Kristian Lunds blog
Branding Celgene

Blodtryks-forsker får EliteForsk-pris

Robert A. Fenton

Robert A. Fenton, 42 år, professor på Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, er en af fem forskere, som i dag får EliteForsk-prisen på 1,2 mio. kr.

Heraf er 200.000 kroner en personlig hæderspris, mens 1.000.000 kroner går til forskningsaktiviteter.

Danmarks Frie Forskningsfonds begrundelse for, at Robert A. Fenton skal have prisen er, at hans tidlige forskning har revolutioneret vores forståelse af, hvorledes vand, salt og urinstofkanalers i nyren er vigtig for regulering af kroppens vandbalance og regulering af blodtrykket. Denne kanal er i dag fokus-punkt for den farmaceutiske industri, og kandidater til lægemidler er under klinisk afprøvning.

Siden har hans forskning bredt sig til en forståelse af, hvorledes disse membran-proteiner undergår modifikationer, der kan have betydning for en bred vifte af sygdomme som forhøjet blodtryk, diabetes og knogleskørhed. Senest har hans forskning bidraget til den biologiske forståelse af, hvorledes en diæt med et højt kaliumindhold kan være gavnligt for blodtrykket og derved være sygdoms forbyggende.
Robert A. Fenton har en imponerende publikationsliste med i alt 136 artikler – heraf 75 artikler de seneste 5 år.

Robert A. Fenton er uddannet biokemiker i England. I en alder af kun 26 år fik han sin ph.d.-grad i molekylær fysiologi fra Manchester. Efter sin ph.d.- var han gæsteforsker ved NIH i USA, hvorefter han kom til Aarhus Universitet, hvor han i dag leder en internationalt anerkendt forskningsgruppe på 16 medlemmer.