Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene


BØGER: Hvad sker der for alvorligt syge patienter, når moderne medicin og dygtige læger nok redder dem på målstregen, men herefter efterlader dem i et liv, som nogle vil mene er en værre skæbne end den død, som de lige netop undgik? Akutlæge har opsøgt patienterne derhjemme. Det er der kommet en fantastisk bog ud af.

BØGER: Hvad sker der for alvorligt syge patienter, når moderne medicin og dygtige læger nok redder dem på målstregen, men herefter efterlader dem i et liv, som nogle vil mene er en værre skæbne end den død, som de lige netop undgik?

Akutlæge på Brigham & Women’s Hospital and Harvard Medical School, Daniela Lamas, har i sin nye overbevisende og gribende bog ’You can stop humming now’ opsøgt ikke kun egne patienter, men også andre patienter, som nu lider af kroniske, invaliderende sygdomme, efter at de har overlevet intensiv behandling af livstruende sygdomme og ulykker. Hun har besøgt dem hjemme hos dem selv for at finde ud af, hvordan livet egentligt former sig dem, efter at de for længst er blevet udskrevet fra de intensive afdelingers ofte voldsomme behandlinger.

Det er en nærmest journalistisk opgave, som Daniela Lamas har taget på sig, efter at hun blev ramt af tvivl om, hvor vidt hendes mange årige professionelle kamp i døgndrift på ledende amerikanske hospitalers akut- intensivafdelinger for at få sine patienter til at overleve for en nærmest hvilken som helst pris, egentligt altid har været til patienternes bedste. Nogle gange ville en mindre målrettet livreddende indsats måske have været bedre, og måske var hendes succes måske ikke altid patientens, spurgte hun sig selv.

Daniela Lamas’ patienter har typisk overlevet efter at have været igennem akutte livstruende lunge- nyre - og hjerteoperationer. Ofte har de kun undgået døden i kraft af at have være bundet til maskiner i månedsvis, og de fleste har ligget længe på intensive. Mange har fået stærke mediciner med forfærdelige bivirkninger, og nogen har måttet gennem procedurer, som mange ikke overlever. Behandlingsforløb om hvilke det gælder, at det kun er de færreste, som kan vende tilbage til et liv, der ligner det liv, som de havde før de blev syge.

Så efter i en årrække at have reddet liv på intensiv, fik Daniela Lamas i stigende grad blik for, at hendes overlevende, men herefter nu ofte kronisk kritisk syge patienter typisk ikke kan ånde uden respirator, er tilbøjelige til infektion og lider af dysfunktioner, der kan spænde fra agression til koma. Og værre, at disse patienter har dårlige udsigter til at blive bedre, ligesom en del udskrives til institutioner.

 ’You can stop Humming now’ er således ikke en typisk medicinsk memoire, hvor en læge har fokus på sin egen udvikling, men en bog om, hvordan livet former sig på godt og ondt for overleverne, når hightechmediciner og målrettede og nogle gange ligefrem mirakuløse indsatser fra blandt andre læger som Daniela Lama selv, har givet patienter mulighed for at forlænge det liv, som de ellers var så tætte på helt at miste.

Bogen består af ni essays, hvori læseren møder overlevere og indimellem også pårørende, hvis beretninger er fint balancerede mellem Lamas' kliniske viden og iagttagelser og patienter og pårørendes subjektive oplevelser. Vurderinger og nye livsvilkår, som hun får fremragende foldet ud i kraft af hendes egen kolossale nysgerrighed og tilsyneladende dybe menneskelige interesse for overlevernes nye vilkår samt ikke mindst hendes åbenlyse evner som interviewer og samtalepartner. Og hertil kommer, at Lamas er befriende bevidst om, at ligesom læger ofte kan være meget tætte på deres patienter gennem selve behandlingsforløbene, så kan de også samtidigt være helt uden indsigt i patienternes liv udenfor diagnosen og hospitalsmurene.

"For mine kolleger og mig er tiden på hospitalet, når vi behandler og skærer i patienterne (...) generelt, hvad vi kender til deres livsbaner. Måske ser vi dem, hvis de bliver syge nok til at vende tilbage til enheden, og hvis tilbagefaldet falder sammen med vores vagter. Men vi har sjældent mulighed for at følge dem gennem deres ophold på hospitalernes langtidsafdelinger, gennem infektioner, delirium og tilbagefald, og måske, hvis de er heldige, så tilbage til et liv hjemme hos dem, der ligner noget i retning af hvad de forlod, " erkender hun og forklarer videre:.

“Jeg ønskede at vide, om de ville lære at tilpasse sig de nye realiteter, og om de måske ville fortryde deres beslutninger (valget om at modtage de ofte invaliderende behandlinger, red),” skriver Lamas, som konstaterer, at patienterne som oftest har betalt en meget høj pris i form af alvorlige fysiske eller psykiske følgevirkninger for de lægeligt anskuet meget succesfulde behandlinger.

Og de tidligere intensivpatienter er da også ofte fortsat udfordrede og skrøbelige, men sjældent bitre og ulykkelige over deres nye livsvilkår. De fleste værdsætter at være i live og finder nye glæder i tilværelsen indenfor de rammer, som de nu hver især har efter sygdommen, og det samme gør de pårørende trods hverdage fulde af vanskeligheder og handicaps.

Daniela Lamas er en fremragende skribent, og man skal have et hjerte af sten for ikke at blive berørt af både hendes menneskelighed og patienternes beretninger, og hun har med ’You can stop Humming now’ således skrevet sig direkte ind i det fornemme selskab bestående af hendes læge- og forfatterkollegaer, patientsikkerhedsguruen Atul Gawanda, neurologen, afdøde Oliver Sacks og den unge nu også afdøde læge Paul Kalanithi, som kun nåede en bog ’When Breath Becomes Air’.

Daniela Lamas: ’You can stop humming now,’ kan købes på Saxo.dk og koster 245 kroner

Kulturnyheder

 • Forførende svigt af smertepatienter

  Forførende svigt af smertepatienter

  BØGER: Er du stresset, træt eller plaget af smerter, så bevæg dig 10-15 minutter 4 gange om ugen og få nogle nye sunde vaner, og du er god som ny. Nogenlunde sådan lyder løfterne fra personlig træner og Youtube-star Anna Bogdanovas i en ny bog om smerter, stress og træthed, ’Smertefri’.

  Læs mere

 • Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  BØGER: Hvad sker der for alvorligt syge patienter, når moderne medicin og dygtige læger nok redder dem på målstregen, men herefter efterlader dem i et liv, som nogle vil mene er en værre skæbne end den død, som de lige netop undgik? Akutlæge har opsøgt patienterne derhjemme. Det er der kommet en fantastisk bog ud af.

  Læs mere

 • Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  TV: Tv-serien Sygeplejeskolen, der handler om tiden, da en håndfuld danske mænd forsøgsvist fik lov at uddanne sig til sygeplejersker, tager datidens mange forargede modstandere overfor det historiske eksperiment ved vingebenet og smider dem op i luften. Vi bringer en guide til, hvor du kan finde ud af, om du skal se den eller ej.

  Læs mere

 • Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  UDSTILLING: For 100 år siden åbnede den første Sikringsafdeling til de farligste psykisk syge borgere i Danmark. Og for at markere jubilæet er der nu i Slagelse lavet en lille udstilling med billeder og tekster fra de tre Sikringsafdelinger gennem de seneste 100 år.

  Læs mere

 • Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  TV: Da syv unge danske mænd blev udvalgt til uddannelse som sygeplejersker var det et forsøg, som mødte stor modstand. Man mente ikke, at mænd havde tilstrækkelig omsorg for medmennesker.

  Læs mere

 • Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  BØGER: Aldring er en helbredelig sygdom og ikke et nødvendigt biologisk onde, og derfor vil vi snart ved hjælp af moderne teknologi kunne springe alderdommen over og sige: Vi mennesker fødes, og vi dør, når vi er nogle hundrede år gamle.

  Læs mere

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

 • Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  RADIO: Kun gode talegaver og personlige ressourcer sikrede TV-chef behandling af aggressiv kræft.

  Læs mere

 • Velskrevet bog om kriseramte læger

  BØGER: Alt imens sundhedsvæsnets ledere lægger flere og flere opgaver over på hospitalslægerne, skærer ned og effektiviserer, og der ovenikøbet bliver flere og flere alvorligt syge patienter, hvem passer så egentligt på lægerne? Det er der faktisk ingen, der gør, siger psykolog i ny og meget velskrevet bog.

  Læs mere

 • Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  RADIO: Medicinske Tidsskrifters kulturjournalist Maria Cuculiza anmelder i en række artikler en programserie på P1 med TV-chefen Arne Notkin. I det første program handler det om, hvordan man taler om kræft. For nogle er krigsretorik provokerende, men det hjalp Notkin at "kæmpe mod" sin aggressive kræftsygdom.

  Læs mere

 • Han skrev sig gennem kræften

  Han skrev sig gennem kræften

  3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

  Læs mere

 • Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  PODCAST: Vil man gerne være en god læge for sine patienter, kan det være nyttigt for en stund at smide de naturvidenskabelige medicinske lærebøger til side til fordel for en god roman. 

  Læs mere

 • Podcast til kræftpatienter: Man kan ikke gøre det her alene

  PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

  Læs mere

 • De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

  Læs mere

 • Overfladisk bog om mænds seksualitet

  Overfladisk bog om mænds seksualitet

  BØGER: Bogen Hvad alle bør vide om mænd er en overfladisk tour de force i alle hånde former for trusler mod pik, potens og parforhold, så læseren ikke har mulighed for at blive ret meget klogere på de enkelte problemstillinger.

  Læs mere

 • Rørende bog om en mor, som forsvinder

  Rørende bog om en mor, som forsvinder

  BØGER: Når det fælles sprog, fælles liv og fælles erindringer fortabes på grund af demens, lider de pårørende ofte mindst ligeså meget som den syge. Ny bog forsøger at hjælpe begge parter til fortsat nærhed og fællesskab.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk