Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 

PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

Med en alvorlig kræftdiagnose melder behovene for de eksistentielle samtaler sig sammen med en masse lidelser fra de barske behandlinger. Og som var det ikke tilstrækkeligt udfordrende, så stilles man som regel også overfor en stribe svære valg i forhold til for eksempel endnu flere barske behandlinger, valg af livskvalitet i forhold til mulig livslængde og eventuel palliativ behandling.

”Hvordan går livet videre, når omstændighederne ændrer sig voldsomt? Hvordan skal man tage stilling til balancerne mellem behandling og bivirkninger? Må man overhovedet takke nej til behandling? Hvilke valg passer med det liv, man gerne vil leve? Er døden kommet helt tæt på?

Det er nogle af de spørgsmål, som trænger sig på både for patienterne og deres pårørende. Men også spørgsmål som travle, produktionspressede hospitaler ikke altid udgør de bedste rammer til at tage op. Så for at hjælpe patienter og pårørende med at få taget vigtige, svære samtaler med hinanden, har Rigshospitalets Onkologisk Klinik produceret foreløbigt to meget rørende, men også meget sobre podcasts, som patienter og pårørende med fordel kan bruge som afsæt for at tale om de svære emner

”Ved konsultationer på hospitalet er det ikke altid let at nå omkring de svære emner, når der også er fokus på selve behandlingen,” siger projektchef Katrina Pitt Winther fra Finsencentret. 

I den første podcast, "Netværk og familien omkring patienten med livstruende sygdom", beretter kræftramte Betina samt Betinas mand, søster og psykolog Ditte Tang fra Palliativt team på Rigshospitalet om, hvordan livstruende sygdom også rammer ikke blot patienten, men også hele netværket omkring den syge.  

De medvirkende, der alle reflekterer personligt og særdeles velovervejet over de mange, modsatrettede følelser, nye tanker og bekymringer, intense følelsesmæssige svingninger, ensomhed samt over, hvordan man taler med sine nærmeste om svære valg, er dog alle helt enige om én vigtig ting: ”Man kan ikke gøre det her alene.” 

Og som søster Karina siger:

”Jeg håber, den vil hjælpe andre pårørende og patienter med at håndtere alle de følelser, man står med, og få dem til at føle sig knap så ensomme. Og fortælle dem, at de ikke behøver at være alene med tankerne, følelserne og bekymringerne - der er andre, der har det på samme måde, så det er ingen skam at dele det."

Også den 43-årige alvorligt syge Bettina beretter om ensomheden, men også om sin måde at tackle den på i hendes samtidige forsøg på at udholde behandlingsbivirkninger, bekymringer for de muligvis snart efterladte og egen sorg. Alt i mens at hun gør alt, hvad hun kan for at holde humøret oppe og få det bedst mulige ud af den tid, som er tilbage sammen med de nærmeste.

I den anden podcast "Palliation, valg og livskvalitet" fortæller de to også meget alvorligt syge patienter 62-årige Jens og 62-årige Anette om, hvordan det er at leve med en livstruende kræftsygdom, når det handler om valg eller fravalg af medicin og behandling i lyset af livskvalitet.  

Behandlingsforlængelse eller palliation hører givetvis til blandt de allersværeste samtaler at tage op. Både mellem patienter og pårørende og patienter og læger. Men tilrettelæggerne af podcasten har tydeligvist sat sig for at afmystificere begrebet palliation, som fortsat af mange blandes sammen med terminal pleje. Alene dette gør podcasten værd at høre, for missionen lykkes nænsomt og præcist – godt hjulpet frem af to meget velorienterede og bevidste patienter. Men også ved hjælp af en fin indsats fra onkolog, afdelingslæge Iben Spanggaard, der fortæller om behandling og støtte til patienter med alvorlige kræftsygdomme på en måde, som mange syge og pårørende må kunne spejle sig i – og som nogle af hendes kolleger godt kunne lære af.

Podcastens to vigtigste pointer til patienter og pårørende er:

 • At det at sige nej til fortsat behandling ikke er det samme som at give op, men i stedet kan være et rationelt fornuftigt valg til fordel for en bedre livskvalitet.
 • Den anden pointe er, at et tilbud om palliation, nemlig lindring, bør man som udgangspunkt tage imod, da det ikke er det samme som en dødsdom. Men derimod et forsøg på at give en bedre livskvalitet ved hjælp af palliativ ekspertise i lindring af mulige behandlingsskader og sygdomssymptomer.

To pointer, som kan være vanskelige at tale om, men som læger og patienter i denne podcast formår at tale fordomsløst og konstruktivt om. 

Og klinikchef Ulrik Lassen, professor og overlæge på Onkologisk Klinik, lægger da heller ikke skjul på, hvor væsentlige disse samtaler er for, at patienter i højere grad får de tilbud og behandlingsforløb som passer til den enkelte:

"Det er vigtigt, at vores patienter kender til de valg og muligheder, de har, og at vi kender til det, de ønsker. Ambitionen i Onkologisk Klinik er, at følsomme samtaler om prognose, håb og livskvalitet sker tidligt, så patienterne kan nå at indstille sig på den tid, de har tilbage og indrette deres liv efter egne ønsker og med værdighed. Det har vi ikke altid været gode nok til at fortælle patienterne om tidligere,” lyder selvkritikken.

Selv om det er tunge følelser og tanker, der behandles i de to podcasts, så flyver tiden, når man lytter, for her vrøvles ikke et sekund. De to tilrettelæggere bag de to podcast, Rikke Thagesen og Jon Günther Andersen, virker som om, at de ved, hvad de har haft med at gøre. Og alle deltagere, som i øvrigt er fænomenalt godt castede, bidrager med intenst nærvær og gode viljer til at hjælpe andre syge og pårørende på en måde, som er både bevægende og brugbar for udenforstående.

Den foreløbigt sidste og tredje podcast i serien sætter et endnu større fokus på eksistentielle overvejelser. Men er endnu ikke programsat på Rigshospitalets hjemmeside, hvor de to første kan afspilles nu.

Podcastene er udviklet som en del af projektet ”Gode beslutningsforløb for lungekræftpatienter og deres pårørende”, som er støttet økonomisk af Sundhedsstyrelsens pulje til udvikling af beslutningsstøtteværktøjer.

 De to podcasts kan findes HER

 

Kulturnyheder

 • Eminent beretning om forskers kamp for sin mands liv

  Eminent beretning om forskers kamp for sin mands liv

  BØGER: Den hårrejsende og sandfærdige beretning om en forskers kapløb med døden for at redde sin mand fra en multiresistent bakterie bør  blive sommerferiens største læseoplevelse -  uanset om man er til thrillers, tragedier, kærlighedsromaner, gysere eller medicinske fagbøger.

  Læs mere

 • Ny bog om hjertet er unødvendig fjollet

  Ny bog om hjertet er unødvendig fjollet

  BØGER: Hvis man ser bort fra unødvendige fjollerier, uforløste jokes og ligegyldige personlige småanekdoter, så kan bogen "Hjertebank" være en udmærket indføring både i hjertets mekanik, og i hvordan man omgås sit hjerte bedst muligt, hvis man gerne vil have det til at slå længst muligt.

  Læs mere

 • Læge: Pseudodiagnoser er ikke sygdomme, men naturlige forekomster

  Læge: Pseudodiagnoser er ikke sygdomme, men naturlige forekomster

  BØGER: Naturlig behandling betyder ikke at det er ufarligt, men den nuværende lovgivning betyder, at brugerne står alene tilbage, når noget går galt, advarer læge, som har skrevet en ny bog om sundhedsindustriens måder at tjene penge på vores helbredsbekymringer.

  Læs mere

 • Ny slankebog går planken ud

  Ny slankebog går planken ud

  BØGER: Sæsonen for slankebøger er skudt i gang, så vi kan blive bikinifitte. Og slankedronningen Michelle Kristensen har også i år fundet vej til boghandlernes hylder med endnu en slankebog: Ny krop på 4 uger.

  Læs mere

 • Læge anklager sundhedsindustrien i ny bog

  Læge anklager sundhedsindustrien i ny bog

  BØGER: Læge Ida Donkin hudfletter i ny bog hele sundhedsindustriens kommunikation omkring sygdom og sundhed, som hun mener undergraver samfundets institutioner, videnskaben, de faglige eksperter og i sidste ende hele fundamentet for vores samfund.

  Læs mere

 • Modig bog om depressioner fra Peter Øvig

  Modig bog om depressioner fra Peter Øvig

  BØGER: En ny bog af forfatter Peter Øvig Knudsen om sin mors og egne depressioner giver et hjerteskærende indblik i depressioners brutale væsen.

  Læs mere

 • Børnebørn rammes også af demens

  Børnebørn rammes også af demens

  BØGER: 400.000 pårørende i Danmark lever med et dement familiemedlem. Et ukendt antal er børnebørn, der pludselig skal finde ud af at være sammen med deres demente bedstemor eller bedstefar.

  Læs mere

 • Ny bog guider til senfølger fra hjernerystelse

  Ny bog guider til senfølger fra hjernerystelse

  BØGER: Det kan være vanskeligt at behandle mere langvarige senfølger fra hjernerystelse, men en ny bog forsøger at hjælpe patienter til selv at tage styringen over egne helbredelsesprocesser.

  Læs mere

 • En saglig, faglig bog om kræft - og en hyldest til videnskaben og patienterne

  BØGER: Professor Michael Rørth har i samarbejde med journalist Anne Mette Steen-Andersen udgivet en velskrevet bog til patienter og pårørende om kræftbehandlingens udvikling gennem de seneste 40 år.

  Læs mere

 • Forfatterdebut kom efter en indlæggelse på psykiatrisk

  Forfatterdebut kom efter en indlæggelse på psykiatrisk

  BØGER: Anna Juul, som skriver under pseudonymet Veronika Katinka Martzen, fik sin forfatterdebut umiddelbart efter en indlæggelse på lukket psykiatrisk afdeling.

  Læs mere

 • Ny bog tager kæmpe opgør med angstbehandling

  Ny bog tager kæmpe opgør med angstbehandling

  BØGER: Vores sind bliver overophedet, hvis vi insisterer på at bearbejde og håndtere hver eneste ubehagelige følelse og tanke, som vi får, fremfor at lade psyken ordne og hele sig selv, erklærer psykolog Pia Callesen i ny bog.

  Læs mere

 • Rigshospitalet indvier kunst til kræftpatienter

  Rigshospitalet indvier kunst til kræftpatienter

  Forårets farver i grøn, gul og blå er sprunget ud i trappeopgangen, der fører ned til Afsnit for Stråleterapi på Rigshospitalet på Blegdamsvej.

  Læs mere

 • Ny bog om sygeplejersken fra Nykøbing giver overblik

  Ny bog om sygeplejersken fra Nykøbing giver overblik

  BØGER: Hvorfor kan vi ikke få at vide, hvor mange af den dømte sygeplejerske Christina Aistrup Hansens patienter, som er døde under mistænkelige omstændigheder? Det er et af de spørgsmål, som presser sig på, men som forbliver ubesvaret i ny bog om sygeplejersken, der måske er på fri fod om fire år. 

  Læs mere

 • Nødvendig og nytænkende bog om sorg

  Nødvendig og nytænkende bog om sorg

  BØGER: Ny bog vender op og ned på vores opfattelser af død og sorg. Stor antologi om sorg i forbindelse med sygdom og død giver ikke kun et fremragende indblik i de seneste års sorgforskning, men også masser af muligheder for egen indsigt i rollerne som sørgende eller pårørende til sørgende.

  Læs mere

 • Dokumentar om stress på danske hospitaler er realistisk og derfor skrækindjagende

  Dokumentar om stress på danske hospitaler er realistisk og derfor skrækindjagende

  TV: Alle, der endnu ikke har set TV-dokumentaren "Jeg svigter mine patienter" om det økonomisk pressede og det derfor dræbende fortravlede hospitalsvæsen, bør give sig selv chancen for at se programmet, inden det igen forsvinder fra DR’s hjemmeside.

  Læs mere

 • Skyggesiden af medicinalindustrien er medrivende underholdning

  Skyggesiden af medicinalindustrien er medrivende underholdning

  BØGER: Spændingsromanen ”Søster min” er er god gammeldags pageturner, som det er noget nær umuligt at lægge fra sig. I bogen mødes den konfliktfyldte side af forsknings- og godkendelsesprocedurer forbundet med nye medicinske behandlingers vej til markedet .

  Læs mere

 • Skuespil om prostatakræft

  Skuespil om prostatakræft

  TEATER: Kan der være sjov og spas i emnet prostatakræft? Man skule tro, at det kunne være svært at finde lyspunkter i et alvorligt sygdomsforløb, men det alligevel lykkedes Teater Svalegangen i Aarhus.

  Læs mere

 • Ny slankebog tæller kalorier som i gamle dage

  Ny slankebog tæller kalorier som i gamle dage

  BØGER: Slankeekspert lover vægttab uden de store livsstilsændringer. Alt sammen pakket ind i kalorieberegninger, udokumenterede løfter om konkrete store årlige vægttab og lækre illustrationer.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk