Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene

BØGER: Læger lærer at frygte patienters subjektive erfaringer og fortællinger, som der ikke er plads til i det hyperspecialiserede sundhedsvæsen, lyder kritikken fra professor og infektionsmediciner, Morten Sodeman, der har udgivet en elektronisk bog om især patienters, men også lægers sårbarhed i det moderne hospitalsvæsen.

BØGER: Læger lærer at frygte patienters subjektive erfaringer og fortællinger, som der ikke er plads til i det hyperspecialiserede sundhedsvæsen, lyder kritikken fra professor og infektionsmediciner, Morten Sodeman, der har udgivet en elektronisk bog om især patienters, men også lægers sårbarhed i det moderne hospitalsvæsen.

Sundhedsvæsnets organisationsformer skaber social ulighed mellem de patienter, som passer ind i hospitalets skabeloner og retningslinjer, og de patienter, som ikke gør, på grund af blandt andet ringe skoleuddannelse, mange og måske ovenikøbet svært diagnosticerbare symptomer, flere sygdomme på én gang, svage netværk og udfordrende sociale forhold, skriver Morten Sodeman i sin stærkt tankevækkende og reflekterende bog, Sårbar? Det kan du selv være (kan downloades herfra), som sætter et kritisk, men også indfølende spotlight på, hvordan sundhedsvæsnet selv er med til at øge både patienters sårbarhed og den sociale ulighed.

Bogen har en række yderst velvalgte forord af blandt andre psykolog Svend Aage Madsen, politikeren Caroline Maier, patient og journalist Mette Holm og hospitalspræst Christian Butsch, der alle har personlige eller faglige indgange til en række af de mange i hospitalsverden opståede sårbarheder, som Sodeman diagnosticerer  så sjældent analytisk skarpt og veldokumenteret.

Og at noget kan og må gå galt, forstår man, når det går op for én, at nok findes der forskellige 245.000 guidelines i det danske sundhedsvæsen, men ikke en eneste retningslinje for, hvordan læger skal forholde sig overfor de 10 procent af patienterne, som har flere symptomer eller lider af flere sygdomme på en gang. Problemstillinger som ikke kan udredes eller behandles i løbet af 10 minutter i et ambulatorie, hvorfor patienten blot sendes ud af døren.

Ifølge Sodeman lærer de fleste læger nemlig at sende patienter, som ikke passer til rammer og retningslinjer væk og videre til et andet speciale. En praksis, som han mener, at læger i stigende grad bliver bekræftet i er i orden, for forholdene tillader ikke meget andet. Samtidigt med at hyperspecialiseringen gør det nemt at afvise patienters problemer og lidelser, som ikke passer ind i specialiseringens kassesystemer. ’Hverdagens onde etik’ kalder Morten Sodeman lægers valg mellem patienternes behov og de rammer, som læger udstikkes for deres patientarbejde i dag.

Når Morten Sodeman skriver, at ’hverdagens onde etik’ og hospitalernes organisationsformer skaber forkerte, mangelfulde, helt manglende diagnoser og siden utilstrækkelige, uforståelige eller irrelevante behandlinger for en lang række af dagens patienter, som ikke har ressourcerne til at kæmpe for sig selv, så tror man på ham og gyser på vegne af systemets ofre, som både er patienterne og lægerne. Og man giver ham ret i at sundhedsvæsnet må kunne organiseres grundlæggende mere humant og dermed faktisk også mere effektivt og ressourcebesparende i det lange løb.

Som læser af Sårbar? Det kan du selv være og de heri fremlagte miserable forhold for sårbare gengangere i hospitalsgangene og de i virkeligheden alt for ofte slet ikke rigtigt sete og hørte patienter, kan det være nærliggende at få tanken om monstro nogle af landets mange patienter med funktionelle lidelserr måske blot har været uheldige tabere i højspecialiseringens hellige navn? Gang på gang er de blevet henvist fra det ene speciale til det andet, uden at de mange undersøgelser efterfølgende har kunnet resultere i en somatisk diagnose - uanset hvor fysisk elendige, at nogle af disse patienter har følt sig, og uanset hvor mange ressourcer, som der er brugt på at finde en korrekt diagnose.

Men at så mange patienter forvandles til sårbare ofre ved mødet med sundhedsvæsnet ligger i følge Sodeman dybt i kulturen. Læger lærer nemlig ifølge ham hinanden uhensigtsmæssige arbejdsmetoder. For eksempel at opfatte patienters private liv, sociale vilkår og brogede erfaringer som en irrelevant støj, som man ikke har brug for at kende, og som i øvrigt heller ikke bidrager til noget væsentligt i forhold til en diagnose. Opfattelser som Sodeman er hamrende uenig i, men som han forstår kan opleves som en nødvendighed for at kunne leve op til de udstukne rammer. Vilkår som han dog finder unødvendigt sårende og ødelæggende for især patienter, som ikke har gået 10 år i skole, som ikke forstår det meste i forvejen, eller som ikke har venner, der kan hjælpe dem igennem strabadser affødt af hospitalernes måder at organisere sig på.

Sårbar? – Det kan du selv være er tydeligvist især skrevet til læger, som Sodeman håber blandt andet at kunne hjælpe til en større indsigt i egen rolle i den relationelle sårbarhed, som han mener, at man ellers som læge risikerer ubevidst at kunne påføre patienter, der således nemt risikerer at modtage en væsentligere ringere hjælp end standarderne tilsiger, at de bør have, eftersom samtalernes form og indhold samt de efterfølgende tilbud bare ikke passer til dem.

Men også patienter vil kunne have stort udbytte af bogen. Den afdækker på fremragende vis brede forhold omkring lægers arbejdsforhold, rammer og kulturer på en måde, der givetvis vil kunne skabe en større forståelse blandt patienter for deres lægers tankemåder og reaktioner. Samt ikke mindst for den ifølge Sodeman indlærte tonedøvhed og manglende empati, som læger i nogle tilfælde kan udvise overfor deres patienters lidelser og subjektive erfaringer, men som ofte i bund og grund handler nok så meget om lægelig afmægtighed.

Kulturnyheder

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

 • Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  RADIO: Kun gode talegaver og personlige ressourcer sikrede TV-chef behandling af aggressiv kræft.

  Læs mere

 • Velskrevet bog om kriseramte læger

  BØGER: Alt imens sundhedsvæsnets ledere lægger flere og flere opgaver over på hospitalslægerne, skærer ned og effektiviserer, og der ovenikøbet bliver flere og flere alvorligt syge patienter, hvem passer så egentligt på lægerne? Det er der faktisk ingen, der gør, siger psykolog i ny og meget velskrevet bog.

  Læs mere

 • Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  RADIO: Medicinske Tidsskrifters kulturjournalist Maria Cuculiza anmelder i en række artikler en programserie på P1 med TV-chefen Arne Notkin. I det første program handler det om, hvordan man taler om kræft. For nogle er krigsretorik provokerende, men det hjalp Notkin at "kæmpe mod" sin aggressive kræftsygdom.

  Læs mere

 • Han skrev sig gennem kræften

  Han skrev sig gennem kræften

  3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

  Læs mere

 • Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  PODCAST: Vil man gerne være en god læge for sine patienter, kan det være nyttigt for en stund at smide de naturvidenskabelige medicinske lærebøger til side til fordel for en god roman. 

  Læs mere

 • Podcast til kræftpatienter: Man kan ikke gøre det her alene

  PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

  Læs mere

 • De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

  Læs mere

 • Overfladisk bog om mænds seksualitet

  Overfladisk bog om mænds seksualitet

  BØGER: Bogen Hvad alle bør vide om mænd er en overfladisk tour de force i alle hånde former for trusler mod pik, potens og parforhold, så læseren ikke har mulighed for at blive ret meget klogere på de enkelte problemstillinger.

  Læs mere

 • Rørende bog om en mor, som forsvinder

  Rørende bog om en mor, som forsvinder

  BØGER: Når det fælles sprog, fælles liv og fælles erindringer fortabes på grund af demens, lider de pårørende ofte mindst ligeså meget som den syge. Ny bog forsøger at hjælpe begge parter til fortsat nærhed og fællesskab.

  Læs mere

 • Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  Spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden

  BØGER: Sommerens uhyggeligt spændende fakta-thriller fra virkelighedens medico-verden får hårene til at rejse sig, for hvordan kan det lade sig gøre, at en ung pige i 20’erne kan få lov at bedrage den finansielle og medicinske verden for milliarder af dollars i mere end 10 år?

  Læs mere

 • Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Skuespillere til demensramtes pårørende: I er ikke alene!

  Med teaterforestillingen ’Træerne Vokser Ind i Himlen’ ønsker holdet bag, at de kan være med til at rive murene ned mellem demensramtes pårørende, som ofte kan føle sig ensomme og isolerer sig.

  Læs mere

 • Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  Forfatter: Derfor ønsker ingen at huske den spanske syge

  BØGER: ’Den Spanske Syge’ handler ikke kun om ansvar og fortielser. Læseren bliver i kapitel efter kapitel ført gennem en lang række gruopvækkende øjenvidneberetninger til den angst, sorg, lidelse og død, som herskede under epidemien. Desværre giver forfatteren ingen bud på, om vi i dag vil være bedre i stand til at tage kampen op mod en aggressiv epidemi.

  Læs mere

 • Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  Fra læge til komiker efter onde år i hospitalsvæsenet

  BØGER: Efter at have arbejdet seks år i det britiske hospitalsvæsen, NHS, smed lægen, Adam Kay, sine operationshandsker i ringen og blev i stedet kritikkerrost komiker og TV-manuskriptforfatter. Nu har han skrevet prisbelønnet bestseller om yngre lægers arbejdsforhold.

  Læs mere

 • Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  Hjernemadsen: Yngre læger og reservelæger hårdest ramt af søvnproblemer

  BØGER: Dårlig søvn er en risikofaktor for reservelæger og yngre læger, der som regel er de hospitalslæger, som har de fleste og de længste vagter, siger hjerneforsker, Peter Lund Madsen, i forbindelse med hans nye bog om hjernen og psykiatriske lidelser.

  Læs mere

 • Professor: Patienters brogede erfaringer er en irrelevant støj

  BØGER: Læger lærer at frygte patienters subjektive erfaringer og fortællinger, som der ikke er plads til i det hyperspecialiserede sundhedsvæsen, lyder kritikken fra professor og infektionsmediciner, Morten Sodeman, der har udgivet en elektronisk bog om især patienters, men også lægers sårbarhed i det moderne hospitalsvæsen.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk