Branding Celgene


Psykiatrisygehuset i Slagelse lydisolerer og afskærmer samtalerum

ARKITEKTUR: I Region Sjælland er ledelsen gået i gang med at lydisolere og afskærme samtalerum på det nye og prisvindende Psykiatrisygehus i Slagelse, så patienter og behandlere kan sidde uforstyrrede.

Det sker efter kritik fra både personale og patienter, der følte sig utrygge ved, at man ikke alene kunne kigge ind gennem glasvæggene fra gangen, men også høre brudstykker af samtaler gennem væggene.

Psykiatrisygehuset i Slagelse er bygget ud fra principperne i helende arkitektur, hvor den grundlæggende tanke er, ’at den arkitektoniske udformning udtrykt i dagslysets kvalitet, rummets stemning, farver, lyd og muligheden for at være privat og tryg kan understøtte den heling, der finder sted både fysisk og psykologisk’, som der står i rapporten Helende Arkitektur, der er udarbejdet af en gruppe forskere fra Aalborg Universitet.

I Slagelse har åbne kontorlandskaber og glasvægge imidlertid skabt utryghed hos nogle patienter, der ikke bryder sig om at sidde i rum med glas fra gulv til loft og frit udsyn for forbipasserende. I første omgang tilbød man derfor patienterne at få et gardin sat op, men det har vist sig ikke at være nok.

”Der er tale om et kæmpebyggeri, så det har været umuligt at forudse det her, men nu prøver vi at afhjælpe problemerne med at lydisolere og dække yderligere af,” siger vicedirektør i Psykiatrien i Region Sjælland, Søren Rask Bredkjær, der først blev opmærksom på lydproblemerne i løbet af 2016 og altså godt et år efter, at det nye psykiatrisygehus var taget i brug.

I første omgang isolerer man hullerne i væggene, hvor der er placeret ure og stikkontakter, men ifølge vicedirektøren er man samtidig i gang med at undersøge andre muligheder for lyddæmpning, hvis det, der allerede er sat i gang skulle vise sig at være utilstrækkeligt. Han ønsker af samme grund ikke at sætte tal på, hvor meget udbedringen af problemerne med samtalerummene kommer til at koste.

Psykiatrisygehuset i Slagelse har vundet adskillige priser for sin helende arkitektur med fokus på farver, lys, lyd og luft, siden det blev indviet den 25. august 2015. Prisregnen kulminerede i foråret i år med ejendomsbranchens svar på en ”Oscar” – MIPIM-prisen - for verdens bedste sundhedsbyggeri.

Juryen hæftede sig bl.a. ved ’den nyskabende tankegang’, ’arkitekturens store rolle i helbredelsen af patienterne’ og på gennemsigtigheden og fleksibiliteten i bygningen.

”Her er state-of-the-art danske psykiatriske principper succesfuldt blevet oversat til arkitektur, der er forstående, varm og indbydende med fokus på den enkelte patient”, som der står i begrundelsen for prisen.

Psykiatrisygehuset i Slagelse er tegnet af arkitekt Christian Karlsson, der ønskede at skabe et byggeri, som ’er helende arkitektur 360 grader rundt’. Allerede tidligt i forløbet blev pårørendegrupper og personale inviteret til møde og præsenteret for arkitektfirmaet og psykiatriledelsens tanker om transparens, og allerede her blev der, ifølge psykologernes magasin P, udtrykt bekymring for de åbne kontorlandskaber.

Personalet var bl.a. kritisk over for planen om lokaler med vægge af glas. De forudså, at patienterne ville føle sig dårligt tilpas, hvis de blev udstillet ’i et glasbur’.

”Ledelsen arbejdede ud fra en agenda om, at der skal være mere gennemsigtighed og åbenhed i psykiatrien. Den åbenhed tog de jo nok lidt for bogstaveligt, ” som en tidligere overlæge på psykiatrisygehuset udtrykker det i magasinet P.

Styrelsen for Patientsikkerhed har været på tilsynsbesøg på Psykiatrisygehuset. Rapporten er endnu ikke færdig, men enhedschef, overlæge og ph.d. Anette Lykke Petri siger, at man ikke umiddelbart fandt, at de fysiske rammer kompromitterer patientsikkerheden.