Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene


Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

I forestillingen møder man Sofie, der er plejer på et plejehjem. Sofies søster Katrine rammes pludseligt af demens, og mens dagene går, forsvinder hun langsomt længere og længere væk fra det menneske, som hun plejede at være. Forestillingen skal med sin fortælling være med til at sætte fokus på, hvordan man kan finde lys og håb midt i en situation, hvor krisen kradser, fordi en elsket langsomt siver væk som sandkorn mellem spredte fingre.

Netop håbet – og den lærdom, der kan komme ud af at gå igennem en den slags krise, man som pårørende til en demensramt bliver konfronteret med, er med til at slå tonen an i stykket, som ikke bare handler om sorg og smerte, fortæller skuespiller Sara Klein, som spiller hovedrollen som Sofie, men derudover også har været med til at skrive stykket.

"Vi ville lave en forestilling, hvor man følger de pårørende til folk med demenssygdomme. Ofte ser man, at der er vinklet på den syge i forestillinger, men vi synes, at det var super vigtigt, at lave en forestilling, som kan være med til at åbne op for samtaler og give de pårørende til demensramte en følelse af, at de ikke er alene," siger Sara Klein.

I forbindelse med, at skuespillerne Louise Kilhof og Sara Klein skulle skabe teaterstykket, var de ude og samle empiri omkring, hvordan det egentlig er at være pårørende til en demensramt. Blandt andet hjalp Alzheimerforeningen de to skuespillere i kontakt med fem pårørende, som havde lyst til at fortælle deres historie fra start til slut. Derudover afholdte Sara og Louise en workshop for mennesker, der på den ene eller på den anden måde er i berøring med demenssygdomme.

Også på workshoppen delte de fremmødte åbenhjertet ud af deres erfaringer med at være pårørende til en demensramt. 

"Jeg husker særligt en mand, hvis kone var død med demens. På trods af, at det udefra kunne se helt vildt hårdt ud, så havde han lært sig selv at se alt det smukke og gode i den hverdag, han nu var en del af. Han lagde mærke til en gammel plejehjemsbeboers smukke, blå øjne, og han havde nået at føle sig nyforelsket i sin kone, før hun gik bort. Hans håb og evne til at se lyset i en rigtig svær situation har været så inspirerende, at det har været med til at slå tonen an for stykket," fortæller Sara Klein.

Tabuer skal nedbrydes

Stykket henvender sig primært til pårørende til mennesker med demenssygdomme, men også til alle andre mennesker, som interesserer sig for at komme igennem en krise og se, hvad der venter på den anden side. Forestillingen sætter fokus på, at man ikke må give op og miste håbet, men derimod skal kæmpe for at prøve at finde mening midt i alt det svære, fortæller Sara Klein.

"Der er alt for mange tabuer omkring, hvad det vil sige at være ramt af en demenssygdom, og jeg synes, at de pårørende for ofte isolerer sig og lukker sig inden i deres egen lille boble, fordi konsekvenserne ved at gå ud i verden kan virke uoverskuelige. Med forestillingen håber vi, at det kan blive legalt for de pårørende at sige, ”ja, min mand tissede også i bukserne nede i Netto,” men så er vi i det mindste to, som begge skal håndtere den slags episoder," fortæller Sara Klein om baggrunden for, hvorfor de har skabt ’Træer Vokser Ind I Himlen’.

Demenssygdom tæt inde på livet

Demenssygdom er ikke et ukendt begreb for Sara Klein, som voksede op med en morfar, der var ramt af demens. På et personligt plan synes hun, at det var utrolig hårdt at se sin mormor, som passede ham, se træt og energiforladt ud, i mens hun alt for ofte stod alt for alene med de problemer, der knytter sig til at være gift med en demensramt.

Netop den erfaring er nu omsat til en stor drivkraft bag Sara Kleins ønske om at skabe en forestilling, som måske kan betyde, at de pårørende lettere kan tale sammen, åbne op og møde hinanden, så ensomhed og tabuer bekæmpes, fortæller hun.

"Vi håber, at publikum vil føle sig i hvert fald momentvis genkendt, når de ser stykket. At de vil tænke ”okay, der er også nogen, der ser mig, og forstår, hvad jeg går igennem,” siger Sara Klein.

Doku-forestillingen, som er skabt af Teater Pondus, behandler også emnet om, hvem man er, hvis man mister sin livsledsager igennem måske 50 år og det identifikationstab, som følger i kølvandet.

Det er Annika Johannesen, som sidder i instruktørstolen og dramatiker Mikkel Trier Rygaard, som har været konsulent på tekstarbejdet, som forestillingen er bygget på.

 

Teater Pondus´ forestilling Træerne Vokser Ind I Himlen har urpremiere den 18. juli 2018 på Sydhavns Teater, Østre Kapel, Vestre Kirkegård, hvor den spiller en uge frem.

Teater Pondus tager derefter på en landsdækkende turné i efteråret 2018 og foråret 2019 

Billetter kan købes på: teaterpondus.billetexpressen.dk

Kulturnyheder

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

 • Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  RADIO: Kun gode talegaver og personlige ressourcer sikrede TV-chef behandling af aggressiv kræft.

  Læs mere

 • Velskrevet bog om kriseramte læger

  BØGER: Alt imens sundhedsvæsnets ledere lægger flere og flere opgaver over på hospitalslægerne, skærer ned og effektiviserer, og der ovenikøbet bliver flere og flere alvorligt syge patienter, hvem passer så egentligt på lægerne? Det er der faktisk ingen, der gør, siger psykolog i ny og meget velskrevet bog.

  Læs mere

 • Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  RADIO: Medicinske Tidsskrifters kulturjournalist Maria Cuculiza anmelder i en række artikler en programserie på P1 med TV-chefen Arne Notkin. I det første program handler det om, hvordan man taler om kræft. For nogle er krigsretorik provokerende, men det hjalp Notkin at "kæmpe mod" sin aggressive kræftsygdom.

  Læs mere

 • Han skrev sig gennem kræften

  Han skrev sig gennem kræften

  3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

  Læs mere

 • Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  PODCAST: Vil man gerne være en god læge for sine patienter, kan det være nyttigt for en stund at smide de naturvidenskabelige medicinske lærebøger til side til fordel for en god roman. 

  Læs mere

 • Podcast til kræftpatienter: Man kan ikke gøre det her alene

  PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

  Læs mere

 • De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

  Læs mere

 • Overfladisk bog om mænds seksualitet

  Overfladisk bog om mænds seksualitet

  BØGER: Bogen Hvad alle bør vide om mænd er en overfladisk tour de force i alle hånde former for trusler mod pik, potens og parforhold, så læseren ikke har mulighed for at blive ret meget klogere på de enkelte problemstillinger.

  Læs mere

 • Rørende bog om en mor, som forsvinder

  Rørende bog om en mor, som forsvinder

  BØGER: Når det fælles sprog, fælles liv og fælles erindringer fortabes på grund af demens, lider de pårørende ofte mindst ligeså meget som den syge. Ny bog forsøger at hjælpe begge parter til fortsat nærhed og fællesskab.

  Læs mere

 • Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  BØGER: Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

  Læs mere

 • Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

  Læs mere

 • Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

  Læs mere

 • Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  BØGER: Efter at have arbejdet seks år i det britiske hospitalsvæsen, NHS, smed lægen, Adam Kay, sine operationshandsker i ringen og blev i stedet kritikkerrost komiker og TV-manuskriptforfatter. Nu har han skrevet prisbelønnet bestseller om yngre lægers arbejdsforhold.

  Læs mere

 • Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  BØGER: Dårlig søvn er en risikofaktor for reservelæger og yngre læger, der som regel er de hospitalslæger, som har de fleste og de længste vagter, siger hjerneforsker, Peter Lund Madsen, i forbindelse med hans nye bog om hjernen og psykiatriske lidelser.

  Læs mere

 • Professor: Patienters brogede erfaringer er en irrelevant støj

  BØGER: Læger lærer at frygte patienters subjektive erfaringer og fortællinger, som der ikke er plads til i det hyperspecialiserede sundhedsvæsen, lyder kritikken fra professor og infektionsmediciner, Morten Sodeman, der har udgivet en elektronisk bog om især patienters, men også lægers sårbarhed i det moderne hospitalsvæsen.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk