Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 


BØGER: Det er altid lægens ansvar at indlede samtalen om sex, medicin og sygdom. Det er aldrig patientens. Det fastslår psykolog i ny bog, som forsøger at hjælpe læger, sygeplejersker og psykologer til at komme i gang med de vigtige samtaler.

BØGER: Det er altid lægens ansvar at indlede samtalen om sex, medicin og sygdom. Det er aldrig patientens.

Det fastslår psykolog i ny bog, som forsøger at hjælpe læger, sygeplejersker og psykologer til at komme i gang med de vigtige samtaler.

"Kun hver anden praktiserende læge taler med sine patienter om, hvordan sygdom og medicinske bivirkninger påvirker deres patienters livskvalitet. Men det er helt galt, for et tilfredsstillende seksualliv har afgørende positiv betydning for patientens levetid, velbefindende, søvn, fysiske form, humør og egenomsorg blandt andet i forhold til at tage en mulig nødvendig medicin," kritiserer psykolog Karina Kehlet Lins, der netop har udgivet bogen ’Samtalen om sex’ til praktiserende læger og andre professionelle sundhedsarbejdere.

Ifølge Karina Kehlet Lins viser forskning, at 43 pct. at de danske praktiserende læger undgår samtalen, selv når de udskriver medicin, som de ved har en negativ påvirkning af seksualiteten.

"Det er rystende, at så mange ikke gør det, selv om det er deres pligt ifølge det informerede samtykke at oplyse om mulige bivirkninger. Og det er på trods af, at undersøgelser har vist, at 90 procent af alle danskere mellem 16 og 95 år finder det enten vigtigt, meget vigtigt eller særdeles vigtigt at have et godt seksualliv," forklarer Karina Kehlet Lins.

Og listen over medicin, som har en negativ eller direkte ødelæggende effekt på lyst og evne til erotik er lang, og består blandt andet af de ofte udskrevne anti-depressive mediciner, antipsykotika, hjertemedicin og diabetesmedicin ifølge forfatteren, som dog samtidigt erkender, at selv om patienter har ret til denne for dem vigtige viden, så kan der for læger være mange barrierer mod at tale om patienters problemfyldte seksualliv.     

"Grundlæggende tror jeg ikke, at der er tale om dårlig vilje hos de professionelle, og modstanden er kompleks.  Nogle professionelle er bange for at overskride både deres egne og patienternes blufærdighedsgrænser. Andre frygter, at det vil tage for lang tid. Andre igen at patienterne så vil undlade at tage deres medicin, og endelig er der rigtig mange, som fejlagtigt tænker, at de alligevel ikke kan afhjælpe de seksuelle problemer. Men, som det også fremgår af min bog, så mener jeg, at selv om alle disse forklaringer er forståelige, så er de samtidigt også udtryk for misopfattelser hos de professionelle, som i virkeligheden ville kunne afhjælpe eller eliminere næsten alle patienternes seksuelle problemer," siger hun.

Der er dog én barriere, som Karina Kehlet Lins har meget lidt forståelse for, og det er, når de sundhedsprofessionelle helt lægger ansvaret for patientens seksualliv fra sig:

"Jeg kan godt blive trist og sur, når jeg bliver konfronteret med, at læger og for den sags skyld også psykologer forklarer deres manglende samtaler med, at det er patientens ansvar at tage initiativet, for det er aldrig patientens ansvar, men altid vores. Og når vi ikke lever op til vores ansvar, betyder det, at vi efterlader patienten alene, selv om vi ved, at patienter sjældent selv tager emnet op, men er taknemmelige, når lægen gør det."

Når Karina Kehlet Lins har valgt at udgive ’Samtalen om sex’, som er en blanding af videnskabeligt baseret information, selv-refleksionsøvelser til professionelle samt gode råd til at få samtalerne med patienterne i gang, så skyldes det ikke mindst, at hun mener, at de professionelle er ofre for, hvad hun betegner som ’institutionaliseret uvidenhed’ i kraft af, at faget sexologi ikke mere har den plads i sundhedsvæsnets uddannelser, som den tidligere har haft:

"Jeg kan godt forstå, hvis de professionelle er bekymrede over, hvorvidt de nu også har de rette forudsætninger, for sexologien bliver ikke taget alvorligt. Den er blevet til noget, som nogle få tager en master i, og hvor resten af sexologien er blevet overladt til weekendkurser, hvorfra alle kan kalde sig sexologer, uden at de nødvendigvist har nogen form for faglighed. Men mellemløsningen mellem specialistuddannelse og selvstudierne, som netop er relevant i den kliniske hverdag, mangler," beklager Karina Kehlet Lins.

