Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene


BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

I år er det 100 år siden, at Danmarks mest dødbringende epidemi, influenzaen, den spanske syge, slog tusindvis af danskere ihjel, men dødsfaldene og deres efterfølgende tragedier og sorg blev efterfulgt af national tavshed.

 "Den spanske syge slog flere mennesker ihjel end Første Verdenskrig. På blot et års tid krævede epidemien flere menneskeliv, end aids har gjort på 40 år. Den spanske syge er den mest dødbringende epidemi nogensinde, men den spanske syge er glemt, og ingen taler om den," fastslår journalist og forfatter, Tommy Heisz, som har udgivet mammutværket, ’Den Spanske Syge’.

”Jeg vidste stort set intet om den spanske syge, før jeg for tre-fire år siden begyndte at grave i arkiverne. Da det gik op for mig, hvor stor en katastrofe epidemien var, undrede jeg mig: Hvorfor fylder historien om den spanske syge ikke mere i vores bevidsthed? Hvorfor havde jeg i hele min skoletid stort set ikke hørt et ord om den? Hvor var alle bøgerne og filmene? De fleste danskere kender godt den spanske syge af navn, men det er min erfaring, at kun de færreste kan tidsfæste sygdommen eller har noget begreb om, hvor dødbringende den var. Hvordan kan det være,” at den spanske syge har været så glemt," spørger Tommy Heisz sig selv og læserne.

Ifølge bogen Den Spanske Syge døde flere end 50 millioner mennesker på globalt plan af sygdommen, som også slog omkring 15.000 danskere ihjel ud af de dengang cirka tre millioner danskere i alt. De fleste var børn og yngre mennesker mellem 20 og 40 år, og det var især dem, der lå i kisterne, som kirkegårdenes gravere landet over måtte stable i kapellerne for at få plads til de mange døde i perioden juli 1918 frem til foråret 2019. Kisterne måtte stå i det fri, begravelserne måtte foregå udenfor kirkerummet, og man frarådede folk at gå til dem. Læger, sygeplejersker og præster var så bebyrdede med arbejde, at de var tætte på at bryde sammen.

Selv er Tommy Heisz, efter at have gennemtrawlet danske og internationale kilder, nået frem til, at den spanske syge blev glemt, fordi ingen af de, som i datidens samfund sad på magten over historiefortællingen, ønskede at huske influenzaen, da den uden deres hjælp var drevet over af sig selv:

”I 1918 var politikere, læger og forskere blandt samfundets mest markante stemmer. Det havde været deres ansvar at løse den slags udfordringer, men ingen af dem havde vist sig i stand til det. Politikerne tog i første omgang ikke rigtig epidemien alvorligt, og de lagde konstant ansvaret over på folk selv. I Danmark gav epidemiloven ellers politikerne beføjelse til markante indgreb, men de kom aldrig. Da det endelig gik op for politikerne, at epidemien var alvor, kom der indgreb, men de blev aldrig mere end halvhjertede,” siger han og fortsætter:  

”Ingen af historieskriverne stod tilbage som helte. Og ingen af dem, der rent faktisk var helte – sygeplejersker, frivillige og kærlige naboer – havde en stemme, der var kraftig nok til også at blive hørt hundrede år senere. Derfor var den spanske syge i mange år så godt som glemt, mener Heisz, der også kritiserer journalister for at være for langsomme til at opdage influenzaens alvor til fordel for kritikløse referater af myndighedernes råd om bare at vaske hænder og ikke ånde på hinanden.

Influenzaen, der formentligt ikke kom fra Spanien, men ifølge nyere forskning nok nærmere fra USA eller Østen, udviklede sig så voldsomt og hurtigt for den enkle, at man kunne være rask om morgenen for at være død om aftenen.

Symptomerne på sygdommen var ekstraordinært voldsomme, kraftig diarré, blødninger fra lungerne og kvælning som følge af væske i lungerne. Der var ingen antibiotika og ingen behandling, at få mod de cytokinin storme, som senere forskning har vist var en udbredt dødsårsag hos mange. Det var således i høj grad ofrenes eget immunsystem, der slog dem ihjel i et forsøg på at bekæmpe influenzavirusen. Og derfor var det influenza-ofrene med de stærkeste immunsystemer, de unge og raske, der døde. Det eneste man kunne gøre var at pleje og i et vist omfang lindre de syge. 

’Den Spanske Syge’ handler dog ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Beretninger som kommer tæt på mange af de tragiske dødsfald og hårdt ramte familier, men også tæt på de modige sygeplejersker, læger og frivillige hjælpere, der kom patienter til undsætning.

Ikke mindst den udførlige beretning om den 47- årige læge Ove Bruun-Pedersen fra Haslev er gribende og tankevækkende, for hvordan reagerer man som læge under en dødelig epidemi? Ove Bruun- Pedersen gjorde det ved at spænde hestene for vognen og utrætteligt tage på sygebesøg rundt omkring i hjemmene i byen og i oplandet. Men han tog sygdommen med hjem til familien, og det kostede ham hans otte år yngre hustru Johanne og alle deres tre børn livet.

Selv om influenzaen smittede og dræbte både høj og lav i det danske samfund, var det alligevel hos landets mange fattige, sammenklemte familier i dårligt opvarmede, fugtige boliger, at smitten og sygdommen ramte hårdest. Men af hjælp fra staten var der ikke meget at hente, og i stedet blev det kirken, læger, sygeplejersker og særligt barmhjertige civile, der trådte til og organiserede brændselshjælp, mad, lindrende pleje til de døende og ikke mindst varetagelsen af de mange småbørn, hvis begge forældre var bukket under for sygdommen.

Forskerne ved endnu ikke præcist, hvordan den spanske syge opstod, men det er i dag en udbredt teori, at den skiftede fra fugle til mennesker, muligvis med svin som mellemstation. Først for nylig fik man rekonstrueret det virus, H1N1der var årsag til epidemien, og den spanske syge er derfor ifølge bogen med til at gøre forskerne klogere på, hvad verdenssamfundet skal stille op, når den næste store epidemi rammer.

Og udover at gyse over de jammerligt fattige og tragiske forhold i 1918, kan man som læser da heller ikke undlade at fundere over, hvad der vil ske, hvis en ny pandemi af samme voldsomhed rammer igen. WHO og Sundhedsstyrelsen erklærede influenzapandemi i 2009, men den daværende H1N1 viste sig at være mildere end frygtet og mildere end i 1918. De fleste infektionsmedicinere forventer, at en mere alvorlig udgave vil kunne ske når som helst, og WHO’s overvågningssystem holder dagligt øje med nye typer af influenza verden over i bevidstheden om, at hvis en ny influenzavirus opstår, vil den formentlig, i betragtning af de globale rejsemønstre, spredes endnu hurtigere end i 1918, inden en mulig vaccine vil kunne produceres.

Men hvorvidt vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv influenzapandemi, og hvorvidt vi har effektive nødplaner, tilstrækkelige muligheder for at isolere smittede og noget, der blot minder om tilgængelige ressourcer til at tage os af syge og efterladte, det giver Tommy Heisz desværre ingen bud på i den næsten 400 sider lange bog. Men det ville have været interessant og relevant med tråde fra 1918 til i dag. Ikke mindst i lyset af den hårde kritik, som Heisz rejser af datidens eksperter og myndigheders mangelfulde håndtering – både på det medicinske, politiske, sociale og økonomiske plan.

 • Den spanske syge 
 • Tommy Heisz
 • Poltikens Forlag
 • Pris: 300 kroner

Kulturnyheder

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

 • Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  RADIO: Kun gode talegaver og personlige ressourcer sikrede TV-chef behandling af aggressiv kræft.

  Læs mere

 • Velskrevet bog om kriseramte læger

  BØGER: Alt imens sundhedsvæsnets ledere lægger flere og flere opgaver over på hospitalslægerne, skærer ned og effektiviserer, og der ovenikøbet bliver flere og flere alvorligt syge patienter, hvem passer så egentligt på lægerne? Det er der faktisk ingen, der gør, siger psykolog i ny og meget velskrevet bog.

  Læs mere

 • Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  RADIO: Medicinske Tidsskrifters kulturjournalist Maria Cuculiza anmelder i en række artikler en programserie på P1 med TV-chefen Arne Notkin. I det første program handler det om, hvordan man taler om kræft. For nogle er krigsretorik provokerende, men det hjalp Notkin at "kæmpe mod" sin aggressive kræftsygdom.

  Læs mere

 • Han skrev sig gennem kræften

  Han skrev sig gennem kræften

  3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

  Læs mere

 • Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  PODCAST: Vil man gerne være en god læge for sine patienter, kan det være nyttigt for en stund at smide de naturvidenskabelige medicinske lærebøger til side til fordel for en god roman. 

  Læs mere

 • Podcast til kræftpatienter: Man kan ikke gøre det her alene

  PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

  Læs mere

 • De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

  Læs mere

 • Overfladisk bog om mænds seksualitet

  Overfladisk bog om mænds seksualitet

  BØGER: Bogen Hvad alle bør vide om mænd er en overfladisk tour de force i alle hånde former for trusler mod pik, potens og parforhold, så læseren ikke har mulighed for at blive ret meget klogere på de enkelte problemstillinger.

  Læs mere

 • Rørende bog om en mor, som forsvinder

  Rørende bog om en mor, som forsvinder

  BØGER: Når det fælles sprog, fælles liv og fælles erindringer fortabes på grund af demens, lider de pårørende ofte mindst ligeså meget som den syge. Ny bog forsøger at hjælpe begge parter til fortsat nærhed og fællesskab.

  Læs mere

 • Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  BØGER: Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

  Læs mere

 • Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

  Læs mere

 • Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

  Læs mere

 • Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  BØGER: Efter at have arbejdet seks år i det britiske hospitalsvæsen, NHS, smed lægen, Adam Kay, sine operationshandsker i ringen og blev i stedet kritikkerrost komiker og TV-manuskriptforfatter. Nu har han skrevet prisbelønnet bestseller om yngre lægers arbejdsforhold.

  Læs mere

 • Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  BØGER: Dårlig søvn er en risikofaktor for reservelæger og yngre læger, der som regel er de hospitalslæger, som har de fleste og de længste vagter, siger hjerneforsker, Peter Lund Madsen, i forbindelse med hans nye bog om hjernen og psykiatriske lidelser.

  Læs mere

 • Professor: Patienters brogede erfaringer er en irrelevant støj

  BØGER: Læger lærer at frygte patienters subjektive erfaringer og fortællinger, som der ikke er plads til i det hyperspecialiserede sundhedsvæsen, lyder kritikken fra professor og infektionsmediciner, Morten Sodeman, der har udgivet en elektronisk bog om især patienters, men også lægers sårbarhed i det moderne hospitalsvæsen.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk