Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene

BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

”Jeg har stået til halsen i død og elendighed. Set, hvor slemme vi kan være mod hinanden. Og når jeg så kommer hjem bagefter, bliver jeg mere glad for livet. Hvorfor? Fordi jeg er klar over, at vi alle har en udløbsdato."

Ordene tilhører professor og tidligere statsobducent Hans Petter Hougens, som i en ny bog diskuterer sit arbejde som retsmediciner med forhenværende politiinspektør og tidligere chef for Rigspolitiets Rejsehold, Bent Isager-Nielsen. Sammen og hver for sig har de gennem årtier efterforsket nogle af Danmarks mest spektakulære drabs- og mordsager og således set, når mennesker er allermest onde ved hinanden.

Isagers og Hougens samtaler har udgangspunkt i de syv dødssynder, hovmod, griskhed, begær, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab om danske og udenlandske drabssager. Synder, som de er enige om, man skal lære at styre bedst muligt, eftersom de ligger bag mange af de drabelige hændelser, som de to efter 40 år i henholdsvis uniform og kittel har arbejdet med.

At mord og drab ikke er en del af dødssynderne, men en konsekvens af at forbryde sig mod en eller flere af dødssynderne, udgør en særlig pointe i dialogen, som er nedskrevet af journalisten Stine Bolther, som tidligere har udgivet bøger om ledende politichefer og efterforskere.

Samtalerne mellem de to erfarne, sympatiske og reflekterende mænd, den pensionerede politimand og den snart pensionsmodne læge, kommer vidt omkring. Også rundt omkring i deres egne livs alfarveje, hvor også deres egne personlige forsyndelser mod nogle af de syv dødssynder har haft priser, som de hver især har måttet betale. Blandt andet i form af skilsmisser, sammenbrud, vredesanfald, gråd og søvnløshed - samt i et vist omfang også fraværende forældreskaber.

For Hans Petter Hougens har det især været hans internationale menneskerettighedsarbejde som retsmediciner, der har været følelsesmæssigt udfordrende. Blandt andet da han var i Gaza i 2014 for den israelske menneskerettighedsorganisation for læger, Physicians for Human Rights-Israel, for at undersøge virkningen af israelernes bombardementer og isolering af Gaza:

”Mængden af døde og konteksten kan godt få mig ud af kurs. Da jeg arbejdede på Balkan, var det meget voldsomt, og det allerværste var, da jeg var i Gaza for et par år siden. Der havde jeg det meget, meget svært på vej hjem i flyveren. Der kom mange salte tårer ned ad mine kinder, dér knækkede filmen for mig,” siger Hougens, der trods mange års arbejde i krigszoner måtte have professionel hjælp, da han vendte tilbage til Danmark:

”Det var blevet for meget. Så jeg kontaktede krisepsykologen, og han sagde, at det var, fordi jeg havde oplevet så meget gennem så mange år,” forklarer Hougens, som også fortæller, at han ofte konfronteres med andre menneskers undren over jobbet:

”Mange spørger mig, om det ikke er forfærdeligt at skære i døde mennesker. Nej, det er et arbejde. Men når det er, som det var i Kosovo efter krigen, hvor der var døde mennesker alle vegne, og det hele var så voldsomt og overvældende, så må jeg sige, at det sætter tankerne i gang.”

Og faktisk mener Hans Petter Hougens og Bent Isager-Nielsen, at der udføres for få obduktioner i Danmark i kraft af, at det retslægelige ligsyn, som afgør, om der overhovedet obduceres eller ej, fra lægelig side foretages af embedslæger og ikke retsmedicinere, når det handler om afdøde uden for København. Konsekvensen er, at nogle ’perfekte’ drab aldrig opdages, vurderer de to i et af bogens skarpeste afsnit, hvor HP står for Hans Petter Hougens og B for Bent Isager- Nielsen:

HP: "Vi er mange, der mener, at der bliver foretaget for få retsmedicinske obduktioner her i landet, og vi er langt bagud i forhold til Finland, Sverige og Norge. Hvis den gamle kvinde dør i eget hjem, så kommer patientens egen læge blot ud og foretager et ligsyn. Så er politiet ikke på banen, og vi hører aldrig noget om det.”

”Embedslægers hovedinteresse er at føre tilsyn med sundhedsvæsnet og opspore og efterforske epidemier, f.eks. udbrud af smitsomme børnesygdomme eller meningitis. De har en utrolig vigtig funktion i samfundet.”

B: "Tror du så, Hans Petter, med din erfaring, at der glider enkelte kamuflerede drab igennem retslægelige ligsyn? Det er jo et spørgsmål, nogen af os i politiet af og til har drøftet."

HP: "Ja."

B: "Når der nu er retsmedicinske institutter i Aarhus og i Odense, hvorfor har man så ikke samme system som omkring København? Hvad er egentlig baggrunden for det?"

HP: "Det er lovgivningen, der foreskriver, at det er embedslægen, der foretager retslægeligt ligsyn sammen med politiet. I hele landet faktisk. Men i København er der blevet lavet en undtagelse fra dette for mange år siden."

B: "Men det er jo fra en tid, hvor man troede, at drab kun eller i hvert fald primært fandt sted i København?"

HP: "Ja, det er det."

B: "Mener du, at tiden nu er inde til at lave det om?"

HP: "Ja, det kan du sige. Der er bare også kræfter, som vil have lavet det om i København. Det handler om penge,” beklager Hans Petter Hougen.

Hougen og Isager- Nielsen lægger da heller ikke fingrene imellem, når de taler om de obduktioner, som har været hverdag for dem i årtier. Der fortælles om kliniske detaljer i så høj en grad, at det kan svært ikke at blive bekymret for, om potentielle drabsmænd ikke vil kunne lære mere end godt er. Men samtidig er det netop detaljeringsgraden, som er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

Retsmedicinere undersøger dog ikke kun afdøde, men også levende mennesker - for eksempel voldtægtsofre, mishandlede børn, voldtægtsmænd og andre formodede gerningsmænd, asylansøgere som skal aldersbestemmes og torturofre.

”Begge dele er interessante, så jeg har ikke nogen præferencer som sådan. Jeg har ikke noget imod levende, og jeg har heller ikke noget imod døde. De retsmedicinske udfordringer kan være lige så store ved levende undersøgelser som ved undersøgelser af døde,” erklærer Hougen, hvis dialog med Isager-Nielsen om, hvad ofre for andres forsyndelser mod de syv dødssynder kan blive udsat for af brutal fysisk og psykisk lemlæstelse, er hårrejsende og svært fattelig læsning.

Svært fatteligt er til gengæld også, hvordan de to mænd og kolleger ud i menneskehedens alt for flittige brug af slag, pisk, brænding, tortur, bedrag, seksuelle overgreb og skånselsløse drab og nedslagtninger af ægtefæller, kærester, børn, venner, naboer og hele befolkningsgrupper har kunnet udholde at skulle bevidne og senere også bære disse oplevelser med sig uden at blive livstrætte, fordømmende kynikere, for det er de ingenlunde. Tværtimod er det ifølge bogen tilsyneladende lykkedes dem fortsat at være taknemmelige nydere af livets mere positive tildragelser samt venner af den menneskehed, som de trods bogens undertitel aldrig erklærer for grundlæggende ond.

 

 • De 7 dødssynder - Retsmedicineren og efterforskeren om hvorfor der findes ondskab i os alle
 • Hans Petter Hougen, Bent Isager-Nielsen, Stine Bolther
 • Forlaget Lindhardt og Ringhof
 • 299,95 kr.

 

De syv dødssynder

Hovmod: At føle sig højt hævet over andre og sætte sig selv foran alle andre med sin egoisme. At føle sig udødelig.

Griskhed: At være grådig og ærgerrig.
At ville have flere penge, større biler, mere magt. Materielle ting og penge betyder alt.

Begær: At være nydelsessyg i forhold til sex og kærlighed, at lide af jalousi og begå utroskab. Begæret har mange ansigter.

Misundelse: At græsset altid er grønnere hos naboen. Når man ikke kan glæde sig over andres lykke, men i stedet bliver ædt op af misundelse.

Frådseri: At bruge mere, end man har behov for. At man f.eks. spiser mere end det er nødvendigt for at overleve.

Vrede: At reagere aggressivt og med ødelæggende handlinger. Vrede, der ikke kan holdes nede, kan ødelægge både én selv og andre.

Dovenskab: At dovne sig gennem livet, stjæle fra andre og skubbe skylden over på andre. Være ligeglad med alt og alle. Også ligeglad med Gud ...

Kulturnyheder

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

 • Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  RADIO: Kun gode talegaver og personlige ressourcer sikrede TV-chef behandling af aggressiv kræft.

  Læs mere

 • Velskrevet bog om kriseramte læger

  BØGER: Alt imens sundhedsvæsnets ledere lægger flere og flere opgaver over på hospitalslægerne, skærer ned og effektiviserer, og der ovenikøbet bliver flere og flere alvorligt syge patienter, hvem passer så egentligt på lægerne? Det er der faktisk ingen, der gør, siger psykolog i ny og meget velskrevet bog.

  Læs mere

 • Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  RADIO: Medicinske Tidsskrifters kulturjournalist Maria Cuculiza anmelder i en række artikler en programserie på P1 med TV-chefen Arne Notkin. I det første program handler det om, hvordan man taler om kræft. For nogle er krigsretorik provokerende, men det hjalp Notkin at "kæmpe mod" sin aggressive kræftsygdom.

  Læs mere

 • Han skrev sig gennem kræften

  Han skrev sig gennem kræften

  3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

  Læs mere

 • Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  PODCAST: Vil man gerne være en god læge for sine patienter, kan det være nyttigt for en stund at smide de naturvidenskabelige medicinske lærebøger til side til fordel for en god roman. 

  Læs mere

 • Podcast til kræftpatienter: Man kan ikke gøre det her alene

  PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

  Læs mere

 • De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

  Læs mere

 • Overfladisk bog om mænds seksualitet

  Overfladisk bog om mænds seksualitet

  BØGER: Bogen Hvad alle bør vide om mænd er en overfladisk tour de force i alle hånde former for trusler mod pik, potens og parforhold, så læseren ikke har mulighed for at blive ret meget klogere på de enkelte problemstillinger.

  Læs mere

 • Rørende bog om en mor, som forsvinder

  Rørende bog om en mor, som forsvinder

  BØGER: Når det fælles sprog, fælles liv og fælles erindringer fortabes på grund af demens, lider de pårørende ofte mindst ligeså meget som den syge. Ny bog forsøger at hjælpe begge parter til fortsat nærhed og fællesskab.

  Læs mere

 • Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  BØGER: Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

  Læs mere

 • Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

  Læs mere

 • Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

  Læs mere

 • Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  BØGER: Efter at have arbejdet seks år i det britiske hospitalsvæsen, NHS, smed lægen, Adam Kay, sine operationshandsker i ringen og blev i stedet kritikkerrost komiker og TV-manuskriptforfatter. Nu har han skrevet prisbelønnet bestseller om yngre lægers arbejdsforhold.

  Læs mere

 • Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  BØGER: Dårlig søvn er en risikofaktor for reservelæger og yngre læger, der som regel er de hospitalslæger, som har de fleste og de længste vagter, siger hjerneforsker, Peter Lund Madsen, i forbindelse med hans nye bog om hjernen og psykiatriske lidelser.

  Læs mere

 • Professor: Patienters brogede erfaringer er en irrelevant støj

  BØGER: Læger lærer at frygte patienters subjektive erfaringer og fortællinger, som der ikke er plads til i det hyperspecialiserede sundhedsvæsen, lyder kritikken fra professor og infektionsmediciner, Morten Sodeman, der har udgivet en elektronisk bog om især patienters, men også lægers sårbarhed i det moderne hospitalsvæsen.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk