Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene

BØGER: Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

BØGER: Læs bogen før den bliver til film. Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

19-årige Elizabeth Holmes fik i 2003 en ide til at forenkle og forbedre blodprøver, og fra hun var 21 år strømmede de medicinske investorer til med millioner af dollar. I 2015 blev hendes diagnostiske forretning vurderet til en værdi af ni milliarder dollars. Men i dag er hun på vej i  fængsel anklaget for økonomisk fup og bedrageri overfor investorer, læger, hospitaler og patienter.

Alt hvad hun påstår om sin opfindelse til blodprøvetagning og sit diagnostiske firma, Theranos, har angiveligt gennem mere end 10 år været én stor fashionabel løgnehistorie fra ende til anden.

Det fastslår i hvert fald den to gange Pulitzerprizevindende journalist fra Wall Street Journal, John Carreyrou, som har brugt tre år på at afsløre hende og firmaet Theranos i sin uhyre velresearchede, blændende skrevne og ligeså skræmmende bog “Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup,”. Konklusionen er, at den unge og altid sortklædte, scenevante medicinske opfinder og it-entreprenør i virkeligheden ikke havde noget tøj på, og at hun har været velvidende om, at mange af hendes en million patienter har fået helt forkert besked om deres blodprøver.  

Elizabeth Holmes, som droppede ud fra Stanford University som 19 -årig efter et års studie af bioengineering, og hvis oldefar var en dansk læge, vandt sine investorers tillid og åbne tegnebøger ved hjælp af løgne, entusiasme og - især i de første år - ikke mindst på grund af sin far, Christian Rasmus Holmes stærke politiske forbindelser i Washington.

Ifølge Carreyrou bildte hun i strid med virkeligheden omverdenen ind, at hun ved at applikere nano- og mikroteknologi kunne aflæse mellem 30 og 70 forskellige resultater i blodprøver bestående af kun en dråbe blod taget fra fingeren gennem et særligt plaster og ved hjælp af en smertefri nano-nål. Plasteret indeholdt desuden en mikrochip, som analyserede blodet med det samme og straks kunne sende informationerne til patientens læge. Hendes apparatur, der lød navnet Edison, ville desuden gennem blodprøven også kunne monitorere bivirkninger fra medicin - uanset om medicineringen foregik hjemme hos patienten, på hospitaler, i særlige dertil indrettede walk-in klinikker eller i farmaindustriens medicinske forsøg.

Men uanset at Holmes diagnostiske blodprøvetagning fra første til sidste dag var et fantasme hørende til i en science fiction roman, lykkedes det hende alligevel at snøre nogle af landets mest velhavende investorer og indflydelsesrige sundhedsaktører i et omfang, så hun i 2015 havde 800 ansatte, som i øvrigt ikke anede og heller ikke måtte vide, hvad hinanden lavede. Ligesom hun også havde succes med at overtale nogle af USA’s mest kendte politikere som for eksempel forhenværende præsident Bill Clinton, forhenværende udenrigsminister Henry Kissinger, forhenværende vicepræsident Joe Biden og forhenværende finans- og senere udenrigsminister George Schultz til enten at promovere sig eller til at sidde i Theranos’ bestyrelse eller rådgivende panel.

Også de amerikanske medier hoppede på hendes limpinde og hyldede hende som det kvindelige medicinske svar på Steve Jobs og Bill Gates – et vidunderbarn, som ville revolutionere, optimere og demokratisere blodprøvetagning, så patienter og læger kunne få hurtigt besked – blandt andet på de walk-in-klinikker som apotekerkæden Walgreen etablerede til formålet, og i hvilke tusinder af patienter ifølge Carreyrou gennem årene har fået forkerte blodprøveresultater, eftersom Holmes innovative apparatur aldrig kom til at fungere og således allerhøjest eksisterede i hendes fantasi.

Holmes forsømte dog ikke nogen lejlighed til at fortælle frit opfundne historier om hvordan, at Edison kunne redde milliarder af patienters liv, og derfor også var en stor succes i en række lande udenfor USA – blandt andet på slagmarkerne i Afghanistan. I 2014, hvor hun var indehaver af 18 amerikanske og 66 udenlandske patenter samt havde opnået samarbejdsaftaler med blandt andre det prestigefulde Cleveland Clinic, sundheds- og sygeforsikringsselskaberne Capital Blue Cross og AmeriHealth Cariatas om at benytte Theranos teknologi, rangerede store medier som for eksempel Forbes og Fortune hende højt på deres lister over de vigtigste og mest indflydelsesrige erhvervsfolk og entreprenører.

Og selv om der trods alt gennem årene lejlighedsvist kom spredte advarsler fra patienter og it-eksperter sammen med røde flag fra tidligere ansatte i Theranos, blev de konsekvent overhørte. Det var først, da John Carreyrou i 2015 offentliggjorde en række artikler om, at firmaet efter godt ti år i branchen så småt begyndte at vakle, at hun fik de første sagsanlæg samt sundhedsmyndighedernes kritiske blik på sig. For så i foråret 2018 endelig af den føderale anklagemyndighed at blive officielt anklaget for svindel og bedrageri. Inden de føderale politimyndigheder gik ind i sagen, havde hun forsøgt at true Carreyrou og Wall Street til tavshed ved hjælp af nogle af USA’s mest aggressive advokater samt politisk pression. Af artiklerne fremgik blandt andet, at Theranos benyttede almindelig kommercielle maskiner til blodanalyser, at blodprøver ofte blev opbevaret forkert og derfor gav falske negative - samt at Holmes helt bevidst løj, handlede mod bedre viden og i øvrigt brugte alle midler for at undertrykke sandheden.

Carreyrou baserer "Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup" på virksomhedsdokumenter, interne mails, whistleblowerrapporter, hundredvis af interviews med tidligere ansatte og eksperter udenfor Theranos. Beretninger, analyser og vidnesbyrd fulde af detaljer om det systematiske og bevidste bedrageri bag Theranos mure, som medførte tusindvis af falsk negative blodprøver blandt den godt en million blodprøver, som patienter i Californien og Arizona nåede at få taget.

At det er en journalist som Carreyrous, der ene mand fik afsløret, at teknologien bag Silicon Valley-darlingens opfindelse ifølge eksperter var på niveau med, hvad en elev i ottende klasse måtte kunne forventes at præstere, og ikke ’den mest vigtige ting som menneskeheden nogensinde havde skabt’, som hun yndede at erklære, når store medier satte hende på forsiderne, er tankevækkende.

Men at en ovenikøbet høj profileret svindler ved hjælp af velsmurte løgne, trusler, fantasi, nepotisme og en kultur i Silicon Valley kan komme så langt og i så mange år indenfor medico-industrien med en så afgørende vigtig diagnostisk teknologi som korrekt blodprøvetagning, uden at der er fremvist nogen form for evidens for teknologiens virkning og uden at blive afsløret, er decideret skræmmende.  

Ifølge Wall Street Journal arbejdes der nu på en filmatisering af bogen med Jennifer Lawrence i rollen som  Elizabeth Holmes.

 • Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup
 • John Carreyrou
 • Pris på Saxo.dk: 239,95 kroner

Kulturnyheder

 • Læger skal kunne fortælle deres patienter, at de er det bedste sted

  PODCAST: Det var en ny model for beregning af kvalitet, som afslørede, at patienter med kræft i bugspytkirtlen får uensartet behandling. Læge og phd-studerende Kasper Wennervaldt fortæller i podcast om baggrunden for at forsøge at måle kvaliteten af de operationer, der bliver lavet rundt i landets fem regioner.

  Læs mere

 • I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  BØGER: Døden er er ikke frygtelig i sig selv og at tale om den er ikke ubærligt trist, for det dyrbare liv værdsættes bedst i bevidstheden om, at vi alle skal gå den i møde, mener speciallæge i palliation gennem 40 år.

  Læs mere

 • Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  BØGER: Selv om diabetes 2 ikke er at spøge med, så er det lige før, at man bliver misundelig, når man læser ny super lækker bog om, hvordan man kan helbrede sig selv ved hjælp af stjernebestøvet michelin-mad.

  Læs mere

 • At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  BØGER: Hun havde fuld gang i lægekarrieren, stort dyrt hus, kærlig ægtemand og fire børn. Alt kørte på skinner, indtil lægearbejdet pludselig føltes som et fængsel. Nu er Sarah Seidelmann healende shaman. Og for et nøgternt vestligt opdraget menneske kan det være en bizar og provokerende oplevelse at læse om.

  Læs mere

 • Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  RADIO: Danskerne vil vide alt om, hvad der gemmer sig i deres gener. Recept på P1 havde inviteret til debat blandt eksperter, som ikke navigerede skråsikkert i de etiske minefelter, og lidt flere holdningsprægede udsagn havde klædt udsendelsen. Men de 60 minutters radiolytning var dog godt givet ud.

  Læs mere

 • Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  BØGER: Drop den hvide og bløde mad og skift den ud med grønne og grove måltider, og der kan vanke et sundt blodtryk forude, skriver to læger i en ny bog med en blodtryksvenlig kur, diæt og madopskrifter.

  Læs mere

 • Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  BØGER: Jeg finder politikernes retorik direkte uansvarlig. Ikke mindst Sundhedsministerens bombastiske udtalelser har sat patienter og læger i en virkelig dårlig situation. Sådan siger forfatter og journalist Maria Cuculiza til den nye bog ’Sandhederne om Medicinsk Cannabis.

  Læs mere

 • Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  BØGER: En rejse til Kina, nogle oliven og en masse videnskabelig research på fødevarer og migrænetriggere blev de ledetråde, der førte til, at journalist Helle Torpegaard nåede frem til at undgå sine daglige voldsomme migræneanfald.

  Læs mere

 • Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Medicinsk-historisk Museum på Næstved Sygehus risikerer lukning, fordi de gamle sygehusbygninger skal sælges.

  Læs mere

 • Forførende svigt af smertepatienter

  Forførende svigt af smertepatienter

  BØGER: Er du stresset, træt eller plaget af smerter, så bevæg dig 10-15 minutter 4 gange om ugen og få nogle nye sunde vaner, og du er god som ny. Nogenlunde sådan lyder løfterne fra personlig træner og Youtube-star Anna Bogdanovas i en ny bog om smerter, stress og træthed, ’Smertefri’.

  Læs mere

 • Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  BØGER: Hvad sker der for alvorligt syge patienter, når moderne medicin og dygtige læger nok redder dem på målstregen, men herefter efterlader dem i et liv, som nogle vil mene er en værre skæbne end den død, som de lige netop undgik? Akutlæge har opsøgt patienterne derhjemme. Det er der kommet en fantastisk bog ud af.

  Læs mere

 • Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  TV: Tv-serien Sygeplejeskolen, der handler om tiden, da en håndfuld danske mænd forsøgsvist fik lov at uddanne sig til sygeplejersker, tager datidens mange forargede modstandere overfor det historiske eksperiment ved vingebenet og smider dem op i luften. Vi bringer en guide til, hvor du kan finde ud af, om du skal se den eller ej.

  Læs mere

 • Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  UDSTILLING: For 100 år siden åbnede den første Sikringsafdeling til de farligste psykisk syge borgere i Danmark. Og for at markere jubilæet er der nu i Slagelse lavet en lille udstilling med billeder og tekster fra de tre Sikringsafdelinger gennem de seneste 100 år.

  Læs mere

 • Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  TV: Da syv unge danske mænd blev udvalgt til uddannelse som sygeplejersker var det et forsøg, som mødte stor modstand. Man mente ikke, at mænd havde tilstrækkelig omsorg for medmennesker.

  Læs mere

 • Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  BØGER: Aldring er en helbredelig sygdom og ikke et nødvendigt biologisk onde, og derfor vil vi snart ved hjælp af moderne teknologi kunne springe alderdommen over og sige: Vi mennesker fødes, og vi dør, når vi er nogle hundrede år gamle.

  Læs mere

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk