Skip to main content
Nyheder om ny medicin, behandlinger og beslutninger i sundhedsvæsenet

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Prisforhandlinger kan vende op og ned på anbefalinger i ny CLL-vejledning

Patienter med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) må endnu ikke behandles efter den behandlingsvejledning, som Medicinrådet udgav i forbindelse med seneste rådsmøde. Det må de først, når prisforhandlingerne er gennemført, og Medicinrådet kan ikke garantere, at de ikke kommer til at annullere de stående anbefalinger. Det er dybt frustrerende, at vi fortsat er hensat til at give patienterne en underlødig behandling i første linje, lyder det fra ledende overlæge.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Danske Regioner reagerer på oplæg fra PLO og KL: Det vil ikke styrke lægedækningen

PLO skal fremover forhandle national overenskomst med KL frem for regionerne, foreslår PLO, og det er "ikke afgørende", om regioner består eller forgår, skriver PLO-formanden til sine medlemmer. Danske Regioner påpeger, at det hidtil har været nødvendigt med supplementer til PLO-overenskomsten for at nå ud til alle borgere.

ENDOKRINOLOGISK TIDSSKRIFT

Professor advarer mod for hurtige konklusioner om vejning af børn

Et aktuelt oversigtsstudie har fået forskerne bag til at advare mod systematisk vejning af børn. Men der er ikke umiddelbart belæg for de konklusioner, mener aarhusiansk professor, der er sidsteforfatter på en tilsvarende forskningsartikel.

SUNDHEDSPOLITISK TIDSSKRIFT

Virksomheder bag super-effektive behandlinger undgår i høj grad Danmark

Danmark er det land, hvor lægemiddelselskaber oftest undlader at søge om ibrugtagning af de meget effektive – men også meget dyre – avancerede terapier mod blandt andet kræft og nervesygdomme. Det viser en ny rapport, hvor England, Danmark, Norge og Sverige indgår.

RESPIRATORISK TIDSSKRIFT

En del astmapatienter i biologisk behandling opnår klinisk remission

Dansk svær astma register (DSAR) er en landsdækkende kohorte, der omfatter alle voksne patienter i biologisk behandling for svær astma i Danmark. Men hvor mange af dem opnår klinisk remission ved den biologiske behandling, og hvad forudsiger den optimale effekt af behandlingen? Det har en gruppe danske forskere for første gang undersøgt.

OFTALMOLOGISK TIDSSKRIFT

Videreuddannelse af øjensygeplejersker fastholder personalet

På Aarhus Universitetshospital har man udviklet og etableret en toårig videreuddannelse for øjensygeplejersker. Den faglige opgradering har givet øjensygeplejersker et øget fokus på egen faglighed og bidraget til yderligere arbejdsglæde.

NEUROLOGISK TIDSSKRIFT

Fokuseret ultralyd skal afprøves mod Parkinson og demens

Behandling af rystesyge med fokuseret ultralyd har allerede vist sig som et effektivt og skånsomt alternativ til Deep Brain Stimulation, og nu skal forskere fra Aarhus Universitetshospital afprøve, om behandlingsmulighederne kan udvides.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Heftig kritik af HPV-vaccineforsker Jesper Mehlsen: Udsætter børn og unge for fare

Den kontroversielle vaccineforsker Jesper Mehlsen har fået påbud samt indskrænket sit faglige virke, fordi han har stillet diagnoser og udskrevet off-label medicin uden tilstrækkelige undersøgelser. Undervejs i sagen har han mistet sin autorisation midlertidigt og er nu under skærpet tilsyn.

PSYKIATRISK TIDSSKRIFT

Regionerne afviser kritik af ADHD-behandling: Vi leverer en ordentlig kvalitet

Når RKKP’s seneste årsrapport for ADHD-databasen retter en sønderlemmende kritik af kvaliteten i behandlingen af børn og unge med ADHD, sker det på et mangelfuldt grundlag. For det, der tolkes som dalende kvalitet, handler i stedet om, at regionerne har problemer med at få data lagt ind i systemerne, lyder reaktionerne.

NEUROLOGISK TIDSSKRIFT

Neurologisk udkantsklinik bruger forskning som løftestang

Patienter, der deltager i forskning, bliver fulgt nøjere og klarer sig bedre, og samtidig er muligheden for at forske godt for rekrutteringen, fortæller forskningsansvarlig overlæge inden for neurologien i Gødstrup Morten Stilund.

ENDOKRINOLOGISK TIDSSKRIFT

Læger har udskrevet Wegovy til børn og unge uden at kende effekten på sigt

Ingen ved, hvordan Wegovy påvirker børns vækst og udvikling, eller hvordan man trapper dem ud af medicinen, uden de tager på igen. Alligevel har praksislæger udskrevet lægemidlet. Sundhedsstyrelsen fraråder medicinen som førstevalg, og Lægemiddelstyrelsen fraråder Ozempic med samme indholdsstof til børn og unge.

RESPIRATORISK TIDSSKRIFT

Lungefunktionen er vigtig at have for øje blandt bestemte astma-grupper

Personer med luftvejsobstruktion har mere klinisk relevant åndenød end personer, der kun har en astma- eller KOL-diagnose, viser et nyt udenlandsk studie med dansk deltagelse. Det er derfor vigtigt at have fokus på lungefunktionen særligt blandt astmatikere, der også har luftvejsobstruktion, mener lungemediciner.

MEDICINSK TIDSSKRIFT

Håber at læger i hele landet vil udskrive sociale aktiviteter på recept

Sociale aktiviteter på recept opleves i en praksis på Vesterbro i København som et stort ønske fra patienterne. Og ’Sociale Henvisninger,’ som metoden hedder, ser ud til både at kunne lette presset på lægerne, mindske antallet af akutindlæggelser og øge ligheden. Vi har talt med en ekspert og besøgt en praktiserende læge, som snart er klar med et projekt, der kan udbredes i hele landet.

ONKOLOGISK TIDSSKRIFT

Immunterapikombination bedre end kemo mod spciel kolorektalkræft

Kombinationsterapi med Opdivo (nivolumab) og Yervoy (ipilimumab) i første linje giver markant forbedring af progressionsfri overlevelse (PFS) sammenlignet med kemoterapi hos patienter med metastatisk kolorektalcancer (mKRC) med høj mikrosatellit instabilitet (MSI-H) eller defekt i mismatch-reparationssystemet (dMMR).

PATIENTAKADEMIET

Nyfødte skal nu testes for yderligere seks alvorlige sygdomme

I fremtiden vil samtlige spædbørn, der gennemgår en hælprøve efter fødslen, blive undersøgt for yderligere seks sjældne sygdomme. Det betyder, at Statens Serum institut (SSI) i alt screener nyfødte for 25 alvorlige medfødte lidelser.

HÆMATOLOGISK TIDSSKRIFT

Overgang til nyt system efterlader store data-huller i hæmatologiske årsrapporter

Overgangen til et nyt indberetningssystem har betydet, at der i store dele af 2022 var lukket ned for indtastninger til de hæmatologiske databaser. Dækningsgraderne i de nyeste årsrapporter er derfor langt fra på niveau med tidligere år, og der har hobet sig en pukkel af indberetninger op.

ENDOKRINOLOGISK TIDSSKRIFT

Kendt lægehus i Grenå udskriver mest Ozempic i Region Midtjylland

Lægefællesskabet i Grenå er det lægehus i Region Midtjylland, der udskriver mest Ozempic (semaglutid) i perioden november 2022 til november 2023. Det viser en aktindsigt, som Medicinsk Tidsskrift har fået fra regionen.

RESPIRATORISK TIDSSKRIFT

Mange astmapatienter tilses i forkert regi

Astmapatienter, praktiserende læger og speciallæger bør tage astma mere alvorligt, mener eksperter på området. Læger er ikke særligt gode til at vurdere patienters astmasymptomer. Og patienterne selv: De ser langt fra altid astma som en sygdom. Det smitter af på måden, de behandles på.

MS TIDSSKRIFT

Danskledet forskning kaster lys over mysterium om MS i Europa

Gener, som i dag øger risikoen for sygdomme som type 2-diabetes og multiple sclerose (MS), gav for tusindvis af år siden formentlig vores forfædre en evolutionær fordel i perioder med virusudbrud og sult. Generne spredte sig med folkevandringer og de tidlige europæeres livsstil.