Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 


3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

“Vi har jo alle hver vores måde at komme igennem et sygdomsforløb på. At skrive blev min måde,” fortæller Per Morsing, der i dag kan kalde sig forfatter og sangskriver.

“En psykolog og god ven kom hen til mig og sagde: “Er du godt klar over, at du har været i terapi hos dig selv?,” fortæller Per Morsing, der under sin indlæggelse med myelomatose begyndte at skrive haiku-digte om sit liv, sine tanker og sin sygdom.

“Og ja, det var vel min måde at klare det på. Men vi har jo alle hver vores måde at komme igennem et sygdomsforløb på. At skrive var min måde,” tilføjer den 68-årige odenseaner, der i 2010 fik konstateret myelomatose.

Igennem længere tid havde han døjet med feber og smerter i kroppen og var indlagt hele fire gange uden svar, inden han bankede i bordet og sagde:

“Det kan ikke passe, jeg bliver udskrevet, hver gang feberen forsvinder. Der er et eller andet galt,” genfortæller han.

Kort efter fandt lægerne ud af, at de mange symptomer, han gik rundt med, skyldtes myelomatose. Det var en hård melding at få.

“Jeg kan huske, jeg gik i sort. Jeg har kræft! Der stoppede min hjerne med at arbejde. Systemet lukkede ned,” forklarer Per Morsing, der få år forinden havde mistet sin kone til brystkræft.

“Jeg tænkte straks, at nu skal jeg også dø. Og det er faktisk en af grundene til, at jeg går ud og fortæller om min sygdom - ikke bare her i artiklen, men også gennem bøger og sange. For det er jo langt fra alle kræftformer, man dør af i dag. Nogen dør, men ikke alle. Det betyder noget at vide, at nogen er kommet godt igennem det. Men det kræver, at man kender de historier,” forklarer Per Morsing, der i foråret 2011 var igennem to kemokure og en stamcelletransplantation.

“Og i sådan en proces kører hjernen jo bare derudaf. Man ligger i en sygeseng. Så her startede jeg med at skrive haiku-digte,” forklarer Per Morsing.

Begrænsning åbner nye døre

Han er oprindeligt socialrådgiver og har arbejdet som vicekonsulent i Odense Kommune gennem mange år. Selv kalder han sig for en “projektmand” - en der altid har gang i nogle projekter og sætter sig nogle mål - både arbejdsmæssigt og privat. Og den køreplan har han fortsat i sygesengen og gennem svære perioder i livet.

“At skrive igennem de 11 måneder, jeg var i behandling, gjorde at jeg fik hold på tankerne. Men jeg havde alligevel også behov for at gøre mere med mine tanker end bare føre dem ned på papir. Så jeg omsatte alle ordene til haiku-digte, som jo er en særlig teknisk måde at skrive digte på. Man skal holde sig til nogle særlige antal ord. Det var lidt ligesom at løse kryds og tværs. En spændende udfordring for mig i en svær tid. Noget, der gav mening for mig under hele sygdomsforløbet,” fortæller Per Morsing, der fik produceret 300 haiku-digte.

Egentlig var meningen bare, at digtene skulle hjem i skuffen og blive der. Men en god ven mente, at de var så gode og brugbare for andre i samme situation, at han skulle udgive dem i bogform. Fire år efter Per Morsing fik stillet diagnosen, udgav han digtene i bogform - en bog, der kom til at hedde “Udtryk af indtryk”, og som blev starten på et arbejdsfællesskab med en god ven og musiker, Ivan Schroeder.

“Alt det er faktisk mundet ud i et helt dobbeltalbum, som hedder “Morsing/Schroeder Projekt”,” fortæller Per Morsing og smiler. Albummet udkom i maj 2018 og består af digte, som vennen og musikeren Ivan Schroeder har sat melodi til.

Vi må ikke give op

Per Morsing er kommet igennem sin myelomatose. Han kæmper stadig med senfølger og har tilmed diabetes og astma, som svækker hans fysik. Og lige præcis det, at han bliver ramt på sin fysik gør, at han kaster sig ud i projekter, som ikke kræver noget af hans krop.

“Jeg må bare erkende, at jeg ikke kan gøre det, jeg har lyst til mere. Og det bliver jeg jo dagligt mindet om, når jeg kigger ud i haven og mest af alt bare har lyst til at hoppe derud og hakke ukrudt eller slå græs. Der er meget, jeg må gå glip af, fordi min krop ikke vil det, jeg vil. Og det påvirker mig psykisk, at jeg skal være afskåret,” erkender den den album-aktuelle haiku-digter.

“Derfor er det vigtigt for mig at kaste mig over nogle andre og nye projekter, som ikke kræver min fysik. Og at opleve mine digte blive offentliggjort og se folk blive rørt over en tekst, jeg har skrevet i sygesengen, mens de lytter til Ivans melodi, det er der naturligvis en særlig tilfredsstillelse over. Så giver det hele jo mening,” understreger han.

Han kender sig selv godt nok til, at han altid skal have gang i nogle projekter - ellers mister hans liv mening.

“Jeg har altid haft mål her i livet. Og det er vigtigt for mig, at det ikke slutter, fordi jeg har fået en alvorlig sygdom, der giver bekymringer hver eneste dag. Men det må ikke forhindre mig i at sætte mål. For i det øjeblik jeg ikke sætter mig mål, så har jeg givet op,” fortæller Per Morsing, der hverken er optimist eller pessimist, men befinder sig et eller andet sted i midten.

“Jeg er ikke jubeloptimist, for jeg har jo en alvorlig sygdom. Men jeg sidder heller ikke og kigger på statistikker og er realist. Jeg er et eller andet sted midt imellem, hvor jeg stadig tør sætte mig mål og tør tro på fremtiden,” siger han og tilføjer, at han mange gange sammenligner sig selv og sin situation med en vittighedstegning af en frø, der står i næbbet af en stork og holder det åbent.

“Min pointe er: Vi må aldrig give op. For det øjeblik, vi giver op, klapper fælden. Men vi har hver vores måde at sørge for at holde os i live på. Digtene og skriveriet er min måde ikke at give op på.”

Om Per Morsing

Har været arbejdsmand, pædagogmedhjælper, socialrådgiver, konsulent og leder. Privat har han været med til at starte avisenFYN, 2. oktoberkollektiverne, Odense Festival, beboerforeninger og meget mere.

Han begyndte at skrive digte i de tidlige firsere. I julen 2010 fik han diagnosen myelomatose, knoglemarvskræft. Digtsamlingen “Udtryk af indtryk” er inspireret af livet med sygdommen.

Dyk ned i Per Morsings udgivelser her:

 • ”Ukendt og usynlig”, ti personlige fortællinger redigeret af Finn Stahlsmidt, Janssen-Cilag 2016.
 • ”Udtryk af Indtryk”, udvalgte minidigte på Forlaget Mellemgaard 2013 (125 kr)
 • Morsing/Schroeder Projekt, dobbelt cd-album inkl. bog med tekster på 222 sider, af og med Per Morsing og Ivan Schroeder, egen udgivelse maj 2018. (200 kr.)

  Kontakt: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Kulturnyheder

 • Ny bog om hjertet er unødvendig fjollet

  Ny bog om hjertet er unødvendig fjollet

  BØGER: Hvis man ser bort fra unødvendige fjollerier, uforløste jokes og ligegyldige personlige småanekdoter, så kan bogen "Hjertebank" være en udmærket indføring både i hjertets mekanik, og i hvordan man omgås sit hjerte bedst muligt, hvis man gerne vil have det til at slå længst muligt.

  Læs mere

 • Læge: Pseudodiagnoser er ikke sygdomme, men naturlige forekomster

  Læge: Pseudodiagnoser er ikke sygdomme, men naturlige forekomster

  BØGER: Naturlig behandling betyder ikke at det er ufarligt, men den nuværende lovgivning betyder, at brugerne står alene tilbage, når noget går galt, advarer læge, som har skrevet en ny bog om sundhedsindustriens måder at tjene penge på vores helbredsbekymringer.

  Læs mere

 • Ny slankebog går planken ud

  Ny slankebog går planken ud

  BØGER: Sæsonen for slankebøger er skudt i gang, så vi kan blive bikinifitte. Og slankedronningen Michelle Kristensen har også i år fundet vej til boghandlernes hylder med endnu en slankebog: Ny krop på 4 uger.

  Læs mere

 • Læge anklager sundhedsindustrien i ny bog

  Læge anklager sundhedsindustrien i ny bog

  BØGER: Læge Ida Donkin hudfletter i ny bog hele sundhedsindustriens kommunikation omkring sygdom og sundhed, som hun mener undergraver samfundets institutioner, videnskaben, de faglige eksperter og i sidste ende hele fundamentet for vores samfund.

  Læs mere

 • Modig bog om depressioner fra Peter Øvig

  Modig bog om depressioner fra Peter Øvig

  BØGER: En ny bog af forfatter Peter Øvig Knudsen om sin mors og egne depressioner giver et hjerteskærende indblik i depressioners brutale væsen.

  Læs mere

 • Børnebørn rammes også af demens

  Børnebørn rammes også af demens

  BØGER: 400.000 pårørende i Danmark lever med et dement familiemedlem. Et ukendt antal er børnebørn, der pludselig skal finde ud af at være sammen med deres demente bedstemor eller bedstefar.

  Læs mere

 • Ny bog guider til senfølger fra hjernerystelse

  Ny bog guider til senfølger fra hjernerystelse

  BØGER: Det kan være vanskeligt at behandle mere langvarige senfølger fra hjernerystelse, men en ny bog forsøger at hjælpe patienter til selv at tage styringen over egne helbredelsesprocesser.

  Læs mere

 • En saglig, faglig bog om kræft - og en hyldest til videnskaben og patienterne

  BØGER: Professor Michael Rørth har i samarbejde med journalist Anne Mette Steen-Andersen udgivet en velskrevet bog til patienter og pårørende om kræftbehandlingens udvikling gennem de seneste 40 år.

  Læs mere

 • Forfatterdebut kom efter en indlæggelse på psykiatrisk

  Forfatterdebut kom efter en indlæggelse på psykiatrisk

  BØGER: Anna Juul, som skriver under pseudonymet Veronika Katinka Martzen, fik sin forfatterdebut umiddelbart efter en indlæggelse på lukket psykiatrisk afdeling.

  Læs mere

 • Ny bog tager kæmpe opgør med angstbehandling

  Ny bog tager kæmpe opgør med angstbehandling

  BØGER: Vores sind bliver overophedet, hvis vi insisterer på at bearbejde og håndtere hver eneste ubehagelige følelse og tanke, som vi får, fremfor at lade psyken ordne og hele sig selv, erklærer psykolog Pia Callesen i ny bog.

  Læs mere

 • Rigshospitalet indvier kunst til kræftpatienter

  Rigshospitalet indvier kunst til kræftpatienter

  Forårets farver i grøn, gul og blå er sprunget ud i trappeopgangen, der fører ned til Afsnit for Stråleterapi på Rigshospitalet på Blegdamsvej.

  Læs mere

 • Ny bog om sygeplejersken fra Nykøbing giver overblik

  Ny bog om sygeplejersken fra Nykøbing giver overblik

  BØGER: Hvorfor kan vi ikke få at vide, hvor mange af den dømte sygeplejerske Christina Aistrup Hansens patienter, som er døde under mistænkelige omstændigheder? Det er et af de spørgsmål, som presser sig på, men som forbliver ubesvaret i ny bog om sygeplejersken, der måske er på fri fod om fire år. 

  Læs mere

 • Nødvendig og nytænkende bog om sorg

  Nødvendig og nytænkende bog om sorg

  BØGER: Ny bog vender op og ned på vores opfattelser af død og sorg. Stor antologi om sorg i forbindelse med sygdom og død giver ikke kun et fremragende indblik i de seneste års sorgforskning, men også masser af muligheder for egen indsigt i rollerne som sørgende eller pårørende til sørgende.

  Læs mere

 • Dokumentar om stress på danske hospitaler er realistisk og derfor skrækindjagende

  Dokumentar om stress på danske hospitaler er realistisk og derfor skrækindjagende

  TV: Alle, der endnu ikke har set TV-dokumentaren "Jeg svigter mine patienter" om det økonomisk pressede og det derfor dræbende fortravlede hospitalsvæsen, bør give sig selv chancen for at se programmet, inden det igen forsvinder fra DR’s hjemmeside.

  Læs mere

 • Skyggesiden af medicinalindustrien er medrivende underholdning

  Skyggesiden af medicinalindustrien er medrivende underholdning

  BØGER: Spændingsromanen ”Søster min” er er god gammeldags pageturner, som det er noget nær umuligt at lægge fra sig. I bogen mødes den konfliktfyldte side af forsknings- og godkendelsesprocedurer forbundet med nye medicinske behandlingers vej til markedet .

  Læs mere

 • Skuespil om prostatakræft

  Skuespil om prostatakræft

  TEATER: Kan der være sjov og spas i emnet prostatakræft? Man skule tro, at det kunne være svært at finde lyspunkter i et alvorligt sygdomsforløb, men det alligevel lykkedes Teater Svalegangen i Aarhus.

  Læs mere

 • Ny slankebog tæller kalorier som i gamle dage

  Ny slankebog tæller kalorier som i gamle dage

  BØGER: Slankeekspert lover vægttab uden de store livsstilsændringer. Alt sammen pakket ind i kalorieberegninger, udokumenterede løfter om konkrete store årlige vægttab og lækre illustrationer.

  Læs mere

 • Hjerne-podcast spiller bold med lytteren

  Hjerne-podcast spiller bold med lytteren

  PODCAST: Videnskab.dk har søsat endnu en podcast – denne gang med hjernen som omdrejningspunkt. Assisteret af førende hjerneforskere går værterne på opdagelse i hjernen for at finde svar på livets store spørgsmål og dagligdagens mysterier.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk