Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene

PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

Med en alvorlig kræftdiagnose melder behovene for de eksistentielle samtaler sig sammen med en masse lidelser fra de barske behandlinger. Og som var det ikke tilstrækkeligt udfordrende, så stilles man som regel også overfor en stribe svære valg i forhold til for eksempel endnu flere barske behandlinger, valg af livskvalitet i forhold til mulig livslængde og eventuel palliativ behandling.

”Hvordan går livet videre, når omstændighederne ændrer sig voldsomt? Hvordan skal man tage stilling til balancerne mellem behandling og bivirkninger? Må man overhovedet takke nej til behandling? Hvilke valg passer med det liv, man gerne vil leve? Er døden kommet helt tæt på?

Det er nogle af de spørgsmål, som trænger sig på både for patienterne og deres pårørende. Men også spørgsmål som travle, produktionspressede hospitaler ikke altid udgør de bedste rammer til at tage op. Så for at hjælpe patienter og pårørende med at få taget vigtige, svære samtaler med hinanden, har Rigshospitalets Onkologisk Klinik produceret foreløbigt to meget rørende, men også meget sobre podcasts, som patienter og pårørende med fordel kan bruge som afsæt for at tale om de svære emner

”Ved konsultationer på hospitalet er det ikke altid let at nå omkring de svære emner, når der også er fokus på selve behandlingen,” siger projektchef Katrina Pitt Winther fra Finsencentret. 

I den første podcast, "Netværk og familien omkring patienten med livstruende sygdom", beretter kræftramte Betina samt Betinas mand, søster og psykolog Ditte Tang fra Palliativt team på Rigshospitalet om, hvordan livstruende sygdom også rammer ikke blot patienten, men også hele netværket omkring den syge.  

De medvirkende, der alle reflekterer personligt og særdeles velovervejet over de mange, modsatrettede følelser, nye tanker og bekymringer, intense følelsesmæssige svingninger, ensomhed samt over, hvordan man taler med sine nærmeste om svære valg, er dog alle helt enige om én vigtig ting: ”Man kan ikke gøre det her alene.” 

Og som søster Karina siger:

”Jeg håber, den vil hjælpe andre pårørende og patienter med at håndtere alle de følelser, man står med, og få dem til at føle sig knap så ensomme. Og fortælle dem, at de ikke behøver at være alene med tankerne, følelserne og bekymringerne - der er andre, der har det på samme måde, så det er ingen skam at dele det."

Også den 43-årige alvorligt syge Bettina beretter om ensomheden, men også om sin måde at tackle den på i hendes samtidige forsøg på at udholde behandlingsbivirkninger, bekymringer for de muligvis snart efterladte og egen sorg. Alt i mens at hun gør alt, hvad hun kan for at holde humøret oppe og få det bedst mulige ud af den tid, som er tilbage sammen med de nærmeste.

I den anden podcast "Palliation, valg og livskvalitet" fortæller de to også meget alvorligt syge patienter 62-årige Jens og 62-årige Anette om, hvordan det er at leve med en livstruende kræftsygdom, når det handler om valg eller fravalg af medicin og behandling i lyset af livskvalitet.  

Behandlingsforlængelse eller palliation hører givetvis til blandt de allersværeste samtaler at tage op. Både mellem patienter og pårørende og patienter og læger. Men tilrettelæggerne af podcasten har tydeligvist sat sig for at afmystificere begrebet palliation, som fortsat af mange blandes sammen med terminal pleje. Alene dette gør podcasten værd at høre, for missionen lykkes nænsomt og præcist – godt hjulpet frem af to meget velorienterede og bevidste patienter. Men også ved hjælp af en fin indsats fra onkolog, afdelingslæge Iben Spanggaard, der fortæller om behandling og støtte til patienter med alvorlige kræftsygdomme på en måde, som mange syge og pårørende må kunne spejle sig i – og som nogle af hendes kolleger godt kunne lære af.

Podcastens to vigtigste pointer til patienter og pårørende er:

 • At det at sige nej til fortsat behandling ikke er det samme som at give op, men i stedet kan være et rationelt fornuftigt valg til fordel for en bedre livskvalitet.
 • Den anden pointe er, at et tilbud om palliation, nemlig lindring, bør man som udgangspunkt tage imod, da det ikke er det samme som en dødsdom. Men derimod et forsøg på at give en bedre livskvalitet ved hjælp af palliativ ekspertise i lindring af mulige behandlingsskader og sygdomssymptomer.

To pointer, som kan være vanskelige at tale om, men som læger og patienter i denne podcast formår at tale fordomsløst og konstruktivt om. 

Og klinikchef Ulrik Lassen, professor og overlæge på Onkologisk Klinik, lægger da heller ikke skjul på, hvor væsentlige disse samtaler er for, at patienter i højere grad får de tilbud og behandlingsforløb som passer til den enkelte:

"Det er vigtigt, at vores patienter kender til de valg og muligheder, de har, og at vi kender til det, de ønsker. Ambitionen i Onkologisk Klinik er, at følsomme samtaler om prognose, håb og livskvalitet sker tidligt, så patienterne kan nå at indstille sig på den tid, de har tilbage og indrette deres liv efter egne ønsker og med værdighed. Det har vi ikke altid været gode nok til at fortælle patienterne om tidligere,” lyder selvkritikken.

Selv om det er tunge følelser og tanker, der behandles i de to podcasts, så flyver tiden, når man lytter, for her vrøvles ikke et sekund. De to tilrettelæggere bag de to podcast, Rikke Thagesen og Jon Günther Andersen, virker som om, at de ved, hvad de har haft med at gøre. Og alle deltagere, som i øvrigt er fænomenalt godt castede, bidrager med intenst nærvær og gode viljer til at hjælpe andre syge og pårørende på en måde, som er både bevægende og brugbar for udenforstående.