Og udfasningen af hverdagssexologien væk fra de statslige uddannelsesinstitutioner til fordel for de private, uautoriserede weekendkurser betyder ifølge Karina Kehlet Lins, at sexologien for ofte bliver reduceret til noget uvidenskabeligt pjat, som igen betyder, at de professionelle kan frygte, at patientsamtaler om seksuelle problemer kan blive for personlige for begge parter på grund af det manglende faglige fundament:

"De sundhedsprofessionelle kan tro, at de mangler et sprog til at bringe emnet op i. Men da langt de fleste seksuelle problemer i forbindelse med sygdom og medicinering kan løses ved samtale, og da det i mange tilfælde primært blot kræver, at man spørger ind til eventuelle problemstillinger, så behøver man altså ikke den store sexologiske ekspertise for at kunne at gøre en positiv forskel for patienten. Og skulle samtalen vise, at problemerne er for komplicerede, hvilket jo kan ske, så kan man jo henvise patienten til specialister," erklærer Karina Kehlet Lins, der er af principielle grunde ikke omtaler sig selv som sexolog, for som hun forklarer:

"Jeg mener, at alle vi sundhedsprofessionelle, for eksempel læger, psykologer og sygeplejersker, skal forblive i vores faglighed, men at vi alle skal italesætte sexologiske bekymringer overfor vores patienter. Sexologien skal have en fast plads alle steder i sundhedsvæsnet, og vi skal blive bedre til at arbejde tværfagligt omkring de sexologiske spørgsmål, der både kan have fysiologiske, sociale og psykologiske aspekter, for en velfungerende seksualitet er ikke en unødvendig luksus i forhold til sygdomme. Et godt seksualliv er en vigtig sundhedsfaktor."

Kulturnyheder

 • Eminent beretning om forskers kamp for sin mands liv

  Eminent beretning om forskers kamp for sin mands liv

  BØGER: Den hårrejsende og sandfærdige beretning om en forskers kapløb med døden for at redde sin mand fra en multiresistent bakterie bør  blive sommerferiens største læseoplevelse -  uanset om man er til thrillers, tragedier, kærlighedsromaner, gysere eller medicinske fagbøger.

  Læs mere

 • Ny bog om hjertet er unødvendig fjollet

  Ny bog om hjertet er unødvendig fjollet

  BØGER: Hvis man ser bort fra unødvendige fjollerier, uforløste jokes og ligegyldige personlige småanekdoter, så kan bogen "Hjertebank" være en udmærket indføring både i hjertets mekanik, og i hvordan man omgås sit hjerte bedst muligt, hvis man gerne vil have det til at slå længst muligt.

  Læs mere

 • Læge: Pseudodiagnoser er ikke sygdomme, men naturlige forekomster

  Læge: Pseudodiagnoser er ikke sygdomme, men naturlige forekomster

  BØGER: Naturlig behandling betyder ikke at det er ufarligt, men den nuværende lovgivning betyder, at brugerne står alene tilbage, når noget går galt, advarer læge, som har skrevet en ny bog om sundhedsindustriens måder at tjene penge på vores helbredsbekymringer.

  Læs mere

 • Ny slankebog går planken ud

  Ny slankebog går planken ud

  BØGER: Sæsonen for slankebøger er skudt i gang, så vi kan blive bikinifitte. Og slankedronningen Michelle Kristensen har også i år fundet vej til boghandlernes hylder med endnu en slankebog: Ny krop på 4 uger.

  Læs mere

 • Læge anklager sundhedsindustrien i ny bog

  Læge anklager sundhedsindustrien i ny bog

  BØGER: Læge Ida Donkin hudfletter i ny bog hele sundhedsindustriens kommunikation omkring sygdom og sundhed, som hun mener undergraver samfundets institutioner, videnskaben, de faglige eksperter og i sidste ende hele fundamentet for vores samfund.

  Læs mere

 • Modig bog om depressioner fra Peter Øvig

  Modig bog om depressioner fra Peter Øvig

  BØGER: En ny bog af forfatter Peter Øvig Knudsen om sin mors og egne depressioner giver et hjerteskærende indblik i depressioners brutale væsen.

  Læs mere

 • Børnebørn rammes også af demens

  Børnebørn rammes også af demens

  BØGER: 400.000 pårørende i Danmark lever med et dement familiemedlem. Et ukendt antal er børnebørn, der pludselig skal finde ud af at være sammen med deres demente bedstemor eller bedstefar.

  Læs mere

 • Ny bog guider til senfølger fra hjernerystelse

  Ny bog guider til senfølger fra hjernerystelse

  BØGER: Det kan være vanskeligt at behandle mere langvarige senfølger fra hjernerystelse, men en ny bog forsøger at hjælpe patienter til selv at tage styringen over egne helbredelsesprocesser.

  Læs mere

 • En saglig, faglig bog om kræft - og en hyldest til videnskaben og patienterne

  BØGER: Professor Michael Rørth har i samarbejde med journalist Anne Mette Steen-Andersen udgivet en velskrevet bog til patienter og pårørende om kræftbehandlingens udvikling gennem de seneste 40 år.

  Læs mere

 • Forfatterdebut kom efter en indlæggelse på psykiatrisk

  Forfatterdebut kom efter en indlæggelse på psykiatrisk

  BØGER: Anna Juul, som skriver under pseudonymet Veronika Katinka Martzen, fik sin forfatterdebut umiddelbart efter en indlæggelse på lukket psykiatrisk afdeling.

  Læs mere

 • Ny bog tager kæmpe opgør med angstbehandling

  Ny bog tager kæmpe opgør med angstbehandling

  BØGER: Vores sind bliver overophedet, hvis vi insisterer på at bearbejde og håndtere hver eneste ubehagelige følelse og tanke, som vi får, fremfor at lade psyken ordne og hele sig selv, erklærer psykolog Pia Callesen i ny bog.

  Læs mere

 • Rigshospitalet indvier kunst til kræftpatienter

  Rigshospitalet indvier kunst til kræftpatienter

  Forårets farver i grøn, gul og blå er sprunget ud i trappeopgangen, der fører ned til Afsnit for Stråleterapi på Rigshospitalet på Blegdamsvej.

  Læs mere

 • Ny bog om sygeplejersken fra Nykøbing giver overblik

  Ny bog om sygeplejersken fra Nykøbing giver overblik

  BØGER: Hvorfor kan vi ikke få at vide, hvor mange af den dømte sygeplejerske Christina Aistrup Hansens patienter, som er døde under mistænkelige omstændigheder? Det er et af de spørgsmål, som presser sig på, men som forbliver ubesvaret i ny bog om sygeplejersken, der måske er på fri fod om fire år. 

  Læs mere

 • Nødvendig og nytænkende bog om sorg

  Nødvendig og nytænkende bog om sorg

  BØGER: Ny bog vender op og ned på vores opfattelser af død og sorg. Stor antologi om sorg i forbindelse med sygdom og død giver ikke kun et fremragende indblik i de seneste års sorgforskning, men også masser af muligheder for egen indsigt i rollerne som sørgende eller pårørende til sørgende.

  Læs mere

 • Dokumentar om stress på danske hospitaler er realistisk og derfor skrækindjagende

  Dokumentar om stress på danske hospitaler er realistisk og derfor skrækindjagende

  TV: Alle, der endnu ikke har set TV-dokumentaren "Jeg svigter mine patienter" om det økonomisk pressede og det derfor dræbende fortravlede hospitalsvæsen, bør give sig selv chancen for at se programmet, inden det igen forsvinder fra DR’s hjemmeside.

  Læs mere

 • Skyggesiden af medicinalindustrien er medrivende underholdning

  Skyggesiden af medicinalindustrien er medrivende underholdning

  BØGER: Spændingsromanen ”Søster min” er er god gammeldags pageturner, som det er noget nær umuligt at lægge fra sig. I bogen mødes den konfliktfyldte side af forsknings- og godkendelsesprocedurer forbundet med nye medicinske behandlingers vej til markedet .

  Læs mere

 • Skuespil om prostatakræft

  Skuespil om prostatakræft

  TEATER: Kan der være sjov og spas i emnet prostatakræft? Man skule tro, at det kunne være svært at finde lyspunkter i et alvorligt sygdomsforløb, men det alligevel lykkedes Teater Svalegangen i Aarhus.

  Læs mere

 • Ny slankebog tæller kalorier som i gamle dage

  Ny slankebog tæller kalorier som i gamle dage

  BØGER: Slankeekspert lover vægttab uden de store livsstilsændringer. Alt sammen pakket ind i kalorieberegninger, udokumenterede løfter om konkrete store årlige vægttab og lækre illustrationer.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk