Kristian Lunds blog
VORE MEDIER: Medicinsk Tidsskrift | Onkologisk Tidsskrift | Hæmatologisk Tidsskrift | Sundhedspolitisk Tidsskrift | MS Tidsskrift | Propatienter
| | | | |
 
Branding Celgene


BØGER: Dårlig søvn er en risikofaktor for reservelæger og yngre læger, der som regel er de hospitalslæger, som har de fleste og de længste vagter, siger hjerneforsker, Peter Lund Madsen, i forbindelse med hans nye bog om hjernen og psykiatriske lidelser.

BØGER: Dårlig søvn er en risikofaktor for reservelæger og yngre læger, der som regel er de hospitalslæger, som har de fleste og de længste vagter, siger hjerneforsker, Peter Lund Madsen, i forbindelse med hans nye bog om hjernen og psykiatriske lidelser.

Udenlandske undersøgelser har de seneste år peget på en markant risiko for stress, udbrændthed, depression og selvmord blandt læger. Og ifølge Rigshospitalets riskmanager, Mark Krasnik er der mange indicer på, at mental udbrændthed også er et problem i Danmark, hvorfor Krasnik  nu kræver, at forholdene for læger bliver undersøgt.

Ifølge Peter Lund Madsen er der givetvis flere grunde til en mulig ophobning af mentale problemer for læger.

Men han ser klart manglende og forstyrret søvn som en vigtig risikofaktor – ikke mindst for reservelæger og yngre læger, der som regel er de hospitalslæger, som har de fleste og de længste vagter: Den uforstyrrede nattesøvn består af nemlig af et relativt fastlagt forløb af veldefinerede søvnstadier, som tjener helt specifikke formål for hjernen.

”Hvis man måler tre ting: De elektriske hjernebølger, øjnenes bevægelser og spændingen i muskulaturen under søvn, er det meget nemt at forvisse sig om, at den uforstyrrede nattesøvn ikke bare er seks-otte timers tab af bevidsthed, forklarer Peter Lund Madsen og fortsætter:

"Det dårlige er, at man skal have uforstyrret søvn. Den første periode med dyb søvn varer ca. 20 minutter. Vækkes man midt i en søvncyklus, måske 27 minutter efter, at man er faldet i søvn, så går hjernen tilbage og begynder forfra på en søvncyklus, og søvnen er blevet fundamentalt forstyrret. Så kan man vågne efter ni timers søvn og stadig føle sig træt og udmattet. Men hvis man har en forstyrret søvn, hvor ens søvncyklus ustandselig bliver afbrudt for eksempel som natte-eller døgnvagt, så kommer man aldrig for alvor ned i de dybe søvnstadier," uddyber han og fortsætter:

”Når vi forhindres i at få vores søvn, går der ikke lang tid, før der er klare tegn på, at hjernen begynder at fungere dårligt. Søvn er altså vanvittig vigtig for hjernen, for det er ene og alene under søvnen, at hjernen får hvile. Og det er kun under den dybe søvn, at hjernen slapper af ved at nedsætte sin aktivitet til det halve. Det er her, at den opbygger sine brændstofdepoter og udvasker affaldsstoffer. Den manglende eller ufuldstændige søvn, som mange oplever som en daglig eller periodevist forekommende plage, nedsætter livskvaliteten samt hjernens generelle effektivitetsniveau."

I følge Peter Lund Madsen er det ikke mindst de konstant skiftende dag- og nattevagter, som er en særlig belastning for lægers muligheder for sund søvn:

"Når man har haft nattevagter, kender man til at blive vækket fra den dybe søvn. Det er der, hvor man, mens man forsøger at vågne op, tænker: Nej, det her kan jeg altså ikke! Og også næste dag kan man klart mærke, at man er blevet forstyrret i den dybe søvn. Og det bliver ikke bedre af at forsøge at sove, når man kommer hjem efter vagten."

Og Peter Lund Madsens kendskab til manglende søvn er ikke kun teoretisk:

"Jeg kender fra mig selv, hvordan jeg kom hjem fra vagter lidt hypomanisk, gik i seng og vågnede sur, træt, udmattet og meget muggen, fordi jeg havde sovet dårligt på grund af nattevagtens voldsomme forstyrrelser af de søvn- og døgnrytmer, som kun bliver yderliget belastede af de konstante skift mellem dag- og natarbejde. Selvom jeg havde været vågen hele natten, kunne jeg ikke få et naturligt, uforstyrret søvnforløb. Hjernen er skabt til at sove om natten, når det er mørkt. For de fleste af os er natarbejde en hjernebelastning."

Peter Lund Maden har selv på et tidspunkt arbejdet som ivrig søvnforsker, og han fortæller, at der i den videnskabelige litteratur foreligger masser af rapporter om de skadelige effekter, der opstår, når mennesker berøves deres søvn.

”Mangel på søvn og dårlig søvn spiller en helt central rolle for de alvorlige typer af stress. Den dårlige søvn er også en klar trigger for angst, og den vil i mange tilfælde kunne betyde en tendens til, at man bekymrer sig unødigt eller får angst og panikanfald. Når hjernen ikke er tilfreds, laver hjernen meget gerne angst. Selv tror jeg personligt også på, at der en sammenhæng mellem angst og døgnrytmer, men det er ikke rigtigt klarlagt endnu."

Peter Lund Madsen finder i det hele taget en påfaldende stor sammenhæng mellem søvn og forekomsten af en række sygdomme.

”Det gælder ikke mindst de mentale sygdomme. Blandt andet er søvnen også noget af det første, der bliver påvirket under depression og begyndende psykoser. Der er massive ændringer i søvnen op til og under psykotiske episoder hos mennesker med skizofreni. Og der er en enorm sammenhæng mellem søvn og depression. Det er så tæt forbundet."

Ifølge Peter Lund Madsen er søvnen så afgørende for mentale sygdomme, at den dag, hvor vi ved, hvad der sker i den sovende hjerne, så vil vi også vide mere om de fleste alvorlige sindssygdomme. Ikke mindst depression:

"Man sover jo for eksempel meget dårligt, når man har en depression. Ved depression er et af hovedsymptomerne også den udtalte døgnvariation, hvor det typiske mønster er, at man vågner – alt for tidligt – plaget af depressive tanker, som så aftager hen over dagen. Og at man kan fjerne depressive symptomer ved at forhindre søvn, viser, at der er sammenfald mellem de hjernemekanismer, der er i spil, når vi sover, og når vi bliver deprimerede. 

Når læger – bedst undersøgt i England og især i USA – bliver udbrændte, får mentale problemer eller er overrepræsenterede blandt mennesker, som begår selvmord, vurderer Peter Lund Madsen, at det kan være udtryk for en udmattelse, som han også ser brikker til i Danmark, og hvor søvn også spiller en vigtig rolle:

”Når danske læger eventuelt kan være udmattede, så skyldes det også en række andre forhold. For eksempel er hele vagt-cirkuset ikke bare ødelæggende for søvnen og den mentale tilstand. Det er også destabiliserende for familielivet og den grundlæggende stabilitet i livet.", siger Peter Lund Madsen, der også mener, at læger ofte har nogle særlige karakteristika:

"Oveni udmattelsen kommer, at læger er karakteriserede ved at være højt kontrollerede mennesker, at de stiller meget høje krav til sig selv, og at de er trænede i at skubbe følelser fra sig, fordi man jo er vidne til de mest forfærdelige ting i sit arbejde. Hertil kommer en ofte stor ensomhed i jobbet på grund af korttidsansættelser kombineret med at have et stort ansvar, hvor der ikke må fejles både i forhold til patienterne, men også i forhold til at få tingene til at ske på et hospital. Alt sammen faktorer, som kan bidrage til udmattelse, som så kan øges af mangel på søvn og forstyrrede søvn-og døgnrytmer," siger Peter Lund Madsen, der dog advarer imod at gå i panik, hvis man løber ind i en periode med søvnløshed:  

”Man behøver ikke at ligge søvnløs og frygte, at hjernen får varige mén. fordi man ikke lige kan sove. Men hvis perioden med den manglende eller dårlige søvn bliver meget langvarig eller måske et livsvilkår, så stiller tingene sig anderledes,” siger Peter Lund Madsen.

 • Frihedens pris
 • Peter Lund Madsen
 • Udkommer 6. juni 
 • Forlag: Lindhardt og Ringhof,
 • Vejl. pris 299 kr.

Kulturnyheder

 • Forførende svigt af smertepatienter

  Forførende svigt af smertepatienter

  BØGER: Er du stresset, træt eller plaget af smerter, så bevæg dig 10-15 minutter 4 gange om ugen og få nogle nye sunde vaner, og du er god som ny. Nogenlunde sådan lyder løfterne fra personlig træner og Youtube-star Anna Bogdanovas i en ny bog om smerter, stress og træthed, ’Smertefri’.

  Læs mere

 • Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  Sjældent fin bog om tilstande mellem døden og livet

  BØGER: Hvad sker der for alvorligt syge patienter, når moderne medicin og dygtige læger nok redder dem på målstregen, men herefter efterlader dem i et liv, som nogle vil mene er en værre skæbne end den død, som de lige netop undgik? Akutlæge har opsøgt patienterne derhjemme. Det er der kommet en fantastisk bog ud af.

  Læs mere

 • Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  Dansk TV-serie tager kønsroller på hospitaler under kærlig, men stereotyp behandling

  TV: Tv-serien Sygeplejeskolen, der handler om tiden, da en håndfuld danske mænd forsøgsvist fik lov at uddanne sig til sygeplejersker, tager datidens mange forargede modstandere overfor det historiske eksperiment ved vingebenet og smider dem op i luften. Vi bringer en guide til, hvor du kan finde ud af, om du skal se den eller ej.

  Læs mere

 • Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  Her har de farligste syge boet igennem 100 år

  UDSTILLING: For 100 år siden åbnede den første Sikringsafdeling til de farligste psykisk syge borgere i Danmark. Og for at markere jubilæet er der nu i Slagelse lavet en lille udstilling med billeder og tekster fra de tre Sikringsafdelinger gennem de seneste 100 år.

  Læs mere

 • Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  Da mænd blev sygeplejersker, var det et dybt kontroversielt eksperiment

  TV: Da syv unge danske mænd blev udvalgt til uddannelse som sygeplejersker var det et forsøg, som mødte stor modstand. Man mente ikke, at mænd havde tilstrækkelig omsorg for medmennesker.

  Læs mere

 • Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  Tvivlsom præmis i bog om at springe alderdommen over

  BØGER: Aldring er en helbredelig sygdom og ikke et nødvendigt biologisk onde, og derfor vil vi snart ved hjælp af moderne teknologi kunne springe alderdommen over og sige: Vi mennesker fødes, og vi dør, når vi er nogle hundrede år gamle.

  Læs mere

 • Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  Tidligere TV-boss: Sundhedsvæsnet lider af udtalt ulighed

  PODCAST: Hvad skal patienter gøre, som ikke har talegaverne i orden, som ikke har penge, private sundhedsforsikringer, ekstra mentale ressourcer eller en læge som nabo eller en kiropraktor som ven, spørger den kræftramte tidligere chef på DR2 og chefredaktør på B.T., Arne Notkin.

  Læs mere

 • Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  Blændende godt fortalt bog om at give livet fuld skrue

  BØGER: Internationalt berømmet romanforfatter sætter i usædvanlig og blændende god fortalt selvbiografi spotlight på sundhedsvæsnets faglige, men især også kulturelle styrker og svagheder efter at hun selv har haft 17 nærdødsoplevelser, en stribe hospitalsindlæggelser og lige nu har et dramatisk liv med et livstruende sygt barn.

  Læs mere

 • Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  Tankevækkende bog om at kunne huske det, vi glemmer

  BØGER: Bruger du ikke din hjerne, så skrumper den, og hukommelsen fordamper. Men hjernen kan trænes på samme måde, som muskler øges og styrkes ved brug, skriver professor og hjerneforsker i ny bog. 

  Læs mere

 • Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  Det kan kræve ressourcer og frækhed at få en diagnose

  RADIO: Kun gode talegaver og personlige ressourcer sikrede TV-chef behandling af aggressiv kræft.

  Læs mere

 • Velskrevet bog om kriseramte læger

  BØGER: Alt imens sundhedsvæsnets ledere lægger flere og flere opgaver over på hospitalslægerne, skærer ned og effektiviserer, og der ovenikøbet bliver flere og flere alvorligt syge patienter, hvem passer så egentligt på lægerne? Det er der faktisk ingen, der gør, siger psykolog i ny og meget velskrevet bog.

  Læs mere

 • Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  Kræftsyg TV-chef: Giver det mening at bruge ordene at kæmpe mod kræft?

  RADIO: Medicinske Tidsskrifters kulturjournalist Maria Cuculiza anmelder i en række artikler en programserie på P1 med TV-chefen Arne Notkin. I det første program handler det om, hvordan man taler om kræft. For nogle er krigsretorik provokerende, men det hjalp Notkin at "kæmpe mod" sin aggressive kræftsygdom.

  Læs mere

 • Han skrev sig gennem kræften

  Han skrev sig gennem kræften

  3. juledag 2010 fik Per Morsing konstateret knoglemarvskræft (myelomatose). Den dengang 60-årige socialrådgiver endte med at skrive 300 haiku-digte om alle sine tanker og følelser i en svær tid.

  Læs mere

 • Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  Inspirerende podcast om litteratur som supplement til naturvidenskaben

  PODCAST: Vil man gerne være en god læge for sine patienter, kan det være nyttigt for en stund at smide de naturvidenskabelige medicinske lærebøger til side til fordel for en god roman. 

  Læs mere

 • Podcast til kræftpatienter: Man kan ikke gøre det her alene

  PODCAST: To nye podcast, hvor patienter, pårørende og sundhedsprofessionelle fortæller om, hvordan det er at leve med kræft, kontroller, behandlingsvalg, palliation og livskvalitet, bør høres af alle med alvorlig sygdom tæt inde på livet – uanset om man er patient eller pårørende. 

  Læs mere

 • De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  De døde og dræbte gør retsmedicineren gladere for livet

  BØGER: Detaljeringsgraden i bogen "De 7 dødssynder" er med til at give læseren et sjældent og interessant indblik i, hvad der egentlig helt konkret sker med de døde bag de ellers så lukkede retsmedicinske mure.

  Læs mere

 • Overfladisk bog om mænds seksualitet

  Overfladisk bog om mænds seksualitet

  BØGER: Bogen Hvad alle bør vide om mænd er en overfladisk tour de force i alle hånde former for trusler mod pik, potens og parforhold, så læseren ikke har mulighed for at blive ret meget klogere på de enkelte problemstillinger.

  Læs mere

 • Rørende bog om en mor, som forsvinder

  Rørende bog om en mor, som forsvinder

  BØGER: Når det fælles sprog, fælles liv og fælles erindringer fortabes på grund af demens, lider de pårørende ofte mindst ligeså meget som den syge. Ny bog forsøger at hjælpe begge parter til fortsat nærhed og fællesskab.

  Læs mere

  Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

  Hæmatologisk Tidsskrift

  Propatienter

   

  Redaktion

  Redaktion

  Chefredaktører

  Kristian Lund
  kristian@medicinsketidsskrifter.dk

  Nina Vedel-Petersen
  nina@medicinsketidsskrifter.dk

  Redaktionschef

  Helle Torpegaard
  helle@medicinsketidsskrifter.dk

  Research

  Birgitte Gether
  Jan Fuhs (automatiseret research)

  Webmaster

  Tilknyttede journalister

  Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjerte-kar, generelt 
  Lea Landsted - kultur, sundhedspolitik 
  Jette Marinus - respiratorisk
  Mathilde Louise Stenild - diabetes, reumatologi, sundhedspolitik 
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Maibrit Jürs - reumatologi 
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Birgitte Rask Sønderborg – generelt, sundhedspolitik
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

   

  Om os

  Om os

  Annoncer

  Jobannoncer

  Persondatapolitik

  Kontaktinfo

  Abonnement
  birgitte@medicinsketidsskrifter.dk

  Mail redaktionen

  Medicinske Tidsskrifters medier

  www.medicinsketidsskrifter.dk
  www.onkologisktidsskrift.dk
  www.sundhedspolitisktidsskrift.dk
  www.propatienter.dk
  www.medicinsktidsskrift.dk
  www.haematologisktidsskrift.dk
  www.mstidsskrift.dk