Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene


3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

“Vi har jo alle hver vores måde at komme igennem et sygdomsforløb på. At skrive blev min måde,” fortæller Per Morsing, der i dag kan kalde sig forfatter og sangskriver.

“En psykolog og god ven kom hen til mig og sagde: “Er du godt klar over, at du har været i terapi hos dig selv?,” fortæller Per Morsing, der under sin indlæggelse med myelomatose begyndte at skrive haiku-digte om sit liv, sine tanker og sin sygdom.

“Og ja, det var vel min måde at klare det på. Men vi har jo alle hver vores måde at komme igennem et sygdomsforløb på. At skrive var min måde,” tilføjer den 68-årige odenseaner, der i 2010 fik konstateret myelomatose.

Igennem længere tid havde han døjet med feber og smerter i kroppen og var indlagt hele fire gange uden svar, inden han bankede i bordet og sagde:

“Det kan ikke passe, jeg bliver udskrevet, hver gang feberen forsvinder. Der er et eller andet galt,” genfortæller han.

Kort efter fandt lægerne ud af, at de mange symptomer, han gik rundt med, skyldtes myelomatose. Det var en hård melding at få.

“Jeg kan huske, jeg gik i sort. Jeg har kræft! Der stoppede min hjerne med at arbejde. Systemet lukkede ned,” forklarer Per Morsing, der få år forinden havde mistet sin kone til brystkræft.

“Jeg tænkte straks, at nu skal jeg også dø. Og det er faktisk en af grundene til, at jeg går ud og fortæller om min sygdom - ikke bare her i artiklen, men også gennem bøger og sange. For det er jo langt fra alle kræftformer, man dør af i dag. Nogen dør, men ikke alle. Det betyder noget at vide, at nogen er kommet godt igennem det. Men det kræver, at man kender de historier,” forklarer Per Morsing, der i foråret 2011 var igennem to kemokure og en stamcelletransplantation.

“Og i sådan en proces kører hjernen jo bare derudaf. Man ligger i en sygeseng. Så her startede jeg med at skrive haiku-digte,” forklarer Per Morsing.

Begrænsning åbner nye døre

Han er oprindeligt socialrådgiver og har arbejdet som vicekonsulent i Odense Kommune gennem mange år. Selv kalder han sig for en “projektmand” - en der altid har gang i nogle projekter og sætter sig nogle mål - både arbejdsmæssigt og privat. Og den køreplan har han fortsat i sygesengen og gennem svære perioder i livet.

“At skrive igennem de 11 måneder, jeg var i behandling, gjorde at jeg fik hold på tankerne. Men jeg havde alligevel også behov for at gøre mere med mine tanker end bare føre dem ned på papir. Så jeg omsatte alle ordene til haiku-digte, som jo er en særlig teknisk måde at skrive digte på. Man skal holde sig til nogle særlige antal ord. Det var lidt ligesom at løse kryds og tværs. En spændende udfordring for mig i en svær tid. Noget, der gav mening for mig under hele sygdomsforløbet,” fortæller Per Morsing, der fik produceret 300 haiku-digte.

Egentlig var meningen bare, at digtene skulle hjem i skuffen og blive der. Men en god ven mente, at de var så gode og brugbare for andre i samme situation, at han skulle udgive dem i bogform. Fire år efter Per Morsing fik stillet diagnosen, udgav han digtene i bogform - en bog, der kom til at hedde “Udtryk af indtryk”, og som blev starten på et arbejdsfællesskab med en god ven og musiker, Ivan Schroeder.

“Alt det er faktisk mundet ud i et helt dobbeltalbum, som hedder “Morsing/Schroeder Projekt”,” fortæller Per Morsing og smiler. Albummet udkom i maj 2018 og består af digte, som vennen og musikeren Ivan Schroeder har sat melodi til.

Vi må ikke give op

Per Morsing er kommet igennem sin myelomatose. Han kæmper stadig med senfølger og har tilmed diabetes og astma, som svækker hans fysik. Og lige præcis det, at han bliver ramt på sin fysik gør, at han kaster sig ud i projekter, som ikke kræver noget af hans krop.

“Jeg må bare erkende, at jeg ikke kan gøre det, jeg har lyst til mere. Og det bliver jeg jo dagligt mindet om, når jeg kigger ud i haven og mest af alt bare har lyst til at hoppe derud og hakke ukrudt eller slå græs. Der er meget, jeg må gå glip af, fordi min krop ikke vil det, jeg vil. Og det påvirker mig psykisk, at jeg skal være afskåret,” erkender den den album-aktuelle haiku-digter.

“Derfor er det vigtigt for mig at kaste mig over nogle andre og nye projekter, som ikke kræver min fysik. Og at opleve mine digte blive offentliggjort og se folk blive rørt over en tekst, jeg har skrevet i sygesengen, mens de lytter til Ivans melodi, det er der naturligvis en særlig tilfredsstillelse over. Så giver det hele jo mening,” understreger han.

Han kender sig selv godt nok til, at han altid skal have gang i nogle projekter - ellers mister hans liv mening.

“Jeg har altid haft mål her i livet. Og det er vigtigt for mig, at det ikke slutter, fordi jeg har fået en alvorlig sygdom, der giver bekymringer hver eneste dag. Men det må ikke forhindre mig i at sætte mål. For i det øjeblik jeg ikke sætter mig mål, så har jeg givet op,” fortæller Per Morsing, der hverken er optimist eller pessimist, men befinder sig et eller andet sted i midten.

“Jeg er ikke jubeloptimist, for jeg har jo en alvorlig sygdom. Men jeg sidder heller ikke og kigger på statistikker og er realist. Jeg er et eller andet sted midt imellem, hvor jeg stadig tør sætte mig mål og tør tro på fremtiden,” siger han og tilføjer, at han mange gange sammenligner sig selv og sin situation med en vittighedstegning af en frø, der står i næbbet af en stork og holder det åbent.

“Min pointe er: Vi må aldrig give op. For det øjeblik, vi giver op, klapper fælden. Men vi har hver vores måde at sørge for at holde os i live på. Digtene og skriveriet er min måde ikke at give op på.”

Om Per Morsing

Har været arbejdsmand, pædagogmedhjælper, socialrådgiver, konsulent og leder. Privat har han været med til at starte avisenFYN, 2. oktoberkollektiverne, Odense Festival, beboerforeninger og meget mere.

Han begyndte at skrive digte i de tidlige firsere. I julen 2010 fik han diagnosen myelomatose, knoglemarvskræft. Digtsamlingen “Udtryk af indtryk” er inspireret af livet med sygdommen.

Dyk ned i Per Morsings udgivelser her:

 • ”Ukendt og usynlig”, ti personlige fortællinger redigeret af Finn Stahlsmidt, Janssen-Cilag 2016.
 • ”Udtryk af Indtryk”, udvalgte minidigte på Forlaget Mellemgaard 2013 (125 kr)
 • Morsing/Schroeder Projekt, dobbelt cd-album inkl. bog med tekster på 222 sider, af og med Per Morsing og Ivan Schroeder, egen udgivelse maj 2018. (200 kr.)

  Kontakt: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Kulturnyheder

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

 • Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  RADIO: Kun gode talegaver og personlige ressourcer sikrede TV-chef behandling af aggressiv kræft.

  Læs mere

 • Velskrevet bog om kriseramte læger

  BØGER: Alt imens sundhedsvæsnets ledere lægger flere og flere opgaver over på hospitalslægerne, skærer ned og effektiviserer, og der ovenikøbet bliver flere og flere alvorligt syge patienter, hvem passer så egentligt på lægerne? Det er der faktisk ingen, der gør, siger psykolog i ny og meget velskrevet bog.

  Læs mere

 • Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  RADIO: Medicinske Tidsskrifters kulturjournalist Maria Cuculiza anmelder i en række artikler en programserie på P1 med TV-chefen Arne Notkin. I det første program handler det om, hvordan man taler om kræft. For nogle er krigsretorik provokerende, men det hjalp Notkin at "kæmpe mod" sin aggressive kræftsygdom.

  Læs mere

 • Han skrev sig gennem kræften

  Han skrev sig gennem kræften

  3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

  Læs mere

 • Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  PODCAST: Vil man gerne være en god læge for sine patienter, kan det være nyttigt for en stund at smide de naturvidenskabelige medicinske lærebøger til side til fordel for en god roman. 

  Læs mere

 • Podcast til kræftpatienter: Man kan ikke gøre det her alene

  PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

  Læs mere

 • De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

  Læs mere

 • Overfladisk bog om mænds seksualitet

  Overfladisk bog om mænds seksualitet

  BØGER: Bogen Hvad alle bør vide om mænd er en overfladisk tour de force i alle hånde former for trusler mod pik, potens og parforhold, så læseren ikke har mulighed for at blive ret meget klogere på de enkelte problemstillinger.

  Læs mere

 • Rørende bog om en mor, som forsvinder

  Rørende bog om en mor, som forsvinder

  BØGER: Når det fælles sprog, fælles liv og fælles erindringer fortabes på grund af demens, lider de pårørende ofte mindst ligeså meget som den syge. Ny bog forsøger at hjælpe begge parter til fortsat nærhed og fællesskab.

  Læs mere

 • Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  BØGER: Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

  Læs mere

 • Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

  Læs mere

 • Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

  Læs mere

 • Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  BØGER: Efter at have arbejdet seks år i det britiske hospitalsvæsen, NHS, smed lægen, Adam Kay, sine operationshandsker i ringen og blev i stedet kritikkerrost komiker og TV-manuskriptforfatter. Nu har han skrevet prisbelønnet bestseller om yngre lægers arbejdsforhold.

  Læs mere

 • Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  BØGER: Dårlig søvn er en risikofaktor for reservelæger og yngre læger, der som regel er de hospitalslæger, som har de fleste og de længste vagter, siger hjerneforsker, Peter Lund Madsen, i forbindelse med hans nye bog om hjernen og psykiatriske lidelser.

  Læs mere

 • Professor: Patienters brogede erfaringer er en irrelevant støj

  BØGER: Læger lærer at frygte patienters subjektive erfaringer og fortællinger, som der ikke er plads til i det hyperspecialiserede sundhedsvæsen, lyder kritikken fra professor og infektionsmediciner, Morten Sodeman, der har udgivet en elektronisk bog om især patienters, men også lægers sårbarhed i det moderne hospitalsvæsen.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk