Skip to main content

De bedste podcasts fra 2017

PODCAST: Du kan begynde det nye år ved at blive både klogere og blive underholdt. Det kan du ved et lyt eller genlyt af de fem podcasts, som Medicinske Tidsskrifter kulturjournalist, Maria Cuculiza, synes var de bedste sundheds-podcasts i 2017.

Hver kræfttumor er unik

med Finn Cilius Nielsen fra Diagnostisk Center Rigshospitalet

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Genetisk medicin er sakket bag ud i Danmark, selv om den lige nu på verdensplan synes at fordoble kræftpatienters overlevelse.

Det siger professor, overlæge Finn Cilius Nielsen til studievært og videnskabsjournalist, Lone Frank, i denne opsigtsvækkende kritiske podcast, som er fra Radio24syv.

For Finn Cilius Nielsen, der arbejder med genetiske tests og diagnoser på Rigshospitalets Diagnostiske Center, er der ingen tvivl om, at indførelsen af genetiske test af for eksempel kræftpatienter og patienter med meget sjældne sygdomme er gået langsommere, end det kunne have gjort på grund af, hvad han betegner som ’bagstræberiskhed i systemet. Forhold i kulisserne, som kun de færreste kender."

I programmet reflekterer vært og gæst blandt andet som følge af denne langsomhed over hvorfor, at kræftpatienters overlevelse ikke er steget mere, end den er, gennem de seneste 45 år trods investerede milliarder af milliardbeløb i kræftforskning.

Lyt til: Hver kræfttumor er unik

Hvordan vi får verdens bedste sundhedsvæsen 

med Liselotte Højgaard

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Professor og klinikchef på Rigshospitalet, Liselotte Højgaard, lægger ikke fingrene imellem i denne podcast på Ugeskrift for Læger, hvor hun argumenterer klart og stringent for, at mængden af djøff’ere, som skal holdes beskæftiget, suger læger og sygeplejersker ud af hospitalernes budgetter med fortravling og kvalitetsfald i plejen som resultat. 

Liselotte Højgaard, klinikchef og overlæge på Rigshospitalet og professor på Københavns Universitet, formand for Danmarks Grundforskningsfond og medlem af flere internationale videnskabelige råd og fonde fortæller modigt og tænksomt i Podcasten, som er blevet til på baggrund af hendes bog, Hvordan får vi verdens bedste sundhedsvæsen? ’om hvordan kombinationen af for store besparelser og de administrative ledelsers ukvalificerede indblanding betyder kostbart tidsspilde og som følge heraf mindre tid til behandling af patienter.

"Der bliver flere og flere opgaver og patienter samtidigt med, at tilbud til patienterne falder væk, ny effektiv medicin kan ikke indføres og når kravene om styring og effektivitet kombineres med en stigende mangel på faglighed i ledelserne, så knækker akslen," lyder den knusende kritik fra Højgaard, som især peger på Holland, som et sted, hvor danske sundhedspolitikere og administratorer bør tage ved lære, hvis vi igen vil have et sundhedsvæsen i topklasse.

Lyt til: Liselotte Højgaard: Hvordan vi får verdens bedste sundhedsvæsen 

Læs også Medicinske Tidsskrifters anmeldelse af bogen

 

5 stjerner

Fødselslægen der selv mistede et barn

med Charlotte Wilken-Jensen

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ◊

Charlotte Wilken-Jensen mistede sit barnebarn ved en dødfødsel. Tragedien fik hende til at overveje at opgive sit arbejde som læge, men den erindrede hende også om, at læger altid skal gøre sig umage og huske empatien.

Sådan lyder nogle af den ledende overlæges konklusioner i en følelsesfuld og alligevel ganske nøgtern podcast med Ugeskrift for Læger.

Charlotte Wilken-Jensen som er ledende overlæge på Gynækologisk-obstetrisk Afdeling på Amager og Hvidovre Hospital, samtidigt med at det også er hospitalet, hvor hendes datter i 2008 mistede sit barn forklarer i podcasten, at hun håber, at andre læger kan lære af hendes erfaringer, som blandt andet handler om at genfinde troen på sig selv, når ens personlige tragedie også rammer ens professionelle virke.

Charlotte Wilken-Jensen er ikke bare basalt set en intelligent fortæller, men man mærker også, at hun har tænkt over sine oplevelser i en årrække, og hun ved præcist, hvad hun ønsker at fortælle sine omgivelser og hvorfor.

Lyt til Fødselslægen der selv mistede et barn

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis

med Karin Bruun Plesner

♦ ♦ ♦ ♦ ◊ ◊

Smertelæge Karin Bruun Plesner, Smertecenter Syd fortæller i en sagligt undersøgende Podcast på Ugeskrift for Læger’s nyhedssite om, hvordan hun for et år siden var stærkt imod det politiske ønske om, at læger skulle begynde at ordinere cannabis til særlige patienter i kraft af en politisk besluttet forsøgsordning, men nu langsomt har ændret sig til at være, hvad hun selv betegner som ’forsigtigt imødekommende’ i forhold til nogle specifikke patientgrupper.

Men selv om podcasten således giver en sjælden god mulighed for at spejle egne synspunkt hos en læge, som ikke bare tænkt grundigt over problematikken, men som også magter at kommunikere meget lidt emotionelt, men i stedet ganske fagligt om et rygende aktuelt spørgsmål, så kan den ikke få flere stjerner. Skulle den have haft det, skulle Karin Bruun Plesner have været udspurgt mere kritisk om risikoen for at inducere psykoser.

Lyt til Forsøgsordningen med medicinsk cannabis

Læs en roman og bliv en bedre læge

med Michael Kjær

♦ ♦ ♦ ♦ ◊ ◊

Læger står i stigende grad i vanskelige dilemmaer, når de skal rådgive deres patienter om svære etiske valg Men der er hjælp at hente i romaner og film for lægerne som ellers ofte kan stå meget alene med problemstillingerne, mener professor, overlæge, dr.med., Michael Kjær, som i denne podcast fra Ugeskrift for Læger forklarer, hvorfor litteratur og film kan være en hjælp til at blive en bedre læge.

Michael Kjær, der i efteråret for første gang på Københavns Universitet gennemførte et kursus for medicinstuderende på deres næstsidste semester, fortæller spændende og vedkommende om, hvorfor han tror på, at kurset vil kunne øge lægers empati og styrke lægers kompetencer til at træffe etiske valg sammen med deres patienter.

Om baggrunden for oprettelsen af det valgfrie kursus, forklarer Michael Kjær:

"Da jeg gik ind i det her arbejde, var det blandt andet fordi, jeg ikke altid syntes, at de unge mennesker reflekterede særligt meget over de alvorlige situationer, som de ofte står i. Empatien var ikke altid til stede.“

Lyt til Læs en roman og bliv en bedre læge