hun på nogen måde har mistet den faglige respekt for den lynhurtige ’Fast Medicine’, når situationen kræver akut livreddende indsats.

"Hurtighed har sin berettigelse. Antibiotika, CT-og MR-scanninger har sin plads og redder alt sammen liv. Men de kan også skade, ja endog dræbe. Som regel under normale forhold gør de overordnet mere godt, end de skader, men de kan også gøre en masse skade samtidigt med, at de gør godt," forklarer Sweet, for hvem ’Fast Medicine’ er den traditionelle medicinske praksis ifølge hvilken, at man så vidt muligt altid gør noget for en patient. Også selv om handlingen er helt uden effekt, slet ikke gør noget positivt eller endnu værre ligefrem forringer patientens tilstand.

Sweet er en glimrende skribent. Hun binder med stor stilistisk sikkerhed egne oplevelser i klinikken, personlige refleksioner, patientberetninger og kollegasamtaler sammen til en skarp og systemisk, men i sidste ende også konstruktiv kritik af det moderne, fortravlede hyperdigitaliserede, overbureaukratiske, og ifølge hende også tragisk dyre og fejlbefængte moderne sundhedsvæsen med dets ledelsesmangler og mange serielle fejldiagnoser af patienterne. 

Men uanset om man er enig med Sweet i, at ’Slow Medicine’ er fremtidens løsning på et presset hospitalsvæsens sygdomme og fejlbarligheder, så er hendes bog en god og tankevækkende reminder om, hvorfor det kan være vigtigt at forsøge at tage sig tid til en mere nærværende kontakt med patienter. Og også hvorfor det er en daglig kamp, som det kan være værd at kæmpe midt i sundhedsplatformer, nedskæringer og omfangsrige dokumentationskrav.

 

 • Slow Medicine: The Way to Healing
 • Victoria Sweet
 • Pris på Saxo.com: kr. 239,95

Kulturnyheder

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

 • Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  RADIO: Kun gode talegaver og personlige ressourcer sikrede TV-chef behandling af aggressiv kræft.

  Læs mere

 • Velskrevet bog om kriseramte læger

  BØGER: Alt imens sundhedsvæsnets ledere lægger flere og flere opgaver over på hospitalslægerne, skærer ned og effektiviserer, og der ovenikøbet bliver flere og flere alvorligt syge patienter, hvem passer så egentligt på lægerne? Det er der faktisk ingen, der gør, siger psykolog i ny og meget velskrevet bog.

  Læs mere

 • Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  RADIO: Medicinske Tidsskrifters kulturjournalist Maria Cuculiza anmelder i en række artikler en programserie på P1 med TV-chefen Arne Notkin. I det første program handler det om, hvordan man taler om kræft. For nogle er krigsretorik provokerende, men det hjalp Notkin at "kæmpe mod" sin aggressive kræftsygdom.

  Læs mere

 • Han skrev sig gennem kræften

  Han skrev sig gennem kræften

  3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

  Læs mere

 • Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  PODCAST: Vil man gerne være en god læge for sine patienter, kan det være nyttigt for en stund at smide de naturvidenskabelige medicinske lærebøger til side til fordel for en god roman. 

  Læs mere

 • Podcast til kræftpatienter: Man kan ikke gøre det her alene

  PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

  Læs mere

 • De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

  Læs mere

 • Overfladisk bog om mænds seksualitet

  Overfladisk bog om mænds seksualitet

  BØGER: Bogen Hvad alle bør vide om mænd er en overfladisk tour de force i alle hånde former for trusler mod pik, potens og parforhold, så læseren ikke har mulighed for at blive ret meget klogere på de enkelte problemstillinger.

  Læs mere

 • Rørende bog om en mor, som forsvinder

  Rørende bog om en mor, som forsvinder

  BØGER: Når det fælles sprog, fælles liv og fælles erindringer fortabes på grund af demens, lider de pårørende ofte mindst ligeså meget som den syge. Ny bog forsøger at hjælpe begge parter til fortsat nærhed og fællesskab.

  Læs mere

 • Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  BØGER: Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

  Læs mere

 • Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

  Læs mere

 • Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

  Læs mere

 • Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  BØGER: Efter at have arbejdet seks år i det britiske hospitalsvæsen, NHS, smed lægen, Adam Kay, sine operationshandsker i ringen og blev i stedet kritikkerrost komiker og TV-manuskriptforfatter. Nu har han skrevet prisbelønnet bestseller om yngre lægers arbejdsforhold.

  Læs mere

 • Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  BØGER: Dårlig søvn er en risikofaktor for reservelæger og yngre læger, der som regel er de hospitalslæger, som har de fleste og de længste vagter, siger hjerneforsker, Peter Lund Madsen, i forbindelse med hans nye bog om hjernen og psykiatriske lidelser.

  Læs mere

 • Professor: Patienters brogede erfaringer er en irrelevant støj

  BØGER: Læger lærer at frygte patienters subjektive erfaringer og fortællinger, som der ikke er plads til i det hyperspecialiserede sundhedsvæsen, lyder kritikken fra professor og infektionsmediciner, Morten Sodeman, der har udgivet en elektronisk bog om især patienters, men også lægers sårbarhed i det moderne hospitalsvæsen.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk