Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene

BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

”Jeg har stået til halsen i død og elendighed. Set, hvor slemme vi kan være mod hinanden. Og når jeg så kommer hjem bagefter, bliver jeg mere glad for livet. Hvorfor? Fordi jeg er klar over, at vi alle har en udløbsdato."

Ordene tilhører professor og tidligere statsobducent Hans Petter Hougens, som i en ny bog diskuterer sit arbejde som retsmediciner med forhenværende politiinspektør og tidligere chef for Rigspolitiets Rejsehold, Bent Isager-Nielsen. Sammen og hver for sig har de gennem årtier efterforsket nogle af Danmarks mest spektakulære drabs- og mordsager og således set, når mennesker er allermest onde ved hinanden.

Isagers og Hougens samtaler har udgangspunkt i de syv dødssynder, hovmod, griskhed, begær, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab om danske og udenlandske drabssager. Synder, som de er enige om, man skal lære at styre bedst muligt, eftersom de ligger bag mange af de drabelige hændelser, som de to efter 40 år i henholdsvis uniform og kittel har arbejdet med.

At mord og drab ikke er en del af dødssynderne, men en konsekvens af at forbryde sig mod en eller flere af dødssynderne, udgør en særlig pointe i dialogen, som er nedskrevet af journalisten Stine Bolther, som tidligere har udgivet bøger om ledende politichefer og efterforskere.

Samtalerne mellem de to erfarne, sympatiske og reflekterende mænd, den pensionerede politimand og den snart pensionsmodne læge, kommer vidt omkring. Også rundt omkring i deres egne livs alfarveje, hvor også deres egne personlige forsyndelser mod nogle af de syv dødssynder har haft priser, som de hver især har måttet betale. Blandt andet i form af skilsmisser, sammenbrud, vredesanfald, gråd og søvnløshed - samt i et vist omfang også fraværende forældreskaber.

For Hans Petter Hougens har det især været hans internationale menneskerettighedsarbejde som retsmediciner, der har været følelsesmæssigt udfordrende. Blandt andet da han var i Gaza i 2014 for den israelske menneskerettighedsorganisation for læger, Physicians for Human Rights-Israel, for at undersøge virkningen af israelernes bombardementer og isolering af Gaza:

”Mængden af døde og konteksten kan godt få mig ud af kurs. Da jeg arbejdede på Balkan, var det meget voldsomt, og det allerværste var, da jeg var i Gaza for et par år siden. Der havde jeg det meget, meget svært på vej hjem i flyveren. Der kom mange salte tårer ned ad mine kinder, dér knækkede filmen for mig,” siger Hougens, der trods mange års arbejde i krigszoner måtte have professionel hjælp, da han vendte tilbage til Danmark:

”Det var blevet for meget. Så jeg kontaktede krisepsykologen, og han sagde, at det var, fordi jeg havde oplevet så meget gennem så mange år,” forklarer Hougens, som også fortæller, at han ofte konfronteres med andre menneskers undren over jobbet:

”Mange spørger mig, om det ikke er forfærdeligt at skære i døde mennesker. Nej, det er et arbejde. Men når det er, som det var i Kosovo efter krigen, hvor der var døde mennesker alle vegne, og det hele var så voldsomt og overvældende, så må jeg sige, at det sætter tankerne i gang.”

Og faktisk mener Hans Petter Hougens og Bent Isager-Nielsen, at der udføres for få obduktioner i Danmark i kraft af, at det retslægelige ligsyn, som afgør, om der overhovedet obduceres eller ej, fra lægelig side foretages af embedslæger og ikke retsmedicinere, når det handler om afdøde uden for København. Konsekvensen er, at nogle ’perfekte’ drab aldrig opdages, vurderer de to i et af bogens skarpeste afsnit, hvor HP står for Hans Petter Hougens og B for Bent Isager- Nielsen:

HP: "Vi er mange, der mener, at der bliver foretaget for få retsmedicinske obduktioner her i landet, og vi er langt bagud i forhold til Finland, Sverige og Norge. Hvis den gamle kvinde dør i eget hjem, så kommer patientens egen læge blot ud og foretager et ligsyn. Så er politiet ikke på banen, og vi hører aldrig noget om det.”

”Embedslægers hovedinteresse er at føre tilsyn med sundhedsvæsnet og opspore og efterforske epidemier, f.eks. udbrud af smitsomme børnesygdomme eller meningitis. De har en utrolig vigtig funktion i samfundet.”

B: "Tror du så, Hans Petter, med din erfaring, at der glider enkelte kamuflerede drab igennem retslægelige ligsyn? Det er jo et spørgsmål, nogen af os i politiet af og til har drøftet."

HP: "Ja."

B: "Når der nu er retsmedicinske institutter i Aarhus og i Odense, hvorfor har man så ikke samme system som omkring København? Hvad er egentlig baggrunden for det?"

HP: "Det er lovgivningen, der foreskriver, at det er embedslægen, der foretager retslægeligt ligsyn sammen med politiet. I hele landet faktisk. Men i København er der blevet lavet en undtagelse fra dette for mange år siden."

B: "Men det er jo fra en tid, hvor man troede, at drab kun eller i hvert fald primært fandt sted i København?"

HP: "Ja, det er det."

B: "Mener du, at tiden nu er inde til at lave det om?"

HP: "Ja, det kan du sige. Der er bare også kræfter, som vil have lavet det om i København. Det handler om penge,” beklager Hans Petter Hougen.

Hougen og Isager- Nielsen lægger da heller ikke fingrene imellem, når de taler om de obduktioner, som har været hverdag for dem i årtier. Der fortælles om kliniske detaljer i så høj en grad, at det kan svært ikke at blive bekymret for, om potentielle drabsmænd ikke vil kunne lære mere end godt er. Men samtidig er det netop detaljeringsgraden, som er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

Retsmedicinere undersøger dog ikke kun afdøde, men også levende mennesker - for eksempel voldtægtsofre, mishandlede børn, voldtægtsmænd og andre formodede gerningsmænd, asylansøgere som skal aldersbestemmes og torturofre.

”Begge dele er interessante, så jeg har ikke nogen præferencer som sådan. Jeg har ikke noget imod levende, og jeg har heller ikke noget imod døde. De retsmedicinske udfordringer kan være lige så store ved levende undersøgelser som ved undersøgelser af døde,” erklærer Hougen, hvis dialog med Isager-Nielsen om, hvad ofre for andres forsyndelser mod de syv dødssynder kan blive udsat for af brutal fysisk og psykisk lemlæstelse, er hårrejsende og svært fattelig læsning.

Svært fatteligt er til gengæld også, hvordan de to mænd og kolleger ud i menneskehedens alt for flittige brug af slag, pisk, brænding, tortur, bedrag, seksuelle overgreb og skånselsløse drab og nedslagtninger af ægtefæller, kærester, børn, venner, naboer og hele befolkningsgrupper har kunnet udholde at skulle bevidne og senere også bære disse oplevelser med sig uden at blive livstrætte, fordømmende kynikere, for det er de ingenlunde. Tværtimod er det ifølge bogen tilsyneladende lykkedes dem fortsat at være taknemmelige nydere af livets mere positive tildragelser samt venner af den menneskehed, som de trods bogens undertitel aldrig erklærer for grundlæggende ond.

 

 • De 7 dødssynder - Retsmedicineren og efterforskeren om hvorfor der findes ondskab i os alle
 • Hans Petter Hougen, Bent Isager-Nielsen, Stine Bolther
 • Forlaget Lindhardt og Ringhof
 • 299,95 kr.

 

De syv dødssynder

Hovmod: At føle sig højt hævet over andre og sætte sig selv foran alle andre med sin egoisme. At føle sig udødelig.

Griskhed: At være grådig og ærgerrig.
At ville have flere penge, større biler, mere magt. Materielle ting og penge betyder alt.

Begær: At være nydelsessyg i forhold til sex og kærlighed, at lide af jalousi og begå utroskab. Begæret har mange ansigter.

Misundelse: At græsset altid er grønnere hos naboen. Når man ikke kan glæde sig over andres lykke, men i stedet bliver ædt op af misundelse.

Frådseri: At bruge mere, end man har behov for. At man f.eks. spiser mere end det er nødvendigt for at overleve.

Vrede: At reagere aggressivt og med ødelæggende handlinger. Vrede, der ikke kan holdes nede, kan ødelægge både én selv og andre.

Dovenskab: At dovne sig gennem livet, stjæle fra andre og skubbe skylden over på andre. Være ligeglad med alt og alle. Også ligeglad med Gud ...

Kulturnyheder

 • Læger skal kunne fortælle deres patienter, at de er det bedste sted

  PODCAST: Det var en ny model for beregning af kvalitet, som afslørede, at patienter med kræft i bugspytkirtlen får uensartet behandling. Læge og phd-studerende Kasper Wennervaldt fortæller i podcast om baggrunden for at forsøge at måle kvaliteten af de operationer, der bliver lavet rundt i landets fem regioner.

  Læs mere

 • I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  BØGER: Døden er er ikke frygtelig i sig selv og at tale om den er ikke ubærligt trist, for det dyrbare liv værdsættes bedst i bevidstheden om, at vi alle skal gå den i møde, mener speciallæge i palliation gennem 40 år.

  Læs mere

 • Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  BØGER: Selv om diabetes 2 ikke er at spøge med, så er det lige før, at man bliver misundelig, når man læser ny super lækker bog om, hvordan man kan helbrede sig selv ved hjælp af stjernebestøvet michelin-mad.

  Læs mere

 • At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  BØGER: Hun havde fuld gang i lægekarrieren, stort dyrt hus, kærlig ægtemand og fire børn. Alt kørte på skinner, indtil lægearbejdet pludselig føltes som et fængsel. Nu er Sarah Seidelmann healende shaman. Og for et nøgternt vestligt opdraget menneske kan det være en bizar og provokerende oplevelse at læse om.

  Læs mere

 • Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  RADIO: Danskerne vil vide alt om, hvad der gemmer sig i deres gener. Recept på P1 havde inviteret til debat blandt eksperter, som ikke navigerede skråsikkert i de etiske minefelter, og lidt flere holdningsprægede udsagn havde klædt udsendelsen. Men de 60 minutters radiolytning var dog godt givet ud.

  Læs mere

 • Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  BØGER: Drop den hvide og bløde mad og skift den ud med grønne og grove måltider, og der kan vanke et sundt blodtryk forude, skriver to læger i en ny bog med en blodtryksvenlig kur, diæt og madopskrifter.

  Læs mere

 • Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  BØGER: Jeg finder politikernes retorik direkte uansvarlig. Ikke mindst Sundhedsministerens bombastiske udtalelser har sat patienter og læger i en virkelig dårlig situation. Sådan siger forfatter og journalist Maria Cuculiza til den nye bog ’Sandhederne om Medicinsk Cannabis.

  Læs mere

 • Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  BØGER: En rejse til Kina, nogle oliven og en masse videnskabelig research på fødevarer og migrænetriggere blev de ledetråde, der førte til, at journalist Helle Torpegaard nåede frem til at undgå sine daglige voldsomme migræneanfald.

  Læs mere

 • Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Medicinsk-historisk Museum på Næstved Sygehus risikerer lukning, fordi de gamle sygehusbygninger skal sælges.

  Læs mere

 • Forførende svigt af smertepatienter

  Forførende svigt af smertepatienter

  BØGER: Er du stresset, træt eller plaget af smerter, så bevæg dig 10-15 minutter 4 gange om ugen og få nogle nye sunde vaner, og du er god som ny. Nogenlunde sådan lyder løfterne fra personlig træner og Youtube-star Anna Bogdanovas i en ny bog om smerter, stress og træthed, ’Smertefri’.

  Læs mere

 • Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  BØGER: Hvad sker der for alvorligt syge patienter, når moderne medicin og dygtige læger nok redder dem på målstregen, men herefter efterlader dem i et liv, som nogle vil mene er en værre skæbne end den død, som de lige netop undgik? Akutlæge har opsøgt patienterne derhjemme. Det er der kommet en fantastisk bog ud af.

  Læs mere

 • Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  TV: Tv-serien Sygeplejeskolen, der handler om tiden, da en håndfuld danske mænd forsøgsvist fik lov at uddanne sig til sygeplejersker, tager datidens mange forargede modstandere overfor det historiske eksperiment ved vingebenet og smider dem op i luften. Vi bringer en guide til, hvor du kan finde ud af, om du skal se den eller ej.

  Læs mere

 • Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  UDSTILLING: For 100 år siden åbnede den første Sikringsafdeling til de farligste psykisk syge borgere i Danmark. Og for at markere jubilæet er der nu i Slagelse lavet en lille udstilling med billeder og tekster fra de tre Sikringsafdelinger gennem de seneste 100 år.

  Læs mere

 • Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  TV: Da syv unge danske mænd blev udvalgt til uddannelse som sygeplejersker var det et forsøg, som mødte stor modstand. Man mente ikke, at mænd havde tilstrækkelig omsorg for medmennesker.

  Læs mere

 • Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  BØGER: Aldring er en helbredelig sygdom og ikke et nødvendigt biologisk onde, og derfor vil vi snart ved hjælp af moderne teknologi kunne springe alderdommen over og sige: Vi mennesker fødes, og vi dør, når vi er nogle hundrede år gamle.

  Læs mere

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk