Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 

BØGER: Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

BØGER: Læs bogen før den bliver til film. Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

19-årige Elizabeth Holmes fik i 2003 en ide til at forenkle og forbedre blodprøver, og fra hun var 21 år strømmede de medicinske investorer til med millioner af dollar. I 2015 blev hendes diagnostiske forretning vurderet til en værdi af ni milliarder dollars. Men i dag er hun på vej i  fængsel anklaget for økonomisk fup og bedrageri overfor investorer, læger, hospitaler og patienter.

Alt hvad hun påstår om sin opfindelse til blodprøvetagning og sit diagnostiske firma, Theranos, har angiveligt gennem mere end 10 år været én stor fashionabel løgnehistorie fra ende til anden.

Det fastslår i hvert fald den to gange Pulitzerprizevindende journalist fra Wall Street Journal, John Carreyrou, som har brugt tre år på at afsløre hende og firmaet Theranos i sin uhyre velresearchede, blændende skrevne og ligeså skræmmende bog “Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup,”. Konklusionen er, at den unge og altid sortklædte, scenevante medicinske opfinder og it-entreprenør i virkeligheden ikke havde noget tøj på, og at hun har været velvidende om, at mange af hendes en million patienter har fået helt forkert besked om deres blodprøver.  

Elizabeth Holmes, som droppede ud fra Stanford University som 19 -årig efter et års studie af bioengineering, og hvis oldefar var en dansk læge, vandt sine investorers tillid og åbne tegnebøger ved hjælp af løgne, entusiasme og - især i de første år - ikke mindst på grund af sin far, Christian Rasmus Holmes stærke politiske forbindelser i Washington.

Ifølge Carreyrou bildte hun i strid med virkeligheden omverdenen ind, at hun ved at applikere nano- og mikroteknologi kunne aflæse mellem 30 og 70 forskellige resultater i blodprøver bestående af kun en dråbe blod taget fra fingeren gennem et særligt plaster og ved hjælp af en smertefri nano-nål. Plasteret indeholdt desuden en mikrochip, som analyserede blodet med det samme og straks kunne sende informationerne til patientens læge. Hendes apparatur, der lød navnet Edison, ville desuden gennem blodprøven også kunne monitorere bivirkninger fra medicin - uanset om medicineringen foregik hjemme hos patienten, på hospitaler, i særlige dertil indrettede walk-in klinikker eller i farmaindustriens medicinske forsøg.

Men uanset at Holmes diagnostiske blodprøvetagning fra første til sidste dag var et fantasme hørende til i en science fiction roman, lykkedes det hende alligevel at snøre nogle af landets mest velhavende investorer og indflydelsesrige sundhedsaktører i et omfang, så hun i 2015 havde 800 ansatte, som i øvrigt ikke anede og heller ikke måtte vide, hvad hinanden lavede. Ligesom hun også havde succes med at overtale nogle af USA’s mest kendte politikere som for eksempel forhenværende præsident Bill Clinton, forhenværende udenrigsminister Henry Kissinger, forhenværende vicepræsident Joe Biden og forhenværende finans- og senere udenrigsminister George Schultz til enten at promovere sig eller til at sidde i Theranos’ bestyrelse eller rådgivende panel.

Også de amerikanske medier hoppede på hendes limpinde og hyldede hende som det kvindelige medicinske svar på Steve Jobs og Bill Gates – et vidunderbarn, som ville revolutionere, optimere og demokratisere blodprøvetagning, så patienter og læger kunne få hurtigt besked – blandt andet på de walk-in-klinikker som apotekerkæden Walgreen etablerede til formålet, og i hvilke tusinder af patienter ifølge Carreyrou gennem årene har fået forkerte blodprøveresultater, eftersom Holmes innovative apparatur aldrig kom til at fungere og således allerhøjest eksisterede i hendes fantasi.

Holmes forsømte dog ikke nogen lejlighed til at fortælle frit opfundne historier om hvordan, at Edison kunne redde milliarder af patienters liv, og derfor også var en stor succes i en række lande udenfor USA – blandt andet på slagmarkerne i Afghanistan. I 2014, hvor hun var indehaver af 18 amerikanske og 66 udenlandske patenter samt havde opnået samarbejdsaftaler med blandt andre det prestigefulde Cleveland Clinic, sundheds- og sygeforsikringsselskaberne Capital Blue Cross og AmeriHealth Cariatas om at benytte Theranos teknologi, rangerede store medier som for eksempel Forbes og Fortune hende højt på deres lister over de vigtigste og mest indflydelsesrige erhvervsfolk og entreprenører.

Og selv om der trods alt gennem årene lejlighedsvist kom spredte advarsler fra patienter og it-eksperter sammen med røde flag fra tidligere ansatte i Theranos, blev de konsekvent overhørte. Det var først, da John Carreyrou i 2015 offentliggjorde en række artikler om, at firmaet efter godt ti år i branchen så småt begyndte at vakle, at hun fik de første sagsanlæg samt sundhedsmyndighedernes kritiske blik på sig. For så i foråret 2018 endelig af den føderale anklagemyndighed at blive officielt anklaget for svindel og bedrageri. Inden de føderale politimyndigheder gik ind i sagen, havde hun forsøgt at true Carreyrou og Wall Street til tavshed ved hjælp af nogle af USA’s mest aggressive advokater samt politisk pression. Af artiklerne fremgik blandt andet, at Theranos benyttede almindelig kommercielle maskiner til blodanalyser, at blodprøver ofte blev opbevaret forkert og derfor gav falske negative - samt at Holmes helt bevidst løj, handlede mod bedre viden og i øvrigt brugte alle midler for at undertrykke sandheden.

Carreyrou baserer "Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup" på virksomhedsdokumenter, interne mails, whistleblowerrapporter, hundredvis af interviews med tidligere ansatte og eksperter udenfor Theranos. Beretninger, analyser og vidnesbyrd fulde af detaljer om det systematiske og bevidste bedrageri bag Theranos mure, som medførte tusindvis af falsk negative blodprøver blandt den godt en million blodprøver, som patienter i Californien og Arizona nåede at få taget.

At det er en journalist som Carreyrous, der ene mand fik afsløret, at teknologien bag Silicon Valley-darlingens opfindelse ifølge eksperter var på niveau med, hvad en elev i ottende klasse måtte kunne forventes at præstere, og ikke ’den mest vigtige ting som menneskeheden nogensinde havde skabt’, som hun yndede at erklære, når store medier satte hende på forsiderne, er tankevækkende.

Men at en ovenikøbet høj profileret svindler ved hjælp af velsmurte løgne, trusler, fantasi, nepotisme og en kultur i Silicon Valley kan komme så langt og i så mange år indenfor medico-industrien med en så afgørende vigtig diagnostisk teknologi som korrekt blodprøvetagning, uden at der er fremvist nogen form for evidens for teknologiens virkning og uden at blive afsløret, er decideret skræmmende.  

Ifølge Wall Street Journal arbejdes der nu på en filmatisering af bogen med Jennifer Lawrence i rollen som  Elizabeth Holmes.

 • Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup
 • John Carreyrou
 • Pris på Saxo.dk: 239,95 kroner

Kulturnyheder

 • Ny bog om hjertet er unødvendig fjollet

  Ny bog om hjertet er unødvendig fjollet

  BØGER: Hvis man ser bort fra unødvendige fjollerier, uforløste jokes og ligegyldige personlige småanekdoter, så kan bogen "Hjertebank" være en udmærket indføring både i hjertets mekanik, og i hvordan man omgås sit hjerte bedst muligt, hvis man gerne vil have det til at slå længst muligt.

  Læs mere

 • Læge: Pseudodiagnoser er ikke sygdomme, men naturlige forekomster

  Læge: Pseudodiagnoser er ikke sygdomme, men naturlige forekomster

  BØGER: Naturlig behandling betyder ikke at det er ufarligt, men den nuværende lovgivning betyder, at brugerne står alene tilbage, når noget går galt, advarer læge, som har skrevet en ny bog om sundhedsindustriens måder at tjene penge på vores helbredsbekymringer.

  Læs mere

 • Ny slankebog går planken ud

  Ny slankebog går planken ud

  BØGER: Sæsonen for slankebøger er skudt i gang, så vi kan blive bikinifitte. Og slankedronningen Michelle Kristensen har også i år fundet vej til boghandlernes hylder med endnu en slankebog: Ny krop på 4 uger.

  Læs mere

 • Læge anklager sundhedsindustrien i ny bog

  Læge anklager sundhedsindustrien i ny bog

  BØGER: Læge Ida Donkin hudfletter i ny bog hele sundhedsindustriens kommunikation omkring sygdom og sundhed, som hun mener undergraver samfundets institutioner, videnskaben, de faglige eksperter og i sidste ende hele fundamentet for vores samfund.

  Læs mere

 • Modig bog om depressioner fra Peter Øvig

  Modig bog om depressioner fra Peter Øvig

  BØGER: En ny bog af forfatter Peter Øvig Knudsen om sin mors og egne depressioner giver et hjerteskærende indblik i depressioners brutale væsen.

  Læs mere

 • Børnebørn rammes også af demens

  Børnebørn rammes også af demens

  BØGER: 400.000 pårørende i Danmark lever med et dement familiemedlem. Et ukendt antal er børnebørn, der pludselig skal finde ud af at være sammen med deres demente bedstemor eller bedstefar.

  Læs mere

 • Ny bog guider til senfølger fra hjernerystelse

  Ny bog guider til senfølger fra hjernerystelse

  BØGER: Det kan være vanskeligt at behandle mere langvarige senfølger fra hjernerystelse, men en ny bog forsøger at hjælpe patienter til selv at tage styringen over egne helbredelsesprocesser.

  Læs mere

 • En saglig, faglig bog om kræft - og en hyldest til videnskaben og patienterne

  BØGER: Professor Michael Rørth har i samarbejde med journalist Anne Mette Steen-Andersen udgivet en velskrevet bog til patienter og pårørende om kræftbehandlingens udvikling gennem de seneste 40 år.

  Læs mere

 • Forfatterdebut kom efter en indlæggelse på psykiatrisk

  Forfatterdebut kom efter en indlæggelse på psykiatrisk

  BØGER: Anna Juul, som skriver under pseudonymet Veronika Katinka Martzen, fik sin forfatterdebut umiddelbart efter en indlæggelse på lukket psykiatrisk afdeling.

  Læs mere

 • Ny bog tager kæmpe opgør med angstbehandling

  Ny bog tager kæmpe opgør med angstbehandling

  BØGER: Vores sind bliver overophedet, hvis vi insisterer på at bearbejde og håndtere hver eneste ubehagelige følelse og tanke, som vi får, fremfor at lade psyken ordne og hele sig selv, erklærer psykolog Pia Callesen i ny bog.

  Læs mere

 • Rigshospitalet indvier kunst til kræftpatienter

  Rigshospitalet indvier kunst til kræftpatienter

  Forårets farver i grøn, gul og blå er sprunget ud i trappeopgangen, der fører ned til Afsnit for Stråleterapi på Rigshospitalet på Blegdamsvej.

  Læs mere

 • Ny bog om sygeplejersken fra Nykøbing giver overblik

  Ny bog om sygeplejersken fra Nykøbing giver overblik

  BØGER: Hvorfor kan vi ikke få at vide, hvor mange af den dømte sygeplejerske Christina Aistrup Hansens patienter, som er døde under mistænkelige omstændigheder? Det er et af de spørgsmål, som presser sig på, men som forbliver ubesvaret i ny bog om sygeplejersken, der måske er på fri fod om fire år. 

  Læs mere

 • Nødvendig og nytænkende bog om sorg

  Nødvendig og nytænkende bog om sorg

  BØGER: Ny bog vender op og ned på vores opfattelser af død og sorg. Stor antologi om sorg i forbindelse med sygdom og død giver ikke kun et fremragende indblik i de seneste års sorgforskning, men også masser af muligheder for egen indsigt i rollerne som sørgende eller pårørende til sørgende.

  Læs mere

 • Dokumentar om stress på danske hospitaler er realistisk og derfor skrækindjagende

  Dokumentar om stress på danske hospitaler er realistisk og derfor skrækindjagende

  TV: Alle, der endnu ikke har set TV-dokumentaren "Jeg svigter mine patienter" om det økonomisk pressede og det derfor dræbende fortravlede hospitalsvæsen, bør give sig selv chancen for at se programmet, inden det igen forsvinder fra DR’s hjemmeside.

  Læs mere

 • Skyggesiden af medicinalindustrien er medrivende underholdning

  Skyggesiden af medicinalindustrien er medrivende underholdning

  BØGER: Spændingsromanen ”Søster min” er er god gammeldags pageturner, som det er noget nær umuligt at lægge fra sig. I bogen mødes den konfliktfyldte side af forsknings- og godkendelsesprocedurer forbundet med nye medicinske behandlingers vej til markedet .

  Læs mere

 • Skuespil om prostatakræft

  Skuespil om prostatakræft

  TEATER: Kan der være sjov og spas i emnet prostatakræft? Man skule tro, at det kunne være svært at finde lyspunkter i et alvorligt sygdomsforløb, men det alligevel lykkedes Teater Svalegangen i Aarhus.

  Læs mere

 • Ny slankebog tæller kalorier som i gamle dage

  Ny slankebog tæller kalorier som i gamle dage

  BØGER: Slankeekspert lover vægttab uden de store livsstilsændringer. Alt sammen pakket ind i kalorieberegninger, udokumenterede løfter om konkrete store årlige vægttab og lækre illustrationer.

  Læs mere

 • Hjerne-podcast spiller bold med lytteren

  Hjerne-podcast spiller bold med lytteren

  PODCAST: Videnskab.dk har søsat endnu en podcast – denne gang med hjernen som omdrejningspunkt. Assisteret af førende hjerneforskere går værterne på opdagelse i hjernen for at finde svar på livets store spørgsmål og dagligdagens mysterier.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk