Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene

BØGER: Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

BØGER: Læs bogen før den bliver til film. Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

19-årige Elizabeth Holmes fik i 2003 en ide til at forenkle og forbedre blodprøver, og fra hun var 21 år strømmede de medicinske investorer til med millioner af dollar. I 2015 blev hendes diagnostiske forretning vurderet til en værdi af ni milliarder dollars. Men i dag er hun på vej i  fængsel anklaget for økonomisk fup og bedrageri overfor investorer, læger, hospitaler og patienter.

Alt hvad hun påstår om sin opfindelse til blodprøvetagning og sit diagnostiske firma, Theranos, har angiveligt gennem mere end 10 år været én stor fashionabel løgnehistorie fra ende til anden.

Det fastslår i hvert fald den to gange Pulitzerprizevindende journalist fra Wall Street Journal, John Carreyrou, som har brugt tre år på at afsløre hende og firmaet Theranos i sin uhyre velresearchede, blændende skrevne og ligeså skræmmende bog “Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup,”. Konklusionen er, at den unge og altid sortklædte, scenevante medicinske opfinder og it-entreprenør i virkeligheden ikke havde noget tøj på, og at hun har været velvidende om, at mange af hendes en million patienter har fået helt forkert besked om deres blodprøver.  

Elizabeth Holmes, som droppede ud fra Stanford University som 19 -årig efter et års studie af bioengineering, og hvis oldefar var en dansk læge, vandt sine investorers tillid og åbne tegnebøger ved hjælp af løgne, entusiasme og - især i de første år - ikke mindst på grund af sin far, Christian Rasmus Holmes stærke politiske forbindelser i Washington.

Ifølge Carreyrou bildte hun i strid med virkeligheden omverdenen ind, at hun ved at applikere nano- og mikroteknologi kunne aflæse mellem 30 og 70 forskellige resultater i blodprøver bestående af kun en dråbe blod taget fra fingeren gennem et særligt plaster og ved hjælp af en smertefri nano-nål. Plasteret indeholdt desuden en mikrochip, som analyserede blodet med det samme og straks kunne sende informationerne til patientens læge. Hendes apparatur, der lød navnet Edison, ville desuden gennem blodprøven også kunne monitorere bivirkninger fra medicin - uanset om medicineringen foregik hjemme hos patienten, på hospitaler, i særlige dertil indrettede walk-in klinikker eller i farmaindustriens medicinske forsøg.

Men uanset at Holmes diagnostiske blodprøvetagning fra første til sidste dag var et fantasme hørende til i en science fiction roman, lykkedes det hende alligevel at snøre nogle af landets mest velhavende investorer og indflydelsesrige sundhedsaktører i et omfang, så hun i 2015 havde 800 ansatte, som i øvrigt ikke anede og heller ikke måtte vide, hvad hinanden lavede. Ligesom hun også havde succes med at overtale nogle af USA’s mest kendte politikere som for eksempel forhenværende præsident Bill Clinton, forhenværende udenrigsminister Henry Kissinger, forhenværende vicepræsident Joe Biden og forhenværende finans- og senere udenrigsminister George Schultz til enten at promovere sig eller til at sidde i Theranos’ bestyrelse eller rådgivende panel.

Også de amerikanske medier hoppede på hendes limpinde og hyldede hende som det kvindelige medicinske svar på Steve Jobs og Bill Gates – et vidunderbarn, som ville revolutionere, optimere og demokratisere blodprøvetagning, så patienter og læger kunne få hurtigt besked – blandt andet på de walk-in-klinikker som apotekerkæden Walgreen etablerede til formålet, og i hvilke tusinder af patienter ifølge Carreyrou gennem årene har fået forkerte blodprøveresultater, eftersom Holmes innovative apparatur aldrig kom til at fungere og således allerhøjest eksisterede i hendes fantasi.

Holmes forsømte dog ikke nogen lejlighed til at fortælle frit opfundne historier om hvordan, at Edison kunne redde milliarder af patienters liv, og derfor også var en stor succes i en række lande udenfor USA – blandt andet på slagmarkerne i Afghanistan. I 2014, hvor hun var indehaver af 18 amerikanske og 66 udenlandske patenter samt havde opnået samarbejdsaftaler med blandt andre det prestigefulde Cleveland Clinic, sundheds- og sygeforsikringsselskaberne Capital Blue Cross og AmeriHealth Cariatas om at benytte Theranos teknologi, rangerede store medier som for eksempel Forbes og Fortune hende højt på deres lister over de vigtigste og mest indflydelsesrige erhvervsfolk og entreprenører.

Og selv om der trods alt gennem årene lejlighedsvist kom spredte advarsler fra patienter og it-eksperter sammen med røde flag fra tidligere ansatte i Theranos, blev de konsekvent overhørte. Det var først, da John Carreyrou i 2015 offentliggjorde en række artikler om, at firmaet efter godt ti år i branchen så småt begyndte at vakle, at hun fik de første sagsanlæg samt sundhedsmyndighedernes kritiske blik på sig. For så i foråret 2018 endelig af den føderale anklagemyndighed at blive officielt anklaget for svindel og bedrageri. Inden de føderale politimyndigheder gik ind i sagen, havde hun forsøgt at true Carreyrou og Wall Street til tavshed ved hjælp af nogle af USA’s mest aggressive advokater samt politisk pression. Af artiklerne fremgik blandt andet, at Theranos benyttede almindelig kommercielle maskiner til blodanalyser, at blodprøver ofte blev opbevaret forkert og derfor gav falske negative - samt at Holmes helt bevidst løj, handlede mod bedre viden og i øvrigt brugte alle midler for at undertrykke sandheden.

Carreyrou baserer "Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup" på virksomhedsdokumenter, interne mails, whistleblowerrapporter, hundredvis af interviews med tidligere ansatte og eksperter udenfor Theranos. Beretninger, analyser og vidnesbyrd fulde af detaljer om det systematiske og bevidste bedrageri bag Theranos mure, som medførte tusindvis af falsk negative blodprøver blandt den godt en million blodprøver, som patienter i Californien og Arizona nåede at få taget.

At det er en journalist som Carreyrous, der ene mand fik afsløret, at teknologien bag Silicon Valley-darlingens opfindelse ifølge eksperter var på niveau med, hvad en elev i ottende klasse måtte kunne forventes at præstere, og ikke ’den mest vigtige ting som menneskeheden nogensinde havde skabt’, som hun yndede at erklære, når store medier satte hende på forsiderne, er tankevækkende.

Men at en ovenikøbet høj profileret svindler ved hjælp af velsmurte løgne, trusler, fantasi, nepotisme og en kultur i Silicon Valley kan komme så langt og i så mange år indenfor medico-industrien med en så afgørende vigtig diagnostisk teknologi som korrekt blodprøvetagning, uden at der er fremvist nogen form for evidens for teknologiens virkning og uden at blive afsløret, er decideret skræmmende.  

Ifølge Wall Street Journal arbejdes der nu på en filmatisering af bogen med Jennifer Lawrence i rollen som  Elizabeth Holmes.

 • Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup
 • John Carreyrou
 • Pris på Saxo.dk: 239,95 kroner

Kulturnyheder

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

 • Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  RADIO: Kun gode talegaver og personlige ressourcer sikrede TV-chef behandling af aggressiv kræft.

  Læs mere

 • Velskrevet bog om kriseramte læger

  BØGER: Alt imens sundhedsvæsnets ledere lægger flere og flere opgaver over på hospitalslægerne, skærer ned og effektiviserer, og der ovenikøbet bliver flere og flere alvorligt syge patienter, hvem passer så egentligt på lægerne? Det er der faktisk ingen, der gør, siger psykolog i ny og meget velskrevet bog.

  Læs mere

 • Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  RADIO: Medicinske Tidsskrifters kulturjournalist Maria Cuculiza anmelder i en række artikler en programserie på P1 med TV-chefen Arne Notkin. I det første program handler det om, hvordan man taler om kræft. For nogle er krigsretorik provokerende, men det hjalp Notkin at "kæmpe mod" sin aggressive kræftsygdom.

  Læs mere

 • Han skrev sig gennem kræften

  Han skrev sig gennem kræften

  3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

  Læs mere

 • Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  PODCAST: Vil man gerne være en god læge for sine patienter, kan det være nyttigt for en stund at smide de naturvidenskabelige medicinske lærebøger til side til fordel for en god roman. 

  Læs mere

 • Podcast til kræftpatienter: Man kan ikke gøre det her alene

  PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

  Læs mere

 • De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

  Læs mere

 • Overfladisk bog om mænds seksualitet

  Overfladisk bog om mænds seksualitet

  BØGER: Bogen Hvad alle bør vide om mænd er en overfladisk tour de force i alle hånde former for trusler mod pik, potens og parforhold, så læseren ikke har mulighed for at blive ret meget klogere på de enkelte problemstillinger.

  Læs mere

 • Rørende bog om en mor, som forsvinder

  Rørende bog om en mor, som forsvinder

  BØGER: Når det fælles sprog, fælles liv og fælles erindringer fortabes på grund af demens, lider de pårørende ofte mindst ligeså meget som den syge. Ny bog forsøger at hjælpe begge parter til fortsat nærhed og fællesskab.

  Læs mere

 • Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  BØGER: Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

  Læs mere

 • Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

  Læs mere

 • Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

  Læs mere

 • Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  BØGER: Efter at have arbejdet seks år i det britiske hospitalsvæsen, NHS, smed lægen, Adam Kay, sine operationshandsker i ringen og blev i stedet kritikkerrost komiker og TV-manuskriptforfatter. Nu har han skrevet prisbelønnet bestseller om yngre lægers arbejdsforhold.

  Læs mere

 • Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  BØGER: Dårlig søvn er en risikofaktor for reservelæger og yngre læger, der som regel er de hospitalslæger, som har de fleste og de længste vagter, siger hjerneforsker, Peter Lund Madsen, i forbindelse med hans nye bog om hjernen og psykiatriske lidelser.

  Læs mere

 • Professor: Patienters brogede erfaringer er en irrelevant støj

  BØGER: Læger lærer at frygte patienters subjektive erfaringer og fortællinger, som der ikke er plads til i det hyperspecialiserede sundhedsvæsen, lyder kritikken fra professor og infektionsmediciner, Morten Sodeman, der har udgivet en elektronisk bog om især patienters, men også lægers sårbarhed i det moderne hospitalsvæsen.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk