Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 


BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

I år er det 100 år siden, at Danmarks mest dødbringende epidemi, influenzaen, den spanske syge, slog tusindvis af danskere ihjel, men dødsfaldene og deres efterfølgende tragedier og sorg blev efterfulgt af national tavshed.

 "Den spanske syge slog flere mennesker ihjel end Første Verdenskrig. På blot et års tid krævede epidemien flere menneskeliv, end aids har gjort på 40 år. Den spanske syge er den mest dødbringende epidemi nogensinde, men den spanske syge er glemt, og ingen taler om den," fastslår journalist og forfatter, Tommy Heisz, som har udgivet mammutværket, ’Den Spanske Syge’.

”Jeg vidste stort set intet om den spanske syge, før jeg for tre-fire år siden begyndte at grave i arkiverne. Da det gik op for mig, hvor stor en katastrofe epidemien var, undrede jeg mig: Hvorfor fylder historien om den spanske syge ikke mere i vores bevidsthed? Hvorfor havde jeg i hele min skoletid stort set ikke hørt et ord om den? Hvor var alle bøgerne og filmene? De fleste danskere kender godt den spanske syge af navn, men det er min erfaring, at kun de færreste kan tidsfæste sygdommen eller har noget begreb om, hvor dødbringende den var. Hvordan kan det være,” at den spanske syge har været så glemt," spørger Tommy Heisz sig selv og læserne.

Ifølge bogen Den Spanske Syge døde flere end 50 millioner mennesker på globalt plan af sygdommen, som også slog omkring 15.000 danskere ihjel ud af de dengang cirka tre millioner danskere i alt. De fleste var børn og yngre mennesker mellem 20 og 40 år, og det var især dem, der lå i kisterne, som kirkegårdenes gravere landet over måtte stable i kapellerne for at få plads til de mange døde i perioden juli 1918 frem til foråret 2019. Kisterne måtte stå i det fri, begravelserne måtte foregå udenfor kirkerummet, og man frarådede folk at gå til dem. Læger, sygeplejersker og præster var så bebyrdede med arbejde, at de var tætte på at bryde sammen.

Selv er Tommy Heisz, efter at have gennemtrawlet danske og internationale kilder, nået frem til, at den spanske syge blev glemt, fordi ingen af de, som i datidens samfund sad på magten over historiefortællingen, ønskede at huske influenzaen, da den uden deres hjælp var drevet over af sig selv:

”I 1918 var politikere, læger og forskere blandt samfundets mest markante stemmer. Det havde været deres ansvar at løse den slags udfordringer, men ingen af dem havde vist sig i stand til det. Politikerne tog i første omgang ikke rigtig epidemien alvorligt, og de lagde konstant ansvaret over på folk selv. I Danmark gav epidemiloven ellers politikerne beføjelse til markante indgreb, men de kom aldrig. Da det endelig gik op for politikerne, at epidemien var alvor, kom der indgreb, men de blev aldrig mere end halvhjertede,” siger han og fortsætter:  

”Ingen af historieskriverne stod tilbage som helte. Og ingen af dem, der rent faktisk var helte – sygeplejersker, frivillige og kærlige naboer – havde en stemme, der var kraftig nok til også at blive hørt hundrede år senere. Derfor var den spanske syge i mange år så godt som glemt, mener Heisz, der også kritiserer journalister for at være for langsomme til at opdage influenzaens alvor til fordel for kritikløse referater af myndighedernes råd om bare at vaske hænder og ikke ånde på hinanden.

Influenzaen, der formentligt ikke kom fra Spanien, men ifølge nyere forskning nok nærmere fra USA eller Østen, udviklede sig så voldsomt og hurtigt for den enkle, at man kunne være rask om morgenen for at være død om aftenen.

Symptomerne på sygdommen var ekstraordinært voldsomme, kraftig diarré, blødninger fra lungerne og kvælning som følge af væske i lungerne. Der var ingen antibiotika og ingen behandling, at få mod de cytokinin storme, som senere forskning har vist var en udbredt dødsårsag hos mange. Det var således i høj grad ofrenes eget immunsystem, der slog dem ihjel i et forsøg på at bekæmpe influenzavirusen. Og derfor var det influenza-ofrene med de stærkeste immunsystemer, de unge og raske, der døde. Det eneste man kunne gøre var at pleje og i et vist omfang lindre de syge. 

’Den Spanske Syge’ handler dog ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Beretninger som kommer tæt på mange af de tragiske dødsfald og hårdt ramte familier, men også tæt på de modige sygeplejersker, læger og frivillige hjælpere, der kom patienter til undsætning.

Ikke mindst den udførlige beretning om den 47- årige læge Ove Bruun-Pedersen fra Haslev er gribende og tankevækkende, for hvordan reagerer man som læge under en dødelig epidemi? Ove Bruun- Pedersen gjorde det ved at spænde hestene for vognen og utrætteligt tage på sygebesøg rundt omkring i hjemmene i byen og i oplandet. Men han tog sygdommen med hjem til familien, og det kostede ham hans otte år yngre hustru Johanne og alle deres tre børn livet.

Selv om influenzaen smittede og dræbte både høj og lav i det danske samfund, var det alligevel hos landets mange fattige, sammenklemte familier i dårligt opvarmede, fugtige boliger, at smitten og sygdommen ramte hårdest. Men af hjælp fra staten var der ikke meget at hente, og i stedet blev det kirken, læger, sygeplejersker og særligt barmhjertige civile, der trådte til og organiserede brændselshjælp, mad, lindrende pleje til de døende og ikke mindst varetagelsen af de mange småbørn, hvis begge forældre var bukket under for sygdommen.

Forskerne ved endnu ikke præcist, hvordan den spanske syge opstod, men det er i dag en udbredt teori, at den skiftede fra fugle til mennesker, muligvis med svin som mellemstation. Først for nylig fik man rekonstrueret det virus, H1N1der var årsag til epidemien, og den spanske syge er derfor ifølge bogen med til at gøre forskerne klogere på, hvad verdenssamfundet skal stille op, når den næste store epidemi rammer.

Og udover at gyse over de jammerligt fattige og tragiske forhold i 1918, kan man som læser da heller ikke undlade at fundere over, hvad der vil ske, hvis en ny pandemi af samme voldsomhed rammer igen. WHO og Sundhedsstyrelsen erklærede influenzapandemi i 2009, men den daværende H1N1 viste sig at være mildere end frygtet og mildere end i 1918. De fleste infektionsmedicinere forventer, at en mere alvorlig udgave vil kunne ske når som helst, og WHO’s overvågningssystem holder dagligt øje med nye typer af influenza verden over i bevidstheden om, at hvis en ny influenzavirus opstår, vil den formentlig, i betragtning af de globale rejsemønstre, spredes endnu hurtigere end i 1918, inden en mulig vaccine vil kunne produceres.

Men hvorvidt vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv influenzapandemi, og hvorvidt vi har effektive nødplaner, tilstrækkelige muligheder for at isolere smittede og noget, der blot minder om tilgængelige ressourcer til at tage os af syge og efterladte, det giver Tommy Heisz desværre ingen bud på i den næsten 400 sider lange bog. Men det ville have været interessant og relevant med tråde fra 1918 til i dag. Ikke mindst i lyset af den hårde kritik, som Heisz rejser af datidens eksperter og myndigheders mangelfulde håndtering – både på det medicinske, politiske, sociale og økonomiske plan.

 • Den spanske syge 
 • Tommy Heisz
 • Poltikens Forlag
 • Pris: 300 kroner

Kulturnyheder

 • Eminent beretning om forskers kamp for sin mands liv

  Eminent beretning om forskers kamp for sin mands liv

  BØGER: Den hårrejsende og sandfærdige beretning om en forskers kapløb med døden for at redde sin mand fra en multiresistent bakterie bør  blive sommerferiens største læseoplevelse -  uanset om man er til thrillers, tragedier, kærlighedsromaner, gysere eller medicinske fagbøger.

  Læs mere

 • Ny bog om hjertet er unødvendig fjollet

  Ny bog om hjertet er unødvendig fjollet

  BØGER: Hvis man ser bort fra unødvendige fjollerier, uforløste jokes og ligegyldige personlige småanekdoter, så kan bogen "Hjertebank" være en udmærket indføring både i hjertets mekanik, og i hvordan man omgås sit hjerte bedst muligt, hvis man gerne vil have det til at slå længst muligt.

  Læs mere

 • Læge: Pseudodiagnoser er ikke sygdomme, men naturlige forekomster

  Læge: Pseudodiagnoser er ikke sygdomme, men naturlige forekomster

  BØGER: Naturlig behandling betyder ikke at det er ufarligt, men den nuværende lovgivning betyder, at brugerne står alene tilbage, når noget går galt, advarer læge, som har skrevet en ny bog om sundhedsindustriens måder at tjene penge på vores helbredsbekymringer.

  Læs mere

 • Ny slankebog går planken ud

  Ny slankebog går planken ud

  BØGER: Sæsonen for slankebøger er skudt i gang, så vi kan blive bikinifitte. Og slankedronningen Michelle Kristensen har også i år fundet vej til boghandlernes hylder med endnu en slankebog: Ny krop på 4 uger.

  Læs mere

 • Læge anklager sundhedsindustrien i ny bog

  Læge anklager sundhedsindustrien i ny bog

  BØGER: Læge Ida Donkin hudfletter i ny bog hele sundhedsindustriens kommunikation omkring sygdom og sundhed, som hun mener undergraver samfundets institutioner, videnskaben, de faglige eksperter og i sidste ende hele fundamentet for vores samfund.

  Læs mere

 • Modig bog om depressioner fra Peter Øvig

  Modig bog om depressioner fra Peter Øvig

  BØGER: En ny bog af forfatter Peter Øvig Knudsen om sin mors og egne depressioner giver et hjerteskærende indblik i depressioners brutale væsen.

  Læs mere

 • Børnebørn rammes også af demens

  Børnebørn rammes også af demens

  BØGER: 400.000 pårørende i Danmark lever med et dement familiemedlem. Et ukendt antal er børnebørn, der pludselig skal finde ud af at være sammen med deres demente bedstemor eller bedstefar.

  Læs mere

 • Ny bog guider til senfølger fra hjernerystelse

  Ny bog guider til senfølger fra hjernerystelse

  BØGER: Det kan være vanskeligt at behandle mere langvarige senfølger fra hjernerystelse, men en ny bog forsøger at hjælpe patienter til selv at tage styringen over egne helbredelsesprocesser.

  Læs mere

 • En saglig, faglig bog om kræft - og en hyldest til videnskaben og patienterne

  BØGER: Professor Michael Rørth har i samarbejde med journalist Anne Mette Steen-Andersen udgivet en velskrevet bog til patienter og pårørende om kræftbehandlingens udvikling gennem de seneste 40 år.

  Læs mere

 • Forfatterdebut kom efter en indlæggelse på psykiatrisk

  Forfatterdebut kom efter en indlæggelse på psykiatrisk

  BØGER: Anna Juul, som skriver under pseudonymet Veronika Katinka Martzen, fik sin forfatterdebut umiddelbart efter en indlæggelse på lukket psykiatrisk afdeling.

  Læs mere

 • Ny bog tager kæmpe opgør med angstbehandling

  Ny bog tager kæmpe opgør med angstbehandling

  BØGER: Vores sind bliver overophedet, hvis vi insisterer på at bearbejde og håndtere hver eneste ubehagelige følelse og tanke, som vi får, fremfor at lade psyken ordne og hele sig selv, erklærer psykolog Pia Callesen i ny bog.

  Læs mere

 • Rigshospitalet indvier kunst til kræftpatienter

  Rigshospitalet indvier kunst til kræftpatienter

  Forårets farver i grøn, gul og blå er sprunget ud i trappeopgangen, der fører ned til Afsnit for Stråleterapi på Rigshospitalet på Blegdamsvej.

  Læs mere

 • Ny bog om sygeplejersken fra Nykøbing giver overblik

  Ny bog om sygeplejersken fra Nykøbing giver overblik

  BØGER: Hvorfor kan vi ikke få at vide, hvor mange af den dømte sygeplejerske Christina Aistrup Hansens patienter, som er døde under mistænkelige omstændigheder? Det er et af de spørgsmål, som presser sig på, men som forbliver ubesvaret i ny bog om sygeplejersken, der måske er på fri fod om fire år. 

  Læs mere

 • Nødvendig og nytænkende bog om sorg

  Nødvendig og nytænkende bog om sorg

  BØGER: Ny bog vender op og ned på vores opfattelser af død og sorg. Stor antologi om sorg i forbindelse med sygdom og død giver ikke kun et fremragende indblik i de seneste års sorgforskning, men også masser af muligheder for egen indsigt i rollerne som sørgende eller pårørende til sørgende.

  Læs mere

 • Dokumentar om stress på danske hospitaler er realistisk og derfor skrækindjagende

  Dokumentar om stress på danske hospitaler er realistisk og derfor skrækindjagende

  TV: Alle, der endnu ikke har set TV-dokumentaren "Jeg svigter mine patienter" om det økonomisk pressede og det derfor dræbende fortravlede hospitalsvæsen, bør give sig selv chancen for at se programmet, inden det igen forsvinder fra DR’s hjemmeside.

  Læs mere

 • Skyggesiden af medicinalindustrien er medrivende underholdning

  Skyggesiden af medicinalindustrien er medrivende underholdning

  BØGER: Spændingsromanen ”Søster min” er er god gammeldags pageturner, som det er noget nær umuligt at lægge fra sig. I bogen mødes den konfliktfyldte side af forsknings- og godkendelsesprocedurer forbundet med nye medicinske behandlingers vej til markedet .

  Læs mere

 • Skuespil om prostatakræft

  Skuespil om prostatakræft

  TEATER: Kan der være sjov og spas i emnet prostatakræft? Man skule tro, at det kunne være svært at finde lyspunkter i et alvorligt sygdomsforløb, men det alligevel lykkedes Teater Svalegangen i Aarhus.

  Læs mere

 • Ny slankebog tæller kalorier som i gamle dage

  Ny slankebog tæller kalorier som i gamle dage

  BØGER: Slankeekspert lover vægttab uden de store livsstilsændringer. Alt sammen pakket ind i kalorieberegninger, udokumenterede løfter om konkrete store årlige vægttab og lækre illustrationer.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk