Skip to main content

Håndbog i fertilitet er ekstrem grundig

 

BØGER: Når så mange par i vores moderne kultur ikke kan få børn, handler det især om kvindens alder. Men det er et tabu, som vi nærmest ikke må tale om, selv om mange kommer for sent i gang, advarer professor i behandling af barnløshed.

Den irske gynækolog, professor og ekspert gennem 30 år i behandling af barnløshed, Mary Wingfield, har begået en 424 sider lang, grundig og yderst velskreven håndbog om, hvilke råd og metoder hun selv anvender for at hjælpe sine ufrivilligt barnløse patienter til at blive gravide og få raske, sunde børn. Bogen hedder ’The Fertility Handbook’.

Ifølge Mary Wingfield bør kvinder lære at forstå, at de skal blive gravide, inden de er fyldt 35 år, og mænd inden de er 50 år, hvis de vil være nogenlunde sikre på at kunne blive gravide, have et sundt graviditetsforløb, ikke abortere i utide samt få raske børn. Og i The Fertility Handbook tager hun et skarpt opgør mod den moderne kulturs undertrykkelse af viden om såvel risikoen for at forblive barnløs på grund af overvægt, men i særlig grad også tavshed om alderens betydning for at kunne blive gravid.

"Det meste i vores liv handler om, at vi er nødt til at foretage valg, men et af problemerne med kvinders infertilitet er, at især kvindens alder er virkelig vigtig, og det forstår mange mennesker ikke, heller ikke mine lægekolleger, skriver hun i håndbogen, som er skrevet til læger uden særligt speciale i barnløshed, medicinstuderende, sundhedsvæsnets ledere og ikke mindst mennesker, der ønsker at få børn. Og hvis man tror, at IVF behandlinger, hvis fordele og ulemper hun beskriver med lige dele begejstring og nøgternhed, kan redde én fra at være gået for sent i gang, så har man gjort regning uden vært, advarer hun:

“IVF-behandlinger er fantastiske, men de fungerer ikke for alle, og du mister din frugtbarhed, hvis du venter for længe med at blive gravid, og det kan IVF-behandlingerne ikke rette op på,” skriver Wingfield, der også advarer mod at tro for meget på, hvad hun opfatter som mange infertilitetsklinikkers overdrevne og falske løfter om, at de formår at skabe vellykkede undfangelser uden brug af fremmede kvinders donoræg, også for kvinder over 40 år.

Professor Mary Wingfield, der arbejder på National Maternity Hospital. Dublin og samtidigt er leder af fertilitetsklinikken Merrion Fertility Clinic, er en af Irlands mest kendte fertilitetseksperter. Hun har dog valgt ikke kun at basere sin bog på sine egne kliniske erfaringer, men har ifølge egne oplysninger desuden gennemtrawlet den eksisterende medicinske litteratur om barnløshed samt den for barnløshed fagligt relevante litteratur om blandt andet livsstil, etik og lovgivning. Og uanset om Wingfield således skriver om for eksempel stress, alder, diæt, vægtproblemer, rygning, sex, alkohol, euforiserende stoffer og konventionelle eller alternative behandlingsmetoder i forbindelse med ufrivillig barnløshed –  eller om at blive gravid også uden særlige vanskeligheder - så underbygger hun alle sine påstande med stribevis af videnskabelige undersøgelser og evidens.

Om baggrunden for sine omfangsrige henvisninger til videnskabelige referencer siger hun selv: “Jeg havde længe tænkt, at det ville være vidunderligt at skrive en bog til kommende forældre, som fortalte, hvad de selv kunne gøre for at overkomme deres besværligheder med at blive gravide. Men da jeg var kommet godt i gang med at skrive, gik det op for mig, at jeg var nødt til at underbygge med evidens. Der er så mange informationer på nettet og de sociale medier, og det kan være ekstremt svært at finde ud af, hvad der er god og dårlig information, så det som jeg oprindeligt tænkte ville være nemt, endte med at blive en mammut opgave,” forklarer hun.

Og en af bogens store styrker er ikke kun hele hendes holistiske tilgang, men da også netop denne grundige og nærmest modige mængde af dokumentation, som ikke blot er tillidsskabende, men som det også lykkes hende at delagtiggøre læseren i, uden at håndbogen bliver for tung og kompliceret for de forhåbningsvist kommende forældre, hvis håb og ønsker så tydeligvist gennem hele bogen ligger hende stærkt på sinde. Så hvis man ønsker at blive gravid, så har man i denne håndbog en god ven og rådgiver – uanset om man har svært ved det eller ej.

  • The Fertility Handbook
  • Mary Wingfield
  • Forlag: Gill Books.
  • På engelsk.
  • Kan købes gennem Saxo.com og plusbog.dk

Mary Wingfields gode råd

  • Hav seksuelt samvær en, men helst to gange om ugen. Især vigtigt under kvindens ægløsning
  • Kvinder er mest fertile under 35 år og mænd under 50 år.
  • Risikoen for ufrivilligt afbrudt graviditet stiger med alderen
  • Arbejde, afdrag på bolig og rejser kan vente, men det gør biologiske ur ikke – så kom i gang
  • Spis masser af friske grøntsager og moderate mængder af frugt – gælder både mænd og kvinder
  • Undgå bearbejdede fødevarer og sukker – gælder både mænd og kvinder
  • Vælg fiberrigt frem for hvidt mel, pasta og ris – gælder både mænd og kvinder
  • Nødder og mandler er fulde af vitaminer og antioxidanter – gælder både mænd og kvinder
  • Spis fed fisk og vegetariske måltider mindst en gang om ugen
  • Jo mindre alkohol jo bedre, men vær ikke fanatisk.
  • Hav et sundt BMI mellem 19 og 25 – husk at et vægttab på mellem 7 og 10 procent hos ufrivilligt barnløse, men overvægtige, ofte fører til graviditet. Mænds overvægt har også negativ betydning for deres fertilitet
  • For lav vægt hos kvinder kan bremse ægløsningen og er heller ikke godt for fosterets og babyens vækst. Betydning af mænds overvægt er ukendt
  • Det er vigtigt at være i god fysisk form, men overdriv ikke motion, for det påvirker både mandens og kvindens produktion af æg og sperm
  • Rygning og euforiserende stoffer reducerer både mænds og kvinders fertilitet, og øger risikoen for abort