Skip to main content

Læge skænker i glasset til rødvins-generationen

Erik Skovenborg

BØGER: Hvis man er vild med vin og tilhører rødvinsgenerationen så vil man føle sig i godt selskab med praktiserende læge Erik Skovenborg, som i ny bog går til kamp mod diskriminering af ældre og Sundhedsstyrelsens alkoholpolitik, som han mener helt ignorerer vinens mange helsebringende virkninger.

Erik Skovenborg har i sin nye bog ’Skål du gamle – det gode seniorliv med øl og vin’ fusioneret sin årelange kamp for vinens helsebringende velsignelser med et verbalt oprør mod, hvad han opfatter som en generelt udbredt’ ringe respekt for den del af befolkningen, der er oppe i årene’.

"Det anses for smigrende at virke ungdommelig, man tager det som en kompliment at se yngre ud, end man er, og nutidens unge har status som halvguder. I jobannoncer vægtes det højere at være ung og omstillingsparat end at være ældre og erfaren. Hvem ønsker at købe en gammel bil eller flyve med et ældre fly, knurrer Skovenborg, som angiveligt endnu ikke er kommet sig over sin harme over de nu ellers afskaffede krav om lægeattest ved fornyelse af kørekørt, når man er fyldt 75 år. Den 71-årige Skovenborg mener dog, at mange seniorer som han selv  er ved at være klar til at kæmpe mod samfundets fordomme.

"Der er klar tendens til, at de positive aspekter af egenskaber, der kun erhverves med årene, som modenhed, visdom og overblik, bliver undervurderet og overset," fortsætter han kritikken i ’Skål, du gamle’, som er spækket med citater fra avisartikler omhandlende aldersdiskrimination samt andres refleksioner herover og protester imod.

Erik Skovenborg fremviser store mængder af information om diskrimination af ældre. Og læseren lades heller ikke i tvivl om, at han er oprigtigt utilfreds og forarget over ældres forhold. Ikke mindst over indførelsen af ordet ældrebyrden. Men det er, når han skriver om alkohol og i særlig grad vin, at han har mange års udviklet specialviden.

Selv fortæller Erik Skovenborg, at hans interesse for vin kom, da han begyndte at undre sig over, hvorfor de fleste mediers beretninger om alkohol handlede om misbrug, mens han i sin praksis mest mødte patienter, der var ’moderate forbrugere og ikke havde nogen alkoholproblemer’.

Skovenborgs undren fik ham blandt andet til for snart 20 år siden at lave en opgørelse, som viste ham, at 93 procent af den foreliggende litteratur om alkohol handlede om overforbrug og misbrug, mens kun de resterende syv procent om det moderate forbrug. Skovenborg fik sig en mission, som han har holdt fast i siden, hvor han har foredraget og skrevet artikler og bøger om alkohols gavnlige virkninger parallelt med sit arbejde som familielæge i Vejle. Lige som han også er medstifter af organisationen SMAB, Scandinavian Medical Alcohol Board, som arrangerer møder i Skandinavien om alkohol og helbred med særligt fokus på det mådeholdne alkoholforbrugs gavnlige virkninger på helbredet.

Og det er da også Skovenborgs engagement i vinen, hans beskrivelser af smag og det nydelsesrige daglige indtag, som brænder igennem siderne. Han skriver flydende, ukrukket og med fryd og indsigt i vinøse oplevelser. Han har desuden god og kompetent forstand på, hvad man med fordel kan drikke til forskellige måltider – og rådene er mange. Alt sammen set i lyset af sin inderlige overbevisning om, at vi alle ville blive sundere og lykkeligere, hvis vi blot sørgede for at få os et glas eller to hver dag, ugen og året rundt.

Men selv om ’Skål, du gamle ganske’ vist indeholder næsten forbløffende mængder litteraturhenvisninger til artikler om det moderate forbrugs positive helbredsanprisninger i forhold til især iskæmisk hjertesygdom, blodpropper, type 2 diabetes og demens samt en forlængelse af levetiden med op til to år, og uanset hvor gerne, man end ville købe præmissen om, at efter et par glas vin følger et bedre helbred, og det at undlade nærmest er uansvarligt, så kan det være svært ikke til sidst at kløjs i forfatterens uhildede begejstring og noget ensidige videnskabelige referencer. Man begynder at tænke over, hvad grunden egentligt er til, at han aldrig diagnosticerede en alkoholiker i sin lægepraksis. Og det endda i et land, hvor kun få ikke drikker alkohol, og hvor alt for mange drikker alt for meget i en grad, så Sundhedsstyrelsen vurderer, at hver tiende dansker drikker for meget - og hvor vi i øvrigt ligger i toppen af de europæiske statistikker og har gjort det i 30 år.

Og Skovenborg er da også mere end utilfreds med Sundhedsstyrelsens alkoholpolitik, som han finder alt for unuanceret og ensidigt optaget af at diktere grænser fremfor også at oplyse om det moderates forbrugs sundhedsvirkninger overfor for eksempel hjertekar-sygdomme. Faktisk mener han ligefrem, at det koster ikke kun humør, men også helbred og førlighed, at danskerne ikke oplyses mere og bedre om det moderate alkoholforbrugs mange sundhedsgavnlige virkning.

Men kampen for mere vin på de danske spiseborde kan forekomme svær at forstå, når nu både danske og internationale kræftlæger -  stærkt sekunderet af Kræftens Bekæmpelse - gang på gang gennem de seneste år har advaret mod alkohols kræftfremkaldende virkninger samtidigt med, at disse eksperter påpeger, at der ikke er nogen nedre sikker grænse for indtagelse af alkohol. Skovenborgs kritik af Sundhedsstyrelsen fremstår derfor en kende forunderlig - kommende fra en familielæge i et land, hvor samme styrelse selv skønner, at alkoholforbruget hvert år koster samfundet op mod ti milliarder kroner. Og hvor for eksempel forskningsprofessor Morten Grønbæk med speciale i alkohol har vurderet, at alkohol i dag koster op mod 7.500 danskere livet om året. 

  • Skål du gamle
  • Erik Skovenborg
  • Klims forlag
  • 297 kroner