Skip to main content

Veloplagt chefpsykolog sætter ord på mænds psykologi

PODCAST: 24 spørgsmål til professoren med Svend Aage Madsen kan høres på Radio24syv

I psykologien er det småt med forskning i mænd, men det er chefpsykolog, Svend Aage Madsen i fuld fart med at forsøge at råde bod på. Det fortæller han om i en radiosamtale med videnskabsjournalisten Lone Frank.

Og en af de ting, som er ved at stå klart for Svend Aage Madsen, er, at mænd som køn mangler sprog for relationer og for, hvordan de har det. Det betyder, at såvel deres fødselsdepressioner som ensomhed nemt overses – både af dem selv og af andre.

”Spørg en mand, der har det skidt, om hvordan han har det, og svaret vil lyde: ’Jeg er så træt’,” siger Svend Aage Madsen, der også ser to andre typiske svar: ’Det går bedre’ eller’ jeg vil ikke tale om det’.

”At spørge en mand om, hvordan han har det, er alt for voldsomt, og han klapper i. De mangler sprog for at have det dårligt og ved ikke, hvad de skal svare på så åbent spørgsmål og trækker sig,” forklarer han og anbefaler i stedet at spørge til, hvad manden har foretaget sig på et konkret område.

I programmet kommer en veloplagt Svend Aage Madsen og intervieweren, videnskabsjournalist, Lone Frank, der i programmets start erklærer mænd som sin yndlingsinteresse, vidt omkring i den nyeste forskning i den moderne mands psyke og roller.

At mandens rolle har ændret sig dramatisk de seneste 30-40 år, og at disse forandringer kan være svære for mange mænd, der som oftest ikke har kvinders traditionelt større evner til at håndtere følelser og relationer, kommer tydeligt frem i samtalen, som ofte får karakter af en debat mellem vært og gæst om betydningen af kønnenes medfødte biologi overfor mænd og kvinders socialisering.

”En af de største revolutioner har været mænds involvering i familielivet hvor mænd blandt andet er med til fødsler. Også kvinder har været ude for kæmpe forandringer i deres liv som har handlet om at forene det typisk kvindelige med at være ude på arbejdsmarkedet. Mænd oplever det modsatte, og man skal ikke gøre grin med dem, når de nu får de samme problemer og ambivalenser, som kvinder har haft, gennem tiderne,” erklærer Svend Aage Madsen, der ikke tror på myten om mænds hormonelle overgangsalder:

”Det har forskere afvist gang på gang. Blandt andet nogle af mine dygtige kollegaer her på hospitalet. Mænds hormonelle overgangsalder er industriens opfindelse i forsøg på at sælge mænd testosteronmedicin,” vurderer Madsen, som derimod mener at kunne påvise, at fødselsdepressioner hos mænd ikke blot er reelle, men også hyppigere end hos kvinder.