Den foreløbigt sidste og tredje podcast i serien sætter et endnu større fokus på eksistentielle overvejelser. Men er endnu ikke programsat på Rigshospitalets hjemmeside, hvor de to første kan afspilles nu.

Podcastene er udviklet som en del af projektet ”Gode beslutningsforløb for lungekræftpatienter og deres pårørende”, som er støttet økonomisk af Sundhedsstyrelsens pulje til udvikling af beslutningsstøtteværktøjer.

 De to podcasts kan findes HER

 

Kulturnyheder

 • Læger skal kunne fortælle deres patienter, at de er det bedste sted

  PODCAST: Det var en ny model for beregning af kvalitet, som afslørede, at patienter med kræft i bugspytkirtlen får uensartet behandling. Læge og phd-studerende Kasper Wennervaldt fortæller i podcast om baggrunden for at forsøge at måle kvaliteten af de operationer, der bliver lavet rundt i landets fem regioner.

  Læs mere

 • I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  BØGER: Døden er er ikke frygtelig i sig selv og at tale om den er ikke ubærligt trist, for det dyrbare liv værdsættes bedst i bevidstheden om, at vi alle skal gå den i møde, mener speciallæge i palliation gennem 40 år.

  Læs mere

 • Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  BØGER: Selv om diabetes 2 ikke er at spøge med, så er det lige før, at man bliver misundelig, når man læser ny super lækker bog om, hvordan man kan helbrede sig selv ved hjælp af stjernebestøvet michelin-mad.

  Læs mere

 • At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  BØGER: Hun havde fuld gang i lægekarrieren, stort dyrt hus, kærlig ægtemand og fire børn. Alt kørte på skinner, indtil lægearbejdet pludselig føltes som et fængsel. Nu er Sarah Seidelmann healende shaman. Og for et nøgternt vestligt opdraget menneske kan det være en bizar og provokerende oplevelse at læse om.

  Læs mere

 • Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  RADIO: Danskerne vil vide alt om, hvad der gemmer sig i deres gener. Recept på P1 havde inviteret til debat blandt eksperter, som ikke navigerede skråsikkert i de etiske minefelter, og lidt flere holdningsprægede udsagn havde klædt udsendelsen. Men de 60 minutters radiolytning var dog godt givet ud.

  Læs mere

 • Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  BØGER: Drop den hvide og bløde mad og skift den ud med grønne og grove måltider, og der kan vanke et sundt blodtryk forude, skriver to læger i en ny bog med en blodtryksvenlig kur, diæt og madopskrifter.

  Læs mere

 • Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  BØGER: Jeg finder politikernes retorik direkte uansvarlig. Ikke mindst Sundhedsministerens bombastiske udtalelser har sat patienter og læger i en virkelig dårlig situation. Sådan siger forfatter og journalist Maria Cuculiza til den nye bog ’Sandhederne om Medicinsk Cannabis.

  Læs mere

 • Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  BØGER: En rejse til Kina, nogle oliven og en masse videnskabelig research på fødevarer og migrænetriggere blev de ledetråde, der førte til, at journalist Helle Torpegaard nåede frem til at undgå sine daglige voldsomme migræneanfald.

  Læs mere

 • Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Medicinsk-historisk Museum på Næstved Sygehus risikerer lukning, fordi de gamle sygehusbygninger skal sælges.

  Læs mere

 • Forførende svigt af smertepatienter

  Forførende svigt af smertepatienter

  BØGER: Er du stresset, træt eller plaget af smerter, så bevæg dig 10-15 minutter 4 gange om ugen og få nogle nye sunde vaner, og du er god som ny. Nogenlunde sådan lyder løfterne fra personlig træner og Youtube-star Anna Bogdanovas i en ny bog om smerter, stress og træthed, ’Smertefri’.

  Læs mere

 • Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  BØGER: Hvad sker der for alvorligt syge patienter, når moderne medicin og dygtige læger nok redder dem på målstregen, men herefter efterlader dem i et liv, som nogle vil mene er en værre skæbne end den død, som de lige netop undgik? Akutlæge har opsøgt patienterne derhjemme. Det er der kommet en fantastisk bog ud af.

  Læs mere

 • Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  TV: Tv-serien Sygeplejeskolen, der handler om tiden, da en håndfuld danske mænd forsøgsvist fik lov at uddanne sig til sygeplejersker, tager datidens mange forargede modstandere overfor det historiske eksperiment ved vingebenet og smider dem op i luften. Vi bringer en guide til, hvor du kan finde ud af, om du skal se den eller ej.

  Læs mere

 • Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  UDSTILLING: For 100 år siden åbnede den første Sikringsafdeling til de farligste psykisk syge borgere i Danmark. Og for at markere jubilæet er der nu i Slagelse lavet en lille udstilling med billeder og tekster fra de tre Sikringsafdelinger gennem de seneste 100 år.

  Læs mere

 • Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  TV: Da syv unge danske mænd blev udvalgt til uddannelse som sygeplejersker var det et forsøg, som mødte stor modstand. Man mente ikke, at mænd havde tilstrækkelig omsorg for medmennesker.

  Læs mere

 • Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  BØGER: Aldring er en helbredelig sygdom og ikke et nødvendigt biologisk onde, og derfor vil vi snart ved hjælp af moderne teknologi kunne springe alderdommen over og sige: Vi mennesker fødes, og vi dør, når vi er nogle hundrede år gamle.

  Læs mere

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk