Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene


Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

I forestillingen møder man Sofie, der er plejer på et plejehjem. Sofies søster Katrine rammes pludseligt af demens, og mens dagene går, forsvinder hun langsomt længere og længere væk fra det menneske, som hun plejede at være. Forestillingen skal med sin fortælling være med til at sætte fokus på, hvordan man kan finde lys og håb midt i en situation, hvor krisen kradser, fordi en elsket langsomt siver væk som sandkorn mellem spredte fingre.

Netop håbet – og den lærdom, der kan komme ud af at gå igennem en den slags krise, man som pårørende til en demensramt bliver konfronteret med, er med til at slå tonen an i stykket, som ikke bare handler om sorg og smerte, fortæller skuespiller Sara Klein, som spiller hovedrollen som Sofie, men derudover også har været med til at skrive stykket.

"Vi ville lave en forestilling, hvor man følger de pårørende til folk med demenssygdomme. Ofte ser man, at der er vinklet på den syge i forestillinger, men vi synes, at det var super vigtigt, at lave en forestilling, som kan være med til at åbne op for samtaler og give de pårørende til demensramte en følelse af, at de ikke er alene," siger Sara Klein.

I forbindelse med, at skuespillerne Louise Kilhof og Sara Klein skulle skabe teaterstykket, var de ude og samle empiri omkring, hvordan det egentlig er at være pårørende til en demensramt. Blandt andet hjalp Alzheimerforeningen de to skuespillere i kontakt med fem pårørende, som havde lyst til at fortælle deres historie fra start til slut. Derudover afholdte Sara og Louise en workshop for mennesker, der på den ene eller på den anden måde er i berøring med demenssygdomme.

Også på workshoppen delte de fremmødte åbenhjertet ud af deres erfaringer med at være pårørende til en demensramt. 

"Jeg husker særligt en mand, hvis kone var død med demens. På trods af, at det udefra kunne se helt vildt hårdt ud, så havde han lært sig selv at se alt det smukke og gode i den hverdag, han nu var en del af. Han lagde mærke til en gammel plejehjemsbeboers smukke, blå øjne, og han havde nået at føle sig nyforelsket i sin kone, før hun gik bort. Hans håb og evne til at se lyset i en rigtig svær situation har været så inspirerende, at det har været med til at slå tonen an for stykket," fortæller Sara Klein.

Tabuer skal nedbrydes

Stykket henvender sig primært til pårørende til mennesker med demenssygdomme, men også til alle andre mennesker, som interesserer sig for at komme igennem en krise og se, hvad der venter på den anden side. Forestillingen sætter fokus på, at man ikke må give op og miste håbet, men derimod skal kæmpe for at prøve at finde mening midt i alt det svære, fortæller Sara Klein.

"Der er alt for mange tabuer omkring, hvad det vil sige at være ramt af en demenssygdom, og jeg synes, at de pårørende for ofte isolerer sig og lukker sig inden i deres egen lille boble, fordi konsekvenserne ved at gå ud i verden kan virke uoverskuelige. Med forestillingen håber vi, at det kan blive legalt for de pårørende at sige, ”ja, min mand tissede også i bukserne nede i Netto,” men så er vi i det mindste to, som begge skal håndtere den slags episoder," fortæller Sara Klein om baggrunden for, hvorfor de har skabt ’Træer Vokser Ind I Himlen’.

Demenssygdom tæt inde på livet

Demenssygdom er ikke et ukendt begreb for Sara Klein, som voksede op med en morfar, der var ramt af demens. På et personligt plan synes hun, at det var utrolig hårdt at se sin mormor, som passede ham, se træt og energiforladt ud, i mens hun alt for ofte stod alt for alene med de problemer, der knytter sig til at være gift med en demensramt.

Netop den erfaring er nu omsat til en stor drivkraft bag Sara Kleins ønske om at skabe en forestilling, som måske kan betyde, at de pårørende lettere kan tale sammen, åbne op og møde hinanden, så ensomhed og tabuer bekæmpes, fortæller hun.

"Vi håber, at publikum vil føle sig i hvert fald momentvis genkendt, når de ser stykket. At de vil tænke ”okay, der er også nogen, der ser mig, og forstår, hvad jeg går igennem,” siger Sara Klein.

Doku-forestillingen, som er skabt af Teater Pondus, behandler også emnet om, hvem man er, hvis man mister sin livsledsager igennem måske 50 år og det identifikationstab, som følger i kølvandet.

Det er Annika Johannesen, som sidder i instruktørstolen og dramatiker Mikkel Trier Rygaard, som har været konsulent på tekstarbejdet, som forestillingen er bygget på.

 

Teater Pondus´ forestilling Træerne Vokser Ind I Himlen har urpremiere den 18. juli 2018 på Sydhavns Teater, Østre Kapel, Vestre Kirkegård, hvor den spiller en uge frem.

Teater Pondus tager derefter på en landsdækkende turné i efteråret 2018 og foråret 2019 

Billetter kan købes på: teaterpondus.billetexpressen.dk

Kulturnyheder

 • Læger skal kunne fortælle deres patienter, at de er det bedste sted

  PODCAST: Det var en ny model for beregning af kvalitet, som afslørede, at patienter med kræft i bugspytkirtlen får uensartet behandling. Læge og phd-studerende Kasper Wennervaldt fortæller i podcast om baggrunden for at forsøge at måle kvaliteten af de operationer, der bliver lavet rundt i landets fem regioner.

  Læs mere

 • I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  BØGER: Døden er er ikke frygtelig i sig selv og at tale om den er ikke ubærligt trist, for det dyrbare liv værdsættes bedst i bevidstheden om, at vi alle skal gå den i møde, mener speciallæge i palliation gennem 40 år.

  Læs mere

 • Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  BØGER: Selv om diabetes 2 ikke er at spøge med, så er det lige før, at man bliver misundelig, når man læser ny super lækker bog om, hvordan man kan helbrede sig selv ved hjælp af stjernebestøvet michelin-mad.

  Læs mere

 • At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  BØGER: Hun havde fuld gang i lægekarrieren, stort dyrt hus, kærlig ægtemand og fire børn. Alt kørte på skinner, indtil lægearbejdet pludselig føltes som et fængsel. Nu er Sarah Seidelmann healende shaman. Og for et nøgternt vestligt opdraget menneske kan det være en bizar og provokerende oplevelse at læse om.

  Læs mere

 • Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  RADIO: Danskerne vil vide alt om, hvad der gemmer sig i deres gener. Recept på P1 havde inviteret til debat blandt eksperter, som ikke navigerede skråsikkert i de etiske minefelter, og lidt flere holdningsprægede udsagn havde klædt udsendelsen. Men de 60 minutters radiolytning var dog godt givet ud.

  Læs mere

 • Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  BØGER: Drop den hvide og bløde mad og skift den ud med grønne og grove måltider, og der kan vanke et sundt blodtryk forude, skriver to læger i en ny bog med en blodtryksvenlig kur, diæt og madopskrifter.

  Læs mere

 • Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  BØGER: Jeg finder politikernes retorik direkte uansvarlig. Ikke mindst Sundhedsministerens bombastiske udtalelser har sat patienter og læger i en virkelig dårlig situation. Sådan siger forfatter og journalist Maria Cuculiza til den nye bog ’Sandhederne om Medicinsk Cannabis.

  Læs mere

 • Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  BØGER: En rejse til Kina, nogle oliven og en masse videnskabelig research på fødevarer og migrænetriggere blev de ledetråde, der førte til, at journalist Helle Torpegaard nåede frem til at undgå sine daglige voldsomme migræneanfald.

  Læs mere

 • Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Medicinsk-historisk Museum på Næstved Sygehus risikerer lukning, fordi de gamle sygehusbygninger skal sælges.

  Læs mere

 • Forførende svigt af smertepatienter

  Forførende svigt af smertepatienter

  BØGER: Er du stresset, træt eller plaget af smerter, så bevæg dig 10-15 minutter 4 gange om ugen og få nogle nye sunde vaner, og du er god som ny. Nogenlunde sådan lyder løfterne fra personlig træner og Youtube-star Anna Bogdanovas i en ny bog om smerter, stress og træthed, ’Smertefri’.

  Læs mere

 • Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  BØGER: Hvad sker der for alvorligt syge patienter, når moderne medicin og dygtige læger nok redder dem på målstregen, men herefter efterlader dem i et liv, som nogle vil mene er en værre skæbne end den død, som de lige netop undgik? Akutlæge har opsøgt patienterne derhjemme. Det er der kommet en fantastisk bog ud af.

  Læs mere

 • Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  TV: Tv-serien Sygeplejeskolen, der handler om tiden, da en håndfuld danske mænd forsøgsvist fik lov at uddanne sig til sygeplejersker, tager datidens mange forargede modstandere overfor det historiske eksperiment ved vingebenet og smider dem op i luften. Vi bringer en guide til, hvor du kan finde ud af, om du skal se den eller ej.

  Læs mere

 • Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  UDSTILLING: For 100 år siden åbnede den første Sikringsafdeling til de farligste psykisk syge borgere i Danmark. Og for at markere jubilæet er der nu i Slagelse lavet en lille udstilling med billeder og tekster fra de tre Sikringsafdelinger gennem de seneste 100 år.

  Læs mere

 • Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  TV: Da syv unge danske mænd blev udvalgt til uddannelse som sygeplejersker var det et forsøg, som mødte stor modstand. Man mente ikke, at mænd havde tilstrækkelig omsorg for medmennesker.

  Læs mere

 • Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  BØGER: Aldring er en helbredelig sygdom og ikke et nødvendigt biologisk onde, og derfor vil vi snart ved hjælp af moderne teknologi kunne springe alderdommen over og sige: Vi mennesker fødes, og vi dør, når vi er nogle hundrede år gamle.

  Læs mere

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk