Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene


BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

I år er det 100 år siden, at Danmarks mest dødbringende epidemi, influenzaen, den spanske syge, slog tusindvis af danskere ihjel, men dødsfaldene og deres efterfølgende tragedier og sorg blev efterfulgt af national tavshed.

 "Den spanske syge slog flere mennesker ihjel end Første Verdenskrig. På blot et års tid krævede epidemien flere menneskeliv, end aids har gjort på 40 år. Den spanske syge er den mest dødbringende epidemi nogensinde, men den spanske syge er glemt, og ingen taler om den," fastslår journalist og forfatter, Tommy Heisz, som har udgivet mammutværket, ’Den Spanske Syge’.

”Jeg vidste stort set intet om den spanske syge, før jeg for tre-fire år siden begyndte at grave i arkiverne. Da det gik op for mig, hvor stor en katastrofe epidemien var, undrede jeg mig: Hvorfor fylder historien om den spanske syge ikke mere i vores bevidsthed? Hvorfor havde jeg i hele min skoletid stort set ikke hørt et ord om den? Hvor var alle bøgerne og filmene? De fleste danskere kender godt den spanske syge af navn, men det er min erfaring, at kun de færreste kan tidsfæste sygdommen eller har noget begreb om, hvor dødbringende den var. Hvordan kan det være,” at den spanske syge har været så glemt," spørger Tommy Heisz sig selv og læserne.

Ifølge bogen Den Spanske Syge døde flere end 50 millioner mennesker på globalt plan af sygdommen, som også slog omkring 15.000 danskere ihjel ud af de dengang cirka tre millioner danskere i alt. De fleste var børn og yngre mennesker mellem 20 og 40 år, og det var især dem, der lå i kisterne, som kirkegårdenes gravere landet over måtte stable i kapellerne for at få plads til de mange døde i perioden juli 1918 frem til foråret 2019. Kisterne måtte stå i det fri, begravelserne måtte foregå udenfor kirkerummet, og man frarådede folk at gå til dem. Læger, sygeplejersker og præster var så bebyrdede med arbejde, at de var tætte på at bryde sammen.

Selv er Tommy Heisz, efter at have gennemtrawlet danske og internationale kilder, nået frem til, at den spanske syge blev glemt, fordi ingen af de, som i datidens samfund sad på magten over historiefortællingen, ønskede at huske influenzaen, da den uden deres hjælp var drevet over af sig selv:

”I 1918 var politikere, læger og forskere blandt samfundets mest markante stemmer. Det havde været deres ansvar at løse den slags udfordringer, men ingen af dem havde vist sig i stand til det. Politikerne tog i første omgang ikke rigtig epidemien alvorligt, og de lagde konstant ansvaret over på folk selv. I Danmark gav epidemiloven ellers politikerne beføjelse til markante indgreb, men de kom aldrig. Da det endelig gik op for politikerne, at epidemien var alvor, kom der indgreb, men de blev aldrig mere end halvhjertede,” siger han og fortsætter:  

”Ingen af historieskriverne stod tilbage som helte. Og ingen af dem, der rent faktisk var helte – sygeplejersker, frivillige og kærlige naboer – havde en stemme, der var kraftig nok til også at blive hørt hundrede år senere. Derfor var den spanske syge i mange år så godt som glemt, mener Heisz, der også kritiserer journalister for at være for langsomme til at opdage influenzaens alvor til fordel for kritikløse referater af myndighedernes råd om bare at vaske hænder og ikke ånde på hinanden.

Influenzaen, der formentligt ikke kom fra Spanien, men ifølge nyere forskning nok nærmere fra USA eller Østen, udviklede sig så voldsomt og hurtigt for den enkle, at man kunne være rask om morgenen for at være død om aftenen.

Symptomerne på sygdommen var ekstraordinært voldsomme, kraftig diarré, blødninger fra lungerne og kvælning som følge af væske i lungerne. Der var ingen antibiotika og ingen behandling, at få mod de cytokinin storme, som senere forskning har vist var en udbredt dødsårsag hos mange. Det var således i høj grad ofrenes eget immunsystem, der slog dem ihjel i et forsøg på at bekæmpe influenzavirusen. Og derfor var det influenza-ofrene med de stærkeste immunsystemer, de unge og raske, der døde. Det eneste man kunne gøre var at pleje og i et vist omfang lindre de syge. 

’Den Spanske Syge’ handler dog ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Beretninger som kommer tæt på mange af de tragiske dødsfald og hårdt ramte familier, men også tæt på de modige sygeplejersker, læger og frivillige hjælpere, der kom patienter til undsætning.

Ikke mindst den udførlige beretning om den 47- årige læge Ove Bruun-Pedersen fra Haslev er gribende og tankevækkende, for hvordan reagerer man som læge under en dødelig epidemi? Ove Bruun- Pedersen gjorde det ved at spænde hestene for vognen og utrætteligt tage på sygebesøg rundt omkring i hjemmene i byen og i oplandet. Men han tog sygdommen med hjem til familien, og det kostede ham hans otte år yngre hustru Johanne og alle deres tre børn livet.

Selv om influenzaen smittede og dræbte både høj og lav i det danske samfund, var det alligevel hos landets mange fattige, sammenklemte familier i dårligt opvarmede, fugtige boliger, at smitten og sygdommen ramte hårdest. Men af hjælp fra staten var der ikke meget at hente, og i stedet blev det kirken, læger, sygeplejersker og særligt barmhjertige civile, der trådte til og organiserede brændselshjælp, mad, lindrende pleje til de døende og ikke mindst varetagelsen af de mange småbørn, hvis begge forældre var bukket under for sygdommen.

Forskerne ved endnu ikke præcist, hvordan den spanske syge opstod, men det er i dag en udbredt teori, at den skiftede fra fugle til mennesker, muligvis med svin som mellemstation. Først for nylig fik man rekonstrueret det virus, H1N1der var årsag til epidemien, og den spanske syge er derfor ifølge bogen med til at gøre forskerne klogere på, hvad verdenssamfundet skal stille op, når den næste store epidemi rammer.

Og udover at gyse over de jammerligt fattige og tragiske forhold i 1918, kan man som læser da heller ikke undlade at fundere over, hvad der vil ske, hvis en ny pandemi af samme voldsomhed rammer igen. WHO og Sundhedsstyrelsen erklærede influenzapandemi i 2009, men den daværende H1N1 viste sig at være mildere end frygtet og mildere end i 1918. De fleste infektionsmedicinere forventer, at en mere alvorlig udgave vil kunne ske når som helst, og WHO’s overvågningssystem holder dagligt øje med nye typer af influenza verden over i bevidstheden om, at hvis en ny influenzavirus opstår, vil den formentlig, i betragtning af de globale rejsemønstre, spredes endnu hurtigere end i 1918, inden en mulig vaccine vil kunne produceres.

Men hvorvidt vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv influenzapandemi, og hvorvidt vi har effektive nødplaner, tilstrækkelige muligheder for at isolere smittede og noget, der blot minder om tilgængelige ressourcer til at tage os af syge og efterladte, det giver Tommy Heisz desværre ingen bud på i den næsten 400 sider lange bog. Men det ville have været interessant og relevant med tråde fra 1918 til i dag. Ikke mindst i lyset af den hårde kritik, som Heisz rejser af datidens eksperter og myndigheders mangelfulde håndtering – både på det medicinske, politiske, sociale og økonomiske plan.

 • Den spanske syge 
 • Tommy Heisz
 • Poltikens Forlag
 • Pris: 300 kroner

Kulturnyheder

 • Læger skal kunne fortælle deres patienter, at de er det bedste sted

  PODCAST: Det var en ny model for beregning af kvalitet, som afslørede, at patienter med kræft i bugspytkirtlen får uensartet behandling. Læge og phd-studerende Kasper Wennervaldt fortæller i podcast om baggrunden for at forsøge at måle kvaliteten af de operationer, der bliver lavet rundt i landets fem regioner.

  Læs mere

 • I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  I ethvert liv er der kun to dage med færre end 24 timer

  BØGER: Døden er er ikke frygtelig i sig selv og at tale om den er ikke ubærligt trist, for det dyrbare liv værdsættes bedst i bevidstheden om, at vi alle skal gå den i møde, mener speciallæge i palliation gennem 40 år.

  Læs mere

 • Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  Fremragende bog til alle med type 2 diabetes

  BØGER: Selv om diabetes 2 ikke er at spøge med, så er det lige før, at man bliver misundelig, når man læser ny super lækker bog om, hvordan man kan helbrede sig selv ved hjælp af stjernebestøvet michelin-mad.

  Læs mere

 • At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  At svømme med elefanter er en provokerende bog for rationelle læsere

  BØGER: Hun havde fuld gang i lægekarrieren, stort dyrt hus, kærlig ægtemand og fire børn. Alt kørte på skinner, indtil lægearbejdet pludselig føltes som et fængsel. Nu er Sarah Seidelmann healende shaman. Og for et nøgternt vestligt opdraget menneske kan det være en bizar og provokerende oplevelse at læse om.

  Læs mere

 • Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  Udsendelse om etisk minefelt kradser i overfladen

  RADIO: Danskerne vil vide alt om, hvad der gemmer sig i deres gener. Recept på P1 havde inviteret til debat blandt eksperter, som ikke navigerede skråsikkert i de etiske minefelter, og lidt flere holdningsprægede udsagn havde klædt udsendelsen. Men de 60 minutters radiolytning var dog godt givet ud.

  Læs mere

 • Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  Læger fascinerede over madens betydning for vores sundhed

  BØGER: Drop den hvide og bløde mad og skift den ud med grønne og grove måltider, og der kan vanke et sundt blodtryk forude, skriver to læger i en ny bog med en blodtryksvenlig kur, diæt og madopskrifter.

  Læs mere

 • Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  Cannabis-forfatter i opsang til politikerne: I har svigtet patienter og læger

  BØGER: Jeg finder politikernes retorik direkte uansvarlig. Ikke mindst Sundhedsministerens bombastiske udtalelser har sat patienter og læger i en virkelig dårlig situation. Sådan siger forfatter og journalist Maria Cuculiza til den nye bog ’Sandhederne om Medicinsk Cannabis.

  Læs mere

 • Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  Spis anderledes og knæk koden for migrænen

  BØGER: En rejse til Kina, nogle oliven og en masse videnskabelig research på fødevarer og migrænetriggere blev de ledetråde, der førte til, at journalist Helle Torpegaard nåede frem til at undgå sine daglige voldsomme migræneanfald.

  Læs mere

 • Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Unikt medicinsk-historisk museum risikerer lukning

  Medicinsk-historisk Museum på Næstved Sygehus risikerer lukning, fordi de gamle sygehusbygninger skal sælges.

  Læs mere

 • Forførende svigt af smertepatienter

  Forførende svigt af smertepatienter

  BØGER: Er du stresset, træt eller plaget af smerter, så bevæg dig 10-15 minutter 4 gange om ugen og få nogle nye sunde vaner, og du er god som ny. Nogenlunde sådan lyder løfterne fra personlig træner og Youtube-star Anna Bogdanovas i en ny bog om smerter, stress og træthed, ’Smertefri’.

  Læs mere

 • Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  BØGER: Hvad sker der for alvorligt syge patienter, når moderne medicin og dygtige læger nok redder dem på målstregen, men herefter efterlader dem i et liv, som nogle vil mene er en værre skæbne end den død, som de lige netop undgik? Akutlæge har opsøgt patienterne derhjemme. Det er der kommet en fantastisk bog ud af.

  Læs mere

 • Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  TV: Tv-serien Sygeplejeskolen, der handler om tiden, da en håndfuld danske mænd forsøgsvist fik lov at uddanne sig til sygeplejersker, tager datidens mange forargede modstandere overfor det historiske eksperiment ved vingebenet og smider dem op i luften. Vi bringer en guide til, hvor du kan finde ud af, om du skal se den eller ej.

  Læs mere

 • Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  UDSTILLING: For 100 år siden åbnede den første Sikringsafdeling til de farligste psykisk syge borgere i Danmark. Og for at markere jubilæet er der nu i Slagelse lavet en lille udstilling med billeder og tekster fra de tre Sikringsafdelinger gennem de seneste 100 år.

  Læs mere

 • Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  TV: Da syv unge danske mænd blev udvalgt til uddannelse som sygeplejersker var det et forsøg, som mødte stor modstand. Man mente ikke, at mænd havde tilstrækkelig omsorg for medmennesker.

  Læs mere

 • Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  BØGER: Aldring er en helbredelig sygdom og ikke et nødvendigt biologisk onde, og derfor vil vi snart ved hjælp af moderne teknologi kunne springe alderdommen over og sige: Vi mennesker fødes, og vi dør, når vi er nogle hundrede år gamle.

  Læs mere

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk